Connect with us

ACTUALITATE

Mesajul lui Marius Balo pentru români: Am o dorință imensă să mă pun în slujba acestui popor, în orice mod mi se va cere

Publicat


balo 1

Profesorul Marius Balo, care a petrecut ultimii 8 ani într-o închisoare din China, a transmis miercuri un mesaj pentru români și a spus că aterizarea acasă la Cluj în ziua de Paști a fost cea mai frumoasa zi din viata sa.

”Bunului Dummezeu trebuie sa ii multumesc in primul rand, pentru ca fara ajutorul Lui nu as fi supravietuit acestor 8 ani de zile. Nu neaparat fizic cat mental, sufleteste.. au existat momente extrem de delicate, de mare incercare, insa de fiecare data simteam o putere, simteam efectiv resurse nebanuite de energie ca se materializau inlauntrul meu… resurse de curaj si de optimism care ma impingeau efectiv de la spate, sau poate mai corect spus, ma carau pe brate.

Citește și Marius Balo a ajuns ACASĂ la Cluj, după 8 ani de închisoare în China. Primele DECLARAȚII

Intr-un mod absolut real, cuantificabil, simteam la nivel celular – chimic daca pot sa spun asa – ca fusesem reconfigurat. Am simtit in acest mod fiecare rugaciune, fiecare gand bun care mi-a fost trimis.

Aceasta a fost de fapt una din marile descopriri pe care le-am facut in acesti ani si incurajarea pe care vreau sa o transmit tuturor celor care sufera in aceste momente: fie din pricina vreunui necaz sau a unei boli sau a unui viciu pe care se lupta sa il lepede, sau poate din pricina razboiului, sau poate pentru ca si-au pierdut economiile sau slujba, sau i-a parasit prietena sau vreun sot netrebnic si-a parasit nevasta si copilasii, sau sunt in inchisoare, sau in spitale sau sufera de orice alta tristete.. vreau sa-i asigur pe toti ca avem resurse inlauntrul nostru de care nici nu stim.

Nu stim pentru ca in mod normal nu avem nevoie de ele, insa atunci cand dam de greu ele ne devin disponibile. Aceste resurse sunt nelimitate, nu se diminueaza – putem apela la ele atat timp cat avem nevoie – si sunt indeajuns de puternice, ne energizeaza intr-un mod atat de profund incat sa putem sa neutralizam absolut orice obstacol ne-ar iesi in cale, indiferent de cat de infricosator sau de dureros s-ar dovedi sa fie.

Curaj asadar, iubitii mei, curaj… motivul pentru care se asteapta de la noi sa fim curajosi nu este pentru ca am avea in jurul nostru o multime de rude si de prieteni care sa ne sprijine atunci cand s-ar intampla sa dam de greu… ci deoarece curajul este dreptul nostru innascut, ne nastem cu acest drept, la fel cum ne nastem cu dreptul la cetatenie.

Nu degeaba ni se spune, si cu o asemenea emfaza: „Indrazniti! Eu am biruit lumea!” Indrazniti… deoarece curajul este cheia care dezlantuie, care elibereaza aceste resurse de care va vorbesc.

Doresc de asemenea sa ii multumesc unchiului Ion si familiei mele dragi care sunt convins ca au suferit de aici, in toata aceasta perioada, mult mai mult decat am facut-o eu acolo.

De asemenea doresc sa ii multumesc Ambasadorului Romaniei de la Beijing, dlui Basil Constantinescu, pentru tot sprijinul pe care mi l-a acordat in ultimii 3 ani… cu domnia sa alaturi nu m-am simtit niciodata singur, oricat de usor sau de greu s-a dovedit sa fie drumul pe care a trebuit sa il parcurg.

In mod cu totul special doresc sa ii multumesc Dnei Ministru Ana Birchall, un om de inalta structura, deoarece dansa a fost cea care a initiat procedura de transferare a mea in Romania. Sunt convins ca as fi fost demult acasa daca dansa ar fi reusit sa continue acel demers.

Se cuvine de asemenea sa ii multumesc Dlui avocat si echipei dansului, niste oameni cu inimi mari care au facut atat de multe pentru mine, cu atat mai mult cu cat noi nu suntem o familie cu resurse materiale indeajuns de semnificative incat sa ne putem permite o asemenea reprezentare.

Trebuie de asemenea sa multumesc tuturor prietenilor si cunostintelor, vechi si noi, si tuturor romanilor, din tara si de peste hotare, pentru ca identificandu-se cu mine si simtindu-mi suferinta, au reactionat imediat. Vocea lor, puternica si clara, o adevarata forta a naturii, a fost factorul decisiv care a determinat guvernantii sa ia atitudine.

Toti pentru unul si unul pentru toti: voi ati facut pentru mine, acum este randul meu sa fac pentru voi… il rog pe bunul Dumnezeu doar sa-mi daruiasca putere, pentru ca am o dorinta imensa sa ma pun in slujba acestui popor, in orice mod mi se va cere.

Nu in ultimul rand doresc sa multumesc presei din Romania – presei scrise si presei vorbite – pentru ca intelegand situatia in care ma aflam, mi-au sarit in ajutor si au facut cunoscut necazul meu intregii tari.

Acest gest, de a te pune in locul celuilalt si de a incerca sa iti imaginezi oare prin ce trece, este trasatura umana definitorie pe care biologia nu poate sa o explice in termeni evolutivi, este trasatura care tradeaza amprenta divinitatii in noi, este particula lui Dumnezeu. Va multumesc prieteni dragi si il rog pe bunul Dumnezeu sa va daruiasca multe si dese impliniri.

M-a intrebat cineva, imediat dupa ce am aterizat la Cluj, cum ma simt… si instantaneu mi-a venit in minte Piki. Piki era cainele din ograda bunicilor si pe care trebuia sa il tinem legat pe timpul zilei pentru ca nu puteai sa te risti sa muste pe cineva.

El stia una si buna, cei de-ai casei si atat… restul erau latrati cu mare entuziasm. Seara insa, inainte de culcare, venea Unchiul Ion (care avea atunci si are si acum grija de gospodarie) sa inchida poarta de la intrare si sa il dezlege pe Piki peste noapte.

Simtea cainele ca vine momentul si incepea sa tremure tot de emotie si de energie… iar cand auzea ca a cazut lantul de la zgarda, vai Doamne, exploda efectiv ca o bomba. Dadea vreo trei-patru ture de curte cu viteza fulgerului si apoi nu stia ce tumbe sa mai faca de bucurie. Ca e liber. Ei bine, asa ma simt si eu acum, ca si Piki atunci cand se stia dezlantuit.

Am o energie imensa. Simt ca vreau, nu stiu.. sa ma pornesc intr-un pelerinaj prin tara, simt ca vreau sa alerg un kilometru pentru fiecare zi in care am fost intemnitat acolo. Sa strang mana fiecarui om care-mi va iesi in cale, sa imbratisez fiecare suflet care-mi va iesi inainte si sa ascult necazurile tuturor celor care vor dori sa imi vorbeasca… pentru ca doar asa, impartasindu-ne necazurile unii altora, vom ajunge sa ne impartasim si bucuriile.

Permiteti-mi, in incheiere, sa spun cateva cuvinte in sprijinul fratilor si surorilor noastre din Ucraina care sufera atat de mult in aceste momente si sa va indemn ca asa cum v-ati identificat cu mine, incercand sa va imaginati oare prin ce trece acest om… si vizualizand, ati actionat – tot asa, v-as ruga, sa incercam sa ne identificam, doar pentru o clipa, cu acesti oameni napastuiti.

Oare ce inseamna sa traiesti intr-o teama continua pentru viata ta, sub bombardamente, stiind ca in orice moment un glont, un obuz sau o bomba poate sa iti curme viata ta sau a celor dragi tie. Sau daca nu ti-o va curma, te poate nenoroci pentru totdeauna. Fara apa, fara mancare, fara caldura, vesnic cu spaima de a nu mai apuca ziua de maine. Asa traiesc zeci de milioane de oameni, nu undeva la capatul lumii ci chiar aici in mijlocul nostru.

In momentul in care incercam, fie si doar pentru un moment, sa ne imaginam aceasta situatie, cream iubire. Cream iubire din nimic… iar iubirea, cum este mereu, ne impinge in actiune, pentru ca doar iubirea creaza, doar iubirea misca. Imaginandu-ne situatia in care sunt ei acum, vom putea spune TE IUBESC.

Traim in aceste zile momente istorice, momente de mare insemnatate, chiar daca poate nu simtim ca ar fi asa. Indemnul, venit de peste generatii, de a ne ridica la semnificatia acestui moment este datoria generatiei noastre, este partea noastra de responabilitate fata de umanitate si fata de poporul din care facem parte.

De ce spun acest lucru? Pentru ca daca ne intoarcem cu fata inspre trecut, daca privim in istorie – in ochii invatatorului care nu ne minte niciodata – reusim sa distingem un tipar care se repeta mereu. Fiecare generatie trebuie sa redescopere, sa reinventeze clasicii. Asa cum astazi privim la incercarile prin care au trecut vechii romanii si mai inaintea lor vechii grecii, asa vor privi si urmasii nostri inspre noi, peste alte generatii.

Fiecare generatie trebuie asadar sa redescopere, sa reinventeze clasicii. Pentru generatiile care ne vor urma trebuie sa devenim noi clasici, asa cum grecii si romanii de demult sunt eroii clasici pentru noi. Aceasta responsabilitate nu poate fi ocolita si nu poate fi refuzata, poate fi doar asumata.

Este o moarte intr-un fel, o transformare, dar si o renastere. Prin ceea ce facem noi astazi ii imputernicim, le dam putere copiilor nostri si copiilor lor sa infrunte cu barbatie si ei chemarea la responsabilitate a generatiei lor… pentru ca, repet, absolut fiecarei generatii i se cere la un moment dat – mai devreme sau mai tarziu – sa se arate vrednici de semnificatia momentului, sa se ridice la nivelul de inalta structura al inaintasilor lor.

Acesta a fost datoria omenirii de la inceputul civilizatiei si va continua sa fie atat timp cat oamenii vor trai pe acest pamant. Nu e nimic special in asta, doar ca acum, in acest moment, chemarea ne-a venit noua. It’s just our turn, is all.

Temandu-ne si ascunzandu-ne, vom pierde. Va rog sa nu ma intelegeti gresit, si mie imi este teama. Insa daca stam sa analizam putin vom intelege ca pentru ce avem acum de facut, NU AVEM NEVOIE DE CURAJ. Deoarece stim de pe acum rezultatul, stim de pe acum ca vom fi invingatori. Cum stim acest lucru? Intelegand faptul ca suntem nenumarati.

Stalin a intrebat la un moment dat: „Cate divizii are Papa?” Papa nu are divizii, Papa are inimi. Dumnezeu are inimi… iar acest conflict nu va fi castigat nici cu taria bratelor nici cu taria piciorelor. Acest conflict va fi castigat cu inimile. Este un conflict al inimilor. Inimile noastre sunt nenumarate, iar celalalt super-organism (China-Rusia) nu are inima deloc. Stiu pentru ca am trait acolo 8 ani de zile si fara sa va spuna nimeni, in adancul sufletului sunt convins ca o simtiti si Dumneavoastra.

Am sa revin zilele urmatoare cu cateva precizari suplimentare. Am tinut insa, neaparat, sa precizez acum aceste aspecte. Fiecare moment conteaza… si totul tine doar de noi. Noi suntem cei cei care va trebui sa impingem acele pisici grasune de la varf sa actioneze. De capul lor nu se vor urni niciodata, insa imboldite vor face ceea ce le vom spune NOI. Slava Romania! Slava Ucraina!

Va multumesc inca o data tuturor pentru gandurile bune, pentru sustinere, pentru rugaciunile Dumneavoastra pentru mine in toti acesti ani. Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest mesaj si dand slava bunului Dumnezeu, Il rog sa va binecuvinteze in aceasta Saptamana Luminata a Sfintelor Pasti si in fiecare zi care va urma”, a încheiat Balo.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

Publicat

anvelope

În vară, presa prelua o informație din mass-media europeană legată de faptul că de la 1 octombrie 2024, așa numitele anvelope all-season vor fi interzise.

„Începând cu 1 octombrie 2024, șoferii se pot confrunta cu amenzi dacă nu respectă noile reglementări referitoare la anvelope. O regulă importantă este schimbarea cauciucurilor de două ori pe an. Deși anvelopele all-season oferă o opțiune convenabilă pentru a evita aceste schimbări, o nouă reglementare interzice anumite tipuri de anvelope începând cu aceeași dată”, scria Capital.

Sunt interzise ANVELOPELE all-season? RAR: Vă anunțăm din timp când vor apărea NOUTĂȚI legislative

„Anvelopele de tip all-season nu sunt foarte sigure pe timpul sezonului rece, sunt de părere specialiștii. O serie de studii arată că șoferii aflați la volanul unor vehicule astfel echipate au produs mai multe accidente. Conform statisticilor, anvelopele de tip all-season reprezintă un compromis”, scria Evenimentul Zilei.

Cu alte cuvinte, anvelopele all-season nu că ar fi bune și vara și iarna, ele n-ar fi bune nici vara, nici iarna.

Conform presei, sursa acestei informații ar fi chiar Uniunea Europeană, care consideră că majoritatea accidentelor ar fi fost provocate din cauza echipării mașinilor cu acest tip de anvelope.

„Nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă”

Cluj24 a solicitat un răspuns singurului for din România abilitat să ia o asemenea decizie, și anume RAR:

„Primele ninsori aduc și primele întrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule în sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă înțelegem nelămuririle, pentru că în fiecare an sunteți bombardați cu informații nereale, menite să genereze panică printre cei care se tem că au omis să citească modificările legislative. Din acest motiv vă spunem noi tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă.

Pe scurt, dacă nu vreți să citiți până la capăt (deși vă recomandăm să o faceți), trebuie să știți că legislația din România nu s-a modificat! TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi <<mud>> și zăpadă <<snow>>), sub forma M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională. Totodată, nu există o perioadă stabilită în care trebuie utilizate anvelopele de iarnă, acestea fiind obligatorii atunci când autovehiculul circulă pe un drum public acoperit cu gheață, zăpadă sau polei.

Acum, mai în detaliu, reamintim că legea din România nu merge dincolo de marcajul format din literele M și S, respectiv dincolo de definiția anvelopelor de iarnă/zăpadă din legislația de omologare a anvelopelor. Textul OG nr. 5/2011, prin care se modifică OG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, utilizează termenul „anvelope de iarnă”, anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M şi S.

Denumirea de anvelopă “all-season” este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pentru utilizarea pe timp de iarnă conform OG nr. 5/2011.

„Nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece”

Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată în acest sens este inscripţia literelor M şi S, sub una dintre formele menționate.

Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu se aplică sancțiuni!

Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).

În final, vă asigurăm că am citit și noi știrile despre “anvelopele care vor fi interzise din 2024”, dar rămâne cum am stabilit: vă anunțăm din timp când vor apărea noutăți legislative care pot avea impact asupra deținătorilor de vehicule din România”.

Zvon sau nu, cert este că o asemenea știre are și o componentă comercială. Cui prodest? Cui folosește un asemenea gen de dezinformare? Evident, vânzătorilor de anvelope care, se pare, și-au crescut vânzările la categoria anvelope de iarnă…

Citește mai departe

ECONOMIE

Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.

„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!

Povești de adormit mediul de afaceri

Urmărește o conferință la care iau parte șefii departamentelor de resurse umane și vei realiza ce profesioniști desăvârșiți sunt. Stăpânesc cu măiestrie o mulțime de formulări complicate care te conving cât de mult timp și bani alocă pentru atragerea, retenția și dezvoltarea oamenilor din organizația lor, cât de mult se investește în resursa umană, ce beneficii cuprinzătoare sunt acordate.

Ce nu știi însă este că toate lăudăroșeniile lor sunt povești de adormit mediul de afaceri pentru că, singurul lucru pe care îl fac este să fure angajați de la competiție. Păi are cineva chef, bani și timp să investească în angajați? Are cineva chef, bani și timp să dezvolte un director financiar sau economic, un specialist de calitate, de la director la analist, un specialist în operațiuni industriale de la director la ingineri la supervizori la operatori mașini alfa-numerice, un specialist în planificarea producției, un specialist în lanțul de aprovizionare, un specialist de mediu?

Instructajul costă sute de mii de lei

Uite. Un director financiar se pregătește în 5-10 ani, instructajul costă sute de mii de lei. Specialiști de calitate și de operațiuni industriale nu există, ei trebuie luați de pe băncile facultății, durează 1-3 ani pregătirea lor, tot sute de mii de lei. Specialiști de planificare, de aprovizionare, de mediu, la fel, nu există, costă mii și mii de lei pregătirea lor.

Pentru pregătirea unor astfel de specialiști este necesară muncă asiduă în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă de pe băncile facultății, etc.

Mergem la competiție și furăm

Prostii! Timp și bani dați de pomană. Așadar, mergem la competiție și furăm. Luăm oameni gata pregătiți de fraierii din alte companii, care cred bazaconii de tipul învățământ dual preuniversitar și universitar sau pierd vremea în pregătirea angajaților prin parteneriate cu facultățile. Sunt unii angajatori fraieri care cred în rolul angajatorilor de a ajuta societatea să progreseze prin dezvoltarea generațiilor Y și Z.

Cât de fraieri pot fi?

Furtul de angajați este soluția perfectă pentru orice șef de resurse umane:

  1. Poți da salarii mai mari sau beneficii de altă natură pentru că nu te costă nimic pregătirea lor;
  2. Nu există nici o lege împotriva furtului de angajați, dimpotrivă, Codul Muncii „încurajează” furtul de angajați prin prevederi ambigue. Astfel încât poți fura 1, 2, 5, 10, 20 de angajați. Poți fura atâția angajați de la competiție până o închizi și tot nu pățești nimic, degeaba reclamăa unii aceasta practică;
  3. În plus:
  • Bonus 1: merită să vezi fețele directorilor cărora le furi angajații, sunt de neprețuit supărarea și frustrarea lor după ce au consumat timp și bani cu munca susținută în interiorul organizației, parteneriate cu instituțiile de învățământ, donații de echipamente scumpe către universități în așa fel încât instruirea să se facă încă de pe băncile facultății. Niște fraieri, merită să râzi de ei;
  • Bonus 2: daca angajatul furat nu se inseră în organizația ta, îl dai afara fără probleme, fără să fi consumat timp și bani pentru a-l pregăti. Și rămâi cu satisfacția că ai destabilizat competitorul de unde l-ai furat, care trebuie să consume timp și bani ca să pregătească pe altcineva.

Singura cale ieftină, să furi angajați de la competiție

Așadar, fură un angajat de la competiție, fură 2, 5, 10.

Totuși, fii un pic prudent, respectă niște reguli de bază:

  1. mergi tot timpul la conferințe ca să arați publicului că de fapt ești un angajator de top care investește timp și bani în pregătirea resursei umane. Și mai bine, cumpăra un loc într-un anuar ”Angajatori de Top”, e maxim 5.000 de Euro, dă bine;
  2. folosește anunțuri pe situl propriu, târguri de cariere, platforme de recrutare, companii de plasare de forța de muncă și vânători de capete, astfel încât să eviți orice risc ca planurile tale să fie dezvăluite;
  3. lipește afișe de recrutare pe stâlpi sau plasează banere în jurul locației competitorului pe care îl asediezi ca să-i furi angajații, demonstrezi astfel că ai publicat la loc vizibil intenția de angajare.

Singura cale ieftină și rapidă de dezvoltare a organizației tale este să furi angajați de la competiție. Succes!”, a spus Damian.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Trenul metropolitan, „undă verde” de la Consiliul Județean Cluj. Aviz favorabil în Comisia de Urbanism

Publicat

tren gara bun 1

Consiliul Județean Cluj a avizat realizarea trenului metropolitan, în ședința Comisiei de Urbanism de joi, 21 noiembrie.

Comisia Tehnică de Urbanism și Amenajarea Teritoriului (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj a avizat favorabil, cu condiționări, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului Tren Metropolitan Cluj.

Trenul metropolitan va rezolva problema mobilității urbane

„Pentru ca acest important proiect să poată merge mai departe, în sensul depunerii și obținerii finanțării europene, am decis să aprobăm, cu anumite modificări, documentația prezentată în comisie. Este necesar ca proiectul viitorului tren metropolitan să fie corelat cu toate proiectele de infrastructură publice și private aprobate deja pe traseul propus prin PUZ.

Această nouă investiție este una extrem de importantă din perspectiva rezolvării problemei de mobilitate urbană pentru cei aproximativ 500 de mii de clujeni care trăiesc și muncesc în Zona Metropolitană Cluj”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj și al Comisiei CTATU.

Ultima etapă a fazei de proiectare

Elaborarea PUZ-ului aferent Trenului Metropolitan Cluj, ca etapă finală a fazei de proiectare, a fost necesară în vederea stabilirii reglementărilor urbanistice pentru realizarea obiectivelor noi propuse în cadrul acestui proiect de infrastructură, reguli care nu au fost cuprinse, anterior, în cadrul PUG-urilor aflate în vigoare.

Proiectul Trenului Metropolitan constă în introducerea unui serviciu de transport public de călători de-a lungul infrastructurii de cale ferată existentă deja între localitățile Gârbău și Bonțida, via Cluj-Napoca, cu nu mai puțin de 23 de stații. Astfel, de-a lungul celor 48,8 km de traseu, vor fi amenajate noi peroane, un pasaj rutier subteran, trotuare, piste biciclete, parcări auto/moto/velo și stații de autobus.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Ciocolată Dubai, preparată de elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj. Va fi vândută la târgul de Crăciun

Publicat

Dubai

Elevii Școlii Profesionale Speciale Samus Cluj-Napoca au preparat, pentru prima dată, ciocolată Dubai, pe care o vor vinde în luna decembrie în cadrul târgului de Crăciun care va fi organizat în instituție.

Claudiu, Alex și Ramona, care sunt în clasa a X-a la specializarea Cofetărie-Patiserie, s-au ocupat de prepararea ciocolatei, asistați de profesorul de instruire practică și teorie Pompilia Lopes, care se ocupă de clasele de patiserie.

Rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus

”Noi tot timpul experimentăm la Samus rețete noi, poate și deoarece avem tot timpul ingrediente noi. Ne-am gândit să facem și ciocolată Dubai, pentru că este în trend și toată lumea vorbește despre ea.

Ne-am inspirat din rețetele de pe internet și am pregătit noi totul, inclusiv crema de fistic.

Am folosit trei rețete diferite de ciocolată, iar ultima ne-a ieșit cea mai bună.

Am folosit ciocolată neagră, pe care am amestecat-o cu ciocolată albă și am diluat-o cu frișcă din lapte, pentru a o putea topi. După care a urmat umplutura. Am prăjit separat cataiful în puțin unt, cam cum facem la pesmetul prăjit.

Separat am pregătit crema de fistic, care nu a fost ușoară.

Fisticul a trebuit decojit, opărit, am îndepărtat pielițele de pe el, după care l-am măcinat și amestecat cu lapte condensat, iar apoi l-am amestecat cu cataiful, dar am plusat și cu puțină esență de fistic, să se simtă mai pregnant gustul.

Am turnat amestecul între două foi de ciocolată, iar deasupra am făcut un strat colorat cu verde și am presărat, deasupra, bucățele de fistic, pentru decor.

Este o rețetă adaptată de ciocolată Dubai Samus”, a spus Pompilia Lopes pentru Cluj24.

Potrivit acesteia, ciocolata Dubai a fost prima tentativă de a pregăti ciocolată împreună cu elevii.

”Ce am constatat diferit este cataiful care face produsul mai crocant. Gustul final este deosebit, iar aromele sunt plăcute. Această rețetă nu are deloc zahăr”, a precizat profesoara de la Samus.

Experiență inedită pentru elevi

Claudiu a auzit de ciocolata Dubai de pe internet și consideră că participarea la pregătirea acesteia a fost o experiență care i-a plăcut.

”Am curățat fisticul, l-am opărit, l-am curățat de pieliță, după care l-am măcinat. Gustul final a fost foarte bun și mă bucur că a ieșit așa ceva din mâinile mele.

Am vrut să mă fac patiser pentru că îmi place meseria asta, să fac prăjituri și dulciuri”, a spus elevul.

Colegii săi, Alex și Ramona, nu auziseră înainte de ciocolata Dubai, dar recunosc că le-a plăcut să participe la crearea unui produs devenit celebru.

”Mie îmi place să fac preparate de cofetărie, prăjituri, în special cu mere sau brânzoici. Iar acum am trecut la ciocolată Dubai, iar gustul a ieșit foarte bun”, a precizat Alex.

Ramona are ceva mai multă experiență, după ce a fost anul trecut, printr-un program Erasmus, în Portugalia, într-un schimb de experiență de două săptămâni, unde a lucrat într-un restaurant.

”Îmi place să fac orice din domeniul cofetărie-patiserie, nu am unul preferat. Dar a fost interesant să lucrez la ciocolata Dubai, unde, printre altele, m-am ocupat de amestecarea cataifului la partea de prăjit”, a completat Ramona.

Cei trei elevi speră ca, după absolvire și după ce primesc o diplomă recunoscută de Ministerul Educației, să se angajeze într-o patiserie sau cofetărie din județul Cluj.

Produs nou pentru târgul de Crăciun

Directorul adjunct al Școlii Profesionale Samus, Teofana Sferle, a menționat că pentru târgul de Crăciun organizat în luna decembrie la școală, una dintre surprize va fi ciocolata Dubai, care va fi vândută de elevi.

”În fiecare an la târg vom avea produse realizate de către elevii noștri și abia aștept să vedem ce succes vom avea cu noul produs. Banii rezultați în urma târgului vor fi folosiți pentru finanțarea diferitelor activități. Mergem la un film sau la karting, de exemplu”, a spus Sferle.

O bucată de ciocolată Dubai Samus de 100 de g va fi vândută la târgul de Crăciun cu 20 de lei.

Copiii, angajați după absolvire

Dubai

Școala Profesională Specială Samus pregătește elevi cu cerințe speciale pentru meseria de cofetar-patiser, urmând să fie făcute demersuri și pentru autorizarea meseriei de bucătar, care este foarte căutată acum pe piața muncii.

”Avem și resurse materiale și umane. În ateliere – școală avem trei spații diferite unde elevii învață, în cei patru ani de studiu, să pregătească diverse preparate culinare.

La finalul clasei a XII-a se organizează un examen de certificare a competențelor profesionale, elevii vor fi evaluați și vor trebui să gătească un preparat tras la sorți.

Copiilor le crește stima de sine când văd cât de bine le iese, din mâinile lor, un preparat bun”, a explicat Sferle.

Potrivit acesteia, sunt, deja, absolvenți de la Samus angajați în domeniul cofetărie- patiserie la firme de profil din Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax