Connect with us

EDUCATIE

Mesaj al șefei IȘJ Cluj pentru absolvenții claselor a XII-a: Nu uitați că sunteți o generație puternică

Publicat


Marinela Marc, șefa Inspectoratului Școlar Cluj a transmis un mesaj absovenților de liceu, promoția 2021, care se pregătesc acum să susțină examenul de Bacalaureat. O generație care a fost nevoită să învețe online aproape doi ani de zile.

Elevii de clasa XII-a se pregătesc de finalizarea cursurilor și susținerea examenului de Bacalaureat într-o perioadă în care au fost nevoiți să stea departe de sălile de clasă și de profesorii lor o lungă perioadă de timp.

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj le-a transmis acestora că sunt o generație puternică li i-a îndemnat să nu se lase amăgiți de falsele modele care promovează calea ușoară de a reuși în viață.

Mesajul șefei IȘJ Cluj

„În această zi, în toată țara, mii de familii trăiesc momente de emoție maximă, prilejuite de absolvirea liceului, momente încărcate de trăiri profunde, atât pentru voi, cât şi pentru cadrele didactice și, în mod deosebit, pentru părinţi, rude și prieteni.

Dragi absolvenți, chiar dacă am traversat în ultimii doi ani școlari o perioadă foarte grea și, până nu demult, chiar organizarea unor festivități de absolvire era o incertitudine.

Să nu uitați că sunteți o generație puternică și sunt sigură că veți trece peste orice și că vă veți bucura la ULTIMA ORĂ DE DIRIGENȚIE, amintindu-vă de toate clipele petrecute împreună, de la momentul în care ați pășit sfioși pe porțile liceului, până la transformarea în tinerii minunați de azi.

Iată că au trecut patru ani şi ne aflăm astăzi la un moment de bilanţ, dar şi în faţa unui nou început.

Au trecut patru ani de studii, cu atâtea ore de curs, teorie și laboratoare, cu experiențele de învățare online din ultimii doi ani școlari, dar, mai ales, au fost patru ani în care, încet, dar sigur, pe măsură ce timpul a trecut, copiii sfioși de acum patru ani s-au transformat în tinerii minunați de azi, care au acumulat informaţii noi și s-au dezvoltat profesional și uman.

Dragi absolvenţi, se încheie azi o nouă etapă din viața voastră de liceeni. Și pentru noi, profesorii, această etapă a înseamnat o nouă acumulare de experiențe, de emoții și împliniri trăite alături de voi, în timp ce v-am condus o vreme pașii de-a lungul drumului devenirii.

Dacă am reușit, atunci înseamnă că vom fi mândri la un moment dat să spunem că ați fost elevii noștri.

Noi profesorii v-am fost alături, pentru a vă călăuzi pe acest drum, pentru a vă oferi, nu atât cunoștințe, cât mai ales pentru a vă modela ca oameni, pentru a sădi în sufletele voastre încrederea și respectul pentru valorile umane fundamentale: respectul pentru oameni, cultivarea binelui și a adevărului, a speranței, încrederii și responsabilității.

Să nu uitați că pe parcursul acestor ani, părinții voștri au fost mereu alături de voi, asigurându-vă bunăstarea şi condiţiile necesare studiilor, că au suferit alături de voi în momentele mai dificile şi că v-au susţinut în devenirea voastră profesională și umană.

Astăzi, se bucură din plin de reuşita voastră, de faptul că eforturile depuse de ei le recompensează pe ale voastre.

Sperăm ca tot ce ați învățat până acum să vă fie de folos, să vă dechidă uși în viață, dar cel mai important e să vă ajute să vă prețuiți timpul.

Prețuiți cât puteți anii aceștia frumoși și încercați să nu vă abateți de la educație, să aveţi încredere în voi şi să fiţi convinşi că ceea ce aţi realizat până în acest moment înseamnă enorm şi trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre.

În încheiere, dragi absolvenţi, doresc ca acest nou început să vă aducă entuziasm şi succes, forţă şi energie în faţa greutăţilor, speranţă și încredere în viitor!

Să vă îmbogăţiţi în cunoaştere, bunătate şi respect, valori pe care, dobândindu-le, le veţi folosi întreaga viaţă. Ceea ce ați învăţat în liceu vă va fi de folos timp îndelungat şi va determina modul în care veţi face faţă unei lumi aflate în continuă transformare!

Să treceți cu bine examenul maturității, singurul care vă permite accesul real spre desăvârșirea studiilor în mediul academic, ceea ce vă crește șansele integrării cu succes pe piața muncii.

Nu vă lăsați amăgiți de falsele modele care promovează calea ușoară de a reuși în viață, pentru că viața însăși ne-a demonstrat că nu este așa…

și că nu veți putea răzbi în viață decât prin ceea ce veți ști să faceți și printr-o foarte bună pregătire, prin cunoștințe de cultură generală și de specialitate.

Să vă bucuraţi din plin de anii aceștia minunați și să nu vă pierdeți niciodată speranța că depinde doar de voi să vi se împlinească visele!”, este mesajul șefului Inspectoratului Școlar Cluj, Marinela Marc.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Fii RESPONSABILĂ de sănătatea ta! Program regional de screening al CANCERULUI de col uterin

Publicat

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), în calitate de beneficiar, împreună cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița Năsăud (DSP BN) au implementat proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II ­ Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 50.708.577,82 lei, din care valoarea asigurată de Uniunea Europeană este de 43.102.291, 17 lei, iar finanţarea naţională este de 7.606.286,65 lei: 49.460.673,40 lei (Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca – Lider de parteneriat) și 1.247.904,42 lei (Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud -Partener).

Fii RESPONSABILĂ de sănătatea ta! Program regional de screening al CANCERULUI de col uterin

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 37 de luni și s-a adresat tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani cu domiciliul în oricare din județele regiunii Nord Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) asigurate sau neasigurate.

În perioada 2021-2023 s-au realizat peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV, identificându-se un număr de peste 7.000 de femei cu rezultate pozitive care au evaluate ulterior suplimentar, femei care s-au dovedit în final purtătoare a unor leziuni precursorii cancerului de col uterin fiind referite spre examinare colposcopică, tratament și urmărire în timp spre centre evaluate și validate în proiect.

În lipsa programului și a acțiunilor noastre comune, acestea ar fi evoluat nedepistate spre forme invazive, multe dintre ele incurabile, de cancer de col uterin. Evaluarea și tratarea acestor leziuni, organizată tot în cadrul Proiectului, duce în final la vieți salvate, vieți a multor femei tinere care sunt active în familie și societate.

Obiective propuse și realizate în cadrul proiectului

1. A fost pilotată introducerea screeningului primar HPV în prima linie de depistare precoce a leziunilor precursorii cancerului de col uterin, pentru femeile aflate la risc cu vârste cuprinse între 30-64 de ani, ceea ce a dus la creşterea calităţii programului naţional de screening populațional organizat.

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual și care nu prezintă simptome. Există peste 100 de subtipuri de virusuri HPV. Infecțiile cu unele din aceste prezintă fie un risc scăzut fie un risc înalt de a determina apariția unor leziuni precursorii cancerului de col uterin, care dacă nu sunt depistate, evaluate și tratate corespunzător și în timp util pot evolua spre leziuni invazive incurabile de cancer de col uterin.

Depistarea la timp urmată cât mai curând de evaluarea și tratamentul corect duce la salvarea multor vieți ale unor femei datorită accesului acestora la programele organizate de screening.

„Au fost testate numeroase femei din grupurile vulnerabile”

2. A crescut accesul femeilor, în special al femeilor din grupurile vulnerabile (femei sărace: angajate, mai ales necalificate, șomere, inactive, neasigurate; femei care lucrează pe cont propriu in agricultura; din mediul rural; femei de etnie roma; etc), la servicii de prevenire, diagnostic și tratament

3. Au fost testate numeroase femei din grupurile vulnerabile, proporția vizată fiind de 50% din totalul testelor realizate în cadrul proiectului.

4. Au fost testate femei indiferent de statutul de asigurate/neasigurate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de sănătate realizându-se astfel creșterea accesului acestora la servicii de diagnostic și tratament al leziunilor precursoare ale cancerului de col uterin

„A fost creată o rețea de furnizori”

5. Centrul dedicat EPIC de prevenire, educație, informare și control/referire la tratament precoce al cancerului de col uterin a gestionat programul asigurând:

– accesul echitabil al populaţiei ţintă, inclusiv al populaţiei vulnerabile la servicii de calitate prin testări realizate cu unitatea mobilă de testare care s-a deplasat constant în zone în care populația are acces greoi la servicii medicale

– parteneriate instituționale în județele din regiunea Nord-Vest

– baza materială

6. A fost creată o rețea de furnizori care a ajuns la 142 unități sanitare de stat și private

7. S-au realizat astfel peste 80.000 de testări Babeș Papanicolaou și HPV

Toate testele efectuate au fost prelucrate la Laboratorul Central Regional de citologie/HPV de referință al IOCN, având o calitate asigurată și controlată prin utilizarea unei aparaturi de performanță de ultimă oră nou achiziționată în cadrul proiectului sub directa supraveghere a unui colectiv verificat de experți citologi/medici de laborator/biologi/tehnicieni.

„Proiectul și-a încheiat activitățile de testare la sfârșitul lunii noiembrie”

Proiectul a fost cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020: Axa prioritara 4: Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Prioritatea de investiție 9.iv: Creşterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, pentru apelul de proiecte: POCU/759/4/9/ ,,Creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce pentru principalele patologii”.

Proiectul și-a încheiat activitățile de testare la sfârșitul lunii noiembrie și este continuat cu activități de monitorizare a finalizării cazurilor depistate pozitive până la intrarea acestora în circuitul curativ finanțat în continuare prin Contractul Cadru în derulare al centrelor de finalizare cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tavan PRĂBUȘIT peste mai multe persoane la o bancă din Dej. Sunt cel puțin trei VICTIME

Publicat

Tavanul unei sucursale a AlphaBank din Dej s-a prăbușit, luni, peste mai multe persoane. Sunt cel puțin trei victime. ISU Cluj a intervenit cu trei autospeciale.

„Forțele noastre au fost solicitate în urmă cu puține momente să intervină la sediul unei bănci din Dej, unde s-a prăbușit tavanul peste mai multe persoane. Echipajele au ajuns la fața locului și desfășoară o misiune de căutare-salvare.

VIDEO. Tavan PRĂBUȘIT peste mai multe persoane la o bancă din Dej. Sunt cel puțin trei VICTIME

Până acum au fost identificate trei victime, predate echipajelor SMURD. La fața locului au fost trimise trei autospeciale, o ambulanță SAJ și una SMURD.

Forțele sunt suplimentate cu echipaje de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca.

În urma evenimentului au rezultat trei victime, care din fericire sunt conștiente și cooperante. La spital vor fi transportați un bărbat și o femeie. Cealaltă persoană refuză transportul la spital”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Instalația „TE AȘTEPT” de pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca, VANDALIZATĂ. Au fost tăiate cablurile de ancorare

Publicat

De

Instalația de lumini cu mesajul „TE AȘTEPT” , amplasată pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca, a fost vandalizată. Din nefericire, au fost produse pagube ireparabile.

Reprezentanții, Lights On, care au amplasat instalația anunță că au făcut plângere la poliție pentru vandalism și distrugere.

Instalația „TE AȘTEPT” de pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca, VANDALIZATĂ. Au fost tăiate cablurile de ancorare

„Este pentru a doua oară în decursul celor 6 ani de existență când ne lovim de asta. În cursul zilei de ieri (duminică, n. red.), persoane necunoscute au tăiat, desfăcut și desprins cablurile de ancorare, cordelinele și chingile de siguranță cu care colegul nostru Adi Bălan a asigurat instalația TE AȘTEPT pe podul Elisabeta din oraș.

Instalația a suferit pagube ireparabile, urmând ca în zilele următoare să fie ridicată din apele Someșului”, au artătat reprezentanții Lights On.

Aceștia au mai transmis că sunt triști din cauza faptului cămai există asemenea atitudini.

„Persoane iresponsabile au distrus cu bună știință un element artistic inofensiv care a creat atâta bucurie și care a legat oameni.

Avem încredere că oamenii legii vor găsi persoanele responsabile și suntem convinși că împreună putem contribui la o mai bună educație civică a semenilor noștri”, au mai spus aceștia.

În 2018, la prima ediție Lights On, echipa tehnică a pescuit o casetă de lumină aruncată intenționat în Someș, în vreme ce un grup de tineri au încercat să fure cele patru biciclete care alimentau instalația Copacul de lumină.

„De atunci și până acum considerăm că am clădit o comunitate mai atentă, mai deschisă și mai tolerantă și nu vom lăsa astfel de incidente izolate să definească un întreg oraș pe care-l prețuim la rândul nostru”, au mai transmis reprezentanții Lighs On.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Femeie rănită într-un accident rutier petrecut la Bucea, dusă la spital

Publicat

De

O femeie a fost rănită într-un accident de circulație care a avut loc în localitatea clujeană Bucea.

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit pentru a asigura măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor la acest accident.

Femeie rănită într-un accident rutier petrecut la Bucea, dusă la spital

În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.

O femeie de aproximativ 60 de ani a fost rănită și transportată la spital. Potrivit reprezentanților ISU Cluj, femeia era conștientă și cooperantă.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax