Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Ministrul Justiției: Penitenciarul Gherla va trebui MUTAT în afara orașului

Publicat


Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, aflată vineri la Oradea, a declarat că s-ar impune ca şase penitenciare din ţară, situate în centrele oraşelor, să fie mutate la periferiile localităţilor, însă această problemă este una foarte dificilă şi pentru care ar trebui să existe un acord la nivelul Guvernului. Printre acestea se află și Penitenciarul Gherla, scrie Agerpres.

alina gorghiu

„Penitenciarul Oradea face parte din seria de şase penitenciare care se află în zona unu, adică zona central critică a unor oraşe importante. Şi aici se încadrează Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi şi Gherla. Când ai un penitenciar în buricul târgului există o serie de probleme legate de dezvoltarea, modernizarea centrului oraşului, siguranţa cetăţenilor, dar nici penitenciarul nu poate fi dezvoltat conform normelor actuale, având perimetrul blocat de celelalte clădiri”, a declarat ministrul Justiţiei.

„Proiectul va fi unul dificil”

Alina Gorghiu a precizat că, aşa cum a discutat vineri cu autorităţile judeţene şi locale din Oradea, se vor impune discuţii extrem de serioase cu autorităţile din aceste şase oraşe, pentru a putea găsi soluţii de a muta penitenciarele din zona critică în afara localităţii.

„Va trebui în mod clar să avem o fişă de parcurs, să avem un acord la nivel de Guvern, să ne coordonăm, pentru că e un subiect care merită o analiză aprofundată, pentru a genera poate un proiect pilot într-un viitor apropiat. Nu vreau să angajez nicio soluţie pentru că proiectul va fi unul dificil, dar cred că va merita să ne aplecăm foarte serios asupra acestei probleme. Dacă va exista susţinere din partea Guvernului, sunt convinsă că va putea continua discuţia care, din punctul meu de vedere, poate fi realizată şi este importantă”, a subliniat ministrul Justiţiei.

De asemenea, ministrul Gorghiu a menţionat investiţiile recente care s-au făcut în sistemul penitenciar din ţara noastră.

„Am fost obligaţi – şi mă bucur că am fost obligaţi – de CEDO să investim mult în sistemul penitenciar din România. În ultimii ani, între 2021 şi 2022, au fost realizate 716 locuri noi de deţinere. Iar anul acesta, până în luna august avem încă 349 de locuri noi. Până la finalul anului, mai avem de finalizat câteva sute. Suntem puţin în urmă, dar sper ca ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor n.red) să recupereze timpul privind aceste noi locuri. De asemenea, avem în stadii avansate proiectele a două noi penitenciare, Unguriu, lângă Buzău, cu 900 de locuri în regim deschis şi semideschis, şi la Berceni, lângă Ploieşti, cu o mie de locuri în regim închis şi maximă siguranţă”, a menţionat ministrul.

Într-o întâlnire cu primarul Florin Birta, ministrul Justiţiei a fost informată că pe suprafaţa alocată Primăriei Oradea din partea ANP pentru a se construi un parc industrial se va ridica şi un pavilion nou pentru cazarea a 80 de deţinuţi, care vor lucra în companiile din parcul industrial.

„Anul viitor va începe construcţia la acest pavilion. Cred că este de bun augur să avem acest gen de parteneriat benefic şi pentru autoritatea locală şi pentru cea centrală, minister, penitenciare, dar şi pentru mediul de afaceri din comunităţile respective”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Penitenciarul Gherla

„La data de 20 octombrie 1785 împăratul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla (fostă cetate militară, construită în anul 1540) în Carcer Magni Principatus Transilvaniae (închisoare centrală pentru Transilvania).

Pavilionul central de deținere a fost construit între anii 1857-1860, iar în anul 1913 unitatea a fost transformată într-un institut de prevenție pentru minori.

Între anii 1945-1964 penitenciarul a funcționat ca închisoare politică a regimului comunist, iar între 1964 și 1989 ca închisoare pentru deținuți de drept comun. După anul 1989 a devenit penitenciar cu regim de maximă siguranță”, scrie Wikipedia.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT între localitățile Poieni și Ciucea. Două femei au fost duse la spital

Publicat

De

Accident între Poieni și Ciucea

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp între Poieni și Ciucea.

O mașină a ajuns într-un șanț de pe marginea drumului.

ACCIDENT între localitățile Poieni și Ciucea. Două femei au fost duse la spital

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au imntervenit la accident.

În accident a fost implicat un singur autoturism, ieșit în afara părții carosabile.

Din fericire, nu au existat victime încarcerate, iar forțele ISU Cluj au găsit la fața locului doi bărbați și două femei.

Cele două femei au fost evaluate de echipajele Serviciului de Ambulanță Județean, care au decis să le transportate la spital pentru investigații suplimentare.

La o primă evaluare, cele două prezintă afecțiuni ușoare.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul de Urgență din Cluj face angajări. Caută personal medical auxiliar și muncitori

Publicat

De

Spitalul de Urgență Cluj face angajări

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca scoate la concurs noi posturi. Acestea sunt pe perioadă nedeterminată, anunță conducerea unității sanitare.

Înscrierea la concurs se face până în data de 25 mai.

Spitalul de Urgență din Cluj face angajări. Caută personal medical auxiliar și muncitori

Unitatea sanitară angajează registratori medicali, muncitori calificați și spălătorese.

Posturile scoase la concusr și condițiile de înscriere:

  • registrator medical – 4 posturi, diplomă de bacalaureat, 6 luni vechime în specialitate
  • muncitor calificat – 6 posturi, studii medii/generale, certificat de calificare, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime
  • spălătoreasă – 4 posturi, studii generale, fără condiție de vechime.

Detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, găsiți AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Florin Piersic se recuperează după operația la genunchi. Rafila: Are o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul

Publicat

De

Florin Piersic se recuperează după operație

Florin Piersic a trecut cu bine de cele 72 de ore critice după operația de îndepărtare a protezei de la genunchi de unde a pornit infecția generalizată cu care actorul s-a luptat mai multe săptămâni.

Actorul clujean a fost vizitat duminică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că acesta are o evoluția așteptată de medici.

Florin Piersic se recuperează după operația la genunchi. Rafila: Are o stare de spirit pozitivă și continuă tratamentul

Actorul cluejan are o stare de spirit pozitivă, continuă tratamentul cu antibiotice şi este monitorizat, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Mă bucur că are o stare de spirit pozitivă. Este o evoluţie pe care o aşteptăm cu toţii. Sperăm că într-un timp relativ scurt o să ajungă nu neapărat să îşi reia activitatea dar să aibă o viaţă apropiată de normal.

Continuă tratamentul antibiotic în mod evident. Nu urmează decât să se întâmple o monitorizare a pacientului. La un moment dat, sigur, că acolo intervenţia aceea trebuie să se încheie – intervenţia chirurgicală din punct de vedere al plăgii operatorii – şi să vedem în continuare paşi pe care îi indică echipa medicală multidisciplinară.

După cum ştiţi există cardiolog, anestezist, infecţionist şi medicii de la ortopedie care îl îngrijesc foarte bine”, a declarat Alexandru Rafila, la Spitalul de Ortopedie „Foişor”, conform Agerpres.

Și premierul Marcel Ciolacu l-a vizitat duminică la spital pe actorul Florin Piersic.

Florin Piersic supus la două operații

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, în 9 mai, la Spitalul Foișor. Intervenția chirurgicală a prevăzut extragerea protezei de la genunchi și implantarea uneia temporare.

În prima zi postoperator, parametrii biologici legaţi de inflamaţie s-au ameliorat, iar actorul nu a mai făcut febră, au transmis atunci medicii.

Florin Piersic a fost operat și la Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști.

Intervenția a fost necesară, având în veder că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Publicat

De

Marș pentru padurea Hoia la Cluj-Napoca

Aproape 100 de clujeni, printre ei mulți activiști de mediu, au participat în acest weekend la Marșul pentru Hoia.

Scopul acestora este oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu, în cadrul unui demers mai larg prin care se propune ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie declarate arie naturală protejată.

Aproape 100 de clujeni la Marșul pentru HOIA: „Apărăm PĂDUREA”

Participanții la marș au purtat o pancartă mare pe care scria „Nu suntem pe drumul cel bun. Apărăm pădurea Hoia-Baciu”, dar și mesaje scrise pe foi mai mici, cum ar fi: „Stop construcțiilor ilegale în pădurea Hoia – Baciu”.

La marșul de sâmbătă au participat și copii, care s-au bucurat de natură.

Trafic restricționat pe strada Uliului

Activiștii de mediu au cerut, prin acest demers și închiderea străzii Uliului, unde drumul s-a surpat recent, sigur, cu o excepție pentru riverani.

Astfel, aceștia au propus ca traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure să fie reglementat cu bariere și cartele strict pentru cei care locuiesc în zonă.

Clujenii au trecut pe lângă stejarul „Robi”, vechi de peste 250 de ani

Marșul i-a dus pe ce clujen pe la strada cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu până în pădure, dar și pa drumul surpat de pe strada Uliului și pe cel proaspăt pavat prin pădure.

 

Traseul a continuat și la groapa imobiliară a Clujului de sub pădure, o săpătură imensă în pământ.

Întoarcerea a fost prin pădure, pe poteci de pământ, dar și pe drumul pietruit ilegal pe la ferma USAMV.

Foto: Adrian Dohotaru, președintele Asociației SOS

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax