Connect with us

ACTUALITATE

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, împlinește 73 de ani. LA MULȚI ANI!

Publicat


Înaltpreasfinţitul Andrei, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împlinește luni, 24 ianuarie 2022, vârsta de 73 de ani.

Înaltul ierarh ortodox va participa luni la ceremonia de sărbătorire a Unirii Principatelor Române de la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca de la ora 11, iar de la 12, în Catedrala Mitropolitană, va primi titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Baia Mare, din partea primarului Cătălin Cherecheș.

La eveniment va fi preznt și PS Iustin, episcopul de Maramureș.

Biografia mitropolitului Clujului

IPS Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu al Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

Episcop de Alba Iulia

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

Membru de onoare al Academiei Române

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

În data de 15 septembrie 2021, ierarhul a fost ales membru de onoare al Academiei Române

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar. În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreasfinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădiniță. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, a Centrului Social-Educativ „Grigore Pletosu” din Bistrița, unde va funcționa o școală orotodoxă cu cantină socială.

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Sursa: Radio Renașterea

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Studenții UBB Cluj-Napoca, acces gratuit în week-end la Bazinul de Înot ”Universitas”

Publicat

UBB bazin

Consiliul Studenților din UBB Cluj-Napoca (CSUBB) anunță un nou beneficiu pentru pentru studenții instituției, și anume accesul gratuit la Bazinul de Înot „Universitas” din Parcul Babeș.

”Studenții UBB vor putea folosi gratuit bazinul de înot al universității, în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 12:00-16:00.

Accesul se face pe baza carnetului de student valabil. Mulțumim Universității Babeș-Bolyai pentru sprijinul oferit în implementarea acestei facilități importante, care susține bunăstarea și dezvoltarea armonioasă a comunității studențești!”, arată CSUBB.

De asemenea, studenții UBB au acces gratuit la sălile și terenurile de sport din Parcul Sportiv “Hațieganu”, în afara programului didactic și a competițiilor sportive organizate.

Maxim 18 ore/săptămână/sală sau teren, iar accesul se face pe baza unei rezervări prealabile la Serviciul Parc Sportiv.

Inaugurat în 2009

Complexul de Nataţie „Universitas”, situat în Complexul Sportiv Universitar „Iuliu Haţieganu”, reîntregeşte complexul de baze sportive(terenuri şi săli de sport), aflate în patrimoniul Universităţii „Babeş-Bolyai”.

A fost inaugurat la 27 septembrie 2009, iar de la 01 februarie 2010 s-a deschis, propriu-zis, pentru activitatea didactică de înot dar, şi pentru publicul larg. Reprezintă, în primul rând, o bază didactică pentru studenţii F.E.F.S. care îşi desfăşoară, zilnic, orele de nataţie; de agrement pentru alte persoane, dar şi o bază de iniţiere în tehnica de înot pentru copii şi adulţi.

Complexul oferă un bazin de dimensiuni olimpice (50 x 20,6 metri), cu 8 culoare prevăzute cu block-start-uri; cu o temperatură a apei cuprinsă între 26 -28 ºC, iar a mediului ambiant de 28 – 30 ºC şi o adâncime cuprinsă între 1,80 şi 2,00 metri.

Calitatea apei de îmbăiere este verificată, în permanenţă,  chimic şi microbiologic,  de o instalaţie automată ultramodernă de tratare a apei.
Complexul beneficiază de vestiare şi săli de duş dispuse pe trei niveluri, săli de curs pentru studenţi, birouri pentru profesori şi un cabinet medical. Are în dotare şi o tribună pentru spectatori cu o capacitate de 556 locuri.

Serviciul de salvamari este prezent pe toată durata orarului de funcţionare al bazinului. Publicul larg are acces in permanenţă în acest interval orar, prin achiziţionarea unui bilet/abonament, în timp ce activitatea didactică a studenţilor are loc în paralel cu alte activităţi, pe culoarele rezervate.

La bazinul mic, temperatura apei este cuprinsă între 30 – 32° C, iar adâncimea între 0,80 – 1,20 m, iar la bazinul mare, temperatura apei este cuprinsă între 26 – 28° C, iar adâncimea între 1,8 – 2 m.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe centura Vâlcele – Apahida. Trei persoane, evaluate medical

Publicat

smurd accident

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin vineri seara la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.

”În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Trei persoane sunt evaluate de către echipajele medicale, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD.

Toate cele trei persoane prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.

UPDATE Cele trei persoane au refuzat transportul la spital.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sute de FLUTURI și mii de albine vii, la Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius

Te-ai întrebat vreodată de ce fluturii au aripile atât de colorate sau care este simțul cel mai bine dezvoltat al albinelor? În perioada 17-26 ianuarie 2025, în Iulius Mall Cluj are loc „Expoziția educativă de Fluturi și Albine Vii”, unde poți admira sute de exemplare de fluturi din specii deosebite, precum și mii de albine.

Morpho Polyphemus, fluturele alb din Mexic, Caligo Memnon, cunoscut și sub denumirea de „bufnița uriașă”, Papilio Palinurus, sau „coada rândunicii de smarald”, și Doleschallia bisaltide, denumit „frunza de toamnă” datorită culorilor arămii ale aripilor, sunt doar câteva dintre speciile spectaculoase care pot fi admirate în cadrul expoziției din Atriumul Iulius Mall Cluj.

iulius

FOTO. Sute de FLUTURI și mii de albine vii, la Iulius Mall Cluj

Fluturii se află într-o seră de șase metri lungime, special amenajată cu plante exotice și elemente decorative, unde aceștia zboară liberi printre vizitatori. Expoziția oferă cadrul ideal pentru a observa și admira în detaliu coloritul spectaculos al fiecărui exemplar.

Expoziția include și peste 4.000 de albine, expuse în stupi transparenți, care permit participanților să vadă fagurii și modul în care albinele își îngrijesc regina.

iulius

Accesul la expoziție se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat online de pe site-ul iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 25 de lei, iar pentru grupuri de peste 10 persoane, prețul unui bilet este de 15 lei, iar accesul însoțitorului este gratuit. Copiii cu vârsta sub trei ani beneficiază de intrare gratuită.

Intrarea la expoziție se face în grupuri de maximum cinci persoane, la fiecare 10 minute, pentru a păstra un mediu optim pentru insecte. Programul de vizitare este între 10:00 și 22:00.

iulius

În cadrul „Expoziției educative de Fluturi și Albine Vii” vor fi prezenți și reprezentanți ai organizatorului, care vor oferi informații și răspunsuri la întrebările vizitatorilor curioși.

Vino la Iulius Mall Cluj și descoperă una dintre cele mai spectaculoase expoziții dedicate insectelor!

Citește mai departe

EVENIMENT

Adam Mokoka, de la U-BT Cluj-Napoca, a fost convocat în naționala de baschet a Franței

Publicat

Mokoka

Frederic Fauthoux, selecționerul Franței, a anunțat baschetbaliștii convocați la lotul național cu puțin peste o lună înainte de primul meci din următoarea fereastră internațională,  „Cocoșii galici” sunt aproape calificați la EuroBasket 2025.

Reprezentativa Hexagonului are un bilanț perfect în grupa E, din care mai fac parte Bosnia și Herzegovina, Croația și Cipru, după primele etape. Elevii lui Fauthoux mai au de jucat în fața Croației și Bosniei la finalul lunii februarie.

”Adam Mokoka, extrema celor de la U-BT Cluj-Napoca, a fost convocat din nou la prima reprezentativă a vicecampioanei olimpice. El a jucat și în precedenta fereastră, în cele două partide cu Cipru din luna noiembrie.

Aceste apariții au fost primele pentru jucătorul campioanei României în tricoul naționalei de seniori. El a avut o prestație echilibrată, adăugând 6 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții. Câteva zile mai târziu, el a încheiat cu 8 puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive”, arată baschet.ro.

Ceilalți 11 jucători chemați la lotul francez pentru februarie sunt Evan Fournier, Andrew Albicy, Isaia Cordinier, Jaylen Hoard, Yoan Makoundou, Theo Maledon, Amine Noua, Elie Okobo, Vincent Poirier, Neal Sako și Matthew Strazel.

Meciurile Franței

Programul meciurilor jucate de Franța în ultima rundă a preliminariilor pentru EuroBasket 2025:

Vineri, 21 februarie – Croația vs. Franța
Luni, 24 februarie – Franța vs. Bosnia și Herzegovina

Cine este Adam Mokoka

Baschetbalistul Adam Mokoka (26 de ani) s-a născut în 18 iulie 1998 la Paris. Are o înălțime de 1,96 m și joacă la U-BT Cluj-Napoca din septembrie 2023.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate