Connect with us

ACTUALITATE

Mircea Abrudean: Investițiile în producția de energie verde și dezvoltarea capacităților de stocare, prioritate pentru Guvern

Publicat


baterii

Clujeanul Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, și Alina Jalea, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului, au vizitat, marți, compania Prime Batteries Technologies. Având capital majoritar românesc, compania deține singura fabrică de baterii specializată din Europa pentru aplicațiile industriale și stocarea de energie și este unul dintre cei cinci producători majori europeni de baterii Litiu-Ion. ”Investițiile în producția de energie verde și dezvoltarea capacităților de stocare, prioritate pentru Guvern”, a spus Abrudean.

Vizita a fost coordonată de Vicențiu Ciobanu, director general, administrator și acționar/membru fondator al companiei.

Prime Batteries Technology SRL deține în Cernica o capacitate de producție baterii Litiu-Ion de circa 0,2 GWh anual și are o perspectivă de extindere pentru o capacitate de zece ori mai mare decât cea actuală, adică peste 2GWh, iar în următorii 2 ani cu încă 6GWh.

Produce baterii din 2016

Compania proiectează, produce și comercializează baterii Litiu-Ion și pachete de baterii personalizate, din 2016. Produce sisteme de stocare pentru producția energiei electrice verzi din surse regenerabile (fotovoltaice și eoliene) și pentru mobilitate electrică (autovehicule electrice – autobuze, utilaje portuare, vehicule de agrement, mașini agricole), cât și pentru ambarcațiuni maritime.

În luna aprilie 2024, Prime Batteries și Monsson au pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare din România, parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, în cadrul Parcului Eolian Mireasa, cu o capacitate de 50 MW, aflat în județul Constanța.

Unitatea de stocare are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h) și este un proiect unicat, aflat în brevetare, realizat cu baterii de producție autohtonă. Această primă etapă este doar prima din cele trei care vor constitui un total de 216 MWh capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul 2024-2025.

Investiții accelerate

Mircea Abrudean a declarat că innvestițiile în sectorul energetic sunt foarte importante și trebuie accelerate.

”Există în acest moment contracte semnate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, cred că vorbim de peste 1,5 miliarde de euro. Nevoia de stocare este foarte mare în sistemul energetic românesc, cu atât cu cât crește ponderea de energie verde.

România poate avea un viitor verde și sustenabil, iar Guvernul României face pașii necesari pentru adaptarea legislației din domeniu pentru ca investitorii străini și autohtoni să poată avea condițiile necesare dezvoltării de noi capacități de producție a energiei solare și eoliene, dar și a capacităților de stocare”, a spus acesta.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Mircea Abrudean: Secretariatul General al Guvernului sprijină digitalizarea și debirocratizarea administrației publice

Publicat

Contractul pentru Cloud Dedicat, în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, a fost semnat astăzi la Guvern. Cu această ocazie, secretarul general al Guvernului Mircea Abrudean a subliniat angajamentul SGG pentru procesul de digitalizare și debirocratizare.

Achilleas Kanaris, CEO Vodafone Romania și Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, au semnat miercuri, la Palatul Victoria, în prezența prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, contractul pentru componenta de Cloud Dedicat a Cloud-ului Privat Guvernamental, proiect care face parte din investiția „Implementarea infrastructurii de Cloud Guvernamental” din cadrul Componentei 7 din PNRR.

Contractul are o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, cu TVA inclus, iar câștigătorul licitației organizate de STS, Vodafone România, va folosi tehnologie Microsoft.

Mircea Abrudean: SGG sprijină digitalizarea și debirocratizarea administrației publice

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a fost prezent la eveniment, alături de alți oficiali ai statului.

„Secretariatul General al Guvernului, prin Comitetul pentru e-guvernare și reducerea birocrației, sprijină procesul de digitalizare și debirocratizare a administrației publice și face eforturi continue de la centrul Guvernului, de a coordona și monitoriza procedurile și etapele care se desfășoară la nivelul instituțiilor statului pentru a migra digital servicii publice și a le face accesibile cetățenilor și mediului privat”, a declarat secretarul general al Guvernului.

Platforma de cloud guvernamental, complet operațională la 31 decembrie 2025

Platforma de cloud guvernamental va deveni complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,86 miliarde de lei), acoperite prin PNRR.

Marcel Ciolacu: „Din punctul meu de vedere, nu doar ca prim-ministru, ci ca simplu cetățean, digitalizarea administrației este printre cele mai importante lucruri, atunci când spunem că vrem o țară ca afară. O țară în care statul este în slujba cetățeanului, nu invers!

Prin semnarea acestui contract astăzi, toate serviciile publice oferite de instituții vor fi într-un singur loc, iar românii vor putea accesa toate serviciile publice digitale printr-un click pe telefon sau pe calculator. Și, cel mai important, toate instituțiile vor vorbi aceeași limbă și vor funcționa în același sistem informatic, într-un mod securizat, la cele mai înalte standarde globale.

În același timp, unind într-un singur sistem informatic toate instituțiile, facem economii la buget și aducem eficiență pentru fiecare român și pentru fiecare companie din România”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități vor fi plătite în AVANS în septembrie

Publicat

dizabilitati

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a anunțat că plățile vor fi făcute în avans, luna aceasta, în conturile persoanelor cu dizabilități.

Agențiile teritoriale vor vira în avans, în conturile bancare, beneficiile de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale.

Indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități vor fi plătite în AVANS în septembrie

Conturile vor fi alimentate vineri, 13 septembrie 2024 pentru următoarele tipuri de beneficii:

– drepturi acordate persoanelor cu dizabilități în conformitate cu Legea nr. 448/2006
– bugetele personale complementare acordate lunar persoanelor cu dizabilități
– indemnizaţia lunară acordată persoanelor cu handicap grav şi accentuat
– indemnizaţia lunară de însoţitor pentru persoanele cu handicap vizual
– alocaţia lunară de hrană pentru copiii cu handicap de tip HIV/SIDA.

Potrivit bazei de date a ANPIS, la nivel național sunt înregistrați 907.887 de beneficiari ai acestor drepturi, iar cuantumul de plată pentru luna septembrie este de 571.467.648 lei.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. ”Noi suntem vocea lor!”. Membrii asociațiilor de protecție a animalelor au ieșit în stradă la Cluj-Napoca

Publicat

vocea

Ediție specială a podcastului Human Hub, de pe Cluj24 realizată în stradă de Cristina Pintilie-Șendrea, alături de clujenii care au protestat pentru respectarea drepturilor animalelor, în special al câinilor. Însoțiți de animalele proprii, oamenii au aplaudat și strigat în centrul Clujului cât au putut de tare spunând ”Noi suntem vocea lor!”. Ei au cerut în principal oprirea eutanasierilor necontrolate, ori care se desfășoară fără aprobarea autorităților, campanii de sterilizare pentru câinii fără stăpân, microciparea tuturor câinilor din Romnânia.

”Nu se respectă legea de protecție a animalelor!”

Reprezentantul Asociației NUCA din Cluj-Napoca, Alina Banu, ne-a declarat că, și în zilele noastre, câinii nedoriți sunt duși la marginea satului, unii sunt salvați, dar că problema s-ar putea rezolva simplu prin sterilizare.

Protestul de la Cluj face parte dintr-o campanie națională, după ce, la mijlocul lunii trecute, 60 de câini au fost eutanasiați într-un adăpost din Târgu Jiu, într-o singură oră!

Nu a asistat nimeni la această eutanasiere, actiunea nu a fost anunțată. În plus, asociațiile de protecție a animalelor acuză conducerea adăpostului din Târgu Jiu că s-au folosit metode extrem de violente pentru această eutanasiere.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

EXCLUSIV. Mașinile abandonate s-au vândut „ca pâinea caldă”, la licitația Primăriei. Cea mai scumpă, adjudecată la 3.200 de lei

Publicat

De

Licitația Primăriei Cluj-Napoca pentru mașinile abandonate pe spațiul public a fost un real succes. Toate cele 32 de mașini au fost vândute, cea mai scumpă dintre ele fiind adjudecată pentru 3.200 de lei.

Devenit un subiect amplu mediatizat în urma unui articol publicat de Cluj24, mașinile abandonate pe spațiul public s-au vândut „ca pâinea caldă” la licitația organizată miercuri de Primăria Cluj-Napoca. Între acestea se numărau inclusiv mașini marca BMW, Mercedes sau Audi.

Toate mașinile au fost vândute

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Iulia Perșa, mulți clujeni s-au arătat interesați de licitație, la licitație prezentându-se 17 persoane, mult peste numărul normal de participanți la astfel de licitații organizate de municipalitate.

Toate cele 32 de mașini au fost vândute, cu sume de circa 1.000 de lei, cea mai scumpă dintre ele fiind adjudecată pentru 3.200 de lei. În total, Primăria a încasat 38.380 de lei pentru mașinile scoase la licitație.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax