ACTUALITATE
Medic de la Spitalul de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca. Mărturii din infernul COVID-ului: „Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri cardiace la un pacient”
Cosmina Magdău, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca, pe secția pneumologie face mărturii despre ceea ce înseamnă coronavirus în spitale și cum afectează acesta lumea din toate punctele de vedere.
Situația în Cluj este una gravă, iar cazurile COVID-19 par să crească din ce în ce mai mult. Secțiile de terapie intensivă și locurile în spitalele clujene sunt limitate, iar secțiile ATI sunt pline.
„Au spus-o alții, mai umblați prin lume decât mine pe vremurile astea de criză: <<covid-ul ne-a îngenunchiat!>> Pe noi și pe alții cu muuult mai buni! În sistem de sănătate, în locuri, în spitale, în educația populației! În toate cu mult mai buni! Dar îngenunchiați și ei!”, a scris aceasta pe pagina personală de Facebook.
Mai mult, cei care se află în linia întâi, în contact cu infectații cu noul virus, sunt la capătul puterilor și consideră că nu mai au putere pentru a salva oamenii: „Epuizarea totală a tuturor celor <<din linia întâi>>, celor ce n-au avut concediu, nici zile libere și nici prea multe vorbe bune în vreun ziar sau vreo rețea de socializare, ne fac să ne îndoim nu doar de existența divină, ci chiar de existența vreunui sens al acestei lupte!”
„Și totuși…”
„Totul a început chiar la schimbul de ture. Un pacient desatura sever, deși era pe HFOT dat la maximum! Apoi a intrat în stop!
Au rămas toți din tura cealaltă, 4 ore peste programul lor (atât cât a durat resuscitarea) și am ajuns și eu, și toți din tura mea! Doctori, asistenți, infirmieri! Anestezistul sosise deja la caz.
Toți, în costumele albe, măști, viziere ! Am avut timp să-i admir doar o clipă, alunecând unii pe lângă alții, într-o agitație mai mult sau mai puțin controlată, dar extrem de dedicați! Aproape că nu-mi venea să cred că sunt ai mei, echipa mea! Cei <<de pe covid>>!A fost o luptă cum nu am trăit niciodată; chiar cred că nu! Nu am resuscitat nicicând atâtea stopuri la un pacient, (patru adică), nici în condiții normale! (Și am mai resuscitat, reușit sau nu, de… câteva ori!)”, a mai sous medical.
Nu oricine vine pe secția COVID
Aceasta a susțint că a existat o anumită ”conexiune” între colegii său care au fost fascinanți, cu toții.
”Pe unii nici nu îi cunosc bine, sunt angajați noi! Nu toți au fost pregătiți pentru așa ceva, însă făceau asta cu un anumit devotament care îmi confirmă ce știam deja: faptul că nu oricine vine aici! Trebuie să ai ceva (o doagă lipsă!! sau una în plus) ca să <<te ceri>> pe Covid!
O anumită tipologie psihologică… (și nu o faci pentru <<sporul/stimulentul de Covid>>)! Ce pot spune mai mult? Lupta am pierdut-o de data asta, da, dar nu oricum! Evenimentul m-a <<revigorat>> când credeam că nu mai pot! Mi-a dat speranța că voi ieși, vie, din aceste vremuri și din cele ce vor să vină!”, scrie dr. Cosmina Magdău.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Expoziția de Iarnă Brickenburg cu construcții din blocuri LEGO revine la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, la finalul săptămânii.
Asociația Brickenburg, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, invită publicul la Expoziția de Iarnă Brickenburg. Evenimentul, devenit deja o tradiție pentru fanii sistemului LEGO, va avea loc în perioada 10-12 ianuarie 2025.
Modele impresionante, atât pentru copii, cât și pentru adulți
Expoziția se adresează tuturor categoriilor de vârstă și aduce în atenția publicului construcții originale realizate din elemente LEGO de membri ai Asociației Brickenburg, precum și modele oficiale impresionante prin dimensiuni sau vârstă.
Chiar dacă această iarnă nu a adus, până în acest moment, prea multă zăpadă, dioramele imaginate de membrii Asociației Brickenburg vin să suplinească această lipsă, propunând vizitatorilor zone și activități hibernale reprezentând bucuriile specifice acestui anotimp.
Organizatorii reamintesc publicului vizitator faptul că exponatele nu trebuie atinse, piesele LEGO System puse la dispoziție pentru joacăse adresează celor cu vârsta mai mare de 5 ani, iar supravegherea copiilor este în sarcina părinților sau a altor persoane majore ca îi însoțesc.
Programul și prețul biletului
Expoziția va fi găzduită în Palatul Reduta al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, strada Memorandumului nr. 21. Prețul biletului este 10 lei.
Orarul de vizitare al expoziției este următorul:
- Vineri, 10 ianuarie – orele 11.00-19.00 (ultima intrare 18.40)
- Sâmbătă, 11 ianuarie – orele 11.00 – 19.00 (ultima intrare 18.40)
- Duminică, 12 ianuarie – orele 11.00 – 17.00 (ultima intrare 16.40)
EVENIMENT
Fumatul ar putea fi restricționat în parcuri și în locuri de joacă, la Cluj. Boc: Studiez posibilitatea unei asemenea legislații
Primarul Emil Boc este de părere că interzicerea fumatului în locurile de joacă și în parcurile mici din Cluj-Napoca ar fi o măsură benefică, inspirat de modelul oraului Milano, care a interzis completul fumatul în aer liber.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a arătat că susține interzicerea fumatului în locurile de joacă și în parcurile de mici dimensiuni, invocând prioritizarea sănătății publice.
El a declarat că a început deja să studieze cadrul legal pentru a evalua posibilitatea implementării unei astfel de reglementări la nivel local.
„În parcuri și în locurile de joacă, și eu susțin (interzicerea fumatului – n.red.). Am început să studiez și eu cadrul legal, să văd dacă noi putem avea un cadru legal local. Personal, și eu aș interzice fumatul în locurile de joacă, în parcuri sub o anumită dimensiune, pentru că e o prioritate sănătatea”, a declarat edilul la Napoca Live.
„E benefic pentru toată lumea, inclusiv pentru fumători”
Primarul a subliniat că restricțiile asupra fumatului nu doar protejează sănătatea publică, ci contribuie și la reducerea numărului de țigări de către fumători.
„Văd și mi-au spus și mulți fumători, când li s-au restrâns locurile unde pot fuma, inevitabil au fost obligați să își restrângă și numărul de țigări pe care îl fumează și să aibă o sănătate mai bună. Mai ușor te lași de fumat sau nu te apuci dacă ai cât mai puține locuri, dar fără să interzici fumatul complet. Ești liber, dar și dreptul la sănătate este unul care trebuie păstrat. Eu studiez acum cadrul legal să vedem dacă la nivel local putem impune o asemenea legislație, ca în locurile de joacă și în parcurile mici putem să interzicem fumatul, pentru că e benefic pentru toată lumea, inclusiv pentru fumători. A nu fuma un pachet de țigări și a fuma doar o jumătate este un mare progres”, a mai spus Boc.
Inspirat de modelul Milano?
Declarațiile lui Emil Boc vin în contextul în care Milano, unul dintre cele mai mari orașe din Italia, a adoptat măsuri drastice împotriva fumatului în spațiile publice. Începând cu 1 ianuarie 2025, fumatul va fi permis în aer liber doar la o distanță de cel puțin 10 metri de alte persoane, cu amenzi de până la 240 de euro pentru nerespectarea regulii.
Milano a implementat deja, din 2021, interdicții privind fumatul în locurile de joacă, parcuri, stații de autobuz și alte spații similare, ca parte a unui efort amplu de reducere a poluării și de îmbunătățire a calității vieții.
Dacă va fi implementată, inițiativa ar putea face din Cluj-Napoca primul oraș din România cu o asemenea legislație.
EVENIMENT
Emil Boc susține interzicerea petardelor: „Vreau să duc la nivel guvernamental această problemă”
Primarul Emil Boc s-a declarat pentru interzicerea petardelor, în condițiile în care acestea pot pune în pericol intergritate fizică a persoanelor.
Primarul municipiului Cluj-Napoca a declarat că va propune la nivel guvernamental introducerea unei legi prin care să se interzică utilizarea și vânzarea petardelor. Edilul arată că acestea sunt periculoase, mai ales când sunt folosite în aglomerații, și pot pune în pericol integritatea fizică a cetățenilor.
„Cred că interzicerea petardelor este obligatoriu să se întâmple. Eu vorbesc din perspectiva riscului la integritatea fizică a oamenilor, petardele nu pot fi utilizate în aglomerații, în situații în care poți să pui în pericol integritatea fizică a oamenilor. Eu susțin cu toată convingerea, am văzut că s-a lansat și o petiție publică, nu știu unde e să o semnez și eu, dar vreau să duc și la nivel guvernamental această problemă. E o măsură nepopulară la prima vedere, dar sunt convins că are beneficii pe termen mediu și lung pentru siguranța fiecărui cetățean”, a arătat primarul Emil Boc, la Napoca Live.
„Trebuie găsite alte modalități”
„Trebuie găsite și aici alte modalități, nu acestea care pot să ne rănească sau să ne pună în pericol integritatea fizică. Avem o valoare supremă ca ființe umane, protejarea vieții și a integrității fizice, aia trebuie să fie asigurată. Distracția trebuie să fie fără a pune în pericol viața și integritatea fizică”, a mai arătat primarul.
Amintim că Primăria Cluj-Napoca este prima din țară care a renunțat la jocurile de artificii, în cadrul evenimentului organizat în centrul orașului de Revelion. Acestea au fost înlocuite cu spectacole de drone, lasere și lumini.
Peste 100.000 de oameni au semnat o petiție pentru interzicerea petardelor
Aproape 125.000 de cetățeni au semnat o petiţie Declic prin care cer Guvernului României interzicerea comercializării petardelor şi utilizării lor de către persoane fizice. În ultima lună, mai mulţi copii au fost mutilaţi de petarde care le-au explodat în mâini, iar animalele fug de acasă, terorizate de zgomote. În plus, de Revelion, poluarea aerului atinge niveluri record, potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului.
De asemenea, pediatrii din Iași cer autorităţilor interzicerea comercializării petardelor, după ce 30 de copii au ajuns la spital. Medicii de la Spitalul pentru copii „Sfânta Maria” din Iaşi sunt îngrijoraţi de numărul foarte mare de copii ajunşi la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cauza rănilor provocate de petarde, cel mai mic având 7 ani, şi au lansat un apel public autorităţilor să interzică vânzarea lor. Din 24 decembrie 2024 în UPU au fost înregistraţi 30 de pacienţi, cu vârste între 7 şi 18 ani, care aveau răni sau arsuri provocate în timpul exploziei petardelor.
Probleme și în rândul animalelor de companie
Totodată, în Buzău, cabinetele veterinare se confruntă cu o creștere a incidenței cazurilor de stres și anxietate la animalele de companie, generată de utilizarea produselor pirotehnice în spațiul public, după sărbătorile de iarnă. Potrivit specialiștilor, cele mai afectate dintre animalele de companie au fost cele care ale căror adăposturi sunt amenajate în spații deschise, de zgomotul produs în urma petardelor având de suferit și cele din locuințe.
Potrivit autorităților, folosirea articolelor pirotehnice este interzisă la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la patru niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu peste patru niveluri, pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane sau la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.
EVENIMENT
Cursă aeriană în premieră de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj spre Castellón (Spania), operată de Wizz Air. Cât costă biletul
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, împreună cu Consiliul Județean Cluj și Wizz Air, cea mai sustenabilă companie aeriană din EMEA, anunță o nouă rută internațională din Cluj-Napoca către Castellón, Spania.
Tarifele de bază încep de la doar 19,99 euro (99 lei). Biletele sunt deja disponibile pe site-ul oficial Wizz Air și prin intermediul aplicației pentru mobil a companiei.
Din poziția de cea mai mare companie aeriană din România, Wizz Air își reafirmă angajamentul pe termen lung față de piața locală. Noua rută va fi operată lunea și vinerea, începând cu 11 aprilie 2025. Din 16 iunie, ruta va opera în zilele de marți și sâmbătă.
Ce este de vizitat în Castellón
Castellón de la Plana este un oraș fermecător care îmbină frumusețea naturală uimitoare cu patrimoniul cultural bogat. Dincolo de țărmurile regiunii, vizitatorii pot explora peisajele luxuriante ale Parcului Natural „Desert de les Palmes”, ideal pentru drumeții și priveliști panoramice.
Orașul se mândrește cu un centru istoric vibrant, cu Turnul Clopotniței Fadrí, co-catedrala gotică Santa María și piețe pline de viață, cafenele și restaurante care servesc delicatese locale precum „arroz a banda” și fructe de mare proaspete. Cu climatul său cald, localnicii primitori și un amestec de atracții urbane și activități în aer liber, Castellón este o destinație încântătoare pentru cei ce caută o experiență de călătorie relaxată și bogată din punct de vedere cultural.
Opțiuni de călătorie accesibile
„Această nouă rută din Cluj-Napoca ne subliniază angajamentul de a oferi pasagerilor noștri opțiuni de călătorie convenabile și accesibile. Suntem foarte încântați să ne diversificăm rețeaua și să conectăm Cluj-Napoca cu Castellón, un loc preferat de vizitatorii români de mult timp. De asemenea, credem că orașul spaniol este o altă bijuterie ascunsă pentru pasionații de călătorii și sperăm că noua rută va genera un flux continuu de pasageri pe tot parcursul anului, în ambele direcții”, a declarat Mauro Peneda, Managing Director Wizz Air Malta..
David Ciceo, CEO, Aeroportul Internațional Cluj, a declarat cu această ocazie: „Suntem entuziasmați de anunțul acestui noi rute directe, între Cluj și Castellon, care va fi cea de a 8-a destinație din Spania, disponibilă în rețeaua de rute a aeroportului. Noua rută va deservi importanta comunitate românească din Castellon, dar va oferi și cetățenilor spanioli din această regiune oportunitatea de a vizita orașul Cluj-Napoca și provincia istorică Transilvania.”
Despre Wizz Air
Wizz Air este mândră să ofere o rețea de 36 de rute din Cluj-Napoca, îmbunătățind conectivitatea și opțiunile de călătorie atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori. În 2024, compania aeriană a operat aproape 11.000 de zboruri de pe aeroport, transportând peste 1,9 milioane de pasageri, cu o rată de finalizare a zborurilor de 99,5%, una dintre cele mai bune din industrie.
Promovând creșterea numărului de locuri de muncă și stimulând turismul, Wizz Air își demonstrează angajamentul de a sprijini dezvoltarea industriei de turism din România și a peisajului său economic general.