EVENIMENT
Medici de elită la cea de a 3-a ediție a cursului de Uro-Oncologie Robotică la Spitalul Medicover Cluj
Medici de elită din țară și din străinătate vor participa în perioada 1-2 Septembrie la cea de a 3-a ediție a Cursului de Uro-Oncologie Robotică organizat de Spitalul Medicover Cluj. Tehnologia robotică DaVinci necesită o pregătire riguroasă și o experiență semnificativă din partea chirurgului, iar prin astfel de inițiative susținem colaborarea între profesioniști, una dintre condițiile fundamentale pentru îmbunătățirea calității actului chirurgical, în favoarea pacientului.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerele urologice sunt a cincea cea mai frecventă formă de cancer la bărbați si a doua cauză de mortalitate prin cancer după cancerul bronopulmonar. În România, mortalitatea prin cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE și include decesele cauzate de cancer de prostată, patologie care poate fi tratată.
Tratamentul chirurgical al cancerelor urologice prin tehnica minim invazivă oferă o serie de avantaje față de alte tehnici chirurgicale: rezecții mai precise și radicale, timpi de recuperare reduși, mai puține complicații, risc mai mic de sângerare și infecție, durere postoperatorie mai mică.
Acuratețea intervențiilor chirurgicale în afecțiunile uro-oncologice
Precizia superioară facilitată de tehnologia 3D a făcut ca acuratețea intervențiilor chirurgicale în cazul afecțiunilor uro-oncologice să aibă rezultate deosebite atunci când tehnologia DaVinci este utilizată ca interfață între medic și pacient. Fiind o tehnologie de ultimă generație, pentru medici este foarte importantă perfecționarea, îndeosebi atunci când curba de învățare este mai lentă și necesită multe ore de practică.
Pentru a facilita o experiență de învățare cât mai rapidă, cursul va cuprinde prezentări si discuții active cu experții în legătură cu problemele actuale în chirurgia oncologica minim invaziva, 4 intervenții transmise din blocul operator cu posibilitate de interacțiune live cu echipa operatorie.
De asemenea, un robot cu două console va fi disponibil pentru exerciții și simulări accesibile pentru cursanții participanți.
Medici urologi cu experiență internațională
Ne dorim ca participanții să beneficieze de cele mai recente practici din domeniu, de aceea, printre invitați se numără medici urologi cu experiență internațională, Prof. Dr. Thomas Bschleipfer, Universitatea Justus-Liebig din Giessen sau Dr. Stefano Puliatti de la Universitatea din Modena.
Prof. Dr. Thomas Bschleipfer, medic urolog german și profesor la Universitatea Justus-Liebig este un expert în domeniul uro oncologiei minim invazive, urologiei funcționale, uro-ginecologiei, cistitei interstițiale/sindromul durerii vezicii urinare (IC/BPS) și sindromul prostatei benigne (BPS).
Dr. Stefano Puliatti este un expert în utilizarea robotului Da Vinci în tratamentul cancerului de prostată și de vezică urinară. Este șeful secției de urologie a Spitalului Universitario di Modena și director al Centrului de Excelență pentru Chirurgia Robotică.
Dr. Petruț, despre chirurgia robotică
Conf. Dr. Bogdan Petruț, medic primar Urologie despre Cursul de Uro-Oncologie Robotică:
“Chirurgia robotică, rezultatul evoluției tehnologiei moderne cu aplicabilitate în urologia oncologică a țintit din start segmentul de elită a chirurgiei oncologice. Datorită acumulării unei experiențe semnificative în utilizarea robotului DaVinci am decis crearea unor oportunități pe care noi nu le-am avut când am învățat chirurgia robotică de învățare și antrenament aici la noi în țară.
Prin simbioza creată între Spitalul Medicover, Sofmedica (reprezentantul producătorului robotului în România) și Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj a fost posibilă organizarea acestor cursuri prin care tinerii medici pot să beneficieze de cursuri și antrenamente, pot să utilizeze și să simtă cu mâinile lor cum este să operezi și să manipulezi acest robot chirurgical.
În plus au ocazia să întâlnească experți invitați cu care sperăm să legăm relații profesionale dar și personale în scopul de a face chirurgia robotică mai accesibilă tinerei generații de la noi din țară. Personal nu mai văd chirurgia robotică un lux, ci un instrument care ar trebui folosit zilnic acolo unde situația o cere în operațiile pentru tumorile aparatului urinar.”
Conf. Dr. Bogdan Petruț, medic primar Urologie, despre intervențiile robotice efectuate în spital:
“În cadrul Spitalului Medicover Cluj abordăm patologii uro-oncologice complexe, chirurgia robotică fiind folosită în tratamentul tumorilor renale, unde o proporție covârșitoare de nefrectomii parțiale sunt efectuate în ischemie zero (fără întrerupere a circulației sangvine la nivel renal în timpul manevrei de excizie tumorală și reconstrucție renală). Alte intervenții de top sunt prostatectomia radicală sau exciziile de vezică urinară cu reconstrucție vezicală din intestin subțire.”
Pentru mai multe informații și programări
Call Center: 0264 – 933
Programari online: https://programare.medicover.ro/spital-cluj
Despre Medicover România
Din 1995, Medicover România a devenit unul dintre cei mai importanți furnizori de pe piața serviciilor de sănătate private, cu o rețea de 41 de clinici în București și în țară, 5 spitale generaliste: în București, Cluj-Napoca, Oradea și Craiova, 28 de cabinete on-site și peste 250 de unități medicale partenere. Spitalele Medicover corespund celor mai înalte standarde medicale și deservesc o gamă largă de specialități medicale și chirurgicale.
Medicover România face parte din Medicover, companie internațională de servicii medicale și de diagnostic, înființată în 1995. Medicover operează o rețea extinsă de clinici, spitale, facilități de îngrijire specializată, laboratoare și centre de recoltare. Piețele principale ale Medicover sunt Polonia, Germania România și India. În 2022, Medicover a înregistrat venituri totale de 1.510 milioane de euro, având peste 44.000 de angajați. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.medicover.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească 38,5 milioane de lei despăgubiri pentru cartierul Dealul Lomb
Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca trebuie să plătească 38,5 milioane de lei și cheluieli de judecată în favoarea dezvoltatorului care trebuia să construiască cartierul Lomb.
Decizia Tribunalului Cluj a fost luată vineri, în 6 decembrie, și este definitivă.
Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească 38,5 milioane de lei despăgubiri pentru cartierul Dealul Lomb
Practic Clearline Development & Management S.R.L poate excuta silit Primăria pentru această sumă.
Soluția pe scurt a instaței: “Admite apelul formulat de apelanta – intimată Clearline Development & Management S.R.L., împotriva Sentinţei civile nr. 1585/2023, pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosar nr. 23825/211/2022, pe care o schimbă în parte, în sensul că: Respinge contestația la executare formulată de contestatorii Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, în contradictoriu cu intimata Clearline Development & Management S.R.L., ca nefondată.
Respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelanţii contestatori Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca. Menţine în rest dispoziţiile hotărârii apelate”.
Mai mult, instanța a obligat Municipiul Cluj-Napoca și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la plata sumei de 3.432,99 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat.
Sentința este definitivă.
Cazul Lomb
Dezvoltatorul Impact, prin firma Clearline Development and Management, a dat în judecată Consiliul Local Cluj-Napoca și și-a cerut banii investiți în ceea ce urma să devină cartierul rezidențial Dealul Lomb, pentru care cele două părți au semnat un parteneriat în 2007.
În 8 iunie 2022, Tribunalului Specializat Argeș a decis ca autoritățile să-i plătească dezvoltatorului despăgubiri de peste 38,5 milioane de lei (7,6 milioane de euro la acea dată). Primăria a făcut atunci apel.
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat atunci că decizia judecătorilor din Argeș este “stranie”. Boc nu era primar la momentul “eșecului imobiliar”.
Impact urma să construiască în Dealul Lomb, peste 6.000 de locuințe pe un teren al municipalității, investiția anunțată fiind de peste 650 de milioane de euro.
EVENIMENT
Minore căsătorite la Cluj, cu încuviințarea instanței. Câte cazuri s-au înregistrat din anul 2023 până acum
În România, căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani, conform legii. Cu toate acestea, sunt cazuri în care fete minore s-au căsătorit, dar asta se poate face doar cu încuviințarea instanței de judecată.
Astfel de cazuri sunt și la Cluj și nu puține.
Minore căsătorite la Cluj, cu încuviințarea instanței. Câte cazuri s-au înregistrat din anul 2023 până acum
De la începutul anului 2023 și până în prezent au fost admise 21 de dosare având ca obiect căsătoria unui minor, au transmis pentru Cluj24 reprezentanții Judecătoriei Cluj-Napoca.
Minorele aveau vârste de 16 și 17 ani când au cerut aprobare să se căsătorească. În ceea ce îi privește pe miri, cel mai tânăr avea 19 ani, iar cel mai în vârstă 39 de ani, conform aceleiași surse.
Ce spune legea
Conform legii, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui. Iar acest lucru se poate face cu autorizarea instanţei de tutelă.
De asemenea, în cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.
Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.
Foto: pixabay.com
Luni seara de la ora 20.30, pe Cluj Arena se va desfășura derby-ul orașului, între „U” Cluj și CFR Cluj. Este primul derby cu ambele echipe pe locuri de play-off, „U” pe 4, respectiv CFR pe 3. Cele două echipe sunt despărțite de doar un punct. Cei doi antrenori, Neluțu Sabău și Dan Petrescu și-au lăudat adversarele la conferințele de presă dinaintea partidei.
„Vrem să nu ne dezamăgim pe noi și pe suporterii noștri. Așteptările sunt speciale, e un meci special, acesta este adevărul. Nu putem spune că este un meci normal, de campionat. Așa este considerat, tratat și trebuie să ne ridicăm la nivelul așteptărilor, este clar. Nu mai avem jucători care nu știu ce înseamnă un derby și nici nu vorbim prea mult.
Sabău vs Petrescu: ce spun cei doi ANTRENORI înaintea DERBY-ului Clujului
Trebuie să lucrăm la partea tactică, de detalii și nu la a motiva. Înainte de meciul din tur, veneam și noi după atâtea meciuri cu CFR în care nu am știut să gestionăm presiunea, mai ales în Gruia, unde veneau 7-8.000 de fani ai noștri. Nici noi nu am arătat bine, adversarul era mult mai valoros, cu experiență. Au gestionat mult mai bine acele momente, au înscris din situațiile pe care le-au avut, iar la ultimul joc noi am arătat foarte bine. I-am pus în dificultate, fiind conduși, am reușit să revenim. Deci putem. Atunci când vrem, se poate. Problema e să nu considerăm că acest club e bine și dacă stă la jumătatea clasamentului. Accept greșeli, o lipsă de formă, dar nu o să accept ca un jucător să nu dea totul.
CFR a reușit, în ultimul timp, să aibă evoluții constant bune. Rămâne o echipă în care s-a investit, au trecut și ei prin momente foarte foarte grele. Nu le mai ieșea nimic, dar încet-încet, chinuit, au reușit să revină și să-si recapete încrederea, pentru că rezultatele aduc o stare de spirit mai bună. Trec printr-un moment destul de bun”, a declarat Sabău.
„Bursucul” în gardă
„Avem toți jucătorii la dispoziție, în afară de Simao care este suspendat. Nu există niciun derby ușor. „U” Cluj are o criză de rezultate, dar nu are o criză de joc. Joacă bine, domină adversarul, dar nu marchează. Au jucători buni și au un lot excelent.
E o echipă care a fost pe primul loc atâta timp și își dorește să fie în play-off, la fel ca primele 9-10 echipe care se luptă la play-off. Eu luptă așa strânsă nu am mai văzut în campionatul românesc de când este acest sistem cu play-off și play-out.
Ne gândim la victorie și orice meci pe care îl avem îl abordăm numai la victorie. Ne gândim la jocul nostru și vrem să facem un meci foarte bun. Campionatul acesta e imprevizibil. Avem o perioadă mai bună și rămâne de văzut dacă reușim să prelungim această perioadă. Într-un derby totul e posibil.
E meritul jucătorilor în cazul care vom avea cel mai mare număr de spectatori la acest derby. Datorită jocurilor făcute de ei se întâmplă acest lucru”, a declarat Petrescu.
EVENIMENT
Prognoză meteo de Crăciun și de Anul Nou. Vreme blândă și precipitații variabile, în decembrie și la începutul lui ianuarie
Temperaturile medii vor fi peste valorile normale pentru această perioadă, în următoarele patru săptămâni, conform prognozei meteo. Precipitațiile vor varia de la normale la excedentare.
Estimările meteorologice pentru perioada 9 decembrie 2024 – 6 ianuarie 2025 indică o iarnă cu temperaturi mai ridicate decât media obișnuită și precipitații variabile, conform Administrației Naționale de Meteorologie.
Săptămâna 09.12.2024 – 16.12.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile sud-estice.
Cu excepția regiunilor vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale, regiumul pluviometric va fi excedentar, mai ales în regiunile estice, sud-estice și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură.
Săptămâna 16.12.2024 – 23.12.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
Săptămâna 23.12.2024 – 30.12.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile sudice.
Săptămâna 30.12.2024 – 06.01.2025
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.