EVENIMENT
LIVE VIDEO. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, la Cluj, pe șantierul Drumului Expres de la A3

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, este prezent, miercuri pe șantierul de la nodul Tureni al drumului expres DN1 – A3 din județul Cluj, unde susține declarații de presă.
Principalele declarații:
- Despre drumul expres de la Tureni: Avem un constructor român care face trabă foarte bună. Sunt undeva la 73-74% progres. Asta înseamnă că pe la sfârșit de mai se poate să fie terminată lucrarea, maxim început de iunie. Depinde cât de mult durează această perioadă de iarnă. (…) Noi am plătit, de la minister, toate facturile sunt la zi.
- Despre electrificarea căii ferate Cluj-Oradea: Am văzut loturile CFR venind dinspre Oradea, cele patru loturi, m-am oprit la Poieni. Sunt mulțumit de loturile 1 și 2, care pleacă dinspre Cluj, și mai puțin mulțumit de loturile 3 și 4, dinspre Oradea, sper să recupereze. Loturile care pleacă dinspre Cluj au ajuns la 20% progres, se lucrează în forță.
Investițiile în infrastructură vor contribui la dezvoltarea regiunii
- Sunt investiții care vor ajuta Cluj-Napoca și întreg județul și regiunea, asta pot să spun din propria experiență pe care o am dintr-un județ asemănător, din Timiș. Sper ca lucrările să continue în același ritm, constructorul să își facă treaba, astfel încât termenele pe care le-am indicat să poată fi respectate.
- Legat de întârzierile la drumul expres DN1-A3: Sunt lucrări care au ținut de utilități, de relocări, care nu țin de constructor, sunt companiile de distribuție și stai după ei. Nu e nimic special, se întamplă lucrurile acestea cam peste tot. Lucrurile acestea consumă timp, din păcate, și duc la întârzieri. Vor fi recuperate.
Licitație anul acesta pentru Drumul expres Dej-Bistrița
- Legat de drumul expres Dej-Bistrița: Acesta este un drum de care mă întreabă și vecinii de judet, din câte mi-au spus colegii de la CNAIR, se apropie de finalizare studiul de fezabilitate și va fi scos la licitație, proiectarea și execuția, la finalul acestui an.
- Aproape 200 de kilometri de autostradă se vor da în circulație până la sfârșitul anului, vreo 180 de kilometri ca să fiu mai exact. Sunt în execuție aproape 800 de kilometri de autostradă.
- Despre contestația la secțiunile Poarta Sălajului – Zalău și Zalău – Nușfalău de pe A3: Noi am dat soluția în urmă cu două săptămâni, e cea mai mare licitație pe care a organizat-o vreodată CNAIR, în valoare de un miliard și jumătate de euro. Soluția a fost dată, licitația a fost monitorizată, țimn să subliniez acest lucru, de ANAP. Asta nu înseamnă că ceilalți care au participat nu pot să conteste, e dreptul lor. Ca preț, cei care au câștigat, au avut prețul cel mai mic, la mare diferență de competitori. Nu înseamnă că nu pot să existe alte soluții în instanță, pe care le vom respecta.
Ce se întâmplă cu metroul de la Cluj?
- Legat de metroul de la Cluj: Nu m-ați văzut spunând că nu e nevoiede metroul de la Cluj, din contră. Din 300 de milioane, cât sunt prevăzuți în PNRR, am plătit spre Primăria Cluj-Napoca 150 de milioane, jumătate. Eu când am venit în funcție, era o licitație în desfășurare, cu niște indicatori tehnico-economici aprobați în Guvern.
- A venit războiul din Ucraina și prețurile au crescut în toată Europa. M-a sunat primarul Boc să îmi spună că are informații că cei care vor să vină la licitație nu vor depune ofertă, pentru că sunt prea jos acești indicatori și mi-a propus, și am fost de acord să vină cu noi indicatori.
Proiectul nu e anulat
- Ce a ținut de minister am făcut, am aprobat foarte rapid în guvern noii indicatori tehnico-economici, dânsul a suspendat acea licitație, după care a reluat licitația cu noii indicatori. Tehnic, nu s-au încărcat acești noi indicatori în acel registru european, ceea ce Comisia a considerat că nu e foarte în regulă.
- Nu e anulat acest proiect din PNRR, de aceea am decis să dăm această sumă de 150 de milioane de euro, maximul cât puteam da până acum. Restul am fost de acord să fie acoperite sumele din acele obligațiuni verzi.
- Despre pasajul de la Tăietura Turcului: Am înțeles că a fost rezolvată problema la Tăietura Turcului, nu știu mai multe detalii din proiect.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Martorii lui Iehova din Cluj comemorează, în 12 aprilie moartea lui Isus, respectând porunca dată de el.
La eveniment poate participa oricine, anunță reprezentanții cultului.
”Discursul biblic special durează o jumătate de oră. Este urmat de o discuție cu auditoriul, bazată pe un subiect biblic, care durează o oră.
Programul de Comemorare durează aproximativ o oră.
Programul începe și se termină cu o cântare și cu o rugăciune ținută de un Martor al lui Iehova. Este prezentat un discurs în care se explică importanța morții lui Isus și cum putem trage foloase în urma sacrificiului făcut de Dumnezeu și de Cristos pentru noi”, mai arată organizatorii comemorării.

În 2024, numărul mediu de pensionari din România a scăzut cu 21.000 de persoane față de anul anterior, ajungând la 4.959.000 de persoane. Dintre aceștia, pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% din total, adică 4.590.000 de persoane, în scădere cu 11.000 față de 2023.
În anul 2024 comparativ cu anul 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4959 mii persoane, în scădere cu 21 mii persoane faţă de anul precedent, conform datelor publicate vineri de către Institutul de Statistică.
STUDIU. Au crescut PENSIILE, s-a redus numărul pensionarilor
Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4590 mii persoane, în scădere cu 11 mii persoane față de anul precedent.
Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii1 a fost de
25812 lei, în creștere cu 22,1% față de anul precedent.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2459 lei, în creștere cu 22,6% față de anul precedent.
„Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară”
Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,9% (comparativ cu 50,2% în anul precedent).
Anul trecut, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară în numărul total de pensionari.
Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 92,56% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (80,18%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,16%.
La nivel național, raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 pensionari la 10 salariați.
„Ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă a pensiei medii este de 1.251 lei”
Acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în Municipiul București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariaţi în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.
Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 1.251 lei.
Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele Botoșani (1.946 lei), Vrancea (1.969 lei), Giurgiu (1.976 lei) și în Vaslui (1.998), iar cele mai mari valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat s-au înregistrat în județele: Hunedoara 3.197 lei), Municipiul București (3.115 lei), Gorj (2.896 lei) și Brașov (2.892 lei).
Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG4 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent – indemnizaţie socială), în anul 2024, a fost de 1070,4 mii persoane. În rândul acestora cea mai mare pondere au avut-o persoanele din sistemul asigurărilor sociale de stat 90,8%, urmate de persoanele din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori 8,9% şi de persoanele din sistemul militar 0,3%.
EVENIMENT
Tribunal: Cazul de sclavie de la Cluj. Amenințări, loviri repetate, program de muncă de dimineața până seara, fără zile libere

Magistrații Tribunalului Cluj au dezvăluit modul de operare al lui Lucian Stoica, fost membru al AUR Cluj, și soției sale, Natalia, ambii arestați preventiv pentru trafic de persoane.
Astfel, din probele administrate a rezultat suspiciunea rezonabil că soții Stoica, Lucian și Natalia, împreună, au recrutat începând cu anul 2023 un clujean pe care, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situație materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, îl exploatează pentru propriul lor beneficiu, și îl adăpostesc la domiciliul lor, în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca”. Totodată, cei doi soți au recrutat începând cu anul 2022, un alt bărbat, care a decedat între timp, pe care l-au obligat, la fel, la munci în mod forțat, în perioada 2022 – 2024 în același magazin.
”Probele administrate dovedesc faptul că actele de violență ar fi putut fi săvârșite, în mod repetat, tocmai pentru a conduce la subjugarea persoanelor vătămate, la anihilarea voinței lor, fiind combinate cu un control excesiv asupra acestora, inclusiv prin împiedicarea acestora să ia legătura cu alte persoane care i-ar putea ajuta. (…)
Program de muncă excesiv
Declarațiile persoanelor audiate relevă programul de muncă excesiv la care erau obligați cele două persoane vătămate, fără zile libere, de dimineață până seară precum și faptul că acestea erau plătite sporadic, tocmai pentru a putea fi controlate mai bine”, se arată în motivarea arestării soților Stoica.
Totodată, instanța a reținut ambii ambii soți au săvârșit aceste infracțiuni împreună, fiecare având cunoștință de acțiunile celuilalt, colaborând în acest sens și având același scop comun respectiv ca, ”prin amenințări, loviri repetate, și ținerea în stare de vulnerabilitate, datorită situației materiale precare și a lipsei sprijinului unor aparținători, să exploatează persoanele vătămate pentru propriul beneficiu în vederea executării unor munci în mod forțat, în special la magazinul de legume fructe din Cluj-Napoca, dar și în locuința acestora”.
Mod inuman de tratare a angajaților
În cazul ”sclavului” care a murit, Stoica este acuzat că l-a aruncat într-un lac în cursul lunii octombrie –noiembrie 2024, fiind frig afară și stând udă în frig, în condițiile în care avea multe probleme de sănătate care erau cunoscute de cel arestat.
”Modul inuman în care cei doi își tratau inculpații angajați rezultă și faptul că li se adresau cu apelative jignitoare, atât în conversațiile directe cu aceștia cât și convorbirile inculpaților, conform interceptărilor.
Activitatea lor denotă o lipsă totală de empatie față de persoanele vătămate”, mai arată magistrații clujeni.
Potrivit acestora, Lucian Stoica a mai fost condamnat la o pedeapsă de 3000 de lei amendă pentru loviri și alte violente în anul 2018.
EVENIMENT
FOTO. Ceasuri de colecție și bijuterii fine, în inima Clujului, la Muzeul de Artă. Piesele mecanismului unui ceas, la microscop

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, Fine Jewelry & Watches Expo, unde au fost expuse ceasuri și bijuterii premium de la 14 branduri renumite din toată lumea. Expoziția este o inițiativă a revistei „ The Woman” în colaborare cu Kultho- cel mai mare retailer de bijuterii și ceasuri care colaborează cu cele mai prestigioase manufacturi orologere din lume.
Case de bijuterii internaționale
Cu o prezență de peste 18 ani în România și 25 de locații în cele mai importante mall-uri din țară, retailerul a devenit un reper în lumea bijuteriilor și a ceasurilor de lux.
„Noi, la invitația „ The Woman” am decis să venim aici la Cluj să aducem produse ale brandurilor din portofoliul nostru, Kultho fiind un distribuitor exclusivși un retailer multibrand. În cadrul acestei expoziții am expus piese cu adevărat speciale din colecțiile noastre.
Acestea au un farmec cu totul unic, pentru că sunt de la branduri cu renume, cu o moștenire și o istorie neîntreruptă deja de secole, branduri care au fost pioneri pe anumite segmente ale activității lor. Astfel, astăzi avem aici expuse peste câteva sute de piese iconice ale colecțiilor celor mai importante 14 branduri din portofoliul nostru”, a declarat directorul de marketing, Mădălina Diaconu, pentru Cluj24.
Piese Swiss-made și bijuterii italienești cu semnături ascunse
Au fost expuse ceasuri de colecție însoțite de o descriere completă ce cuprinde detalii despre mecanism, anul lansării, inspirație și poziționare în universul brandului. Vorbim de mărci de renume precum: Breitling, Grand Seiko, Longines, Chopard, Rado, Frederique Constant și Hamilton – repere veritabile ale tradiției orologeriei elvețiene.
În zona dedicată creațiilor de bijuterie, printre brandurile expuse se numără: Messika, Pomellato, Roberto Coin, Fope, Baraka, Nanis și Pasquale Bruni.
Unele sunt branduri cu adevărat revoluționare, ca de exemplu Fope care a lansat tehnologia Flex’it care printr-o rețea ingenioasă de arcuri de aur ascunse în interiorul brățărilor și inelelor, permite celor care le poartă o ajustare fără încheietori rigide.
Un alt exemplu remarcabil o reprezintă creația lui Roberto Coin, unde fiecare piesă ascunde un mic rubin, ca o semnătură unică, plasat să atingă pielea purtătoarrei pentru a se contopi cu ea.
În completare, vor fi prezentate și materiale autentice utilizate în procesul de producție al bijuteriilor, fiind vorba de Bulino, instrumentul folosit de cei de la Nanis pentru a „sculpta” manual în aur.
Un ceas dezmembrat privit la microscop
Fiecare ceas mecanic are în componența sa foarte multe rubin, deoarece acestea absorb șocul din ceas. În cadrul expoziției, vizitatorii au avut ocazia să participe la un moment educativ și interactiv la bancul de ceasornicar, unde au putut analiza piesele minuscule ale mecanismului unui ceas, le-au observat detaliile la microscop și au putut afla mai multe curiozități din măiestria artei ceasornicarilor.
„Acestea sunt piesele care alcătuiesc un ceas cu mecanism automatic elvețian. Predecesorul acestui model este ceasul cu baterie, numit și cu cuart, inventat în 1969.Pentru a reduce uzura acestuia, la fiecare 4-5 ani se execută o revizie, piesele unui ceas fiind unse cu ulei, dacă nu știați.
Cea mai faimoasă fabrică de mecanisme de ceasuri cunoscută în prezent este Eta care furnizează piese marilor branduri. Eta înseamnă piese de calitate și utilizare îndelungată. Ca să știți, un ceas se încarcă de la mișcarea mâinii, iar dacă nu este purtat mai mult de 40 de ore, se oprește”, a relatat Claudiu Stanciu, reprezentat al companiei de peste 18 ani.
O inițiativă a celor de la The Woman
Istoria proiectului „The Woman” își are rădăcinile în martie 2012, când a avut loc prima ediție a unei conferințe de afaceri pentru femei. Evenimentul a reunit 200 de femei, marcând începutul unei călătorii care avea să devină un sprijin puternic pentru femeile din diverse domenii. An de an, numărul participanților a crescut, reflectând interesul tot mai mare și nevoia de conectare în comunitatea femeilor.
Proiectul a evoluat ulterior într-o conferință despre leadershipul femeilor, cu diverse evenimente conexe, într-un efort de a oferi sprijin cuprinzător femeilor în călătoriile lor antreprenoriale, profesionale și personale.
Anul acesta unul din evenimentele conexe este și expoziția Fine Jewelry & Watches Expo, deschisă vineri și sâmbătă la Cluj-Napoca, între orele 10:00 – 17:00, accesul pentru vizitatori fiind gratuit.
Paula Mariuța