ADMINISTRAȚIE
Mini-centura ocolitoare a Clujului a primit certificatul de URBANISM. Drumul dintre Berindu și Săliștea Veche va fi MODERNIZAT

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism pentru modernizarea DJ 105T Berindu – Săliștea Veche.
„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a emis certificatul de urbanism necesar în vederea reabilitării și modernizării drumului județean DJ 105T Berindu – Săliștea Veche.
Cuprins între pozițiile kilometrice 14+447 (Săliștea Veche) și 19+470 (Berindu), DJ 105T străbate comunele Chinteni și Sânpaul.
„Sectorul vizat are o lungime de peste cinci kilometri”
„Odată reabilitat, acest drum județean va putea fi folosit ca o veritabilă centură ocolitoare a zonei metropolitane Cluj. Prin modernizarea acestuia vom asigura, practic, o rută alternativă importantă care va evita traficul rutier, adeseori extrem de aglomerat, de pe drumul național DN 1F Baciu – Sânpaul – Topa Mică – limită cu județul Sălaj”, a spus Tișe.
Sectorul vizat are o lungime de peste cinci kilometri și face legătura între alte două sectoare situate pe acest drum județean care au făcut deja obiectul unor investiții ale Consiliului Județean, finanțate din fonduri europene, respectiv sectoarele Popești – Corușu – Săliștea Nouă – Săliștea Veche și Berindu – DN 1F.
Urmează etapa obținerii avizelor și autorizațiilor de construire, precum și demararea licitației de execuție a lucrărilor.
Lucrările de modernizare și reabilitare a acestui sector de drum vor fi finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, a comunicat CJ Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Tragedie la Călimănești. Patru MORȚI și cinci RĂNIȚI în urma exploziei unei magistrale de gaz

O nouă tragedie a avut loc în România, în județul Vrancea. O magistrală de gaz a explodat în noaptea de miercuri spre joi, în apropiere de Focșani. Patru oameni au murit și alți cinci se află în spital, cu răni grave.
Atât persoanele decedate, cât şi cele rănite în urma incendiului efectuau lucrări de construcţie pe şantierul Autostrăzii Moldovei.
Victimele erau muncitori pe șantierul Autostrăzii Moldovei.
Tragedie la Călimănești. Patru MORȚI și cinci RĂNIȚI în urma exploziei unei magistrale de gaz
Potrivit ISU Vrancea, cauza ar fi fost fisurarea magistralei de transport gaze naturale și apariția scânteilor mecanice, ca urmare a executării lucrărilor pe șantierul autostrăzii A7.
Este vorba despre un incendiu care a izbucnit, miercuri noaptea, la o magistrală de gaz din Călimănești – Vrancea.
Autoritățile au activat Planului Roșu de intervenție.
„În proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-alert.
Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la ora 3:30, dar echipajele de intervenţie au rămas active pentru investigarea completă a cauzelor şi gestionarea consecinţelor acestui incident, potrivit reprezentanților DSU.
Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea.
Potrivit sursei citate, cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii.
De nefericire, patru persoane au fost găsite la fața locului, carbonizate.
Foto: DSU
EVENIMENT
VIDEO. Percheziții ale polițiștilor clujeni într-un dosar de fraudă informatică. Prejudiciu, 2 milioane de euro

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, efectuează, joi dimineață, 3 percheziții, în municipiul București și județul Mureș, la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și tăinuire.
La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română.
Activitatea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș și Prahova.
În urma administrării probatoriului, vor fi dispuse măsurile legale.
Vom reveni cu detalii.
EVENIMENT
Antrenorul CFR Cluj, Andrea Mandorlini, suspendat două etape de FRF. Şi amendat, vezi suma. Alţi clujeni sancţionaţi

ADMINISTRAȚIE
Asphalt Art Initiative, un CONCURS de idei pentru realizarea unei PICTURI stradale la Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca anunță demararea concursului de idei pentru realizarea unei picturi stradale, în cadrul inițiativei „Asphalt Art”, ca urmare a obținerii unui grant Bloomberg Philanthropies, prin care arta stradală este utilizată pentru a revitaliza spațiul public. Tema: Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – Anul competențelor.
Obiectivul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Strada propusă pentru intervenție este strada Piezișă, o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent, dar și de către ceilalți locuitori și vizitatori ai municipiului Cluj-Napoca.
Proiectul constă în realizarea unui concurs de idei, în urma căruia câștigătorul va implementa proiectul în zona pilot, conform regulamentului.
Tema stabilită pentru acest concurs de design este „Educație, cunoaștere, tineri. 2023 – anul competențelor” și se va încadra pe direcțiile europene green, digital, resilient.
În cadrul proiectului vor fi acordate și premii, cu scopul de a încuraja cât mai mulți artiști să depună propunerea de design:
Premiul I – 2.500 USD și încheierea unui contract de prestări servicii în valoare de 20.000 USD – 91.520 Lei pentru implementarea lucrării
Premiul II – 1.500 USD
Premiul III – 1.000 USD
Persoanele interesate se pot înscrie în concurs în perioada 19 septembrie – 3 octombrie 2023, prin trimiterea planșelor și a documentației aferente, în format digital, pe adresa de e-mail registratura@primariaclujnapoca.ro.
Informații suplimentare și regulamentul concursului se găsesc pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică/ Concurs de idei Asphalt Art Cluj-Napoca.