Connect with us

EDUCATIE

Mituri despre STERILIZAREA animalelor, demontate de experți clujeni. Prima CAMPANIE de informare din județ, sprijinită de Tarcea

Publicat


whatsapp image 2023 01 24 at 21.33.06

În contextul ultimelor evenimente din țară, în care câinii folosiți în lupte ilegale au fost înapoiați agresorilor și o româncă a fost ucisă de câini, știre urmată de îndemnul neavizat al unor persoane de a maltrata necuvântătoarele „pentru a le educa”, iubitorii, precum și specialiștii în lucrul cu acestea, trag un semnal de alarmă cu scopul de a-i face pe stăpâni să înțeleagă faptul că sterilizarea, deși este un subiect controversat, e singura soluție.

„Tot mai des ne lovim în ultima vreme de argumente contra, implicit false în ceea ce privește sterilizarea. Majoritatea afirmațiilor se învârt în jurul unor imagini idilice cu puiuți nou-născuți, frumoși, pufoși și sănătoși în compania mămicii, într-un cadru idilic.

Dar realitatea este complet alta. Pentru fiecare imagine idealizată, noi avem încă 10-20 de imagini care ilustrează realitatea, cu puiuți sau animale adulte abandonate, lovite, bolnave, cu larve, flămânde, singure, înfrigurate, de cele mai multe ori găsite prea târziu.

Nu suntem obligați de nimeni, ci pur și simplu ajutăm. Orice tip de ONG nu face decât să ajute societatea, în limita resurselor, în regim de voluntariat, dar responsabilitatea nu trebuie să pornească de la ONG-uri, ci de la stat, de la autorități. Acolo sunt oameni mult mai capabili să schimbe ceva, dar nu o fac. La fel cum s-a mușamalizat situația cu cei 65 de câini care au fost înapoiați agresorilor ce îi foloseau în lupte ilegale, fără niciun fel de sancțiuni”, notează Ana Angeru, din echipa salvatorilor de animale Green Cats, din Cluj-Napoca, pentru Cluj24.

Citește și Proprietarii din Baciu vor primi înapoi CÂINII folosiți la LUPTE ILEGALE. Iubitorii de animale, REVOLTAȚI de hotărârea instanței

Dezinformare în masă. Televiziunile încurajează publicul să lovească animalele

De când s-a mediatizat cazul româncei care a fost ucisă de câini, au început să apară știri care încurajează eutanasia și maltratarea animalelor, pentru a preveni pericolul. „Ridicați vocea și loviți câinele în gât, nas și ceafă”, așa sună o recomandare a unor oameni care au convins mai mulți stăpâni, în special pe cei din mediul rural, să își „educe” patrupedul.

„Au apărut pe internet postări cu oameni care își lovesc câinele, e îngrozitor ce se întâmplă. Sterilizarea animalelor e cel mai uman lucru de făcut pe termen mediu și lung.

whatsapp image 2023 01 24 at 19.36.27 (1)

Animalele abandonate provin tot din curțile oamenilor, fie că vorbim de câini sau de pisici, asta din cauza lipsei responsabilității oamenilor de a deține un animal conform legii. Degeaba o avem dacă nu se fac verificări și nu se sancționează. Instituțiile ar trebui să își facă treaba, ONG-urile nu au niciun cuvânt de spus în a respecta legea. Nu e datoria noastră să sancționăm.

Abia în 2023 are loc prima campanie de informare cu privire la sterilizări, <<Unde-i lege, nu-i tocmeală>>. Primăria nu a considerat până acum că merită să investească în așa ceva. Dar când e o echipă formată dintr-un membru al unei asociații, cu poliția și cineva de la Primărie, altfel e livrată informația”, adaugă Ana.

whatsapp image 2023 01 24 at 21.33.06

ONG-ul în care activează oferă explicații pentru toate situațiile în care stăpânii refuză această procedură. Pe lângă miturile pe care le demontează, membrii amintesc că intervenția, ușor de efectuat de către medicul veterinar, previne o serie de boli grave în rândul animalelor, precum și suprapopularea, o problemă cu care se confruntă de mult timp, dat fiind că există nenumărate animale abandonate pe stradă, în condiții nefavorabile.

Mituri despre sterilizare, demontate de experții clujeni: „Nu tot ce e natural e bun și nu tot ce e nenatural e rău”

Pentru cei care nu vor să sterilizeze patrupedul pe motiv că se ocupă de pui sau îi oferă spre adopție, voluntarii punctează că datul în adopție este, în majoritatea cazurilor, o tranzacție „peste gard”, în care doar o mică parte își asumă responsabilitățile, mulți pui ajungând pe stradă și dând naștere, la maturitate, altor pui.

„Dacă ai posibilitatea să găzduiești încă 2, 3, 7 puiuți, poți adopta unii care deja există și se chinuie pe undeva. Sunt animale care își asumă rolul de mamă, în timp ce altele refuză puii. Depinde de tine să facilitezi un mediu ideal pentru dezvoltarea relației animalului tău cu oricare altul, fie puiuț născut din ea sau nu”, susțin voluntarii, adăugând că instinctul matern al animalului predomină câteva luni, după care rămâne doar un atașament în relația de conviețuire, astfel că salvarea unui patruped de pe stradă face o diferență semnificativă în acest sens.

Pentru stăpânii care nu vor să sterilizeze animalul de companie deoarece „îl chinuie”, „nu e natural” sau preferă să îl lase să se „distreze”, specialiștii subliniază faptul că sterilizarea este o procedură simplă, efectuată de medicul veterinar.

„Suntem în era tehnologiei, avem acces la informație și putem face cea mai bună alegere atunci când ducem pisica la sterilizat. Fie că ne referim la masculi sau la femele, procesul de reproducere nu se manifestă în scopul plăcerii, ci din instinct.

O pisică nu simte plăcere în timpul actului sexual, nu se <<distrează>>. Este pur și simplu o nevoie la care răspunde hormonal și instinctiv pentru perpetuarea speciei, fără să simtă plăcere, ci durere, din pricina anatomiei organului genital masculin.

Știți ce este natural? Ciuperca otrăvitoare. E bună pentru noi? Nu! Nu tot ce e natural e bun și nu tot ce e nenatural e rău. Vorbim aici despre beneficii. E benefic să sterilizăm animalul? Da! Iar dacă veterinarul ți-a spus să nu sterilizezi animalul decât după prima tură de pui, schimbă veterinarul”, explică Green Cats.

Totodată, conform informațiilor oferite de membrii ONG-ului, sterilizarea nu afectează personalitatea, nici gradul de activitate al necuvântătoarelor.

324015475 1829192547437730 4558423245928854842 n

Piometru, tumori mamare, cancer testicular și alte probleme de sănătate pot fi prevenite prin sterilizare

Clujenii s-au confruntat și cu alte motive invocate de stăpâni, de la „nu sterilizez animalul pentru că oricum nu îl las afară” până la „nu îl sterilizez pentru că se îngrașă” sau pentru că „intră în depresie”. Pentru toate acestea au un răspuns.

„Sterilizarea nu previne doar puiuții, ci nenumărate afecțiuni medicale, printre care se numără: piometru (infecția uterului), tumori mamare, cancer testicular, probleme de comportament din cauză hormonală.

Animalul nu se îngrașă de la sterilizare, se îngrașă de la o viață monotonă, lipsită de stimuli, și o dietă neadecvată. Cât despre depresie, un animal sterilizat este lipsit de discomfort, prin urmare e un animal fericit”, precizează reprezentanții Green Cats.

313295649 600935061782848 5702541266041673527 n

Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu sterilizează și nu au grijă de animale

În ceea ce privește motivul invocat de unii stăpâni, și anume că sterilizarea atrage după sine dispariția speciilor, clujenii spun că se luptă cu rezolvarea problemei suprapopulării.

„De aici până la extinția speciei e cale lungă. Ne dorim să nu mai existe animale în suferință”, argumentează aceștia.

În România există legi vizând sterilizarea câinilor, care se regăsesc în OUG 155/2001, ordonanță potrivit căreia deţinătorii de câini din rase comune sau metişi au obligaţia sterilizării lor. În plus, sunt obligați să îi microcipeze.

„În adăposturile ce aparţin asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot fi cazați câini fără stăpân numai după sterilizare, vaccinare antirabică şi tatuare.

Încredinţarea câinilor revendicați sau ceruți spre adopţie se face numai după ce aceştia au fost sterilizați, vaccinați antirabic, deparazitați şi identificați prin cele două metode concomitente: tatuare şi aplicarea zgărzii cu placuță numerotată”, sunt două articole relevante în acest sens.

Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5000 la 10.000 de lei.

„Recent a fost modificată legislația privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea chirurgicală a ghearelor unui animal, de exemplu. Pedepsele sunt acum închisoarea de la șase luni și până la trei ani sau amendă.

Pe de altă parte, stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3000 și 12.000 lei”, notează avocatnet.ro.

Campanii de sterilizări gratuite la Cluj-Napoca. Promisiunea viceprimarului

Green Cats derulează constant campanii de sterilizări pentru a veni în ajutorul animalelor. Au organizat strângeri de fonduri, apelând la sprijinul comunității pentru a acoperi costurile necesare, astfel încât intervențiile chirurgicale să fie gratuite.

Citește și Un ONG din Cluj sterilizează GRATUIT animalele CU și FĂRĂ stăpân din Bonțida. Tot ce trebuie să știi despre CAMPANIE

Din fericire pentru animale, lucrurile au început să se miște în favoarea lor la Cluj-Napoca. Primăria va oferi sterilizări gratuite câinilor, datorită campaniei Green Cats de la Bonțida, în urma căreia a sterilizat 82 de animale în 2 zile.

„În primăvară ne reapucăm de treabă.

Acum strângem bani pentru echipament medical. Ni s-a promis și un spațiu mai mare. E super că Primăria vrea să se implice, pentru că animalele de pe străzi sunt tot din curțile oamenilor. Orice animal provine de undeva, e abandonat de cineva, săracii se tot înmulțesc pe stradă”, mai spune Ana.

313220456 600935755116112 3137382483786817091 n e1667224540699

Donează și tu

Cei care nu au apucat să contribuie la strângerea de fonduri, dar vor să susțină cauza, pot face în continuare donații, lăsând în detaliile tranzacției cuvântul <<STERILIZĂRI>>. Modalitățile puse la dispoziție de Green Cats sunt următoarele:

  • cont în lei, IBAN: RO61BTRLRONCRT0594209501
  • cont în euro, IBAN: RO11BTRLEURCRT0594209501
  • Revolut: 0726 256 908
  • PayPal, cu un click aiciDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea UPU de la Spitalul Județean Cluj, în renovare. Nu se preiau cazuri sociale, iar unele urgențe vor fi redirecționate

Publicat

De

În sectorul triaj al Unității de Primiri Urgențe 1 au loc lucrări de reparații, întreținere și igienizare, anunță reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Acestea vor dura o spătămână, până luni, 4 martie, iar spațiul funcțional va fi redus substanțial, din cauza lucrărilor.

Clădirea UPU de la Spitalul Județean Cluj, în renovare. Nu se preiau cazuri sociale, iar unele urgențe vor fi redirecționate

Astfel UPU va avea o capacitate diminuată de preluare a pacienților, precizează reprezentanții spitalului.

Asistența medicală de urgențî va fi asigurată, dar cazurile critice, de cod roșu vor fi preluate cu prioritate.

„În măsura în care spațiul permite, se vor prelua cazuri de cod galben și verde. Vor fi posibilități limitate de izolare a cazurilor infecțioase și nu se vor prelua pacienții care reprezintă cazuri sociale.

O parte dintre cazurile de urgențe vor fi transportate la camerele de gardă ale altor unități spitalicești de către serviciul de ambulanță”, au mai precizat reprezentanții unității sanitare.

Pe durata efectuării lucrărilor, accesul în UPU se va face pe ușa laterală a cladirii, aflată pe partea cu Clinica Chirurgie I.

Foto: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

Publicat

CFR Cluj l-a transferat pe  mijlocașul dreapta Filippo Falco, de 32 de ani, recent plecat de la Steaua Roșie Belgrad.

Clubul se afla de mai mult timp în negocieri cu italianul. Până la urmă, acesta a bătut palma cu clujenii.

CFR Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș ofensiv. A jucat aproape 200 de meciuri în primele două eșaloane din Italia

„Bine ai venit, Filippo Falco! Suntem bucuroși să vă anunțăm că Filippo Falco este noul jucător al echipei noastre.

Crescut la academia celor de la Lecce, Falco a bifat 366 de meciuri în carieră, 55 de goluri și 51 de pase decisive. În Italia, mijlocașul ofensiv a jucat aproape 200 de partide în primele două eșaloane, unde a îmbrăcat, printre altele, tricourile celor de la Bologna, Cagliari, Lecce, Benevento, Cesena, Perugia și Pescara.

La începutul anului 2021, italianul a ajuns în prima ligă a Serbiei, la Steaua Roșie Belgrad, formație pentru care a bifat 36 de partide, șase goluri și patru pase decisive. Alături de această echipă, Falco a fost de două ori campion al Serbiei, câștigând și două Cupe.

Îi urăm bun venit în Gruia și cât mai multe reușite alături de CFR Cluj!”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.

Falco nu a evoluat deloc în ultimele șase luni și nu are niciun meci oficial în actualul sezon.

În cariera lui, Falco a mai evoluat pentru Pavia, Lecce, Reggina, Juve Stabia, Trapani, Bologna, Cesena, Benevento, Perugia, Pescara și Cagliari. Italianul a adunat 39 de meciuri, 4 goluri și 6 pase decisive în Serie A.

În prezent, acesta este cotat la 700.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com. Cea mai înaltă cotă a înregistrat-o în aprilie 2020, când evolua în Serie A în tricoul lui Lecce. Fotbalistul valora la acel moment 5 milioane de euro.

„Contractul cu Filippo este până în vară și cu opțiune de prelungire. Vine din postura de jucător liber și deja se pregătește alături de băieți. În momentul în care antrenorul va considera, va fi și pe listă, dacă va convinge. Semnalele sunt pozitive din moment ce Adrian Mutu și-a dorit să îl transferăm”, a declarat Cristi Balaj pentru GSP.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se fură ca-n codru. Amenzi de 30.000 de lei date de poliţiştii clujeni pentru furt de lemne

Publicat

De

În perioada 20 – 24 februarie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică – Biroul Pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, în colaborare cu specialiștii Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat acțiuni la nivelul județului pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale în domeniul silvic.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate și aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 171/2010, în valoare totală de 30.000 de lei.

Totodată, a fost confiscată cantitatea de 73,45 m3 de material lemnos, în valoare de peste 22.000 de lei”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oficial McDonald’s: Restaurantul de la Minerva se modernizează. Va avea un design modern și inovații tehnologice

Publicat

McDonald’s în România a venit cu precizări în legătură cu restaurantul de la Minerva, din cartierul clujean Mănăștur, după ce mai mulți locuitori s-au întrebat dacă acesta se demolează sau se modernizează.

”Ca parte a strategiei de îmbunătățire constantă a experienței clienților în restaurantele McDonald’s, am început modernizarea și digitalizarea restaurantului Mănăștur DT. Acesta va avea un design modern, dotat cu inovații tehnologice de ultimă generație pentru pregătirea și servirea produselor și va continua să asigure clienților o experiență cât mai plăcută.

Până la redeschiderea restaurantului McDonald’s Mănăștur DT, clienții sunt așteptați în celelalte trei restaurante McDonald’s din Cluj-Napoca”, au precizat reprezentanții companiei.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax