Connect with us

ACTUALITATE

Melcul ucigaș spaniol s-a răspândit și la Cluj. Un profesor universitar USAMV ne arată cum trebuie să îl combatem

Publicat


O nouă specie de dăunători afectează acum și suprafețele verzi din Cluj. Melcul ucigaș spaniol este foarte greu de combătut și a fost adăugat recent și pe lista organismelor periculoase întocmită de Agenția Europeană de Mediu. Un individ depune sute de ouă, este rezistent la majoritatea soluțiilor chimice, consumă și alți melci, se poate împerechea și cu specii autohtone și astfel urmașii săi devin mai rezistenți. Profesorul universitar Ion Oltean, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, specialist în entomologie și protecția plantelor, ne-a dezvăluit mai multe informații despre această specie de melc care este tot mai prezentă în România, atât pe fondul încălzirii globale, cât și din cauza comerțului cu plante de la nivel european.

Din păcate la aceste specii invazive, care au de regulă ca poartă de intrare și comerțul cu Italia, daunele le vedem după 3, 4, 5 ani, când populația a crescut mult, exponențial. Lumea le vede doar când produc atacuri puternice, adică prea târziu.

Despre acești melci

Originea lor este destul de discutată, existând mențiuni în literatura de specialitate care ar data din 1422 (Spania). Referințe clare există însă din anul 1868, când după aspecte de morfologie internă și forma spermatoforului s-a dat denumirea de Arion lusitanicus și Arion vulgaris.

Problemele, primele apărute la nivel european, au fost în Anglia, Franța și Italia. În țările din apropierea României, primele probleme au fost semnalate în Ungaria, în anul 2000, în Serbia – în 2002, Ucraina – 2007, iar la noi apare ca dăunător pe liste oficiale din 2012.

Potrivit profesorului Ion Oltean, în culturile noastre avem melci din multe unități sistematice și genuri, însă dintre toți melcii fără cochilie, speciile Arion sunt cele cu dimensiunile cele mai mari. Cei care îi aveam până acum erau de 5-6 cm, dar acest melc spaniol ajunge chiar la 14 cm. Având în vedere dimensiunea mare, cantitatea de hrană consumată e mai mare ca la alte specii, de aici și periculozitatea.

Are și o toleranță mai ridicată la umiditate mai scăzută. Toți melcii preferă zone umede, cu precipitații, în culturi care îi protejează de soare. Toleranța îi permite ca populația să-i crească mult mai rapid.

Se caracterizează și printr-o profilicitate destul de ridicată, un individ poate depune până la 400 de ouă. La acești melci hermafrodiți existența unui singur individ într-un areal îi permite să se înmulțească.

Poate și să aibă loc o încrucișare cu specii indigene Arion ater pe teritoriu european, iar descendenții sunt mult mai rezistenți la temperaturile scăzute, motiv pentru care își măresc arealul de răspândire chiar și pe partea de Nord a Continentului.

Melcul spaniol este trecut pe o listă europeană de alertă întrucât este extrem de dăunător pentru culturile de legume și fructe; preferă în special căpșunile.

Este în mod normal fitofag, dar în același timp este și ușor zoofag, în sensul că poate să se hrănească și cu alți melci mai mici, de aici a căpătat și denumirea de ”melcul ucigaș”.

Cum ajung aici aceste specii invazive

În primul rând cu ajutorul materialului biologic, obiectul unor tranzacții internaționale. Sunt loturi mari de plante care sunt analizate doar aleatoriu, și este suficient să existe ouă în pământul din ghivece, pe care nimeni nu îl verifică.

Profesorul universitar Ion Oltean mai indică și spre carantina fitosanitară, care a suferit multe modificări de la înființarea Comunității Europene, pentru că nu se mai fac controale severe la schimburile dintre statele acestui spațiu.

Răspândirea melcului spaniol este facilitată foarte mult și de creșterea suprafețelor unde se cultivă rapiță, preferată de acesta. Rapița asigură un microclimat extrem de favorabil: are umiditate atmosferică ridicată. De aici populația migrează în culturile din proximitate.

Combaterea nu este ușoară

”Nu este deloc ușoară”, subliniază specialistul în entomologie și protecția plantelor.

Problema ar trebui să fie abordată din două unghiuri: într-un fel, în cultura mare, și altcumva în culturile mici.

Când vorbim despre culturile mari, singura metodă este cea chimică, prin administrarea de moluscocide.

A existat metaldehida, dar acest produs a fost retras. La ora actuală ar mai putea fi folosite cele avizate, precum Optimolul. În fiecare an de pe lista produselor de sinteză se retrag zeci de formule chimice și sute de produse din cauza efectelor asupra consumatorului și asupa ecosistemului.

”Problema este că chiar dacă noi facem aceste tratamente, specia fiind răspândită pe un areal atât de întins, ei revin mereu”, spune profesorul universitar Ion Oltean.

Pe suprafețele mici se recomandă și aceste produse de sinteză omologate, dar de multe ori proprietarii de terenuri mici și cei care cunosc impactul pesticidelor asupra consumatorului – cele 4 mari: teratogen, androgen, mutagen, cancerigen – se gândesc să aibă o producție cât mai sănătoasă de consum, iar în consecință utilizează metode non-chimice. Și acestea sunt multe, dar trebuie să fie aplicate în regim susținut. Mulți merg și pe ideea de a-i culege manual deși îți e groază, când îi vezi atât de mari și cu acel mucus pe ei.

În privința metodelor alternative de combatere, sunt trei drecții principale: să îi concentrăm undeva, să le blocăm intrarea pe cultură sau să îi îndepărtăm ”olfactiv”.

Sunt multe specii atrase de aspecte de fermentație, prezentate de drojdie, bere, zahăr. Acestea, puse în recipiente îngropate, dar gura lor să fie la nivelul solului, vor atrage melcii într-un singur loc, iar dimineața vor fi colectați.

Ei sunt activi în timpul nopții și în zilele ploioase; când e cald, ei se retrag în cultură sau în zonele cu vegetație spontană, de care omul nu prea se ocupă.

Pe suprafețe mici se mai pot pune țigle sau scânduri, de exemplu, sub care melcii se pot ascunde din fața razelor solare.

Apoi melcii au așa-zisul picior cu care se deplasează și aici sunt o multitudine de glande exocrine, care secretă acel mucus și care facilitează deplasarea. Trebuie să aplicăm metode prin care să afectăm secreția acestei substanțe.

Se poate împrăștia var nestins în jurul parcelei, care arde în contact cu respectivele glande. Sau mai punem cenușă pentru că se liptește de picior și melcul nu mai poate să se deplaseze.

Pentru producerea de leziuni la piciorul melcului se poate crea o barieră cu lucruri care să taie sau să înțepe, cum ar fi cojile de ouă, nisip mai dur, ace de brad etc.

Încă un aspect care funcționează este acel macerat din melcii care sunt morți. Se adună melcii, îi distrugem, și cu apa respectivă vom stropi cultura. Ce se întâmplă? există telergoni, similari feromonilor, prin care melcii sunt înștiințați despre acest miros al lor, după moarte. Acești feromoni mortuari sunt foarte des întâlniți la insecte, inclusiv la albine.

Deoarece melcii au simțul olfactiv dezvoltat, îi avertizează că dacă aici intră sunt morți, este o zonă de moarte.

În zonele cu vegetație spontană se poate aplica și o soluție concentrată cu oțet, 2 părți oțet și o parte apă. Nu putem însă face stropirea pe plantele de cultură, pentru că ardem frunzele. Acolo se retrag peste noapte melcii spanioli și dimineața, înainte ca ei să plece spre cultură, îi stropim, iar oțetul îi distruge.

Se poate apela și la macerate din plante cu mirosuri puternice, urzica sau lavanda. Au efect repulsiv datorită mirosului.

Însă doar temporar scăpăm de melci prin aceste metode, pentru că dacă în apropiere există terenuri cu bază vegetală unde se pot retrage, aceștia vor veni din nou pe cultură.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

Publicat

De

Vremea la Cluj

Electric Castle a început pe caniculă. Dacă temperatura nu e neapărat o problemă, iar seara se mai răcorește, fanii festivalului ar trebui să pregătească și cizmele de cauciuc, pentru că se pare că plouă și la Bonțida.

Meteorologii au emis deja un cod portocaliu pentru ziua de joi, 17 iulie, dar de caniculă.

Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), joi, 17 iulie, tot județul Cluj este sub cod portocaliu de caniculă.

Astfel, va fi extrem de cald, iar temperaturile maxime vor fi de 33 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Cod galben de instabilitate atmosferică pentru zona de munte a Clujului. Fenomente extreme și la Cluj-Napoca

ANM a emis și un cod galben de instabilitate atmosferică, pentru ziua de joi, 17 iulie, deocamdată pentru zona de munte a județului. Dar sunt așteptate episoade cu ploi și vijelii și în zona Cluj-Napoca.

Codul galben intră în vigoare la ora 12.00 și vor fi intensificări ale vântului și vijelii – rafale în general de 55 – 70 de kilometri pe oră, grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 – 25 de litri pe metru pătrat și izolat de peste 40 – 50 de litri pe metru pătrat.

Joi, 17 iulie, în zona Cluj-Napoca, sunt așteptate, de asemenea, ploi în averse și descărcări electrice. Temperatura maximă va fi de 35 de grade, iar noaptea nu va coborî sub 20 de grade.

Episoade cu ploi și vijelii, așteptate și în zilele următoate

Potrivit ANM, joi, 18 iulie, temperatura mai scade puțin. Astfel vor fi maxime de 32 de grade în zona Cluj-Napoca, iar minimele vor fi de 20 de grade.

Cerul va fi temporar noros și sunt așteptate, de asmenea, averse și descărcări electrice.

Vineri, 19 iulie, vremea va urma, potrivit prognozelor ANM, același tipar.

Astfel, temperatura maximă în zona Cluj-Napoca va fi de 31 de grade, iar cea minimă va coborî până la 18 grade.

Citește și: Încă două trupe și-au anulat concertele de le Electric Castle, cu doar o zi înainte de începerea festivalului

Cerul va fi temporar noros și vor fi averse și descărcări electrice.

Sâmbătă, 20 iulie, vor fi, de asemenea, averse și descărcări electrice, iar temperatura mai scade puțin.

Vor fi maxime de 30 de grade, iar în timpul nopții se vor înregistra 16 grade.

În 21 iulie, duminică, ploile vor ocoli zona Cluj-Napoca.

Potrivit ANM, cerul va fi variabil, iar temperatura maximă va fi de 32 de grade. Minima va ajunge la 17 grade.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai puțini turiști la Cluj decât în urmă cu un an. 1 din 5 vizitatori vine din străinătate

Publicat

Mai puțini turiști au vizitat Clujul în luna mai decât în acceași lună a anului trecut. Majoritatea vizitatorilor sunt din România, însă procentul turiștilor străini este în creștere.

Activitatea turistică a crescut notabil în județul Cluj, în luna mai 2024, anunță Direcția Județeană de Statistică Cluj. Conform datelor colectate, sosirile în structurile de primire turistică au însumat 58.526, în creștere cu 15,8% față de luna aprilie, însă cu 9,6% mai puțin comparativ cu luna mai 2023.

Mai puțini turiști la Cluj decât în urmă cu un an

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna mai au însumat 99.722, fiind cu 13,3% mai multe decât înnoptările lunii aprilie și cu 7,6% mai puține decât în luna mai 2023.

Durata medie a șederii a fost de 1,7 zile pe turist, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 26,5%, în scădere cu 2,7 puncte procentuale față de luna mai 2023.

1 din 5 turiști vine din străinătate

În ceea ce privește distribuția turiștilor, 77,7% din sosiri au fost ale turiștilor români, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,3%. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, numărul turiștilor străini a crescut cu 0,3%.

În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2024, județul Cluj a găzduit 230.647 de turiști, în scădere cu 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Dintre aceștia, 43.806 au fost turiști străini, reprezentând 19% din totalul turiștilor. Majoritatea turiștilor străini provin din Europa, aceștia deținând 86,5% din total.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujenii, printre românii cu cele mai mari rate pentru creditele ipotecare. Rata lunară pentru un apartament, mult peste chirie

Publicat

Pentru a obține un credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, clujenii au nevoie de venituri substanțial mai mari decât câștigul mediu salarial din oraș, potrivit unei analize recente.

Apartamentele din marile oraşe sunt, de cele mai multe ori, uşor de cumpărat cu ajutorul unui credit ipotecar, în ciuda preţurilor tot mai piperate solicitate de proprietari şi dezvoltatori. Nu este însă cazul apartamentelor din Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață imobiliară din țară.

Creditele ipotecare sunt mai greu de obținut la Cluj-Napoca

Pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, luat pentru achiziționarea unui apartament cu două camere, cu un avans de 20%, ai nevoie de venituri de cel puţin 7.000 de lei, arată o analiză Imobiliare.ro Finance, citată de Agerpres.

Suma este cu aproape 1.100 de lei mai mare decât câştigul mediu salarial net obţinut de angajaţii din Cluj şi cu circa 570 de lei mai mare ca cea necesară anul trecut pentru accesarea unui împrumut în vederea cumpărării unei locuinţe similare.

Rata pentru un apartament cu două camere, mai mare decât chiria

Rata s-a majorat şi ea cu aproape 260 de lei, astfel încât clujenii plătesc lunar 3.166 de lei, în condiţiile în care chiria aferentă unui apartament cu două camere este de 550 de euro, echivalentul a circa 2.700 de lei, mai relevă analiza.

Pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca, un cumpărător plătește cu 15.550 de euro în plus faţă de preţul pe care l-ar fi achitat în luna iunie a anului trecut. O astfel de proprietate a ajuns să coste 138.850 de euro în iunie 2024.

Preţul solicitat pentru locuinţele din Cluj-Napoca, acesta depăşeşte cu mult media înregistrată la nivel naţional.

Rate mai mari decât vara trecută

Scumpirile din ultimul an îi pot pune în dificultate pe cumpărătorii din Cluj-Napoca, varianta unei achiziţii fiind mai degrabă viabilă prin cash sau cu economii consistente care permit achitarea unui avans de cel puţin 33% pentru creditul ipotecar dorit.

Atât veniturile necesare obţinerii unui credit ipotecar pentru un apartament cu două camere, cât şi ratele lunare pe care cumpărătorii le achită sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate sunt achitate de clujeni şi de braşoveni.

București, Timișoara și Iași, la polul opus

La polul opus, în topul oraşelor unde este cel mai uşor să iei un împrumut pentru achiziţia unui apartament cu două camere, pe primul loc se situează Capitala, urmată de Timişoara, Iaşi şi Constanţa.

Astfel, în Bucureşti, câştigul salarial mediu net obţinut de angajaţi este cu aproape 2.300 de lei mai mare decât venitul minim necesar obţinerii unui împrumut, cu avans 20%, pentru achiziţia unui apartament cu două camere, conform calculelor Imobiliare.ro Finance.

Citește mai departe

EVENIMENT

Jandarmeria Cluj scoate la concurs zeci de posturi pentru recrutare externă

Publicat

Jandarmeria Cluj face recrutări

Jandarmeria Cluj a demarat o campanie de recrutare din sursă externă pentru 26 de posturi vacante din cadrul inspectoratului județean.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj a scos la concurs 26 de funcții de subofițer, prin recrutare din sursă externă. Termenul limită pentru înscrieri este 31 iulie 2024, ora 23.59.

Jandarmeria Cluj scoate la concurs zeci de posturi pentru recrutare externă

Este vorba despre:

Cum se fac înscrierile?

Dosarul pentru înscrierea la concurs se transmite scanat lizibil, integral, în format PDF, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro .

Mai multe informații AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax