ACTUALITATE
Melcul ucigaș spaniol s-a răspândit și la Cluj. Un profesor universitar USAMV ne arată cum trebuie să îl combatem

O nouă specie de dăunători afectează acum și suprafețele verzi din Cluj. Melcul ucigaș spaniol este foarte greu de combătut și a fost adăugat recent și pe lista organismelor periculoase întocmită de Agenția Europeană de Mediu. Un individ depune sute de ouă, este rezistent la majoritatea soluțiilor chimice, consumă și alți melci, se poate împerechea și cu specii autohtone și astfel urmașii săi devin mai rezistenți. Profesorul universitar Ion Oltean, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, specialist în entomologie și protecția plantelor, ne-a dezvăluit mai multe informații despre această specie de melc care este tot mai prezentă în România, atât pe fondul încălzirii globale, cât și din cauza comerțului cu plante de la nivel european.
Din păcate la aceste specii invazive, care au de regulă ca poartă de intrare și comerțul cu Italia, daunele le vedem după 3, 4, 5 ani, când populația a crescut mult, exponențial. Lumea le vede doar când produc atacuri puternice, adică prea târziu.
Despre acești melci
Originea lor este destul de discutată, existând mențiuni în literatura de specialitate care ar data din 1422 (Spania). Referințe clare există însă din anul 1868, când după aspecte de morfologie internă și forma spermatoforului s-a dat denumirea de Arion lusitanicus și Arion vulgaris.
Problemele, primele apărute la nivel european, au fost în Anglia, Franța și Italia. În țările din apropierea României, primele probleme au fost semnalate în Ungaria, în anul 2000, în Serbia – în 2002, Ucraina – 2007, iar la noi apare ca dăunător pe liste oficiale din 2012.
Potrivit profesorului Ion Oltean, în culturile noastre avem melci din multe unități sistematice și genuri, însă dintre toți melcii fără cochilie, speciile Arion sunt cele cu dimensiunile cele mai mari. Cei care îi aveam până acum erau de 5-6 cm, dar acest melc spaniol ajunge chiar la 14 cm. Având în vedere dimensiunea mare, cantitatea de hrană consumată e mai mare ca la alte specii, de aici și periculozitatea.
Are și o toleranță mai ridicată la umiditate mai scăzută. Toți melcii preferă zone umede, cu precipitații, în culturi care îi protejează de soare. Toleranța îi permite ca populația să-i crească mult mai rapid.
Se caracterizează și printr-o profilicitate destul de ridicată, un individ poate depune până la 400 de ouă. La acești melci hermafrodiți existența unui singur individ într-un areal îi permite să se înmulțească.
Poate și să aibă loc o încrucișare cu specii indigene Arion ater pe teritoriu european, iar descendenții sunt mult mai rezistenți la temperaturile scăzute, motiv pentru care își măresc arealul de răspândire chiar și pe partea de Nord a Continentului.
Melcul spaniol este trecut pe o listă europeană de alertă întrucât este extrem de dăunător pentru culturile de legume și fructe; preferă în special căpșunile.
Este în mod normal fitofag, dar în același timp este și ușor zoofag, în sensul că poate să se hrănească și cu alți melci mai mici, de aici a căpătat și denumirea de ”melcul ucigaș”.
Cum ajung aici aceste specii invazive
În primul rând cu ajutorul materialului biologic, obiectul unor tranzacții internaționale. Sunt loturi mari de plante care sunt analizate doar aleatoriu, și este suficient să existe ouă în pământul din ghivece, pe care nimeni nu îl verifică.
Profesorul universitar Ion Oltean mai indică și spre carantina fitosanitară, care a suferit multe modificări de la înființarea Comunității Europene, pentru că nu se mai fac controale severe la schimburile dintre statele acestui spațiu.
Răspândirea melcului spaniol este facilitată foarte mult și de creșterea suprafețelor unde se cultivă rapiță, preferată de acesta. Rapița asigură un microclimat extrem de favorabil: are umiditate atmosferică ridicată. De aici populația migrează în culturile din proximitate.
Combaterea nu este ușoară
”Nu este deloc ușoară”, subliniază specialistul în entomologie și protecția plantelor.
Problema ar trebui să fie abordată din două unghiuri: într-un fel, în cultura mare, și altcumva în culturile mici.
Când vorbim despre culturile mari, singura metodă este cea chimică, prin administrarea de moluscocide.
A existat metaldehida, dar acest produs a fost retras. La ora actuală ar mai putea fi folosite cele avizate, precum Optimolul. În fiecare an de pe lista produselor de sinteză se retrag zeci de formule chimice și sute de produse din cauza efectelor asupra consumatorului și asupa ecosistemului.
”Problema este că chiar dacă noi facem aceste tratamente, specia fiind răspândită pe un areal atât de întins, ei revin mereu”, spune profesorul universitar Ion Oltean.
Pe suprafețele mici se recomandă și aceste produse de sinteză omologate, dar de multe ori proprietarii de terenuri mici și cei care cunosc impactul pesticidelor asupra consumatorului – cele 4 mari: teratogen, androgen, mutagen, cancerigen – se gândesc să aibă o producție cât mai sănătoasă de consum, iar în consecință utilizează metode non-chimice. Și acestea sunt multe, dar trebuie să fie aplicate în regim susținut. Mulți merg și pe ideea de a-i culege manual deși îți e groază, când îi vezi atât de mari și cu acel mucus pe ei.
În privința metodelor alternative de combatere, sunt trei drecții principale: să îi concentrăm undeva, să le blocăm intrarea pe cultură sau să îi îndepărtăm ”olfactiv”.
Sunt multe specii atrase de aspecte de fermentație, prezentate de drojdie, bere, zahăr. Acestea, puse în recipiente îngropate, dar gura lor să fie la nivelul solului, vor atrage melcii într-un singur loc, iar dimineața vor fi colectați.
Ei sunt activi în timpul nopții și în zilele ploioase; când e cald, ei se retrag în cultură sau în zonele cu vegetație spontană, de care omul nu prea se ocupă.
Pe suprafețe mici se mai pot pune țigle sau scânduri, de exemplu, sub care melcii se pot ascunde din fața razelor solare.
Apoi melcii au așa-zisul picior cu care se deplasează și aici sunt o multitudine de glande exocrine, care secretă acel mucus și care facilitează deplasarea. Trebuie să aplicăm metode prin care să afectăm secreția acestei substanțe.
Se poate împrăștia var nestins în jurul parcelei, care arde în contact cu respectivele glande. Sau mai punem cenușă pentru că se liptește de picior și melcul nu mai poate să se deplaseze.
Pentru producerea de leziuni la piciorul melcului se poate crea o barieră cu lucruri care să taie sau să înțepe, cum ar fi cojile de ouă, nisip mai dur, ace de brad etc.
Încă un aspect care funcționează este acel macerat din melcii care sunt morți. Se adună melcii, îi distrugem, și cu apa respectivă vom stropi cultura. Ce se întâmplă? există telergoni, similari feromonilor, prin care melcii sunt înștiințați despre acest miros al lor, după moarte. Acești feromoni mortuari sunt foarte des întâlniți la insecte, inclusiv la albine.
Deoarece melcii au simțul olfactiv dezvoltat, îi avertizează că dacă aici intră sunt morți, este o zonă de moarte.
În zonele cu vegetație spontană se poate aplica și o soluție concentrată cu oțet, 2 părți oțet și o parte apă. Nu putem însă face stropirea pe plantele de cultură, pentru că ardem frunzele. Acolo se retrag peste noapte melcii spanioli și dimineața, înainte ca ei să plece spre cultură, îi stropim, iar oțetul îi distruge.
Se poate apela și la macerate din plante cu mirosuri puternice, urzica sau lavanda. Au efect repulsiv datorită mirosului.
Însă doar temporar scăpăm de melci prin aceste metode, pentru că dacă în apropiere există terenuri cu bază vegetală unde se pot retrage, aceștia vor veni din nou pe cultură.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Prin radierea din oficiu a unui autoturism, autoritățile competente scot un vehicul din evidențele oficiale fără a fi necesară o solicitare directă din partea proprietarului.
Conform legislației în vigoare în 2025, această procedură poate fi inițiată în următoarele situații:
În ce situații se face RADIEREA din oficiu a unei mașini
Vehicul scos definitiv din uz:
Atunci când autoritățile competente sau operatorii economici autorizați emit un certificat de distrugere care atestă că vehiculul a fost dezmembrat și scos definitiv din circulație, radierea se efectuează din oficiu, pe baza notificării primite de la aceste entități.
Înmatriculare permanentă în alt stat:
Dacă un vehicul a fost scos definitiv din România și înmatriculat permanent într-o altă țară, autoritățile române pot radia vehiculul din oficiu, în baza notificării primite de la autoritățile competente care confirmă noua înmatriculare.
Suspendarea prelungită a înmatriculării:
Vehiculele istorice pentru care există mențiunea corespunzătoare în rubrica „Observații” a certificatului de înmatriculare vor fi radiate, din oficiu, de către autorități dacă suspendarea înmatriculării este mai veche de 10 ani, potrivit OUG 84/2024, scrie Alba24.
Înmatriculare suspendată:
Se radiază automat vehiculele a căror înmatriculare a fost suspendată timp de nouă luni pentru că noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate și cele a căror înmatriculare a fost suspendată, în celelalte cazuri prevăzute de lege, timp de trei ani.
ITP expirat de 3 ani sau mai mult:
Autoturismele aflate în această situație sunt radiate automat. O notificare se emite în termen de 10 zile, cu care trebuie să mergi la primărie pentru a scoate vehiculul din evidență și pentru a înceta plata impozitului.
În termen de 30 de zile de la data radierii vehiculului din oficiu, autoritatea competentă va informa titularul certificatului de înmatriculare, respectiv proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal în legătură cu această operațiune.
Este important de menționat că, în cazul în care un vehicul este radiat din oficiu, proprietarul are obligația de a preda plăcuțele de înmatriculare și certificatul de înmatriculare autorităților competente.
Alte situații în care se face radierea din oficiu
Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani”, stabilește Art. 47 (5) din legea circulației.
De asemenea, un vehicul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se poate radia în baza ordonanţei procurorului sau a deciziei instanţei de judecată.
Când se radiază autoturismul
Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din evidenţă a acestora, în termen de 30 de zile, în următoarele cazuri:
a) la trecerea vehiculului în proprietatea altei persoane;
b) la schimbarea domiciliului sau sediului în raza de competenţă a altei unităţi administrativ-teritoriale decât aceea unde vehiculul este înmatriculat sau înregistrat;
c) la scoaterea definitivă din România a autovehiculului sau remorcii;
d) când vehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumul public şi dacă fac dovada că acesta este dezmembrat de un agent economic autorizat potrivit legii.
(2) În cazul furtului, radierea din circulaţie se efectuează după 90 de zile de la data înregistrării plângerii, la solicitarea proprietarului.
(3) Vehiculul indisponibilizat prin instituirea unui sechestru asigurător se radiază în baza ordonanţei motivate a procurorului sau a încheierii instanţei de judecată.
(4) Proprietarul vehiculului poate solicita radierea acestuia dacă nu mai doreşte să-l păstreze în circulaţie, cu condiţia depozitării lui în alte spaţii decât cele aparţinând domeniului public.
(5) Se radiază din oficiu vehiculul abandonat ori fără stăpân, în condiţiile prevăzute de lege, precum şi vehiculul care a aparţinut unei persoane juridice desfiinţate şi pentru care nu s-a achitat impozitul asupra mijloacelor mecanice de transport pe o perioadă mai mare de 3 ani.
(6) Radierea se comunică în termen de 30 de zile, de către autoritatea care a efectuat-o, administraţiei financiare competente, potrivit legii.

Începând de duminică, 30 martie 2025, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 3.00 devenind ora 4.00, anunță CFR Călători.
Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.
Transportul feroviar de călători trece, duminică, la ORA de vară
Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 29/30 martie la ora 3.00, care va deveni ora 4.00. După ora 4.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară.
Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 3.00, care devine ora 4.00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 4.00 – 5.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului.
Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se face în aceeaşi zi de duminică, 30 martie 2025, între staţiile de frontieră cu țările vecine, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.
EDUCATIE
FOTO. Elevii clujeni experimentează viața de student la UBB. Se cazează în Campusul Studențesc Hașdeu și iau masa la cantină

Proiectul Junior Summer University (JSU) este pregătit să găzduiască și în acest an elevii de clasa a XI-a, care își doresc să experimenteze viața de student din Cluj-Napoca, la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB). Ajungând la ediția XVIII, JSU a devenit cea mai mare universitate de vară pentru elevi din sud-estul Europei, ghidând anual sute de tineri în alegerea informată asupra viitorului lor academic.
Persoanele din spatele proiectului sunt voluntarii din cadrul Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), cea mai mare organizație la nivel de universitate din Cluj-Napoca. Junior Summer University este unul dintre cele mai mari proiecte ale organizației și are scopul de a promova educația de calitate și de a integra tinerii în mediul universitar clujean.
Gustul studenției
În acest an, proiectul se va desfășura în perioada 16-30 iulie 2025, iar participanții vor avea ocazia să trăiască două săptămâni de studenție autentică. De la cazarea în Campusul Studențesc Hașdeu, mesele la cantină și ocazia de a lua parte la cursurile interactive ale facultății la care au fost repartizați, elevii vor simți studenția încă din băncile liceului.
Dincolo de cursuri, JSU înseamnă și distracție, prietenii pe viață și momente care transformă o vară obișnuită într-una memorabilă. Ediția de anul acesta se desfășoară sub conceptul „Are we a moment or a lifetime?”, provocând participanții să descopere impactul pe care doar 14 zile îl pot avea asupra viitorului lor.
Unde se pot face înscrierile
”Elevii interesați se pot înscrie între 20 martie și 6 aprilie, accesând formularul disponibil pe site-ul oficial al proiectului, unde vor găsi toate informațiile necesare și răspunsurile la curiozitățile despre proiect.
Pentru a facilita accesul, taxa de participare de 820 lei poate fi achitată integral sau în două tranșe”, arată inițiatorii proiectului.
ECONOMIE
Curs diferit la o casă de schimb valutar din Cluj. Euro, mai scump dacă e schimbat cu cardul decât cash. OPC, se aude?

Un clujean reclamă cursul valutar în euro practicat de o casă de schimb valutar din mall-ul Vivo, care percepe mai mulți lei pentru un euro dacă schimbul se face cu cardul.
”Am fost la Prima Echange in Vivo sa-mi schimb banii de chirie si neavând cash, am vazut ca au POS, asa ca m-am bucurat ca pot plati cu cardul. Numai ca, surpriză neplăcută.
Doamna de la ghiseu mi-a spus ca daca vreau sa platesc cu cardul, e un alt curs, mai mare. Daca plateam cash, cursul era de 5,01 lei pentru un euro, iar daca plateam cu cardul, cursul era de 5,12 lei pentru un euro.
La o suma de cateva sute de euro, era o diferenta pe care o simti. Nu cred ca e legal si nici corect sa fie curs diferit in functie de cum alegi sa platesti.
În plus, cursul afisat era cel de 5,01 lei, nu avea voie sa imi ceara un curs mai mare, altul in afara de cel afisat.
Ar fi bine ca cei de la Protecția Consumatorilor Cluj sa faca o vizita prin aceste case de schimb, pentru ca unele functioneaza dupa propriile reguli”, a relatat clujeanul pentru Cluj24.
Ca să nu plătească în plus, acesta a scos lei de la bancomat și a schimbat euro cu cash.