Connect with us

ACTUALITATE

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, împlinește 73 de ani. LA MULȚI ANI!

Publicat


Înaltpreasfinţitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește luni, 24 ianuarie 2022, vârsta de 73 de ani.

Înaltul ierarh ortodox va participa luni la ceremonia de sărbătorire a Unirii Principatelor Române de la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca de la ora 11, iar de la 12, în Catedrala Mitropolitană, va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Baia Mare, din partea primarului Cătălin Cherecheș.

La eveniment va fi preznt și PS Iustin, episcopul de Maramureș.

Biografia mitropolitului Clujului

IPS Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

Episcop de Alba Iulia

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

Membru de onoare al Academiei Române

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

În data de 15 septembrie 2021, ierarhul a fost ales membru de onoare al Academiei Române

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde va funcționa o școală orotodoxă cu cantină socială.

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Sursa: Radio Renașterea

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță că va implementa în 2026 o primă soluție REVOLUȚIONARĂ pentru TRAFICUL din Cluj-Napoca

Publicat

De

Emil Boc trafic Cluj-Napoca

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că administrația pregătește o “mutație” importantă în traficul din oraș.

Practic, anul viitor, Primăria vrea să implementeze o linie dedicată pentru transportul în comun din Florești și până la Ira.

Soluție revoluționară pentru traficul din Cluj-Napoca

Emil Boc a precizat că, după ce vor fi finalizate lucrările la primul tronson al centurii metropolitane, care prevede lărgirea drumului Florești – Cluj-Napoca la 6 benzi, Primăria va implementa o “soluție revoluționară” pentru traficul din oraș. “Va fi o linie dedicată ‘ață’ din Florești și până la Ira. Va fi o mutație importantă în trafic”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Primarul spune că acest proiect, care este o primă soluție pentru traficul din Cluj, următoarele fiind metroul și centura metropolitană, este deja în lucru și se fac simulări împreună cu universitățile clujene.

“În iunie, vom intra în Comisia de circulație cu o analiză preliminară, pentru a avea timp să reflectăm, astfel încât la începutul anului viitor să implementăm acest proiect care, cred eu, va avea un impact major pentru decongestionarea traficului”, a mai spus Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Poziția UTCN după incidentul de pe strada Observatorului: Problema, identificată la un coș de fum. Muncitorul este conștient

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis o poziție oficială în urma incidentului petrecut marți într-o clădire a instituției de pe strada Observatorului, unde un bărbat s-a intoxicat cu monoxid de carbon, iar pompierii au evacuat zeci de persoane.

Potrivit UTCN, incidentul a fost cauzat de o problemă apărută la un coș de fum al clădirii. Doi muncitori ai unei firme au intrat marți dimineață în clădire pentru verificările zilnice desfășurate de către personalul tehnic.

Muncitorul este conștient și cooperant

În timpul verificărilor, unuia dintre muncitori i s-a făcut rău, motiv pentru care colegii au apelat serviciul de urgență 112. Bărbatul a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind conștient și cooperant, iar starea sa generală este bună, conform UTCN.

Revizia coșului de fum, în termen

UTCN precizează că revizia coșului de fum este realizată anual, de către o firmă autorizată, iar în prezent instituția se află în termenul legal cu verificarea precedentă. Cu toate acestea, în urma incidentului de marți, universitatea va solicita efectuarea reviziei în regim de urgență, ca măsură de precauție.

„Se ventilează în acest moment spațiul, iar revizia va fi făcută în regim de urgență, chiar dacă suntem în termen cu ultima verificare”, se arată în comunicatul UTCN.

Peste 150 de persoane s-au autoevacuat

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat o concentrație de monoxid de carbon peste limitele normale. Ca urmare, 20 de persoane au fost evacuate de către pompieri, iar aproximativ 150 de persoane s-au autoevacuat preventiv. Nicio altă persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului

Publicat

De

Emil Boc, lucrări centura metropolitană

Emil Boc a declarat marți că mai este nevoie de un aviz pentru a începe lucrările la pasajul din Florești, parte din construcția primului tronson al centurii metropolitane.

Pasajul trebuie finalizat, conform contractului, până la finalul acestui an.

Vor fi modificări în trafic pentru construcția centurii

Vor fi modificări în trafic în localitatea clujeană Florești. Un pasaj va fi construit în zona Unității Militare și a viitorului Spital Regional de Urgență, după care se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi.

„Acest pasaj face parte din tronsonul 1 al centurii și asigură accesul la spital… Ieri (luni, n.r.) au sosit macaralele mari și sunt amplasate pe bretelele care asigură traficul deviat. Azi sau mâine trebuie să primim și avizul de la Inspectoratul General al Poliției Române. Când vine acest aviz, se trece la lucru și traficul se deviază pe două benzi ajutătoare”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Astfel, a explicat primarul, se va trece la construcția pasajului, iar apoi lucrările vor continua cu lărgirea drumului dintre Cluj-Napoca și Florești. Emil Boc a mai precizat că „lucrările globale” trebuie să se încheie, conform contractului, până la 31 decembrie 2025. Asta înseamnă atât pasajul, cât și supralărgirea drumului la 6 benzi.

Primarul a mai anunțat că, după lărgirea drumului, va fi creată o bandă dedicată pentru transportul în comun și pentru ambulanțe.

Citește mai departe

EVENIMENT

Djokovic (CFR Cluj): E un egal BUN pentru ambele echipe

Publicat

djokovic

CFR Cluj și Rapid au încheiat la egalitate, 1-1, meciul care a închis etapa a 4-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Damjan Djokovic, mijlocașul clujenilor, a tras concluziile după partidă.

„Prima repriză a fost a noastră, iar a doua a lor. Eram obligați să câștigăm, dar din păcate nu am reușit. E un egal bun pentru ambele echipe, la cum a decurs meciul, la cum s-a jucat în cele două reprize.

Djokovic (CFR Cluj): E un egal BUN pentru ambele echipe

Au revenit foarte bine ei. Au mai băgat un atacant, au avut doi pivoți în teren, iar noi am picat fizic în partea secundă.

Am trăit cu emoție acea fază, cu off-side-ul. Câteodată ai emoții pozitive, alteori stai cu emoții. Face parte din fotbal. Lunile aprilie și mai sunt cele mai importante. Cu FCSB o să fie un meci care pe care. E o contracandidată la titlu! Trebuie câștigat și cu ei, dar și cu Farul”, a declarat Damjan Djokovic.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate