ADMINISTRAȚIE
Metroul Clujului, votat în CL. Se reia LICITAȚIA. Va costa 2,4 MILIARDE de euro, cu 700 de milioane mai MULT

Consiliul Local Cluj s-a întâlnit, luni, în ședință extraordinară, pentru a aproba de urgență indicatorii tehnico-economici pentru metrou. Același lucru se întâmplă și în comuna Florești. Acesta este un pas necesar pentru a putea fi continuată licitația pentru realizarea metroului clujean, oprită din cauza faptului că au crescut costurile la materiale de construcție.
Proictul a trecut cu 19 voturi pentru și 4 abțineri. Consilierii USR au anunțat, de altfel, înainte de dezbateri, că se vor abține de la vot.
La finalul lunii august s-a decis la nivel local, alături de Ministerul Transporturilor suspendarea licitației pentru metrou în vederea actualizării indicatorilor tehnico-economici, potrivit primarului Emil Boc. Acesta spune că prețurile au crescut la toate capitolele.
„Acum este finalizată procedura legală. Creșterea costurilor este de 35% pe medie așa cum arată prevederile legală și costurile de pe piața legală.
Și la Cluj și la Florești facem acest demers, apoi prin Hotîrâre de Guvern sau alt act normativ, se va actualiza forma finală a indicatorilor tehnico-economici.
În privința finanțării, lucrurile nu s-au schimbat, este asigurată din PNRR, de la bugetul de stat, în limitele sumelor aprobate, dar și alte surse legal constituite, conform legii”, a declarat primarul Emil Boc.
Acesta a mai precizat că totul este legal și că peste tot în Europa sunt probleme legate de proiecte care își măresc valoarea costurilor.
Doar indicatorii economici au fost modificați. Costurile au crescut cu 700 de milioane de euro
Emil Boc a mai spus că demersul acesta rapid va putea să țină proiectul în grafic.
Apoi acest proiect va merge la Ministerul Transporturilor și Guverm iar câns va fi primită confirmarea finală se va relua licitația.
Potrivit proiectantului metroului, Ionel Oprea, în proiectul votat azi s-au modificat doar indicatorii economici. Astfel, valoarea totală a ivestiției, fără TVA, a ajuns de la 1,7 miliarde de euro la 2,7 miliarde de euro, respectiv cu 700 de milioane de euro mai mult.
Probleme pentru proiectant
Ionel Oprea a precizat că indicatorii tehnici nu s-au schimbat. Astfel, metroul va a avea aceeași lungime și număr de stații.
„S-a făcut o actualizare de deviz general. A trebui să controlăm valoarea costurilor de investiție. Pentru cale ferată și metrou, Ministerul Transporturilor nu a stabilit indici exacți în OUG, urmând ca Institutul Național de Statistică să îi transmită mai târziu”, a spus Ionel Oprea.
Acesta a precizat că au fost în discuții cu Ministerul Transporturilor trei luni, iar în final, în stabilirea prețului au, fost vizați indici vechi ai INS, iar proiectantul s-a uitat cu atenție la cei stabiliți, singurii de altfel, pentru construcția de drumuri și autostrăzi.
Contre între Alexandra Oană, URS, și primarul Emil Boc
Alexandra Oană, consilier USR Cluj a acuzat Primăria că a așteptat prea mult ajustarea indicatorilor economici.
„Au trecut 10 luni de la aprobarea acestui proiect. Licitația a fost amânată de trei ori înainte să fie suspendata și ne aporpiem de momentul în care primul jalon din PNRR trebuie să fie bifat. De ce ați așteptat 9 luni ca să actualizați acești indicatori tehnico economici, în condițiile în care se permite din mai indexarea acestor indicatori. Puteam câștiga câteva luni bune”, a spus Alexandra Oană.
Emil Boc i-a răspuns și nu a făcut-o nu fără a fi ironic.
„Nu are rost să comentăm mult. Poate unii au aflat mai târziu că a început un război în Ucraina. Apoi acest poroiect, care este pe mai mulți ani, trebuie să urmeze cu exactitate procedurile legale.
Am sperat până în ultimul moment că vor fi ofertanți pentru metrou în baza indicatorilor tehnică-economici vechi, aprobați. Nu aveam de unde să știm. Doar atunci am suspendat licitația, când am văzut ca nu avem participanți”, a spus Emil Boc.
Alexandra Oană a mai precizat că abținerea la vot a consilierilor URS reprezintă, de fapt, un vot de neîncredere.
„Noi avem argumente să fim rezervați că veți duce la bun sfârșit acest proiect”, a mai spus Alexandra Oană.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Patinoarul de la Sala Sporturilor a fost deschis, iar micii şi marii clujeni pot să-şi testeze îndemânarea cu care alunecă pe patine.
„Târgul de Iarnă și patinoarul s-au deschis pe platoul Sălii Sporturilor.
În această iarnă clujenii se pot bucura de un nou spațiu de relaxare, amenajat special pentru sezonul rece în zona platoului Sălii sporturilor „Horia Demian”.
Târgul de iarnă este deschis din 1 Decembrie și aduce, pe lângă atmosfera și produsele specifice târgurilor de Crăciun, patinoarul de 700mp ca principală atracție.
Mai multe informații, pe pagina Târgul de Iarnă Cluj-Napoca. Foto via Visit Cluj | Municipiul Cluj-Napoca”, anunţă primarul Emil Boc.

Cadavrul uni bărbat a fost găsit de pompieri în râul Arieş, iar IPJ Cluj a deschis în cauză un dosar penal pentru ucidere din culpă.
„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 15.40, Poliția municipiului Turda a fost sesizată, prin apel 112, despre faptul că în râul Arieș, în zona unui complex comercial din Turda, ar fi fost găsit cadavrul unei persoane de sex masculin.
La fața locului a fost dirijată o echipă operativă de polițiști, alături de echipaje ISU Cluj, care au procedat la scoaterea acestuia din apă.
Din primele verificări efectuate la fața locului, nu au fost identificate urme vizibile de violență pe corpul persoanei.
Ulterior, polițiștii au stabilit identitatea acesteia, fiind vorba despre un bărbat de 71 de ani, din municipiul Turda.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul infracțiunii de ucidere din culpă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, urmând a fi stabilită cauza decesului după efectuarea expertizei medico-legale”, informează IPJ Cluj.

ISU Cluj derulează în această seară o acţiune de recuperare a cadavrului unui bărbat din râul Arieş.
„Echipajele noastre au desfășurat împreună cu polițiștii o intervenție în această după-amiază, pentru a recupera un cadavru din apele râului Arieș, în zona Turda. Mai exact, a fost vorba despre un bărbat”, informează ISU Cluj.

Universitatea Cluj a întâlnit-o, duminică, pe FCU Craiova pe Cluj Arena într-un meci din etapa a 18-a a Superligii la fotbal. Clujenii erau pe locul 8 cu 23p. în timp ce oltenii ocupau poziția a 14-a, cu 18 p. În tur, clujenii au câștigat cu 4-3. După o partidă controlată de Universitatea Cluj, scorul final este 2-1, goluri marcate de Stoica (min.19) și Popa (min.53), respectiv Bahassa (min.38).
Echipele de start:
„U” CLUJ: Iliev – Oancea, Masoero, Mitrea, Vătăjelu – Chipciu, G. Simion, Doukoure, I. Stoica – Nistor – D. Popa
REZERVE: Gorcea – Peteleu, Pițian, I. Filip, Fossati, Popadiuc, Cîmpanu, Silaghi, E. Manu
ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău
„U” Cluj-FCU Craiova, 2-1. Clujenii leagă două VICTORII consecutive
FCU CRAIOVA: Gurău – Compagnucci, Lacroix, D. Henriques, Padula – V. Achim, Van Durmen – Chițu, Bauza, Bahassa – Blănuță
REZERVE: Mogoșanu – Negru, Mascarenhas, Buta, V. Pop, D. Albu, A. Blidar, S. Sidibe, W. Baeten
ANTRENOR: Giovanni Costantino
Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Andrei Chivulete (București)
Asistenți: Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe), Mihăiță (Bucureşti)
Arbitru VAR: Ovidiu Hațegan (Arad)
Asistent VAR: Raul Constantin Ghiciulescu (Lugoj)
Clujenii încep tare meciul. Joacă sus și pun presiune pe olteni. Recuperează bine mingi la mijloc și lansează atacuri periculoase.
Ca atare, vine și golul: în min.19, Stoica reia în poartă o minge respinsă de Gurău la o lovituură de cap a lui Masoero, pentru 1-0.
După gol, clujenii cedează inițiativa și în min.38 Bahassa înscrie din 6m pentru 1-1, după o centrare de pe dreapta a lui Compagnucci.
„U” revine în atac însă Popa este ratangiul reprizei, adunând trei ocazii mari de a marca. Nici Chipciu nu e în ziua lui bună, pierzând mingi simple și ratând pase la fel de simple.
În repriza a doua, clujenii reiau atacurile spre poarta lui Gurău și, în min.53, Chipciu îi dă o pasă excelentă lui Popa în careu care șutează tare sub bară, din unghi, pentru 2-1.
După marcarea golului, „U” se mulțumește să conserve rezultatul și meciul se încheie cu cea de-a doua victorie consecutivă a clujenilor.