ACTUALITATE
Muntenegru este prima țară din Europa în care se revine la starea de urgență



Prima țară din Europa care intră din nou în carantină este Muntenegru. Autoritățile muntenegrene și-au motivat decizia prin creșterea cazurilor de Covid-19.
Pe 2 iunie, Muntenegru a anunțat că a reușit să scape de pandemia de coronavirus. Totuși, autoritățile au anunțat astăzi că se va reveni la starea de urgență din cauza numărului mari de infectări zilnice. Astfel, cetățenii trebuie să respecte purtarea obligatorie a măştii în spaţiile închise şi de asemenea în unele spaţii deschise în cazul adulţilor şi copiilor cu vârste de peste şapte ani, cu excepţia plajelor şi parcurilor naturale.
În spații deschise, este legal să se organizeze evenimente cu maxim 40 de persoane, iar în cele închise cu maxim 20.
Muntenegrenii vor să prevină o eventuală problemă mult mai gravă
În prezent, numărul cazurilor zilnice de infectare cu COVID-19 din Muntenegru este relativ mic, în jur de 100. Cu toate acestea, autoritățile din Muntenegru nu doresc să riște absolut nimic, iar starea de urgență pare a fi cea mai bună soluție în acest sens.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a demisionat din funcție. A invocat motive de sănătate

Președintele Societății Cultural – Patriotice ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, și-a anunțat demisia din funcție în cadrul Adunării Generale desfășurată sâmbătă la Mănăstirea Florești, după peste 6 ani de mandat.
Groza a declarat pentru Cluj24 că a luat această decizie din cauza problemelor de sănătate.
”Mi-am dat demisia din funcție din cauza problemelor de sănătate. Am condus Societatea Avram Iancu în ultimii șase ani și nu mai puteam continua activitatea în același ritm.
Anul trecut a fost anul Avram Iancu, am avut foarte multe evenimente, proiecte și activități, a fost o perioadă foarte intensă. Am decis să renunț pentru a nu-mi periclita sănătatea”, a spus Groza.
Potrivit acestuia, în cel mult lună vor avea loc alegeri pentru funcția de președinte al Societății ”Avram Iancu”, activitatea curentă de conducere fiind asigurată de secretarul general Fănica Moldovan.
Groza a precizat că nu părăsește organizația și că dorește să activeze în continuare, dar în linia a 2-a.
Societatea ”Avram Iancu” a fost înființată în aprilie 1992 la Cluj-Napoca, având în prezent 60 de filiale la nivel național.
EVENIMENT
SFATURI de la Protecţia Consumatorului pentru vacanța de 1 Mai. ATENȚIE la cumpărarea cărnii de mici

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a făcut sâmbătă o serie de recomandări, în contextul zilei de 1 Mai, astfel încât această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri.
„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiționalii mici și bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să țineți cont de următoarele sfaturi”, scrie pe Facebook Paul Anghel, director general la Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), citat de Mediafax.
ATENȚIE la cumpărarea cărnii de mici
Astfel, la achiziționarea produselor alimentare verificați cu atenție aspectul cărnii tocate, nu cumpărați produse neetichetate! Eticheta trebuie să conțină informații despre ingredientele alergene și termenul de valabilitate. Refuzați produsele cu etichete lipsă, modificate sau expirate. Evitați achiziția de carne tocată din locuri neautorizate – riscați să cumpărați produse nesigure! La bere, verificați integritatea ambalajului, limpiditatea și data durabilității minimale.
Dacă petreceți ziua de 1 Mai în zone de agrement asigurați-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcționale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conțină toate informațiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipați corespunzător și să respecte regulile de igienă. Verificați concordanța între prețurile afișate și cele de pe bonul de casă. Solicitați și păstrați bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamații justificate!
În urma controalelor din anii anteriori, ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a constatat nereguli grave, printre care utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars și ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare și a condițiilor igienico-sanitare și lipsa informării privind alergenii sau proveniența produselor (proaspete vs. decongelate).
„Protejați-vă sănătatea și bucurați-vă de 1 Mai în siguranță”, încheie oficialul ANPC.
EVENIMENT
FOTO. Doi veterani de război, trecuți de 100 de ani, sărbătoriți de prefectul Clujului și MApN. Bujori cu tricolor în piept

Doi veterani de război, unul din Gherla și unul din Cluj-Napoca, au fost sărbătoriți, luni, de prefectul județului Cluj, Maria Forna, și de MApN, prin comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, general – maior Bogdan Cernat, cu ocazia Zilei Veteranilor, celebrată în 29 aprilie.
Primul sărbătorit a fost Iosif Rus, cel mai în vârstă locuitor din județ, care a depășit 109 ani. Acesta este acum colonel în rezervă și a fost locotenent în cel de-al Doilea Război Mondial, unde a luptat pe front și a ajuns până în Caucaz.
”Am fost până în Caucaz în 1942. S-a oprit frontul, că a început atacul asupra orașului Stalingrad, că era să ajungem până la Cotul Donului. În aprilie 1943, a început o mare ofensivă și am fost rănit. O schijă mi-a intrat în picior, dar am avut noroc că schija a ieșit pe unde a intrat, împinsă de mușchi, iar medicii s-au mirat și au spus că așa ceva este un caz la un milion.
Am luat parte și la cedarea Ardealului, în 30 august 1940. Eram locotenent cu regimentul din Dej pe graniță, pe Valea lui Mihai, iar după ce s-a cedat, am trecut prin momente foarte grele. Soldații plângeau când au aflat”, a povestit Rus.
Bujor cu tricolor în piept
Prefectul Clujului, Maria Forna, i-a urat lui Iosif Rus sănătate și i-a mulțumit pentru întreaga lui activitate, după care i-a prins în piept o floare de bujor cu tricolor, simbolul veteranilor de război. Aceasta i-a înmânat o diplomă, un buchet de flori și un tort aniversar.
Iosif Rus a primit și o scrisoare din partea ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care i-a fost înmânată de generalul Cernat.
Secretul longevității, să îți ții mintea ocupată
Sărbătoritul, fost profesor în Gherla. a precizat că unul dintre secretele longevității sale este faptul că-și păstrează mintea ocupată, citește ziare, romane, completează sudoku, integrame, învață limba engleză și duminică se pregătește să meargă la vot.
”Viața până la 100 de ani e ușoară, a fost bine. Și tata a trăit până la 95 de ani, de la el moștenesc. Nu am fost bolnav, nu am avut nicio zi de concediu medical în 43 de ani de muncă. Mulțumesc lui Dumnezeu că mă mai ține”, a mai spus Rus, care s-a pensionat în 1980.
Telegrafistă la Transmisiuni
Maria Donescu, maior în rezervă din Cluj-Napoca, a fost telegrafistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a activat într-o unitate de Transmisiuni din Tâncăbești.
Și acesteia i-a prins prefectul Clujului un bujor cu tricolor în piept și i-a urat sănătate.
”Vă mulțumesc din suflet”, a spus sărbătorita, care a mărturisit că se simte bine la vârsta pe care o are.
Maria Donescu a împlinit 100 de ani în 1 aprilie, primind, luni, diploma din partea Prefecturii Cluj și scrisoarea din partea ministrului Apărării, flori și tortul aniversar.
Mesajul prefectului Clujului
”Într-un gest de profund respect și recunoștință, i-am întâlnit astăzi pe doamna maior Maria Donescu și pe domnul colonel Iosif Rus, doi dintre venerabilii veterani de război ai județului nostru.
Întâlnirea a fost încărcată de emoție și a avut loc în semn de apreciere pentru sacrificiul și curajul de care domniile lor au dat dovadă în timpul conflagrației celui de al Doilea Război Mondial.
Am ascultat cu atenție poveștile și rememorările trecutului și am admirat spiritul de camaraderie și patriotism care i-au animat pe cei care au luptat pentru țară.
Această întâlnire reprezintă un simbol al legăturii dintre generații și un omagiu adus tuturor celor care și-au dedicat viața apărării valorilor naționale. Gestul nostru de astăzi reconfirmă respectul profund al comunității pentru veteranii de război și recunoașterea rolului lor esențial în istoria României.
Stimați veterani de război, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru națiunea română!”, a spus Maria Forna.
Alături de prefectul Maria Forma și de generalul- maior Bogdan Cernat, la cele două momente de sărbătoare au mai participat colonelul Ioan Munteanu- comandantul Bazei 4 Logistică „Transilvania”, colonelul Paul Saghin- comandantul Centrului Militar Zonal Cluj și locotenent-colonel Ioana Mirela Cioară- comandantul comenduirii de garnizoană Cluj-Napoca, primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan.
EVENIMENT
PREMIERĂ. Primele RECONSTRUCȚII mamare asistate robotic au fost făcute pro-bono la MedLife Cluj

Grupul MedLife continuă să inoveze în chirurgia oncologică și reconstructivă, realizând în premieră la Cluj-Napoca primele reconstrucții mamare asistate robotic din sistemul privat, de altfel printre primele intervenții de acest tip din Europa de Est. Intervențiile au avut loc în perioada 21–22 aprilie, în cadrul Spitalului MedLife Humanitas, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci.
„Cele două intervenții au fost realizate pro bono pentru paciente care suferiseră mastectomii în urma unui diagnostic de cancer de sân. Echipa operatorie a fost coordonată de Dr. Maximilian Muntean, chirurg plastician, alături de Dr. Daniel Murariu, român stabilit în Statele Unite, și de doi medici americani – Dr. Chris Campbell și Dr. Peter Deptula.
PREMIERĂ. Primele RECONSTRUCȚII mamare asistate robotic au fost făcute pro-bono la MedLife Cluj
Reconstrucția s-a realizat prin tehnica DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator), considerată standardul de aur în reconstrucția mamară microchirurgicală. Procedura presupune recoltarea unui lambou de piele și grăsime din zona inferioară a abdomenului, fără a afecta mușchiul abdominal. Țesutul este apoi complet deconectat de la vasele de sânge din zona donatoare și reatașat la vasele din zona pieptului. Acest tip de reconstrucție oferă un rezultat natural, durabil, și presupune un risc scăzut de complicații, precum herniile abdominale.
Procedura presupune și utilizarea microscopului chirurgical pentru realizarea anastomozelor vasculare, precum și efectuarea unei angiografii finale cu verde de indocianină – o substanță fluorescentă – pentru verificarea circulației sanguine la nivelul sânului reconstruit.
„Pacientele sunt așteptate să se externeze în mai puțin de o săptămână”
Prin utilizarea robotului da Vinci, medicii au putut efectua incizii mai mici, cu impact minim asupra țesuturilor, ceea ce se traduce printr-o recuperare mai rapidă, risc redus de complicații și o reintegrare socială accelerată. Fiecare intervenție a durat aproximativ 6 ore, iar pacientele sunt așteptate să se externeze în mai puțin de o săptămână, cu reluarea activităților curente în decurs de 2–3 săptămâni.
„Această intervenție este un pas esențial în modernizarea reconstrucției mamare în România. Robotul ne oferă o precizie superioară și reduce semnificativ trauma asupra zonei donatoare. Ne bucurăm că am putut oferi acestor paciente o soluție avansată, cu beneficii reale pentru calitatea vieții post-operatorii”, a declarat Dr. Maximilian Muntean, coordonatorul echipei chirurgicale.
Spitalul MedLife Humanitas Cluj-Napoca face parte din Grupul MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, care deține cea mai extinsă rețea de spitale private la nivel național, cu 16 unități mono și pluridisciplinare. Pe lângă infrastructura extinsă și acoperirea națională, MedLife se remarcă și prin dotările sale de ultimă generație, incluzând o serie de echipamente robotice de ultimă generație – 6 roboți daVinci, 1 robot BrainLab și 4 sisteme de neuronavigație.
Grupul MedLife își consolidează astfel poziția de lider în inovație și tehnologie medicală de top, cu o echipă pregătită să extindă utilizarea chirurgiei robotice în diverse specialități, în beneficiul pacienților din întreaga țară”, se arată în comunicatul spitalului.