Connect with us

ACTUALITATE

Melcul ucigaș spaniol s-a răspândit și la Cluj. Un profesor universitar USAMV ne arată cum trebuie să îl combatem

Publicat


O nouă specie de dăunători afectează acum și suprafețele verzi din Cluj. Melcul ucigaș spaniol este foarte greu de combătut și a fost adăugat recent și pe lista organismelor periculoase întocmită de Agenția Europeană de Mediu. Un individ depune sute de ouă, este rezistent la majoritatea soluțiilor chimice, consumă și alți melci, se poate împerechea și cu specii autohtone și astfel urmașii săi devin mai rezistenți. Profesorul universitar Ion Oltean, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, specialist în entomologie și protecția plantelor, ne-a dezvăluit mai multe informații despre această specie de melc care este tot mai prezentă în România, atât pe fondul încălzirii globale, cât și din cauza comerțului cu plante de la nivel european.

Din păcate la aceste specii invazive, care au de regulă ca poartă de intrare și comerțul cu Italia, daunele le vedem după 3, 4, 5 ani, când populația a crescut mult, exponențial. Lumea le vede doar când produc atacuri puternice, adică prea târziu.

Despre acești melci

Originea lor este destul de discutată, existând mențiuni în literatura de specialitate care ar data din 1422 (Spania). Referințe clare există însă din anul 1868, când după aspecte de morfologie internă și forma spermatoforului s-a dat denumirea de Arion lusitanicus și Arion vulgaris.

Problemele, primele apărute la nivel european, au fost în Anglia, Franța și Italia. În țările din apropierea României, primele probleme au fost semnalate în Ungaria, în anul 2000, în Serbia – în 2002, Ucraina – 2007, iar la noi apare ca dăunător pe liste oficiale din 2012.

Potrivit profesorului Ion Oltean, în culturile noastre avem melci din multe unități sistematice și genuri, însă dintre toți melcii fără cochilie, speciile Arion sunt cele cu dimensiunile cele mai mari. Cei care îi aveam până acum erau de 5-6 cm, dar acest melc spaniol ajunge chiar la 14 cm. Având în vedere dimensiunea mare, cantitatea de hrană consumată e mai mare ca la alte specii, de aici și periculozitatea.

Are și o toleranță mai ridicată la umiditate mai scăzută. Toți melcii preferă zone umede, cu precipitații, în culturi care îi protejează de soare. Toleranța îi permite ca populația să-i crească mult mai rapid.

Se caracterizează și printr-o profilicitate destul de ridicată, un individ poate depune până la 400 de ouă. La acești melci hermafrodiți existența unui singur individ într-un areal îi permite să se înmulțească.

Poate și să aibă loc o încrucișare cu specii indigene Arion ater pe teritoriu european, iar descendenții sunt mult mai rezistenți la temperaturile scăzute, motiv pentru care își măresc arealul de răspândire chiar și pe partea de Nord a Continentului.

Melcul spaniol este trecut pe o listă europeană de alertă întrucât este extrem de dăunător pentru culturile de legume și fructe; preferă în special căpșunile.

Este în mod normal fitofag, dar în același timp este și ușor zoofag, în sensul că poate să se hrănească și cu alți melci mai mici, de aici a căpătat și denumirea de ”melcul ucigaș”.

Cum ajung aici aceste specii invazive

În primul rând cu ajutorul materialului biologic, obiectul unor tranzacții internaționale. Sunt loturi mari de plante care sunt analizate doar aleatoriu, și este suficient să existe ouă în pământul din ghivece, pe care nimeni nu îl verifică.

Profesorul universitar Ion Oltean mai indică și spre carantina fitosanitară, care a suferit multe modificări de la înființarea Comunității Europene, pentru că nu se mai fac controale severe la schimburile dintre statele acestui spațiu.

Răspândirea melcului spaniol este facilitată foarte mult și de creșterea suprafețelor unde se cultivă rapiță, preferată de acesta. Rapița asigură un microclimat extrem de favorabil: are umiditate atmosferică ridicată. De aici populația migrează în culturile din proximitate.

Combaterea nu este ușoară

”Nu este deloc ușoară”, subliniază specialistul în entomologie și protecția plantelor.

Problema ar trebui să fie abordată din două unghiuri: într-un fel, în cultura mare, și altcumva în culturile mici.

Când vorbim despre culturile mari, singura metodă este cea chimică, prin administrarea de moluscocide.

A existat metaldehida, dar acest produs a fost retras. La ora actuală ar mai putea fi folosite cele avizate, precum Optimolul. În fiecare an de pe lista produselor de sinteză se retrag zeci de formule chimice și sute de produse din cauza efectelor asupra consumatorului și asupa ecosistemului.

”Problema este că chiar dacă noi facem aceste tratamente, specia fiind răspândită pe un areal atât de întins, ei revin mereu”, spune profesorul universitar Ion Oltean.

Pe suprafețele mici se recomandă și aceste produse de sinteză omologate, dar de multe ori proprietarii de terenuri mici și cei care cunosc impactul pesticidelor asupra consumatorului – cele 4 mari: teratogen, androgen, mutagen, cancerigen – se gândesc să aibă o producție cât mai sănătoasă de consum, iar în consecință utilizează metode non-chimice. Și acestea sunt multe, dar trebuie să fie aplicate în regim susținut. Mulți merg și pe ideea de a-i culege manual deși îți e groază, când îi vezi atât de mari și cu acel mucus pe ei.

În privința metodelor alternative de combatere, sunt trei drecții principale: să îi concentrăm undeva, să le blocăm intrarea pe cultură sau să îi îndepărtăm ”olfactiv”.

Sunt multe specii atrase de aspecte de fermentație, prezentate de drojdie, bere, zahăr. Acestea, puse în recipiente îngropate, dar gura lor să fie la nivelul solului, vor atrage melcii într-un singur loc, iar dimineața vor fi colectați.

Ei sunt activi în timpul nopții și în zilele ploioase; când e cald, ei se retrag în cultură sau în zonele cu vegetație spontană, de care omul nu prea se ocupă.

Pe suprafețe mici se mai pot pune țigle sau scânduri, de exemplu, sub care melcii se pot ascunde din fața razelor solare.

Apoi melcii au așa-zisul picior cu care se deplasează și aici sunt o multitudine de glande exocrine, care secretă acel mucus și care facilitează deplasarea. Trebuie să aplicăm metode prin care să afectăm secreția acestei substanțe.

Se poate împrăștia var nestins în jurul parcelei, care arde în contact cu respectivele glande. Sau mai punem cenușă pentru că se liptește de picior și melcul nu mai poate să se deplaseze.

Pentru producerea de leziuni la piciorul melcului se poate crea o barieră cu lucruri care să taie sau să înțepe, cum ar fi cojile de ouă, nisip mai dur, ace de brad etc.

Încă un aspect care funcționează este acel macerat din melcii care sunt morți. Se adună melcii, îi distrugem, și cu apa respectivă vom stropi cultura. Ce se întâmplă? există telergoni, similari feromonilor, prin care melcii sunt înștiințați despre acest miros al lor, după moarte. Acești feromoni mortuari sunt foarte des întâlniți la insecte, inclusiv la albine.

Deoarece melcii au simțul olfactiv dezvoltat, îi avertizează că dacă aici intră sunt morți, este o zonă de moarte.

În zonele cu vegetație spontană se poate aplica și o soluție concentrată cu oțet, 2 părți oțet și o parte apă. Nu putem însă face stropirea pe plantele de cultură, pentru că ardem frunzele. Acolo se retrag peste noapte melcii spanioli și dimineața, înainte ca ei să plece spre cultură, îi stropim, iar oțetul îi distruge.

Se poate apela și la macerate din plante cu mirosuri puternice, urzica sau lavanda. Au efect repulsiv datorită mirosului.

Însă doar temporar scăpăm de melci prin aceste metode, pentru că dacă în apropiere există terenuri cu bază vegetală unde se pot retrage, aceștia vor veni din nou pe cultură.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ACTUALITATE

OMS recomandă o COMBINAȚIE de medicamente pentru pacienții infectați cu Covid-19 din categoriile cu RISC crescut

Publicat

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă, pentru prima dată, o combinaţie de medicamente pentru a preveni formele severe de COVID-19 la pacienţi infectaţi din categoriile cu risc crescut, informează vineri DPA.

OMS a făcut referire la studii care demonstrează că o combinaţie de casirivimab şi de imdevimab, produse de compania americană Regeneron şi de compania elveţiană Roche, pot îmbunătăţi şansele de supravieţuire ale pacienţilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă acum administrarea casirivimab şi a imdevimab în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus care prezintă afecţiuni preexistente, care riscă să dezvolte o formă severă de COVID-19 şi să aibă nevoie de tratament în unităţile de terapie intensivă. OMS a publicat noile recomandări în British Medical Journal.

Pacienţii cu un risc crescut de spitalizare şi cei care nu au dezvoltat anticorpi naturali împotriva COVID-19 sunt cele două grupe pentru care această combinaţie de medicamente va fi cea mai benefică, a precizat OMS într-un comunicat.

OMS a îndemnat companiile producătoare şi guvernele să abordeze problema preţului ridicat şi producţia limitată a combinaţiei de anticorpi Regeneron şi a precizat că au loc negocieri cu Roche cu privire la preţuri mai mici, o posibilă donaţie şi o distribuţie echitabilă în întreaga lume.

Organizaţia Doctors Without Borders a semnalat că Regeneron a făcut deja solicitări de brevete în cel puţin 11 ţări sărace şi a făcut apel la companie să se abţină de la impunerea brevetelor în ţările cu venituri mici.

Nu este echitabil ca oamenii care trăiesc în ţări mai sărace să nu aibă acces la medicamente anti-COVID-19, care reduc riscul de deces, doar pentru că grupurile farmaceutice deţin monopol şi urmăresc un profit ridicat, a declarat Elin Hoffmann Dahl, din partea Doctors Without Borders.

Sursa: Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Poliția Română scoate la concurs peste 1800 de posturi. 23 sunt la IPJ Cluj. Cum se pot înscrie doritorii

Publicat

De

politia
Poliția Română scoate la concurs 1.828 de posturi de agenți și ofițeri de poliție, precum și de personal contractual, prin încadrare directă. Înscrierile se fac online, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs.
Sunt scoase la concurs, prin încadrare directă, 645 de posturi de ofițeri de poliție, 647 de posturi de agenți de poliție și 536 de posturi de personal contractual.
Pentru posturile de ofițer și agent de poliție, înscrierile se fac on-line, la unitățile de poliție care au scos posturile la concurs, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.
Posturile scoase la concurs sunt în specialitățile acțiuni speciale, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor și implementare date, comunicații și informatică, logistică, operațiuni speciale, ordine publică, pregătire profesională, reținere și arestare preventivă, rutieră, secretariat, documente clasificate și arhivă, cercetarea și prevenirea criminalității, investigații criminale, investigarea criminalității economice, financiar, implementarea proiectelor, psihosociologie și siguranță școlară, relații internaționale, informare și relații publice, structura de securitate, poliție canină și cabinet sanitar veterinar, criminalistică, combaterea criminalității organizate, resurse umane și administrativ.

Detalii despre posturi

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc, începând de astăzi, pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs: https://www.politiaromana.ro/…/posturi-scoase-la-concurs, precum și pe site-urile unităților teritoriale de poliție: https://www.politiaromana.ro/…/poli…/unitati-teritoriale

Calendarul probelor

În perioada 21 – 29 octombrie a.c., se va desfășura proba eliminatorie de evaluare a performanței fizice, respectiv proba practică, în funcție de posturile pe care candidează, dacă este prevăzută o astfel de probă.
La data de 6 noiembrie a.c., va fi desfășurată proba scrisă, de tip test grilă.
Posturile de personal contractul vor fi scoase la concurs, în perioada următoare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 286 din 23 martie 2011, pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzător funcţiilor contractuale şi a criteriilor de promovare în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar plătit din fonduri publice.

23 de posturi la Cluj

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj scoate la concurs 23 de posturi de agenți și ofițeri de poliție prin încadrare directă.

Înscrierile se fac online, în perioada 23 septembrie – 5 octombrie a.c., inclusiv în zilele nelucrătoare. Dosarul de înscriere trebuie să fie complet până la această dată, ulterior nemaiputând fi depuse documente.

Posturile scoase sunt în specialitățile rutier, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică, secretariat, financiar, comunicații și informatică, implementare proiecte, pregătire profesională și logistică.

Informații complete cu privire la posturile existente, programul înscrierilor, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul unității teritoriale de poliție:

https://cj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs  , precum și pe site-ul oficial al Poliției Române, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs:

https://dj.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs .

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eye in the SKY. Raliul Clujului, SUPRAVEGHEAT din aer

Publicat

foto ijj cluj raliul clujului

În acest weekend are loc Raliul Clujului, competiție așteptată cu nerăbdare de iubitorii acestui sport. Competiția va fi monitorizată de forțele de ordine inclusiv prin supraveghere aeriană.

„Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a Raliului Clujului, în perioada 24-26 septembrie 2021, măsurile de ordine publică sunt asigurate de efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Inspectoratului General de Aviație, Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Salvamont Salvaspeo Cluj și ale Poliției Locale Cluj-Napoca.

De asemenea, pentru etapa montană din 26 septembrie 2021, pentru derularea în condiții optime a competiției sportive, personalul din Centrul Operațional al Unității Speciale de Aviație Cluj-Napoca va asigura suportul tehnic al aeronavei Inspectoratului General de Aviație pe toată durata misiunii.

Scopul acestei misiuni este de a monitoriza și transmite rapid datele din teren astfel încât evenimentul sportiv să se desfășoare în condiții de siguranță.

În situația în care veți participa la această competiție, vă recomandăm:

– manifestați înțelegere față de măsurile luate;

– evitați implicarea în incidente;

– respectați regulile stabilite de către organizatori;

– solicitați imediat intervenţia autorităților atunci când situaţia o impune”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate