Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Metro Urban: Tehnologia ETCS ar permite circulația trenului metropolitan la Cluj fără un fir suplimentar de cale ferată

Publicat


harta

Soarta trenului metropolitan din Cluj a devenit incertă, după ce primarul Emil Boc a comunicat că CFR SA a solicitat realizarea unui fir suplimentar de cale ferată între gara Cluj-Napoca și Apahida, informează asociația Metro Urban Cluj, care solicită autorităților competente să ia în calcul introducerea tehnologiei European Train Control System (ETCS), parte componentă a European Rail Traffic Management System (ERTMS), care ar putea permite o frecvență mult mai mare a trenurilor pe cele două fire de cale ferată existente pe acest traseu.

„Tehnologia ETCS a devenit un standard folosit în întreaga Europă, fiind integrată în toate căile ferate noi și în majoritatea celor reabilitate. De altfel, Uniunea Europeană oferă fonduri pentru statele care doresc să schimbe vechile sisteme feroviare de semnalizare și control cu ETCS, astfel că autoritățile locale din municipiul Cluj-Napoca și comuna Apahida ar avea costuri minime dacă ar decide implementarea lui”, a declarat Horia Nasra – Metro Urban.

Primul tronson CFR dotat cu ERTMS/ETCS a fost pus în funcțiune pe o distanță de aproximativ 35 km, între Buftea și Brazi, în anul 2022. Tot anul trecut, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică Programul Național de Acțiune Privind Implementarea Sistemului European de Management al Traficului Feroviar. Pe harta publicată de minister, tronsonul Cluj-Napoca – Apahida apare în lista celor unde urmează a fi introdus ERTMS/ETCS.

Nu e nevoie de al treilea fir

Și asociația Pro Infrastructură consideră că nu este nevoie de un al treilea fir, nici pe infrastructura actuală, deoarece din gara Cluj-Napoca pleacă doar aproximativ 40 de trenuri pe zi în fiecare direcție, media spre Apahida fiind de 4 trenuri de călători pe oră. La acestea se mai adaugă garniturile de marfă, aflate în tranzit. Pentru a avea o frecvență a trenului metropolitan de 1 la 15 minute, traficul ar crește cu 8 trenuri de călători pe oră.

Trecerea de la sistemul actual la ERTMS/ETCS ar spori considerabil numărul trenurilor care pot circula pe cele două linii de cale ferată existente. Pe lângă calculele teoretice, cel mai bun argument vine de la liniile deja funcționale în vest, unde a fost introdus acest sistem: „Un exemplu tipic este linia Mattstetten – Rothrist din Elveția, cu 2 fire, dotată cu ERTMS de nivel 2. Peste 242 de trenuri, atât de călători cât și de marfă, circulă pe aici zilnic, cu viteze de peste 200 km/h. Intervalul dintre trenuri s-a redus la mai puțin de 2 minute (110 secunde mai exact).

Alte exemple bune sunt Thameslink din zona metropolitană a Londrei, care a raportat o creștere de la 16 la 24 de trenuri pe oră după implementarea noului sistem, precum și LGV Est din Franța, rută pe care durata dintre două trenuri s-a redus la 110 secunde în condițiile în care pe aici circulă garnituri de mare viteză, chiar și cu 300 km/h” a precizat Vladimir Dan – Metro Urban.

Se poate și la Cluj!

„Să nu uităm că, pe linia Cluj-Apahida, în cel mai optimist scenariu ar putea circula cândva unele trenuri de călători cu 160 km/h, dar în niciun caz nu vor trece trenuri de mare viteză. Viteza medie actuală a trenurilor românești este de 45 km/h pentru cele de călători și 15 km/h pentru cele de marfă.

iteza medie a trenurilor metropolitane din Europa este în jur de 50 km/h, dar având în vedere numărul mare de stații pe o distanță scurtă, pe ruta Nădășelu-Bonțida, se estimează că viitorul tren clujean va circula în medie cu 30-35 km/h. În aceste condiții, sunt șanse bune ca noul sistem de semnalizare și control să poată gestiona fără probleme un număr mai mare de trenuri care circulă pe cele 2 fire existente la Cluj.

Practic, tehnologia ERTMS/ETCS este o soluţie modernă de realizare a interoperabilității în sistemul de transport feroviar european în condiții de siguranță,  crescând gradul de confort al transportului de călători prin optimizarea frânării, reducerea consumurilor specifice de putere ale tracţiunii si reducerea uzurii frânelor”, arată și Alin Danci.

Noua tehnologie, mai rapidă

În urma consultărilor pe care reprezentanții Metro Urban le-au avut cu specialiști în tehnologie feroviară atât din țară cat și din străinătate concluzia este una unanimă că tehnologia ERTMS/ETCS ar fi mult mai rapidă și mai ieftină decât extinderea căii ferate cu încă un fir suplimentar.

„În plus, cheltuiala ar fi eligibilă pentru decontare din fonduri europene. Iar mărirea numărului de fire ale căii ferate din zona de nord a orașului ar încurca semnificativ proiectul de realizare a culoarului de mobilitate Răsăritului – Câmpul Pâinii, care este foarte necesare pentru a reduce aglomerația din trafic în această zonă a municipiului.

Pe această cale solicităm public autorităților publice locale să continue dialogul cu CFR SA și Ministerul Transporturilor, să inițieze discuții cu specialiști în domeniu care pot să aducă argumentele pro vis a vis de implementarea acestei tehnologii și să grăbească implementarea ei deoarece trenul metropolitan este o alternativă viabilă și rapidă fiind un mijloc de mobilitate care ar decongestiona traficul urban și ar contribui la un nivel ridicat al calității vieții cetățeanului care astăzi pierde ore din viață în fiecare zi în trafic”, a mai declarat și Mihai Curteanu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum poţi ECONOMISI 200 kWh anual prin setarea şi folosirea CORECTĂ a maşinii de spălat şi a uscătorului de rufe

Publicat

230329 economisire energie baie eon

Baia este unul dintre locurile din casă preferate de români pentru amplasarea maşinilor de spălat, dar şi pentru relaxare, dacă ne gândim la o baie fierbinte la finalul unei zile grele. Ne bucurăm din plin de aceste beneficii, dar facturile pentru energia electrică şi apa consumată vin lunar şi, de aceea, este indicat să fim atenţi la câteva gesturi care ne pot ajuta să economisim aceste resurse, fără a avea vreun impact asupra confortului cu care ne-am obișnuit.

· Peste 10% din consumul de energie din locuinţă este generat de maşina de spălat şi de uscătorul de rufe;

· Încărcarea completă a maşinii şi spălarea cu apă la temperatura de 30°C reduc semnificativ consumul de energie;

· Uscătoarele de rufe consumă între 1 şi 3 kWh per încărcare;

Începem cu maşina de spălat, cu sau fără uscător încorporat, care este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinţă. În funcție de clasa de eficiență energetică şi de programele de spălare folosite, mașina de spălat consumă între 0,6 și 0,9 kWh per ciclu de spălare. Pentru uscătoare, consumul poate fi între 1 și 3 kWh per încărcare. Astfel, mai bine de 10% din consumul* de energie electrică care se regăseşte în factura noastră este generat de maşina de spălat şi de uscătorul de rufe.

De aceea, atunci când le utilizăm este bine să ținem cont de câteva reguli simple care ne pot ajuta să ne eficientizăm consumul de energie. Utilizând corect mașina de spălat și ciclurile de uscare de două ori pe săptămână poţi economisi, folosind aceste reguli, circa 200 kWh anual, adică echivalentul a minimum 160 de lei.

Reguli de economisire:

· spală întotdeauna cu încărcătura completă și nu pe jumătate. Evită însă supraîncărcarea maşinii, întrucât efectul va fi nedorit: creşte consumul de energie;

· renunță la programul de prespălare;

· foloseşte apa la 30°C în loc de 40°C, deoarece detergentul este eficient şi la această temperatură. Circa 90% din energia utilizată de maşina de spălat este consumată pentru încălzirea apei;

· alege programul ECO, acesta folosește mai puțină apă și doar jumătate din energia necesară unui program normal; curăță regulat filtrul de scame, dacă este înfundat apa nu se scurge corect;

· scoate rufele din mașină cât mai repede după terminarea programului; centrifugarea antișifonare va consuma energie în plus;

· alege centrifugarea hainelor în maşina de spălat şi apoi foloseşte programul ECO al uscătorului de rufe;

· achiziționează separat uscătorul de rufe. Aparatele cu uscător încorporat folosesc mai multă apă și consumă dublul timpului pentru uscare într-un ciclu complet;

· când vremea permite, usucă hainele în aer liber.

În ceea ce priveşte consumul de apă caldă, în medie, fiecare persoană folosește între 35 și 50 de litri în fiecare zi, adică aproximativ 12-15% din energia necesară în gospodărie.

De aceea, îţi recomandăm următoarele măsuri de eficientizare a consumului:

· atunci când vrei să faci baie nu uita că o cadă plină conține până la 150 litri de apă, iar cele pe colț chiar și 200 de litri;

· poţi opta pentru duş care înseamnă, în medie, un consum de 50-80 de litri. Dacă dușul nu are cap de economisire, debitul este de apro-ximativ 15 litri pe minut. Cu cât faci un duș mai scurt, cu atât economiseşti mai mult;

· investeşte într-un cap de duş economic, dotat cu orificii care permit admisia de aer, astfel apa care curge prin duş va fi însoţită de aer. Consumul de apă va fi mai mic, iar amestecul apă-aer va păstra senzaţia şi confortul unui duş obişnuit;

· setează temperatura apei calde menajere în centrală la un nivel care să nu mai necesite amestecarea cu apă rece, între 48°C şi 50°C . În felul acesta vei reduce consumul de energie cu aproximativ 5%.

*Consumurile prezentate se bazează pe datele actuale ale Asociației Federale a Industriei Energiei și Apei (BDEW) și pe studiile International Energy Agency (IEA)

Despre E.ON Energie România

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea con-tribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Mircea Abrudean: Clujul a atras investiții străine directe de 1,1 miliarde de euro în ultimele luni. Un miliard în IT

Publicat

De

mircea 1

Șeful Cancelariei premierului, clujeanul Mircea Abrudean, a anunțat că județul Cluj a atras, de la sfârșitul anului 2022 până în prezent, 1,1 miliarde de euro investiții străine directe, din care un miliard în domeniul IT și digital.

Mircea Abrudean a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la conferința „Digital Up – Dezvoltare Antreprenorială pentru IMM-uri”, organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), că cifrele vorbesc de la sine și, potrivit acestora, Cluj-Napoca este cel mai dinamic oraș al României.

”Cifrele vorbesc de la sine, Clujul este cel mai dinamic oraș din România. Din 4 miliarde de euro investiții directe în România de la finalul anului 2022 până în prezent, 1,1 miliarde de euro sunt în județul Cluj. Din cele 1,1 miliarde de euro, un miliard înseamnă IT și digital. Să înțeleagă toată lumea de ce Clujul este atractiv”, a explicat Abrudean.

mircea 2

Acesta a precizat că digitalizarea este prioritatea Guvernului și a dorit ca, prin prezența sa la evenimentul CONAF de la Cluj-Napoca, să transmit un mesaj de încredre pentru investițiile din România.

Stabilitate și predictibilitate

Șeful Cancelariei premierului a precizat că rezultatele economice ale României din ultimul an, concretizate printr-o creștere economică de 4,8%, un PIB mai mare cu 49 de miliarde de euro și investiții străine directe de 11 miliarde de euro, se datorează stabilității politice și predictibilității țării.

”Stabilitatea politică este dată de actuala coaliție de guvernare care are 70% în Parlament. La fel de bine va merge și după rotativa guvernamentală din luna mai”, a arătat Mircea Abrudean.

mircea 3

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. „Noapte albă”, cea mai nouă piesă a trupei HARA. Videoclip filmat la Cluj, cu peste 6.000 de oameni

Publicat

hara 4 noapte alba

Trupa Hara și-a lansat cea mai nouă piesă, Noapte Albă. Piesa a fost înregistrată la Cluj-Napoca, iar videoclipul s-a filmat tot aici, ca o surpriză în cadrul Retro Party România – Ediția pentru Ea, eveniment organizat în 10 martie la Sala Polivalentă BT Arena.

hara 3

„Piesa Noapte albă este despre noi toți. E despre conectare, eliberare, evadare. După doi ani de restricții am simțit cum explodează viața prin toate simțurile și emoțiile mele și am vrut să pun asta într-o piesă care să ne aducă împreună cu prietenii și cu noi înșine.

M-a bântuit linia melodică a piesei de aproape un an, nu știam ce vrea de la mine. Apărea și dispărea, în cele mai neașteptate momente, în mașină, în timpul unei întâlniri, la cumpărături sau când mergeam la culcare. Și la un moment dat, în pauza unui concert, am luat chitara și m-am închis în backstage. Am cântat primele acorduri care mi-au venit și simțeam că mă ia pe sus. Mi-a rămas în minte toată seara și apoi, când am ajuns la hotel am scos repede chitara și m-am lăsat dus de val”, spune Flavius Buzilă, solistul trupei Hara.

Colegii din trupă au primit chiar dimineața următoare piesa din mintea lui Flavius, înregistrată spontan, pe telefon.

hara 2

Videoclip filmat la Cluj, cu 6.000 de oameni

„În acea dimineață am apăsat Record pe telefon și am cântat piesa, așa cum a venit, fără nicio corectură sau reluare și am trimis-o băieților din trupă. Le-a plăcut mult și au început să-mi trimită și ei linii de vioară, chitară sau bass. Prima dată am cântat piesa la Retro Party România, în 10 martie, unde 6.000 de oameni au cântat alături de noi și au făcut o atmosferă de vis. Acolo am filmat și videoclipul piesei”, completează Flavius.

Lansarea oficială a piesei a avut loc aseară cu un concert live la Europa FM, moment care a fost transmis pe Facebook. În doar câteva ore, piesa a fost ascultată de câteva mii de persoane și a fost primită extrem de bine.

hara 1

23 de ani de pop-rock

De 23 de ani, trupa Hara ne încântă cu stilul lor inconfundabil pop-rock, cu melodiile „Totaya Ye”, „Ce ți-aș face”, „Cine”, „Ne vedem la Cluj” sau „Muro Shavo”.

Hara s-a înființat în Cluj-Napoca în 2000. Membrii actuali ai formației sunt: Flavius Buzilă (voce, chitară), Nunu Racris (tobe), Andrei Bălașa (chitară), Mihai Andrițcu (vioară), Andrei Stoi (percuții, bass).

Două melodii ale trupei Hara au fost declarate câștigătoare în cadrul Song of the Year și Akademia Music Awards, acestea fiind două dintre cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite.

Citește mai departe

EVENIMENT

Turiști din Japonia au rezervat cele mai scumpe apartamente de la hotelul Radisson Blu pentru Untold. Nu mai sunt camere libere

Publicat

blu 2

Petreceri exclusiviste, dansatori, acrobați și activități din universul magic UNTOLD vor putea fi experimentate și în acest an chiar în inima festivalului, în hotelul tematic Radisson Blu. Între 3 și 6 august, fanii care se vor caza aici se vor bucura atât de show-urile și magia din festival, cât și de evenimentele private și surprizele pregătite în hotelul de 5 stele. Cei care optează pentru o cazare la înălțime au o panoramă cu adevărat spectaculoasă, pentru că pot vedea direct din camera de hotel scena principală, scenele secundare, activări și parade din festival.

Acesta este al doilea an consecutiv în care parteneriatul între festivalul UNTOLD și hotelul Radisson Blu Cluj-Napoca continuă. Turiștii străini sunt cei mai curioși să facă parte din povestea hotelului tematic și au rezervat deja camere cu vedere la festival. Japonezul care s-a bucurat anul trecut de o experiență exclusivistă în penthouse-ul Radisson Blu a închiriat pentru această vară mai multe camere în inima festivalului.

La această oră niciuna dintre cele 149 de camere ale hotelului nu este disponibilă în perioada Untold.

blu

Petreceri surpriză

Pe lângă atmosfera festivă din hotel, oaspeții se vor delecta cu cocktailuri deosebite și experiențe culinare delicioase la petrecerile surpriză. În fiecare dimineață vor putea lua micul dejun mai târziu, pentru că distracția începe devreme și se termină târziu.

În hotel vor exista studiouri de make-up & hair și zone de top-up, pentru încărcarea cu bani a brățărilor de festival.

În 2022, UNTOLD a fost primul festival din România care a integrat un hotel în perimetrul evenimentului. 300 de fani, vedete și celebrități au trăit anul trecut o experiență unică, care le-a oferit posibilitatea de a se distra atât la scenele festivalului, cât și la petrecerile tematice organizate în hotel, la care au participat DJ-i, acrobați și personaje magice din universul UNTOLD.

Ce artiști vezi la UNTOLD 2023?

UNTOLD este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume și vara aceasta, între 3 și 6 august, aduce în Cluj-Napoca cei mai buni artiști și DJ-i de pe planetă. În 2023, trupa Imagine Dragons vine în premieră în România la UNTOLD. Tot pe scena principală vor urca și superstarurile David Guetta, Martin Garrix, Armin van Buuren, Alesso, KSHMR și Salvatore Ganacci. Scena Galaxy, casa techno a festivalului UNTOLD, îi va găzdui pe Amelie Lens, Boris Brejcha, Bedouin, Camelphat, Dixon, Marco Carola și mulți alții. Peste 250 de artiști naționali și internaționali își vor aduce magia la cea de-a VIII-a ediție UNTOLD.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax