Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Mediului: Firmele vor putea să-și achiziționeze mașini ELECTRICE printr-un program „Rabla”

Publicat


Firmele vor putea să-și achiziționeze mașini electrice printr-un program „Rabla” pregătit de Ministerul Mediului, scrie Alba24.ro.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta a amintit de decizia UE privind oprirea punerii pe piață, din 2035, a mașinilor cu sistem de propulsie clasic (ardere internă). Potrivit acestuia, în cadrul programului ”Rabla” se va face o reducere treptată pentru mașinile clasice și va crește finanțarea pentru mașini electrice.

Acesta a precizat că bugetul pentru programul de achiziționare a mașinilor electrice prin ”Rabla” se va majora cu cel puțin 15%.

Program de flote comerciale pentru firme

”Vom lansa şi un program de flote comerciale, prin care vom ajuta şi companiile private să beneficieze de un sprijin mai mare, de 200.000 de euro, pentru maşinile electrice.

Acest program trebuie să treacă şi prin Consiliul Concurenţei; prima dată vom notifica Consiliul Concurenţei pentru o schemă de ajutor de stat, dar şi acolo vom avea un program mai ambiţios de a susţine inclusiv companiile private”, a declarat Tanczos Barna.

Ministrul a amintit că vor putea beneficia de acest program firme precum cele de taximetrie sau de distribuţie.

Dezvoltarea infrastructurii de încărcare mașini electrice

Tanczos a precizat că numărul maşinilor electrice crește și în București, dar şi în ţară, inclusiv în mediul rural. ”

”Se folosesc foarte des pentru navetă, de 10, 15-20 km/zi. Sunt foarte eficiente. Se disting ușor, datorită numerelor verzi de înmatriculare”, a spus Tanczos Barna.

Ministrul a dat detalii și despre dezvoltarea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice.

”Avem contracte semnate cu peste 1.000 de primării, prin AFM, pentru staţii de încărcare la AFM, iar Ministerul Dezvoltării va realiza peste 13.000 de staţii de încărcare”, a spus ministrul.

Acesta se așteaptă ca, în doi-trei ani, infrastructura să fie mai bine dezvoltată.

Despre Rabla Clasic, a spus că se va regândi programul pentru a facilita decontarea mai rapidă pentru dealerii auto: „au fost întârzieri anul trecut, ne ocupăm și de această problemă”.

Sursa: Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Trei minori au tâlhărit o femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile, pe o stradă din Cluj-Napoca

Publicat

dizabilitati

O femeie de 71 de ani, aflată în scaun cu rotile a fost atacată pe o stradă din Cluj-Napoca de trei minori, care i-au smuls rucsacul. Făptașii au fost identificați de polițiști.

Un incident șocant s-a petrecut pe o stradă din Cluj-Napoca, vineri, 3 ianuarie, în jurul orei 21. O femeie în vârstă de 71 de ani, aflată într-un scaun cu rotile, a fost atacată de trei minori, care i-au smuls rucsacul, provocându-i căderea din scaun.

„La data de 3 ianuarie, în jurul orei 21:00, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel la 112, cu privire la un incident petrecut pe o stradă din municipiu. O femeie în vârstă de 71 de ani a fost abordată de mai multe persoane necunoscute, care i-au smuls rucsacul pe care îl avea asupra ei, după care au fugit de la fața locului.

În urma acestui eveniment, victima a căzut din scaunul cu rotile în care se afla”, a transmis IPJ Cluj.

Rucsacul, recuperat de un trecător

În timp ce agresorii au fugit de la fața locului, o persoană aflată în apropiere a intervenit prompt, reușind să recupereze rucsacul victimei.

Polițiștii au desfășurat investigații rapide, iar pe 4 ianuarie au identificat trei minori, cu vârste între 11 și 13 ani, domiciliați în Cluj-Napoca, ca fiind implicați în incident.

„La scurt timp, o persoană aflată în apropiere a reușit să recupereze rucsacul femeii.

Ca rezultat al activităților investigative desfășurate de polițiști, la data de 4 ianuarie, au fost identificați trei minori, cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani, domiciliați în municipiul Cluj-Napoca.

În prezent, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată”, a mai arătat IPJ Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Dezlegarea Câșlegilor, tradiția care anunța începutul perioadei nunților, sărbătorită în Ajunul Bobotezei

Publicat

În lumea satului tradițional din Transilvania, Ajunul Bobotezei marca un moment de mare importanță: „dezlegarea Câșlegilor” – începutul unei perioade propice pentru nunți.

În vechime, în Ajunul Bobotezei, grupuri de feciori sau chiar „ceata feciorilor” colindau pe ulițele satului. Intrau în curți și în case și anunțau „dezlegarea Câșlegilor”, adică începerea perioadei nunților. Astfel, ei spuneau întregii comunități:

„Slobozim Câșlegile,

Să mărităm fetele,

Umblați, feciori,

Să vină pețitori”, după cum aflăm din volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”, autor Maria Bocșe, editat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În lumea satului, prin „câșlegi” se înțelegea perioada dintre două posturi, în care se mănâncă de dulce (câșlegile de iarnă – perioada ce ține de la sărbătorile de iarnă, până la începutul Postului Mare).

Cum se legau relațiile dintre tineri?

În trecut, cele mai multe nunți se organizau în „câșlegile de iarnă”, care începeau după sărbătorile de Crăciun și se încheiau înaintea Postului Mare. Tinerii se întâlneau în șezători, organizate pe parcursul iernii, unde se cunoșteau și se legau primele sentimente.

„Mai demult, în satele din Transilvania, în acest timp se făceau cele mai multe nunți. În primul rând, fetele și feciorii se întâlneau și se cunoșteau în șezătoare, care debuta la începutul postului Crăciunului și continua în câșlegi, până aproape de primăvară. Aici, feciorii veneau seară de seară și își puneau fiecare ochii pe fata care era mai frumoasă sau mai harnică. Dacă și fata îndrăgea feciorul, urma pețitul și apoi nunta”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

Astăzi, aceste tradiții, deși mai rar practicate, rămân o amintire vie a modului în care comunitățile rurale celebrau viața, iubirea și continuitatea.

FOTO: Fotografie realizată în 1948 – de la stânga la dreapta: Pop Marioara, Orban Gavriș și sora lui, Orban Sabina – tineri din Orman/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Întârzieri pe Aeroportul Cluj, din cauza condițiilor meteo din Marea Britanie. Trafic aerian perturbat pe marile aeroporturi

Publicat

aeroport avioane 1

Mai multe zboruri de pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj înregistrează întârzieri, duminică, din cauza vremii nefavorabile care a perturbat operațiunile pe aeroporturi majore din Germania și Marea Britanie.

Ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile din Germania și Marea Britanie, mai multe zboruri din și spre Cluj au fost întârziate, duminică. Două avioane care trebuie să sosească la Cluj de pe aeroportul Londra Luton, respectiv din Leeds au întârzieri, potrivit informațiilor afișate pe site-ul Aeroportului Cluj.

De asemenea, un zbor operat de Wizz Air de pe Aeroportul Londra Luton a aterizat cu o întârziere de o oră și jumătate, duminică dimineață.

Din cauza decalării prigramului, cel mai probabil, sunt întârzieri anunțate și la decolarea unor aeronave de pe Aeroportul Cluj.

Aeroporturi închise temporar, în Marea Britanie

În Marea Britanie, zăpada abundentă a determinat închiderea temporară a pistelor pe mai multe aeroporturi, inclusiv Liverpool, Manchester, Leeds și Bristol. Regiunile centrale și nordice ale Angliei se află sub Cod Portocaliu de ninsoare, iar stratul de zăpadă a ajuns la 25 cm în unele zone.

Probleme pe aeroporturile din Germania, din cauza zăpezii

Aeroporturile din München, Frankfurt și Stuttgart sunt afectate de ninsori abundente și gheață, cauzând întârzieri și anulări ale zborurilor, potrivit Biziday. Aeroportul din München a anunțat că, din cauza vremii severe prognozate, operațiunile de zbor vor fi restricționate, mai ales în dimineața zilei de 5 ianuarie. La Frankfurt, mai multe plecări, inclusiv către Paris, Veneția și Praga, au fost anulate.

Aeroportul din Stuttgart a raportat, de asemenea, întârzieri, deși pistele au fost eliberate. Serviciul meteorologic german a emis avertizări pentru Bavaria, unde sunt prognozate ploi înghețate.

Citește mai departe

EVENIMENT

COD GALBEN de vânt puternic la munte. Vor fi rafale de până la 110 km/h

Publicat

vant

O avertizare meteo cod galben este valabilă în zona de munte, la altitudini de peste 1700 m, în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare cod galben de intensificări ale vântului și polei, valabilă până marți, 7 ianuarie, la ora 10.

În intervalul menționat vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu rafale de 50…70 km/h, iar la altitudini de peste 1700 m, temporar și de 80…90 km/h, precum și în Banat și Crișana, unde vor fi viteze de 40…50 km/h.

În cursul nopții de duminică spre luni (5/6 ianuarie) și în primele ore ale zilei de luni (6 ianuarie) în Maramureș, nordul Crișanei și al Transilvaniei și pe alocuri în Moldova vor fi precipitații slabe, la început ninsori, apoi lapoviță și ploi ce vor depune pe arii restrânse polei.

Totodată, de duminică, 5 ianuarie, ora 23 până marți, 7 ianuarie, ora 10 în Munții Apuseni, Carpații Orientali și jumătatea de vest a Carpaților Meridionali, în special la altitudini de peste 1700 m, temporar, vântul va prezenta intensificări, cu rafale de 90…110 km/h.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate