ADMINISTRAȚIE
Mega contract de epurare a apelor pentru județele Cluj și Sălaj, valoarea depășește 86 de milioane de lei

Vineri avut loc semnarea contractului de lucrări ce prevede modernizarea stațiilor de epurare a apelor uzate din localitățile Cluj-Napoca, Dej, Gherla și Huedin din județul Cluj, respectiv Zalău, Cehu Silvaniei și Sărmășag din județul Sălaj.
În valoare de 86.030.000 lei, fără TVA, această nouă investiție este parte a mega-proiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că marele merit al acestei noi investiții derulată cu ajutorul fondurilor europene este că va contribui la reducerea poluării mediului, printr-o și mai eficientă epurare a apelor uzate.
”Totodată, pe lângă beneficiile legate de protejarea sănătății cetățenilor deserviți, va avea loc și o reducere a costurilor de operare a stațiilor de epurare”, a spus Tișe.
Pe lângă lucrările efective de modernizare și reabilitare a instalațiilor din cadrul celor șapte stații de epurare, proiectul va contribui semnificativ la îmbunătățirea managementului nămolului provenit din tratarea apelor uzate. În acest context, una dintre cele mai importante investiții din proiect este cea de realizare, în cadrul Stației de Epurare Cluj-Napoca, a unei instalații moderne de uscare și valorificare termică a nămolului. Construcția acestei noi facilități este cu atât mai importantă cu cât ea va prelucra nămolurile provenite din toate stațiile de epurare gestionate de către Compania de Apă „Someș”.
Durata de implementare a acestei investiții este de maxim 30 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Duminică, 15 martie 2025, Radio Cluj celebrează 71 de ani de la prima sa emisie.
Înființat la 15 martie 1954, postul a debutat cu un program de două ore, difuzat în limbile română și maghiară.
Radio Cluj a împlinit 71 de ani
De-a lungul deceniilor, Radio Cluj a trecut prin numeroase transformări și provocări. În 1985, odată cu acutizarea dictaturii comuniste și a centralismului promovat de Nicolae Ceaușescu, i-a fost întreruptă emisia. Radio Cluj și-a reluat emisiunile imediat după evenimentele din decembrie 1989. În prezent Radio Cluj este primul canal regional al Radio România care transmite 24 de ore din 24. Emite în limbile română și maghiară.
Postul emite pentru opt județe din Transilvania și include stațiile locale din Sibiu și Sighetu Marmației. Este singurul studio regional care dispune de o sală de concerte proprie, facilitând transmisiuni live ale evenimentelor culturale.
Fonoteca Radio Cluj reprezintă o comoară inestimabilă, păstrând emisiuni, interviuri cu personalități marcante și înregistrări muzicale realizate în studiourile proprii de-a lungul celor 71 de ani de activitate.
La mulți ani, Radio Cluj!
EVENIMENT
Amendă de 5.000 de lei pentru o firmă din Iara care procesează lemn. Avea material lemnos care nu era înscris în sistem

O societate comercială din Iara, care procesează lemn, a fost amendată cu 5.000 de lei în urma unui control.
Polițiștii au găsit diferențe față de datele încăcrate în SUMAL.
Amendă de 5.000 de lei la o firmă din Iara care procesează lemn
Polițiștii Biroului pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol din cadrul Serviciului Ordine Publică, împreună cu specialiști silvici din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au efectuat un control de specialitate pe linia depozitării, procesării și expedierii materialului lemnos la punct de lucru aparținând unui operator economic cu sediul în comuna Iara.
Activitatea a fost efectuată în baza planului tematic al Gărzii Forestiere Cluj. În urma inventarierii materialului lemnos, coroborat cu datele încărcate în aplicația SUMAL, au fost identificate o serie de diferențe, motiv pentru care a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 5.000 de lei.
Totodată, ca măsura complementară s-a dispus confiscarea cantității de 29 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproximativ 8.500 de lei.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Turdeanca Maria Civică a împlinit 100 de ani. A învățat generații de copii să scrie și să citească

Un secol de viață. Maria Civică a fost vizitată, sâmbătă, de primarul din Turda, Crisian Matei, la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.
Maria Civică este un adevărat exemplu de înțelepciune. Fostă profesoară, a lucrat până în anul 1980, învățând generații întregi de copii să scrie și să citească.
Turdeanca Maria Civică a împlinit 100 de ani
“Un astfel de jubileu nu este doar o aniversare, ci o adevărată lecție de viață. Doamna Maria a fost martora unui veac de istorie, a crescut generații, a fost o pildă de hărnicie și un simbol al valorilor care definesc spiritul comunității noastre: omenia, răbdarea, bunătatea și perseverența”, a spus primarul Cristian matei, care i-a făcut o vizită de ziua de naștere. El i-a dus un buchet de flori și i-a înmânat și o diplomă din partea comunității.
CULTURA
VIDEO. FOTO. Leonardo da Vinci, The Immersive Show. O călătorie prin mintea geniului Renașterii la MINA Cluj

MINA Cluj continuă să redefinească arta digitală pentru cei pasionați de experiențe inovatoare, de neuitat.
De sâmbătă, 15 martie 2025, a fost lansată prima expoziție imersivă dedicată simbolului Renașterii, Leonardo da Vinci.
Leonardo da Vinci, la MINA Cluj
Iubitorii de artă sunt invitați să exploreze geniul lui Da Vinci în trei capitole fascinante.
Gândurile lui Da Vinci – Pătrunde în universul unui vizionar și descoperă cum operele sale revoluționare au schimbat cursul istoriei. De la enigmaticul zâmbet al Mona Lisei și studiile anatomice ale Omului Vitruvian, până la mașinile zburătoare și observațiile despre dinamica apei, fiecare detaliu dezvăluie profunzimea gândirii sale.
Orașul viitorului – Inspirat de schițele lui Da Vinci, acest capitol imaginează un oraș revoluționar, unde ingineria, urbanismul și visurile unui geniu devin realitate.
Atelierul lui Da Vinci – Simte atmosfera locului unde ideile prindeau formă. Fii martor la procesul creativ care a dat naștere unor invenții ce continuă să inspire și astăzi.
Leonardo Da Vinci nu a fost doar un artist. A fost un vizionar, un inovator, un explorator al cunoașterii, arată organizatorii spectacolului imersiv de la Cluj.
Prezent la vernisaj, rectorul Universității de Artă și Design, Florin Ștefan, a subliniat că astăzi, tehnologia și arta nu mai pot fi separate.
“Nu e nimic mai potrivit decât să prezentăm o proiecție Da Vinci la Cluj. Un vizionar, un geniu, pentru că el anticipa aceste lucruri. Un coleg imi spunea că daca ar mai fi trăit, Da Vinci probabil inventa inteligența artificială”, a spus rectorul UAD.
În doar patru luni de la deschidere, MINA Cluj a fost vizitată de peste 100.000 de persoane. MINA, cel mai mare centru de artă imersivă și instalații interactive din Europa se află în Cluj-Napoca, pe strada Orăștiei, nr. 10.
Călătorie în era dinozaurilor
Tot din 15 martie, MINA Cluj îi invită pe curioși într-o călătorie imersivă prin era dinozaurilor. Peste 30 de specii impresionante, de la uriașul T-rex la misterioșii Pterodactili vor putea fi “văzuți” la miuzeu.
Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă dinozauri în habitatul lor natural, dar vor avea parte și de momente unice precum eclozarea unui pui și vor putea explora Triasicul, Jurasicul și Cretacicul.
Trezirea, Explozia Vieții, Adâncurile Apelor și Regatul Preistoric sunt cele patru capitole care îi vor transporta pe vizitatori înapoi în timp.