Connect with us

EVENIMENT

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, despre o familie din Cluj: Când li s-a aprins becul acasă, li s-a schimbat viața

Publicat


burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a declarat impresionat de situația unei familii din comuna Măguri Răcătău care are, de sâmbătă, pentru prima oară, electricitate în gospodărie, grație unui proiect de instalare a panourilor fotovoltaice.

Sebastian Burduja a declarat, sâmbătă, la Consiliul Județean Cluj, că în județul Cluj erau până zilele trecute 94 de astfel de gospodării fără energie electrică, din care au mai rămas 88, după ce lîn șase cazuri au fost montate astfel de panouri.

”Am venit în județul Cluj pentru a aborda o problemă pe care o are România, și anume gospodăriile care nu au energie electrică. Avem un parteneriat cu Asociația Energie Inteligentă care derulează programe în care merg la casele izolate și montează panouri fotovoltaice și un sistem de stocare în baterii. Un astfel de sistem cu prize și întrerupătoare înseamnă o investiție de 4700 de euro.

Am finanțat pentru început electrificarea a 6 gospodării din județul Cluj,  la Gilău și 4 la Măguri Răcătău. În Registrul gospodăriilor fără energie electrică, la nivelul județului Cluj erau 94, iar acum au mai rămas 88. La nivel național sunt 5500.

Dacă programul va fi bine făcut, rămân doar niște cazuri izolate, iar cu sprijinul CJ Cluj le vom acoperi”, a precizat Burduja.

Electricitatea schimbă viața

Acesta s-a aflat, sâmbătă, la Măguri Răcătău unde a fost impresionat de cazul unei familii care are electricitate în casă pentru prima oară.

”Familia are o fetiță care merge pe jos la școală în fiecare zi, prin pădure. Au două în căsuța lor, într-o cameră dormeau ei și în cealaltă cameră erau două vaci, pe care le țineau în casă pentru că vine ursul.  Oamenii nu au unde să se mute, acolo au pământ. Pentru ei, când li s-a aprins becul în casă, li s-a schimbat viața, nu credeau să vor avea vreodată electricitate. Aveau și un mic televizor pentru fetiță, își încărcau telefonul, lucruri care, pentru noi, sunt parte din normalitate. Acolo nu este așa ușor, dar au de acum o viață puțin mai bună”, a spus Sebastian Burduja.

Panourile fotovoltaice pentru cele 6 case din satele Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău și Someșul Cald, comuna Gilău, care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică, au fost instalate în cadrul proiectului „Energie pentru viață”, implementat de Asociația Energia Inteligentă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Vasile

    noiembrie 14, 2024 la 9:35 am

    Burdujaaaaa ! Lasă-te de glume și explică ce se întâmplă la Iernut. Sau vrei să pui pe chituci investiția așa cum ai pus cele zece hidrocentrale finalizate peste 90% ? Se întărește, tot mai mult” dovada că faci parte din gașca „băieților deștepți” care țin cu dinții ca sistemul energetic național să clacheze.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

420 de kilometri de drumuri, modernizate sau întreținute de Consiliul Județean Cluj în 2024

Publicat

Lucrări drumuri Cluj

În 2024, Consiliul Județean Cluj a derulat lucrări de modernizare sau de întreținere pe 40 de drumuri județene, în lungime de aproape 420 de kilometri.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a analizat împreună cu conducerea Direcției de Administrare a Drumurilor Județene situația lucrărilor de modernizare și reabilitare, respectiv de întreținere a drumurilor județene, derulate în cursul anului 2024.

Lucrări la infrastructura rutieră pe 40 de drumuri

„Pregătim din timp strategia și programele de intervenție pe drumurile județene pentru anul viitor. În acest context, am realizat bilanțul activității derulate în materie de drumuri județene pe parcursul întregului an curent. Cifrele sunt îmbucurătoare, în 2024 am reușit să derulăm lucrări de îmbunătățire a infrastructurii rutiere județene pe aproape 420 km, pe 40 de drumuri sau sectoare de drumuri județene”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În ceea ce privește investițiile din cadrul programelor de lucrări de modernizare și reabilitare, în cursul anului 2024 Consiliul Județean a desfășurat  lucrări pe cinci importante drumuri sau sectoare de drumuri județene, vizând o lungime totală de 122,157 km.

Lucrări de întreținere pe 35 de drumuri

La capitolul lucrări de întreținere, în anul 2024 s-a acționat prin așternerea de covor asfaltic, reparații și alte categorii de operațiuni necesare menținerii condițiilor tehnice corespunzătoare, pe 35 de drumuri sau sectoare de drumuri județene, cu o lungime totală vizată de 297,3 km. Dintre aceștia, peste 21 de km au fost și asfaltați.

De asemenea, în 2024 au fost executate lucrări de marcaje rutiere pe 34 de drumuri sau sectoare de drumuri județene, pe o lungime totală însumată de 611,3 km.

Totodată, la nivelul județului Cluj se află în plină derulare, în diferite stadii de execuție, construcția a patru poduri noi prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Citește mai departe

EVENIMENT

Coaliția România Europeană, lansată la Cluj pentru apărarea valorilor UE, îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Publicat

În cadrul unei conferințe desfășurate între 6 și 8 decembrie la Cluj, mai multe asociații civice, lideri ai societății civile și personalități academice au anunțat lansarea Coaliției România Europeană, un proiect care își propune să apere valorile fundamentale ale Uniunii Europene. Aceasta îl propune pe Nicușor Dan, primarul Capitalei, pentru alegerile prezidențiale din 2025.

Întrunite în conferința de la Cluj, în perioada 6-8 decembrie 2024, o serie de asociații civice și persoane, menționate mai jos, au convenit înființarea Coaliției România Europeană pentru susținerea și aplicarea practică, în politici publice, a valorilor fundamentale ale UE (libertate, democrație, stat de drept, egalitate, demnitate și drepturile omului) și a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru securitatea și dezvoltarea României, în mandatul 2025-2030.

Moment critic pentru România

Lansarea acestei coaliții vine într-un moment critic pentru România, marcat de atacuri hibride ale Federației Ruse și de o intensificare a dezinformării pe platforme sociale, inclusiv TikTok, prin promovarea unui candidat pro-Rusia, conform rapoartelor CSAT.

„Într-un moment critic pentru România, în care, așa cum demonstrează rapoartele desecretizate din CSAT, a avut loc un atac hibrid al Federației Ruse asupra suveranității, democrației și societății românești, prin dezinformare, intoxicare cu mesaje mincinoase, manipulare și supraexpunere plătită din fonduri externe, pe rețeaua TikTok, a unui candidat pro-Rusia, dar în care există și o frustrare reală a cetățenilor față de prestația clasei politice din ultimii ani”, arată semnatarii scrisorii.

Propunerile Coaliției România Europeană

Semnatarii propun următoarele:

  1. Susținerea comună de către partidele democratice pro-Vest și societatea civilă a domnului Nicușor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidențiale din 2025.
  2. Structurarea, în perioada imediat următoare, a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru România, bazate pe măsuri pe termen scurt și mediu pentru securitate, justiție și stat de drept, consolidare economică, coeziune socială, reformă administrativă și educație.
  3. Colaborarea responsabilă și matură a partidelor democratice prooccidentale din Parlamentul României pentru salvarea direcției strategice pro-Vest a țării (UE, NATO, SUA), sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și consolidarea valorilor democrației liberale și economiei românești.
  4. Coaliția România Europeană este deschisă forțelor politice și civice care susțin principiile de mai sus.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei și o figură proeminentă a luptei pentru statul de drept, a participat la deschiderea evenimentului, unde i-a fost decernat Premiul ICDE România Europeană 2024, pentru contribuția sa la consolidarea valorilor democratice.

Cine sunt semnatarii scrisorii

Semnatarii scrisorii deschise sunt:

  • ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană)
  • Inițiativa Timișoara
  • Asociația Împreună pentru A8, Iași
  • Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just)
  • Diaspora 360°, Nürnberg
  • Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
  • Platforma CentrulPolitic.ro
  • Asociația #ActivAGPitești
  • Prof. univ. dr. Valentin Naumescu
  • Prof. univ. dr. Corneliu Bjola
  • Conf. univ. dr. Raluca Moldovan
  • Conf. univ. dr. Octavian Țîcu
  • Lect. univ. dr. Diana Botău
  • Lect. univ. dr. Cristi Danileț
  • Dr. Thomas Tolnai
  • Mihai Emilian Ivanov
  • Romeo Stavăr-Vergea
  • Mihai Marc
  • Tana Foarfă, autor centrulpolitic.ro
  • Avocat dr. Dragoș Lucian Ivan
  • Eugen Tischler
  • Cristian Pop
  • Ionel Apostol
  • Bogdan Eduard Pleșcan
  • Doru Creț
  • Laurențiu Ștefănescu
  • Oscar Manto
  • Marius Dragomiroiu
  • Cristian Popa
  • Prof. univ. dr. Lucian Leuștean
  • Andrei Enghiș

Citește mai departe

EVENIMENT

Finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok, investigată de autorități. Percheziții la Brașov

Publicat

Călin Georgescu

Autoritățile au descins sâmbătă dimineața în Brașov, unde au efectuat trei percheziții domiciliare în cadrul unei anchete ce vizează finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Călin Georgescu. Principala persoană vizată este Bogdan Peșchir, suspectat că a utilizat peste un milion de euro pentru promovarea acestuia pe TikTok.

Procurorii Parchetului General şi ofiţeri din cadrul Poliţiei – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate efectuează, sâmbătă dimineaţa, trei percheziţii domiciliare în oraşul Braşov, vizat fiind Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic

Conform unui comunicat al Parchetului, în cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de coruperea alegătorilor, spălarea banilor, fals informatic şi infracţiunea prevăzută de art. 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

„Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, spune Parchetul.

Descinderi la Bogdan Peşchir, finanţatorul campaniei lui Georgescu

Surse judiciare au declarat pentru Agerpres că au loc descinderi la Bogdan Peşchir, care s-a ocupat de finanţarea campaniei lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro.

Potrivit documentelor prezentate de SRI la CSAT, Bogdan Peşchir a utilizat contul „bogpr”, prin care a realizat donaţii pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii TikTok în dialogul cu autorităţile române în data de 28 noiembrie 2024, arată SRI.

Plăți, realizate printr-o firmă de origine sud-africană

Reprezentanţii TikTok au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi au menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24 octombrie – 24 noiembrie 2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea lui Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, punctează SRI.

SRI arată că finanţarea influencerilor TikTok a fost asigurată prin platforma FameUp (dedicată monetizării activităţilor de promovare în mediul online), la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclamă, alături de descrieri bine definite.

„Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor români pentru promovarea candidaturii lui Călin Georgescu a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma (…), de origine sud-africană, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de aceştia”, arată SRI.

Tot sâmbătă dimineață, polițișștii au făcut nouă percheziţii în Capitală şi în judeţele Ilfov, Timiş, Maramureş, Sălaj şi Neamţ, în urma evenimentului care a avut loc pe 30 noiembrie la Tâncăbeşti, când mai multe persoane au participat la comemorarea a 86 de ani de la moartea liderului Mişcării Legionare, Corneliu Zelea-Codreanu. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi ridicate, apoi frig și NINSORI

Publicat

Zăpadă și viscol la Cluj

ANM a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, până în 6 ianuarie 2025. Temperaturile vor fi mai mari față de cele obișnuite pentru această perioadă. Maximele ajung până la 6-10 grade.

După data de 20 decembrie, temperaturile vor scădea sub zero grade și minimele vor coborî până la -9 grade Celsius în nord și -10 grade la munte.

VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi ridicate, apoi frig și NINSORI

De Crăciun, se așteaptă 1-4 grade și ninsori în majoritatea regiunilor. De Revelion și Anul Nou vor fi 0-1 grade și minime între -3 și -9 grade Celsius. Vor fi, de asemenea, ninsori.

Perioade cu ploi, lapoviță și ninsori mai sunt anunțate în 9-14, 17-20, 26-28 și 30-31 decembrie, dar și în jurul datei de 3 ianuarie.

Anul Nou începe cu maxime de -1…0 grade apoi temperaturile cresc până la 4-6 grade (vest și sud). Posibile ploi sau ninsori vor mai fi și în 5-6 ianuarie.

Săptămâna 9-15 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. O abatere termică pozitivă ușor mai accentuată va fi în regiunile sud-estice.

În regiunile vestice, cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale. În rest, regiumul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile estice, sud-estice și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.

Săptămâna 16-22 decembrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 23-29 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.

Săptămâna 29 decembrie – 6 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax