EVENIMENT
Ministrul Justiției: Penitenciarul Gherla va trebui MUTAT în afara orașului

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, aflată vineri la Oradea, a declarat că s-ar impune ca şase penitenciare din ţară, situate în centrele oraşelor, să fie mutate la periferiile localităţilor, însă această problemă este una foarte dificilă şi pentru care ar trebui să existe un acord la nivelul Guvernului. Printre acestea se află și Penitenciarul Gherla, scrie Agerpres.
„Penitenciarul Oradea face parte din seria de şase penitenciare care se află în zona unu, adică zona central critică a unor oraşe importante. Şi aici se încadrează Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi şi Gherla. Când ai un penitenciar în buricul târgului există o serie de probleme legate de dezvoltarea, modernizarea centrului oraşului, siguranţa cetăţenilor, dar nici penitenciarul nu poate fi dezvoltat conform normelor actuale, având perimetrul blocat de celelalte clădiri”, a declarat ministrul Justiţiei.
„Proiectul va fi unul dificil”
Alina Gorghiu a precizat că, aşa cum a discutat vineri cu autorităţile judeţene şi locale din Oradea, se vor impune discuţii extrem de serioase cu autorităţile din aceste şase oraşe, pentru a putea găsi soluţii de a muta penitenciarele din zona critică în afara localităţii.
„Va trebui în mod clar să avem o fişă de parcurs, să avem un acord la nivel de Guvern, să ne coordonăm, pentru că e un subiect care merită o analiză aprofundată, pentru a genera poate un proiect pilot într-un viitor apropiat. Nu vreau să angajez nicio soluţie pentru că proiectul va fi unul dificil, dar cred că va merita să ne aplecăm foarte serios asupra acestei probleme. Dacă va exista susţinere din partea Guvernului, sunt convinsă că va putea continua discuţia care, din punctul meu de vedere, poate fi realizată şi este importantă”, a subliniat ministrul Justiţiei.
De asemenea, ministrul Gorghiu a menţionat investiţiile recente care s-au făcut în sistemul penitenciar din ţara noastră.
„Am fost obligaţi – şi mă bucur că am fost obligaţi – de CEDO să investim mult în sistemul penitenciar din România. În ultimii ani, între 2021 şi 2022, au fost realizate 716 locuri noi de deţinere. Iar anul acesta, până în luna august avem încă 349 de locuri noi. Până la finalul anului, mai avem de finalizat câteva sute. Suntem puţin în urmă, dar sper ca ANP (Administraţia Naţională a Penitenciarelor n.red) să recupereze timpul privind aceste noi locuri. De asemenea, avem în stadii avansate proiectele a două noi penitenciare, Unguriu, lângă Buzău, cu 900 de locuri în regim deschis şi semideschis, şi la Berceni, lângă Ploieşti, cu o mie de locuri în regim închis şi maximă siguranţă”, a menţionat ministrul.
Într-o întâlnire cu primarul Florin Birta, ministrul Justiţiei a fost informată că pe suprafaţa alocată Primăriei Oradea din partea ANP pentru a se construi un parc industrial se va ridica şi un pavilion nou pentru cazarea a 80 de deţinuţi, care vor lucra în companiile din parcul industrial.
„Anul viitor va începe construcţia la acest pavilion. Cred că este de bun augur să avem acest gen de parteneriat benefic şi pentru autoritatea locală şi pentru cea centrală, minister, penitenciare, dar şi pentru mediul de afaceri din comunităţile respective”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.
Penitenciarul Gherla
„La data de 20 octombrie 1785 împăratul Iosif al II-lea a transformat cetatea Gherla (fostă cetate militară, construită în anul 1540) în Carcer Magni Principatus Transilvaniae (închisoare centrală pentru Transilvania).
Pavilionul central de deținere a fost construit între anii 1857-1860, iar în anul 1913 unitatea a fost transformată într-un institut de prevenție pentru minori.
Între anii 1945-1964 penitenciarul a funcționat ca închisoare politică a regimului comunist, iar între 1964 și 1989 ca închisoare pentru deținuți de drept comun. După anul 1989 a devenit penitenciar cu regim de maximă siguranță”, scrie Wikipedia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie, anunță conducerea instituției.
Pensionarii sau clujenii care au probleme de rezolvat sunt rugați să nu meargă joi la Casa de Pensii. Instituția nu va fi activitate cu publicul, din cauza unor lucrări.
Casa de Pensii Cluj va fi închisă joi, 17 aprilie
Conform reprezentanților instituției, în clădirea în care și Casa de Pensii Cluj își desfășoară activitatea se vor efectua lucrări privind suplimentarea puterii electrice.
„Din acest motiv se va întrerupe furnizarea energiei electrice pe tot parcursul zilei.
Prin urmare, în data de 17 aprilie 2025, Casa Județeană de Pensii Cluj este în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea și de a asigura programul cu publicul”, au precizat reprezentanții instituției.

CFR Cluj a făcut doar egal cu Rapid, 1-1, luni seara în Gruia, lucru ce l-a nemulțumit pe Dan Petrescu, tehnicianul clujenilor.
„A fost cel mai slab joc al nostru în 2025, în general, nu numai acasă. În prima repriză am controlat meciul până în minutul 42, nu au ajuns la poartă. În repriza a doua am intrat moi, cum facem de obicei, nu știu de ce.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după egalul cu Rapid: A fost cel mai SLAB joc al nostru în 2025
Puteam chiar să pierdem, dacă ne uităm la ocazii – Rapidul a avut șansele mai mari. Otto ne-a salvat, am luat acest punct. Antrenorii mari zic că e bine, uneori, să te mulțumești și cu un punct după astfel de meciuri.
Poate mă înșel, dar încă de la conferință am zis că echipa nu a fost bine toată săptămâna. Când te antrenezi 100% toată săptămâna, e bine. Nu pot spune că nu ne-am antrenat, dar ceva n-a fost în regulă.
VAR-ul nu a influențat rezultatul, nu știu dacă a fost sau nu penalty. Au fost prea puțini jucători care au dat 100%, toți puteau mai mult. Otto cred că a fost cel mai bun azi.
Mergem să jucăm cu FCSB un meci important. Cu două puncte în plus ar fi fost altceva, alte posibilități. Dacă pierdem, va fi greu să-i mai prindem.
Vreau și eu să văd o fază de arbitraj pro CFR – toți țipă și urlă, dar noi am fost cei dezavantajați. Nu am fost niciodată avantajați sezonul ăsta.
Sper să avem spirit de echipă, să ne revenim fizic și să arătăm mai bine. Azi nu am fost bine, în afară de 2-3 jucători. Trebuie să analizez și eu, și jucătorii, ce nu a funcționat.
Va fi un play-off în continuare strâns. E clar că, dacă noi pierdem meciul următor cu FCSB, va fi foarte greu să mai avem pretenții la campionat.
Vor fi 5 puncte cu 5 meciuri rămase. Meciul următor, pentru noi, este un meci decisiv dacă vrem să ne mai luptăm la campionat sau nu. Sper să avem o săptămână mai bună de antrenamente și jucătorii să înțeleagă că au greșit ceva, dar și că eu am greșit”, a spus Dan Petrescu, după meci.
EVENIMENT
FOTO. Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare. Aruncă la toaletă orice

Angajații Companiei de Apă „Someș” au intervenit pentru curățarea unei pompe de canalizare înfundată.
Aceștia spun că pompa s-a înfundat din cauza faptului că sunt oameni care folosesc toaleta pe post de coș de gunoi.
Locuitori de pe strada Sub Cetate din Florești au reușit să ÎNFUNDE o pompă de canalizare
Intervenția a avut loc în weekend pe strada Sub Cetate, nr. 12, din comuna Florești, unde echipele de intervenție au fost chemate să rezolve o problemă apărută din cauza folosirii inadecvate a sistemului de canalizare. „Toaleta nu este tomberon” – este mesajul transmis de reprezentanții Companiei de Apă „Someș”.
În vasul de toaletă trebuie aruncate doar resturi biologice și hârtie igienică. Orice alt tip de deșeu, cum ar fi șervețele umede, produse de igienă, resturi textile sau plastice, poate duce la blocaje și avarii costisitoare.
EVENIMENT
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va traversa din nou România, anunță meteorologii.
Praful saharian este un amestec de particule minerale foarte fine, respectiv nisip fin, praf, argilă și silt provenite din Deșertul Sahara din Africa de Nord
Praf SAHARIAN deasupra României. Depunerile pot fi observate în intervalele în care va ploua
“Până în18 aprilie, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei si implicit deasupra României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua”, au anunțat reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
Expunerea la praful saharian poate irita căile respiratorii și ochii, în special la persoanele care suferă de astm, bronșită sau alergii. De aceea se recomandă purtarea măștilor de protecție și evitarea activităților intense în aer liber, în special în zilele cu concentrații mari de praf în atmosferă.
Foto: Arhivă