EDUCATIE
Mituri despre STERILIZAREA animalelor, demontate de experți clujeni. Prima CAMPANIE de informare din județ, sprijinită de Tarcea

În contextul ultimelor evenimente din țară, în care câinii folosiți în lupte ilegale au fost înapoiați agresorilor și o româncă a fost ucisă de câini, știre urmată de îndemnul neavizat al unor persoane de a maltrata necuvântătoarele „pentru a le educa”, iubitorii, precum și specialiștii în lucrul cu acestea, trag un semnal de alarmă cu scopul de a-i face pe stăpâni să înțeleagă faptul că sterilizarea, deși este un subiect controversat, e singura soluție.
„Tot mai des ne lovim în ultima vreme de argumente contra, implicit false în ceea ce privește sterilizarea. Majoritatea afirmațiilor se învârt în jurul unor imagini idilice cu puiuți nou-născuți, frumoși, pufoși și sănătoși în compania mămicii, într-un cadru idilic.
Dar realitatea este complet alta. Pentru fiecare imagine idealizată, noi avem încă 10-20 de imagini care ilustrează realitatea, cu puiuți sau animale adulte abandonate, lovite, bolnave, cu larve, flămânde, singure, înfrigurate, de cele mai multe ori găsite prea târziu.
Nu suntem obligați de nimeni, ci pur și simplu ajutăm. Orice tip de ONG nu face decât să ajute societatea, în limita resurselor, în regim de voluntariat, dar responsabilitatea nu trebuie să pornească de la ONG-uri, ci de la stat, de la autorități. Acolo sunt oameni mult mai capabili să schimbe ceva, dar nu o fac. La fel cum s-a mușamalizat situația cu cei 65 de câini care au fost înapoiați agresorilor ce îi foloseau în lupte ilegale, fără niciun fel de sancțiuni”, notează Ana Angeru, din echipa salvatorilor de animale Green Cats, din Cluj-Napoca, pentru Cluj24.
Dezinformare în masă. Televiziunile încurajează publicul să lovească animalele
De când s-a mediatizat cazul româncei care a fost ucisă de câini, au început să apară știri care încurajează eutanasia și maltratarea animalelor, pentru a preveni pericolul. „Ridicați vocea și loviți câinele în gât, nas și ceafă”, așa sună o recomandare a unor oameni care au convins mai mulți stăpâni, în special pe cei din mediul rural, să își „educe” patrupedul.
„Au apărut pe internet postări cu oameni care își lovesc câinele, e îngrozitor ce se întâmplă. Sterilizarea animalelor e cel mai uman lucru de făcut pe termen mediu și lung.
Animalele abandonate provin tot din curțile oamenilor, fie că vorbim de câini sau de pisici, asta din cauza lipsei responsabilității oamenilor de a deține un animal conform legii. Degeaba o avem dacă nu se fac verificări și nu se sancționează. Instituțiile ar trebui să își facă treaba, ONG-urile nu au niciun cuvânt de spus în a respecta legea. Nu e datoria noastră să sancționăm.
Abia în 2023 are loc prima campanie de informare cu privire la sterilizări, <<Unde-i lege, nu-i tocmeală>>. Primăria nu a considerat până acum că merită să investească în așa ceva. Dar când e o echipă formată dintr-un membru al unei asociații, cu poliția și cineva de la Primărie, altfel e livrată informația”, adaugă Ana.
ONG-ul în care activează oferă explicații pentru toate situațiile în care stăpânii refuză această procedură. Pe lângă miturile pe care le demontează, membrii amintesc că intervenția, ușor de efectuat de către medicul veterinar, previne o serie de boli grave în rândul animalelor, precum și suprapopularea, o problemă cu care se confruntă de mult timp, dat fiind că există nenumărate animale abandonate pe stradă, în condiții nefavorabile.
Mituri despre sterilizare, demontate de experții clujeni: „Nu tot ce e natural e bun și nu tot ce e nenatural e rău”
Pentru cei care nu vor să sterilizeze patrupedul pe motiv că se ocupă de pui sau îi oferă spre adopție, voluntarii punctează că datul în adopție este, în majoritatea cazurilor, o tranzacție „peste gard”, în care doar o mică parte își asumă responsabilitățile, mulți pui ajungând pe stradă și dând naștere, la maturitate, altor pui.
„Dacă ai posibilitatea să găzduiești încă 2, 3, 7 puiuți, poți adopta unii care deja există și se chinuie pe undeva. Sunt animale care își asumă rolul de mamă, în timp ce altele refuză puii. Depinde de tine să facilitezi un mediu ideal pentru dezvoltarea relației animalului tău cu oricare altul, fie puiuț născut din ea sau nu”, susțin voluntarii, adăugând că instinctul matern al animalului predomină câteva luni, după care rămâne doar un atașament în relația de conviețuire, astfel că salvarea unui patruped de pe stradă face o diferență semnificativă în acest sens.
Pentru stăpânii care nu vor să sterilizeze animalul de companie deoarece „îl chinuie”, „nu e natural” sau preferă să îl lase să se „distreze”, specialiștii subliniază faptul că sterilizarea este o procedură simplă, efectuată de medicul veterinar.
„Suntem în era tehnologiei, avem acces la informație și putem face cea mai bună alegere atunci când ducem pisica la sterilizat. Fie că ne referim la masculi sau la femele, procesul de reproducere nu se manifestă în scopul plăcerii, ci din instinct.
O pisică nu simte plăcere în timpul actului sexual, nu se <<distrează>>. Este pur și simplu o nevoie la care răspunde hormonal și instinctiv pentru perpetuarea speciei, fără să simtă plăcere, ci durere, din pricina anatomiei organului genital masculin.
Știți ce este natural? Ciuperca otrăvitoare. E bună pentru noi? Nu! Nu tot ce e natural e bun și nu tot ce e nenatural e rău. Vorbim aici despre beneficii. E benefic să sterilizăm animalul? Da! Iar dacă veterinarul ți-a spus să nu sterilizezi animalul decât după prima tură de pui, schimbă veterinarul”, explică Green Cats.
Totodată, conform informațiilor oferite de membrii ONG-ului, sterilizarea nu afectează personalitatea, nici gradul de activitate al necuvântătoarelor.
Piometru, tumori mamare, cancer testicular și alte probleme de sănătate pot fi prevenite prin sterilizare
Clujenii s-au confruntat și cu alte motive invocate de stăpâni, de la „nu sterilizez animalul pentru că oricum nu îl las afară” până la „nu îl sterilizez pentru că se îngrașă” sau pentru că „intră în depresie”. Pentru toate acestea au un răspuns.
„Sterilizarea nu previne doar puiuții, ci nenumărate afecțiuni medicale, printre care se numără: piometru (infecția uterului), tumori mamare, cancer testicular, probleme de comportament din cauză hormonală.
Animalul nu se îngrașă de la sterilizare, se îngrașă de la o viață monotonă, lipsită de stimuli, și o dietă neadecvată. Cât despre depresie, un animal sterilizat este lipsit de discomfort, prin urmare e un animal fericit”, precizează reprezentanții Green Cats.
Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care nu sterilizează și nu au grijă de animale
În ceea ce privește motivul invocat de unii stăpâni, și anume că sterilizarea atrage după sine dispariția speciilor, clujenii spun că se luptă cu rezolvarea problemei suprapopulării.
„De aici până la extinția speciei e cale lungă. Ne dorim să nu mai existe animale în suferință”, argumentează aceștia.
În România există legi vizând sterilizarea câinilor, care se regăsesc în OUG 155/2001, ordonanță potrivit căreia deţinătorii de câini din rase comune sau metişi au obligaţia sterilizării lor. În plus, sunt obligați să îi microcipeze.
„În adăposturile ce aparţin asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor pot fi cazați câini fără stăpân numai după sterilizare, vaccinare antirabică şi tatuare.
Încredinţarea câinilor revendicați sau ceruți spre adopţie se face numai după ce aceştia au fost sterilizați, vaccinați antirabic, deparazitați şi identificați prin cele două metode concomitente: tatuare şi aplicarea zgărzii cu placuță numerotată”, sunt două articole relevante în acest sens.
Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5000 la 10.000 de lei.
„Recent a fost modificată legislația privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru tăierea urechilor, a cozii sau îndepărtarea chirurgicală a ghearelor unui animal, de exemplu. Pedepsele sunt acum închisoarea de la șase luni și până la trei ani sau amendă.
Pe de altă parte, stăpânii care nu le oferă animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală riscă amendă cuprinsă între 3000 și 12.000 lei”, notează avocatnet.ro.
Campanii de sterilizări gratuite la Cluj-Napoca. Promisiunea viceprimarului
Green Cats derulează constant campanii de sterilizări pentru a veni în ajutorul animalelor. Au organizat strângeri de fonduri, apelând la sprijinul comunității pentru a acoperi costurile necesare, astfel încât intervențiile chirurgicale să fie gratuite.
Din fericire pentru animale, lucrurile au început să se miște în favoarea lor la Cluj-Napoca. Primăria va oferi sterilizări gratuite câinilor, datorită campaniei Green Cats de la Bonțida, în urma căreia a sterilizat 82 de animale în 2 zile.
„În primăvară ne reapucăm de treabă.
Acum strângem bani pentru echipament medical. Ni s-a promis și un spațiu mai mare. E super că Primăria vrea să se implice, pentru că animalele de pe străzi sunt tot din curțile oamenilor. Orice animal provine de undeva, e abandonat de cineva, săracii se tot înmulțesc pe stradă”, mai spune Ana.
Donează și tu
Cei care nu au apucat să contribuie la strângerea de fonduri, dar vor să susțină cauza, pot face în continuare donații, lăsând în detaliile tranzacției cuvântul <<STERILIZĂRI>>. Modalitățile puse la dispoziție de Green Cats sunt următoarele:
- cont în lei, IBAN: RO61BTRLRONCRT0594209501
- cont în euro, IBAN: RO11BTRLEURCRT0594209501
- Revolut: 0726 256 908
- PayPal, cu un click aici
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Andreea Esca a purtat noroc baschetbaliștilor de la ”U” BT Cluj-Napoca. Au învins Dinamo într-un meci la BT Arena

Vedeta ProTV, Andreea Esca, a încurajat, duminică, echipa de baschet ”U” BT Cluj-Napoca în meciul disputat acasă în BT Arena în compania echipei Dinamo București.
Esca a trăit fiecare moment al meciului la tensiune maximă alături de Patrick Ciorcilă, de la Sports Festival.
Prezența vedetei TV a adus noroc clujenilor care s-au impus în fața baschetbaliștilor de la Dinamo cu scorul de 89 la 67 în meciul din Liga Națională de Baschet.

De multe ori se întâmplă diverse incidente în bucătărie care pot avea efecte grave asupra apartamentului sau casei. De exemplu, putem uita pe foc o tigaie cu ulei, iar de aici flăcările se pot extinde și pot duce la un dezastru.
Pompierii ne arată un truc simplu prin care putem stinge în siguranță o tigaie cu ulei uitată pe foc.
Urmăriți filmulețul video pentru a știi cum să procedați astfel încât să nu se producă vreun incendiu și să nu mai fie nevoie de intervenția pompierilor.
Sursa. ISU Constanța
EVENIMENT
FOTO. Sportiv de 16 ani de la CSS Viitorul Cluj-Napoca, locul I la Cupa Primăverii Napocensis la ȘAH

Sportivul Raul Ferențiu de la CSS Viitorul Cluj-Napoca a ocupat primul loc la Cupa Primăverii Napocensis la șah, desfășurată în perioada 24-26 martie la Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”.
Acesta și-a învins toți adversarii și s-a clasat pe primul loc după 7 runde.
La concurs au participat 52 de șahiști din România și unul din Ungaria.
Raul Ferențiu are un rating ELO de 1641.
El a mai participat la turnee de șah în România, dar și în străinătate și a câștigat o mulțime de cupe, diplome și medalii.
Sportivul de 16 ani este elev în clasa a X-a la Liceul ”Onisifor Ghibu” și practică șahul de la 6 ani.
Săptămâna trecută, Raul a mai câștigat un turneu de șah desfășurat tot la Cluj-Napoca, Memorialul ”Mircea Rădulescu”.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmi, duminică, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului, valabilă luni în zone din 27 de judeţe ale țării, anunță Agerpres.
Potrivit meteorologilor, în 27 martie, între orele 6:00 – 23:00, local şi temporar în Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi în estul Munteniei vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55 – 65 km/h. În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1.700 de metri), rafalele vor depăşi 80 – 90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.
Judeţele atenţionate de meteorologi, unele parţial, iar altele total sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.