Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Municipiul Cluj-Napoca, stand ”Invented in Cluj” la Congresul PPE. Vizitat de oficialii europeni

Publicat


PPE

Municipiul Cluj-Napoca a avut un stand propriu la Congresul PPE de la Romexpo din București, care a fost vizitat de oficialii europeni, inclusiv de președintele PPE, Manfred Weber, și de primarul Emil Boc. De asemenea, standul a fost vizitat și de premierul Moldovei, Dorin Recean.

Cluj-Napoca, alături de alte orașe și regiuni din România, a fost promovat în cadrul evenimentului PPE care a reunit la București lideri și persoane de decizie din toate structurile Uniunii Europene.

Liderii europeni care s-au perindat pe la stand au primit câte un “Survival Kit in Transylvania” cu produse locale, cum ar fi țuică, miere de albine, dulceață de usturoi, ceai de plante si un mărtișor, toate asortate cu mesaje creative ca să aibă amintiri plăcute legate de vizită.

Primăria Cluj-Napoca, stand ”Invented in Cluj” la Congresul PPE. Vizitat de oficialii europeni

Municipiul Cluj-Napoca a fost ales ca un exemplu de ecosistem local de inovare care foloseste politicile europene existente pentru a dezvolta o noua economie bazata pe cunoastere, tehnologie si inovare.

ppe

Primăria Cluj-Napoca a avut un stand cu sloganul ”Invented in Cluj” (Inventat la Cluj) unde a avut alături reprezentanti ai ecosistemului de inovare clujean, precum startup-ul clujean Lumen care a obținut deja finanțare europeană pentru soluția lor inovativă dedicată persoanelor nevăzătoare si este un model ce arăta cum talentele locale se pot dezvolta la Cluj si avea impact international.

Mașina electrică made in Cluj

De asemenea, Cluj-Napoca a ieșit în evidență ca oraș al inovării și prin mașina electrică dezvoltată de echipa AROBS într-o colaborare dintre mediul academic si mediul privat, care a fost poziționată pe tot parcursul evenimentului în complexul Romexpo.

Tot la standul primăriei clujene, cei care făceau genuflexiuni primeau automat un bilet la Eurocities, evenimentul care se va desfășura în acest an la Cluj-Napoca în perioada 28 – 31 mai.

ppe

În acest context Clujul a prezentat si alte proiecte realizate cu fonduri europene – de la revitalizarea zonelor verzi precum malurile Someșului sau Parcul Armătura la investițiile în autobuze electrice și școli – si programe precum FIX Cluj realizate pentru a stimula dezvoltarea de startup-uri de către tineri.

Congresul PPE se defășoară în perioada 6-7 martie.

ppe

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Povestea emoționantă a unui tânăr din Cluj, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Publicat

Povestea emoționantă a unui tânăr clujean, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Un tânăr clujean trecut prin grele încercări de-a lungul vieții este șeful promoției iulie 2023 – aprilie 2024 a Școlii Poliției de Frontieră Oradea.

Paul Meseșan, un clujean de 26 de ani cu o poveste emoționantă, a absolvit vineri Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea cu cea mai mare medie din promoția sa.

Tânărul nu a avut o viață ușoară, fiind crescut doar de mamă. Perseverența și determinarea l-au ajutat însă să își îndeplinească visul de a deveni polițist de frontieră. Paul Meseșan își începe cariera pe Aeroportul din Cluj.

A dat piept cu greutățile de mic, dar nu s-a lăsat învins

Povestea emoționantă a vieții sale a fost relatată de Poliţia de Frontieră Română pe rețelele de socializare:

„O îmbrățișare cât o mie de cuvinte!

Paul Meseșan este vârful de lance al ultimei promoții de la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea. Are 26 de ani și o poveste de viață demnă de film.

Vitregia destinului nu l-a ocolit, fiind crescut doar de mamă, necunoscându-și tatăl, a dat piept cu greutățile de mic, dar nu s-a lăsat învins.

Absolvent al USAMV

Absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, orașul natal, Paul a simțit că nu este ceea ce i se potrivește, iar în încercarea de a-și ajuta mama a avut o experiență de muncă în Anglia.

Dorul de casă și dragostea de țară l-au adus înapoi pe meleagurile natale.

Pe fondul insecurității generate de pandemie a încercat să își găsească un loc de muncă stabil, însă nu a reușit.

Maturizare prematură

Toate acestea l-au responsabilizat și maturizat prematur, astfel încât a ales să urmeze o carieră în Ministerul Afacerilor Interne.

Decizia nu a fost una întâmplătoare, calitățile sale vocaționale, perseverența, conștiinciozitatea și dorința de autodepășire recomandându-l din plin.

„Drumul spre succes a fost presărat și cu obstacole”

A reușit să-și îndeplinească visul și să devină elev al Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea în urma promovării cu brio a examenelor de admitere de anul trecut.

Drumul spre succes a fost presărat și cu obstacole, clasarea pe ultimul loc la un prim test în școală reprezentând resortul motivațional care l-a propulsat mai apoi pe primul loc, devenind șef de promoție, cu media 9,52.

A depus jurământul

La festivitatea de depunere a jurământului de credință și a acordării primului grad profesional, gândul lui de recunoștință s-a întors și către bunici, care l-au susținut mereu și care și-ar fi dorit să-l vadă în uniformă.

Inima lui a bătut cu emoție și în memoria lor, dar și pentru bucuria și împlinirea simțită de către mama sa, care a aflat doar la festivitate că fiul ei este șef de promoție.

Îi dorim un parcurs strălucit în marea familie a Poliției de Frontieră Române, iar de acum îl puteți întâlni pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca”, arată Poliția de Frontieră Română.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe centura Vâlcele-Apahida. Un bărbat a rămas încarcerat

Publicat

Un accident a avut loc sâmbătă dimineață la ieșire din cartierul Borhanci, pe centura Vâlcele-Apahida.

Pompierii au intervenit sâmbătă dimineață la un accident petrecut pe centura Vâlcele-Apahida, la ieșire din cartierul Borhanci.

Din primele informații, ar fi vorba despre un accident cu o singur autoturism, în interiorul căruia se afla un bărbat încarcerat.

Victima este conștientă și cooperantă.

„La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă. Bărbatul a fost extras de către echipajele de descarcerare și predat echipajului SMURD. Conform primei evaluări acesta era conștient și cooperant”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj. Ofertanții nu știu nimic

Publicat

Asociația Pro Infrastructură a anunțat că licitația pentru tronsonul 2 al centurii metropolitane a Clujului a fost anulată din nou. Contactați de Cluj24, patronii a două firme din asocierea care a depus oferte spun că nu știu nimic despre anulare.

Asociația Pro Infrastructura a arătat, pe rețelele de socializare, că Primăria Cluj-Napoca ar fi descalificat oferta depusă de asocierea condusă de CON A pentru lucrările la tronsonul 2 al centurii metropolitane.

Pro Infrastructură: Licitația tronsonului 2 al centurii metropolitane, ANULATĂ de Primăria Cluj-Napoca

„BREAKING: Anulare-nainte de Săptămâna Mare pe Centura Metropolitană Cluj-Napoca.

Pe 9 aprilie ceream un deznodământ. Acesta a venit astăzi: anularea licitației după 5 luni în care primăria a clocit singura ofertă depusă de către sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex în noiembrie 2023.

Este neverosimil felul în care administrația clujeană în frunte cu primarul Emil Boc se chinuie, realmente, să «implementeze» acest proiect: studiu de fezabilitate gestionat din 2017 care trebuia să fie gata în 12 luni dar a durat 4 ani, la prima licitație pornită în februarie 2023 n-a participat nimeni și a fost anulată în mai, iar la a doua au avut nevoie de 5 luni ca să descalifice unica ofertă, deși puteau face asta în 3-4 săptămâni.

Poate a treia oară-i cu noroc”, se arată în postarea Asociației Pro Infrastructură.

Dimex 2000 ar fi primit notificare de anulare a licitației

Potrivit informațiilor Cluj24, firma Dimex 2000, una din asocierea care a depus oferta, ar fi primit o înștiințare de anulare a licitației din partea Primăriei Cluj-Napoca.

Pe platforma SEAP, a licitațiilor publice, licitația de proiectare și execuție a tronsonului 2 al centurii figurează ca fiind „în desfășurare”, dar sprecialiștii Asociației Pro Infrastructura au explicat că schimbarea statusului în „anulată” durează.

 

Patronii firmelor ofertante nu știu nimic

Pe de altă altă, Mircea Bulboacă, președintele companiei CON-A din Sibiu, liderul asocierii care a depus oferta, a declarat pentru Cluj24 că nu a primit nicio înștiințare privind anularea licitației și s-a arătat mirat de un asemenea demers al Primăriei clujene.

„Eu nu am fost informat și nu văd de ce s-ar anula”, a spus Bulboacă.

Patronul firmei Dimex 2000, un alt ofertant din asociere, Ioan Scurtu, a declarat la rândul său pentru Cluj24.ro că a auzit o discuție despre anularea licitației, dar nu știe detalii.

”Eu, personal, nu am primit nicio înștiințare privind anularea licitației de la Cluj. Voi verifica luni la firmă”, a spus Scurtu.

De asemenea, Cluj24 a contactat conducerea Primăriei Cluj-Napoca pentru un punct de vedere, dar nu am primit niciun răspuns.

Costuri mai mari pentru cele două tronsoane de centură

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat recent actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru centura metropolitană. Astfel, valoarea totală a investiției a crescut la peste 8,65 de miliarde de lei cu TVA.

Tronsonul I a ajuns la peste 6,1 miliarde de lei cu TVA, iar tronsonul II, la peste 2,5 miliarde de lei cu TVA.

„E o chestiune tehnică. Se actualizează valoarea de realizare a centurii metropolitane, tronsonul 2, prin actualizarea indicatorilor tehnico-economici cu nivelul inflației, astfel încât să poata fi finalizată procedura de licitație”, a declarat primarul Emil Boc la Napoca Live.

Amintim că licitația pentru tronsoanele 2 și 3 a fost anulată în mai 2023, deoarece niciun constructor nu s-a înscris la start. Ulterior, licitația a fost relansată sub forma unui singur tronson. În cadrul licitației, a fost depusă o singură ofertă, cea a Asocierii CON-A Operations, Dimex 2000, Hydrostroy AD, Concelex si Automagistral-Pivden.

Contractul pentru primul tronson al centurii metropolitane a fost semnat în luna august 2023 cu Asocierea S.C. Viarom Construct S.R.L. – S.C. Electrogrup S.A.

Durată de execuție este de 20 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 14 luni pentru execuție.

La începutul lunii aprilie, Primăria Cluj-Napoca a făcut cerere către CNAIR pentru a putea face plata pentru exproprieri, astfel încât să poată începe lucrările la centură.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj închiriază spații pentru fumători. Când e licitația

Publicat

aeroport cluj facebook

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj anunță o licitație publică în 16 mai ora 9 pentru închirierea unor spații cu destinația spațiu fumători.

Potrivit anunțului de licitație, un spațiu este situat în incinta aeroportului clujean la Terminalul pasageri Plecări Schengen, parter, zona de Nord, având o suprafață totală de 51,33 mp, iar celălalt la Terminalul pasageri Plecări Non-Schengen, etaj, zona de Nord-Est, având o suprafață totală de 63,60 mp.

Data-limită de depunere a ofertelor este 16 mai ora 8,50, ședința publică de deschidere a ofertelor fiind programată în aceeași zi la ora 9.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax