Connect with us

EDUCATIE

Miercuri începe sesiunea de TOAMNĂ a examenului național de Bacalaureat. Vezi CENTRELE de examen în județul Cluj

Publicat


bacalaureat

În județul Cluj s-au înscris 854 de candidați în vederea susținerii probelor scrise din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de Bacalaureat, sesiunea august 2023. Dintre aceștia, 578 de candidați provin din promoţia curentă 2022-2023, iar 276 sunt candidați din promoţiile anterioare.

„Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea august 2023, încep miercuri, 16 august 2023, cu proba scrisă la Limba și literatura română (proba E.a), urmată joi, 17 august 2023, de proba scrisă obligatorie a profilului – proba E.c). Vineri,18 august 2023 este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării – proba E.d), iar luni, 21 august 2023, va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă – proba E.b)., pentru candidații care au studiat în limba minorităților naționale.

Comisia județeană de organizare a examenului național de Bacalaureat, din cadrul I.Ș.J. Cluj, a aprobat un număr de 19 solicitări, referitoare la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, conform normelor metodologice și a procedurilor în vigoare, care vizează: prelungirea timpului destinat redactării lucrărilor scrise, redactarea lucrării scrise prin dictarea conținutului de către candidat unui profesor asistent, de altă specialitate, decât cea la care se desfășoară proba respectivă, utilizarea instrumentelor specifice de scriere în cazul elevilor cu deficiențe de vedere, picht și magnifier, prezența interpreților în limbajul mimico-gestual pentru elevii cu deficiențe de auz.

La nivelul județului Cluj, în sesiunea august 2023 a examenului național de Bacalaureat, sunt organizate 4 centre de examen: 2 centre în municipiul Cluj-Napoca, 1 centru la Turda și 1 centru la Dej. La acestea se adaugă un centru zonal de evaluare a lucrărilor scrise. Elementul de noutate al acestei sesiuni de examen constă în faptul că lucrările scrise ale candidaților se vor corecta online, în platforma pentru evaluare digitalizată a Ministerului Educației, în centre de evaluare special organizate.

Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30.

Timpul alocat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui candidat. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen. Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și orice mijloace electronice de calcul, de stocare a informației sau de comunicare (telefoane, tablete, căști, smartwatch etc). Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de către aceștia ori de către alți candidați. Drept consecință, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.

Menționăm faptul că în perioada 9-11 august 2023 s-au desfășurat probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă, într-o limbă de circulație internațională, precum și probele de evaluarea competențelor digitale, în conformitate cu normele metodologice în vigoare. Astfel, potrivit prevederilor O.M.E., nr. 4438/2023, unitățile de învățământ preuniversitar au procedat la echivalarea și recunoașterea acestor probe, pe niveluri de competență, în baza mediilor anuale obținute de către candidați pe parcursul învățământului liceal.

Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 25 august 2023 (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în centrul de examen, în intervalul orar 12:00–18:00 sau pot fi transmise prin mijloace electronice, pe adresele afișate la avizierele centrelor de examen, sens în care candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor (perioada 26-28 august 2023), vor fi comunicate marți, 29 august 2023.

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă scrisă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului național de Bacalaureat este cel puțin 6 (șase).

Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice, în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2023_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264, sesiunea august 2023”, a comunicat IȘJ Cluj.

Centre de examen şi centre zonale de evaluare pentru sesiunea august – septembrie a examenului de bacalaureat – 2023



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Simion, discurs emoționant în prima zi de școală: „Toți copiii ar trebui să aibă șanse egale”

Publicat

simion

Aflat la deschiderea noului an școlar în comuna Ștorobăneasa, județul Teleorman, liderul AUR, George Simionm a vorbit despre inechitățile din sistemul de educație, dar și despre nevoia de a avea șanse egale atât copiii din mediul rural, cât și cei de la oraș.

„Să știți că fiecare copil are dreptul la șanse egale. Și copiii din mediul rural, și copiii din mediul urban, și copiii din Ștorobăneasa, și copiii din Alexandria sau București. Iar voi, aici în Ștorobăneasa, aveți cu ce să vă mândriți. Nu sunteți un neam de traistă, cum ar vrea unii să credem.

(…) Foarte multe autorități, de-a lungul vremii, au spus că nu e atât de important să ai note bune la școală. Eu vă zic altceva: țineți-vă de școală, învățați cât de mult, ascultați-i pe profesori pentru că este singura noastră șansă ca țară și singura voastră șansă ca viitori cetățeni, pentru a avea un viitor sigur și pentru a progresa. Altfel o să rămânem în mediocritatea unde ne vor unii și alții ținuți.

E timpul să creștem, să înălțăm capul cu mândrie pentru cine suntem, pentru ce reușim să acumulăm pe parcursul celor opt ani de școală”, a spus George Simion, la deschiderea noului an școlar.

Meseria este brățară de aur

Președintele AUR le-a vorbit copiilor despre cât de important este să înveți o meserie, urându-le succes în noul an școlar.

„Vă doresc cât mai multora dintre voi să reușiti, să terminați cele opt clase, cele 12 clase, să vă dați bacalaureatul la timp, este foarte important, și să aveți o carieră pe măsura vocației voastre. Unii dintre voi vor merge la un liceu filologic, alții vor urma cursurile unei universități, fiecare dintre voi să învețe o meserie.

Meseria este brățară de aur. Vă doresc mult succes în noul an școlar. Vă doresc vouă și părinților voștri răbdare să faceți față la atâtea reforme, mai mult sau mai puțin reușite. Vasile Racottă, aici, la Ștorobăneasa, a luat parte la reforma educației a lui Alexandru Ioan Cuza și a întemeiat această școală. E important, cu mic cu mare, să lăsăm ceva în urma noastră. Doamne ajută! Vă doresc succes în noul an școlar!”, a conchis Simion.

În urmă cu o săptămână, președintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a prezentat Planul Simion pentru educație, care vine cu o salarizare adecvată a cadrelor didactice, dar și cu alte măsuri, precum introducerea disciplinei în școli sau finanțarea corespunzătoare a universităților.

Citește mai departe

ECONOMIE

Leul începe săptămâna cu STÂNGUL. Ușoară DEPRECIERE pentru moneda națională

Publicat

leu plasament

Scăderea încrederii investitorilor din zona euro în privința direcției pe care o va lua economia, a pus presiune pe moneda unică care s-a depreciat față de cea americană. La rândul lor, valutele de la marginea zonei au suferit modificări negative.

Chiar dacă, deficitul balanţei comerciale în primele şapte luni a crescut la 18,039 miliarde de euro, mai mult cu +15,6% decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de INS, efectul asupra cursului a fost unul limitat, semn că BNR controlează eficient evoluțiile din piață.

Leul începe săptămâna cu STÂNGUL. Ușoară DEPRECIERE pentru moneda națională

Media euro a urcat de la 4,9728 la 4,9741 lei, în timp ce transferurile se realizau în culoarul 4,973 – 4,975 lei.

Până în data de 4 octombrie, când este programată penultima ședință de politică monetară din acest an,  nu este de așteptat ca indicii ROBOR să cunoască modificări semnificative, în condițiile în care ei se află foarte aproape de nivelul dobânzii pentru facilitatea de depozit practicată de BNR, care se află la 5,50%.

Lunea aceasta, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%, cea mai mică valoare începând cu 17 mai 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%, valori comparabile cu cele de la jumătatea lui mai 2022.

Euro, care a atins vineri un maxim de 1,1155 dolari, s-a depreciat la 1,1044 – 1,1092 dolari, cu trei zile înainte de ședința de politică monetară a BCE, de la care se așteaptă o tăiere de un sfert punct procentual a dobânzilor. În piața locală, cursul dolarului a urcat de la 4,4760 la 4,4986 lei.

„Bitcoin a urcat lunea aceasta la 54.616 – 55.549 dolari”

Evoluția perechii euro/dolar ar putea cunoaște modificări pe termen mediu în funcție de rezultatul dezbaterii dintre candidaţii la preşedinţia SUA Kamala Harris şi Donald Trump, care se va desfășura miercuri.

Media francului elvețian a scăzut la 5,3071 lei iar cea a lirei sterline la 5,8889 lei.

Retragerea metalului galben la 2.484,50 – 2.500,40 dolari/uncie, după atingerea vineri a unui nou record de 2.530,30 dolari, a condus la scăderea prețului gramului de aur la 361,0585 lei.

Monedele din regiune se depreciau marginal față de euro, la 394,88 forinți, respectiv 4,2818 zloți.

După scăderile suferite săptămâna trecută, bitcoin a urcat lunea aceasta la 54.616 – 55.549 dolari iar ethereum la 2.285 – 2.337 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident GRAV pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Femeie lovită de o motocicletă

Publicat

Un accident rutier grav a avut loc luni seara pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. O femeie a fost lovită de o motocicletă. A intervenit ISU Cluj. Traficul este îngreunat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe Calea Turzii, spre comuna Feleacu. Din primele date, în accident a fost implicată o motocicletă, rezultând două victime. Mai exact, o femeie de aproximativ 30 de ani a suferit multiple traumatisme și primește îngrijiri medicale de urgență, urmând a fi intubată de către echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă. Totodată, motociclistul a fost preluat de către echipajul SAJ, fiind conștient și cooperant. La misiune mai ia parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.

VIDEO FOTO. Accident GRAV pe Calea Turzii din Cluj-Napoca. Femeie lovită de o motocicletă

„Accident rutier înregistrat în jurul orei 21.15, pe DN1 E60, urcare înspre localitatea Feleacul, cu implicarea a unui motociclist si a unui pieton.

Traficul se desfășoară alternativ, pe un sigur sens”, a comunicat IPJ Cluj.

Update:

Ambele persoane au fost transportate la spital.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. 400 de ghiozdane cu rechizite OFERITE de primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca

Publicat

boc

400 de ghiozdane cu rechizite au fost oferite de către primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca. Pentru aceasta a fost alocată suma de 60.000 de lei.

„Nimeni nu este uitat și nimeni nu este abandonat! 400 ghiozdane cu rechizite oferite elevilor din familii marginalizate sau în risc de marginalizare pentru că la Cluj Educația a fost, este și va rămâne pe primul loc.

boc

FOTO. 400 de ghiozdane cu rechizite OFERITE de primărie elevilor din familii marginalizate, la Cluj-Napoca

Primăria continuă programul prin care comunitatea noastră asigură ghiozdane și rechizite pentru elevii proveniți din familii cu o situație financiară și socială dificilă, aflate în evidențele DASM Cluj-Napoca.

boc

Desfășurăm anual acest program de sprijin pentru copiii care încep școala, pentru a facilita accesul la educație. În acest an, a fost alocată suma de 60.000 de lei de la bugetul Direcției de Asistență Socială și Medicală în vederea achiziționării de ghiozdane și rechizite pentru 400 elevi. Astfel, contribuim la combaterea riscului de excluziune socială, dar și la promovarea unor măsuri de intervenție pentru diminuarea abandonului școlar în rândul copiilor.

boc

Transportul public gratuit pentru elevi, autobuzele școlare dedicate, ,,O masă caldă la școală”, vouchere culturale și sportive, acțiunile DASM pentru sprijinirea familiilor aflate în nevoie sunt alte exemple de inițiative ale Primăriei prin care educația este susținută și promovată.

boc

Investiția în educație și în copii este cea mai sigură investiție pentru societate și pentru viitor”, a scris Emil Boc pe Facebook.

boc

boc

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax