Connect with us

EVENIMENT

Medic CLUJEAN condamnat pentru luare de mită este acuzat și de neprofesionalism. „Nici nu a vrut să stea de vorbă cu noi”

Publicat


Chirurgul Ioan Dobrescu din cadrul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca, este acuzat de părinții unei fetițe de 3 ani că i-a pus mâna strâmb în gips. Părinții susțin că după ce i-a făcut radiografia, unde se vedeau oasele care nu erau puse bine, medicul s-a închis în birou.

Acesta are o condamnare pentru mită și un dosar în care a primit o amendă administrativă, dar totuși profesează în același spital. Dosarul arată că el le spunea mamelor că dacă nu-i dau mită e ca și cum ele „nu au grijă de copil”.

14 mărturii de mită

Doctorul Dobrescu are două dosare penale, fiind prins de două ori în flagrant. 14 părinți s-au prezentat în fața instanței pentru a povesti cum au fost umiliți pentru a-i da mită doctorului.

Judecătorii l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în 2016, iar acesta a continuat să profeseze. Ulterior în anul 2016, a fost amendat pentru că nu a vrut să trateze o pacientă din Covasna, motivul fiind că aceasta nu cunoștea limba română.

Cazul fetiței de 3 ani

„Eram la Tășuleasa. Fetița s-a suit pe o canapea și a sărit de acolo. Și-a fracturat mâna. Am întrebat-o de ce a făcut asta. A spus că a vrut să sară ca o pisică”, povestește Paula, mama fetei.

Cel mai apropiat spital era cel din Bistrița, dar acolo nu exista un ortoped pediatru care să o anestezieze pentru a-i realinia oasele, astfel fetei i s-a pus doar un gips temporar și a fost dusă la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca. „M-au luat în primire asistenta și un domn. Abia la externare am făcut legătura că e chiar medicul. Pe el l-am întrebat dacă pot să fiu de față când îi pune fetiței mâna la loc. Și efectiv a răcnit: «când o să faci Facultatea de Medicină»”, povestește mama fetiței.

Ulterior, la externare, fetei i s-a făcut radiografie, singura de până atunci. Părinții spun că se observă cu ochiul liber că osul nu este așezat într-o poziție tocmai bună.

Aflând că pacienta este de la Piatra Neamț, doctorul a spus: „Păi, vă duceți la Piatra Neamț! Și a plecat, efectiv a plecat și am auzit cum s-a încuiat în birou”, spune mama fetei.

Neliniștiți, părinții au mers la un ortoped din Târgu-Mureș care inițial a spus că „nu sunt așezate oasele cum trebuie, trebuie intervenție chirurgicală, trebuie refracturată mâna și pusă tijă de metal”. Totuși după cea de a doua radiografie, părinții au fost anunțați că există șansa să se refacă complet.

Totuși, lucrurile nu au fost atât de roz, deoarece după 3 săptămâni medicii nu mai aveau ce să facă fără intervenție. „Nu pot să cred că copilul meu rămâne cu mâna strâmbă, iar el scapă și operează copii în continuare. Trebuia să fie complet vindecată până acum”, spune Andrei Dăscălescu.

Mărturiile de mită

Conform dosarului, mai mulți părinți au mărturisit în instanță cele întâmplate.

C.A. „Aveam pregătită o sumă de bani într-un plic, astfel că acel plic cu 200 de lei l-am pus pe masa din fața dânsului. Mi-a mulțumit și a rămas că discutăm după operație. Aceasta a decurs bine și, la un moment dat, o asistentă mi-a transmis să merg în birou la dânsul (…) Mi-a spus „dacă mergeai la coafor, plăteai mai mult”.

B.V. „L-am întrebat din proprie inițiativă dacă trebuie să plătesc ceva (…) Fiul meu fiind mai mic și operația mai complicată, răspunsul acestuia a fost «pentru tine, 150 de euro și îl operez pe copil în ziua următoare». Așa s-a și întâmplat (…) Am pus suma de 150 de euro într-un plic pe care i l-am dat în mână pe coridorul spitalului”.

D.E. „«Dacă nu aș cere bani de la pacienți, nu aș avea cu ce veni la lucru». A continuat în același stil (…) așa că am întrebat direct cât mă costă. A răspuns că 400 de lei lui și la anestezistă cât doresc (…) Am pus 400 lei într-un plic și i l-am dat pe coridor, unde, fiind prezente și alte persoane, m-a întrebat dacă «ai adus cartea aia?»”.

G.R. „I-am introdus în buzunar 600 de lei. Chiar dacă nu avea cum să vadă despre câți bani este vorba, dar a spus «restul, după operație» (…) I-am mai dat 600 de lei”.

P.R. „Am vrut să-i dau 200 de lei, el spunându-mi că sunt bani de nimic. A amânat operația câteva zile, am mai avut o discuție cu acesta prin care mi-a zis că operația va costa 200 de euro. (…)  I-am dat doctorului Dobrescu suma de 200 de euro”.

P.V. „A condiționat operația, 300 de lei pentru sine și câte 50 de lei pentru asistente”.

Ioan Dobrescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în cel de-al doilea dosar, însă nu a primit interdicția de a profesa, ci doar de a fi ales într-o funcție publică.

Karla Fanea

Sursa/ Foto: Libertatea


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Incendiul din Băișoara, stins de pompieri și voluntari după 3 ore. Suprafața afectată, peste 13 hectare

Publicat

De

Incendiul de vegetație uscată care a izbucnit sâmbătă seara într-o pădure din Băișoara a fost stins de pompierii de la ISU Cluj și voluntarii CERT Rescue după 3 ore.

Purătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, a declarat duminică pentru Cluj24 că au fost două focare de incendiu situate unul lângă altul.

”Incendiul a fost stins după 3 ore, suprafața afectată fiind de peste 13 hectare. În cel de-al doilea focar a fost un strat de ace și conuri uscate de brad care s-au aprins”. a spus Biriș.

ISU Cluj a intervenit cu 2 echipaje, pompierii find ajutați și de voluntari de la CERT Rescue.

Citește mai departe

Clujeni de 5 stele

FEMEI celebre. PRIMA româncă doctor în chimie. SINGURUL rector femeie al UBB Cluj. Distinsă în Europa. Raluca Ripan

Publicat

Într-o vreme în care femeile aveau încă prea puţine drepturi, o clujeancă prin adopţie, Raluca Ripan, s-a ridicat deasupra multor bărbaţi. A fost prima femeie din România care a obţinut doctoratul în chimie. Şi este încă singura femeie care a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Iar meritele sale au fost recunoscute în toată lumea.

Chimie cu Clujul

Raluca Ripan a fost moldoveancă la origine. Dar s-a consacrat la Cluj. Cu care a avut -şi la propriu, şi la figurat- o chimie specială. Şi a Clujului a rămas pe vecie, fiind înmormântată în Cimitirul Hajongard.

“A fost prima femeie din România care a obţinut titlul de doctor în ştiinţe chimice, la Cluj, în 1922. Ea a venit de la Iaşi, ca şef de lucrări, la Cluj. După Al doilea război mondial a reuşit să devină membru al Academiei Române, mare lucru, în 1948. Este fondatoare a Institutului de chimie din Cluj în 1951. Şi să nu uităm că a fost rectorul Universităţii Victor Babeş, în 1951-1956, singura femeie rector din istoria universităţii clujene.

A stat în Cluj pe fosta stradă Bacău, actualmente Rubin Patiţia, vizavi de Spitalul de ortopedie. Acolo a stat, o viluţă, are şi o plachetă. Este înmormântată în Cimitrirul Hajongard. Face parte din pleiada de academicieni înmormântaţi în Hajongard”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogoslavievici.

A obţinut urnaniu din minereuri

Raluca Ripan (27 iunie 1894, Iaşi, 5 decembrie 1972, Cluj), chimistă, membru titular al Academiei Române, deputat în Marea Adunare Națională (1952-1957).

Printre alţii, la Cluj i-a fost profesor şi Emil Racoviţă.

Odată cu înființarea Filialei din Cluj a Academiei, în august 1949 s-a organizat un colectiv de cercetare, format din cadre didactice de la ambele Universități “V. Babeș” și “J. Bolyai”, condus de academicianul Raluca Ripan. A avut şi meritul înființării Institutului de chimie din Cluj (1951, pe trei secții : chimia anorganică, chimia organică, chimia fizică), în laboratoarele căruia s-au întreprins cercetări științifice privind “proprietățile combinațiilor complexe ale metalelor rare”; “înnobilarea caolinului de Aghireș” ; “urmărirea fluxului tehnologic în industria auriferă” ; “recuperarea aurului de pe deșeuri de sticlă” ; “determinarea și dozarea aurului, seleniului și telurului din minereuri, din compuși complecși” ; “concentrarea minereului de fier de la Căpuș”.

Printre altele, în 1967, “Oficiul de stat pentru invenții” a acordat certificatul de autor academicienei Raluca Ripan și chimiștilor Ignat Eger și Nicolae Bojan, din Cluj, pentru invenția “Procedeu de obținere a uraniului din minereuri”. Un alt certificat de autor este acordat academicienei Raluca Ripan și chimistului Nicolae Pascu pentru invenția “Procedeu de mărire a flotabilității minereurilor”. În 1968, în colaborare cu chimiștii Ioan Todoruț și Alexandru Botar pentru invenția “Metoda de separare a aurului de minereurile aurifere”. Iar în 1970 alături de chimistul Gheorghe Pop din Cluj a primit certificat de inventator pentru invenția “Preparat de aur lichid, strălucitor, pentru decorarea sticlei de menaj și procedeu pentru obținerea acestuia”.

Distinsă de Franţa, Germania şi Polonia

Ca urmare a recunoașterii meritelor sale, a fost aleasă “Membru de onoare a Societății de chimie industrială” din Franța, precum și “membru al societății Germane de Chimie”. Un eveniment de mare însemnătate, atât pentru Raluca Ripan cât și pentru știința chimică din România, l-a constituit decernarea titlului de “doctor honoris causa” din partea Universității “Nikolaus Kopernicus” din Torun, Polonia.

(MaAv)

Citește mai departe

EVENIMENT

Faceți loc, CFR pe primul LOC. Clujenii au învins UTA la Arad

Publicat

De

Echipa CFR 1907 Cluj ocupă locul 1 în Liga I de fotbal după victoria de sâmbătă seara de la Arad cu 57 de puncte. Pe locul secund se clasează FCSB, cu 54 de puncte și U Craiova cu 50 de puncte.

Clujenii au învins UTA în deplasare cu 1 la 0.

Golul victoriei a fost marcat de jucătorul Paolo Vinicius, în minutul 68, după o lovitură de cap.

Citește mai departe

EDUCATIE

Fără MASCĂ! Ministrul Educaţiei: Renunţarea la măşti la SPORT şi unele ore vocaţionale este un lucru important

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat, sâmbătă seara, că renunţarea la purtarea măştii de protecţie pentru derularea orelor de sport şi la orele vocaţionale unde se studiază instrumentele de suflat, conform modificărilor aduse ordinului comun cu ministrul Sănătăţii, ‘este un un lucru important pentru a se putea derula procesul de educaţie’.

‘Este un lucru important pentru a se putea derula procesul de educaţiei (…) Să sperăm că în curând condiţiile climatice vor permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior în marea majoritate a cazurilor’, a afirmat ministrul Câmpeanu, într-o intervenţie telefonică la postul Antena 3.

Lupta ministrului Educaţiei cu ministrul Sănătăţii

De asemenea, întrebat cum a câştigat lupta cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cu privire la purtarea măştii la orele de sport, Câmpeanu a răspuns că nu a fost vorba de ‘o luptă’, ci ‘o analiză responsabilă bazată pe argumente’.

‘Nu a fost o luptă, ci o analiză responsabilă bazată pe argumente şi atunci când din partea Educaţiei au fost prezentate argumente suficient de puternice, au fost acceptate după cum şi din partea Sănătăţii, atunci când au fost prezentate argumente temeinice, au fost de asemenea acceptate. A fost o discuţie colegială, făcută cu toată responsabilitatea, pe care o apreciez’, a spus ministrul Educaţiei.

Totodată, liderul sindical Marius Nistor, de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie, a declarat, la acelaşi post tv, că scoaterea obligativităţii purtării măştii de protecţie la orele de sport în exterior a fost solicitată şi de către sindicatele din învăţământ. El a subliniat că prevederea privind masca la orele de sport în afară a fost introdusă numai în România.

Orele cu instrumente de suflat şi sport afară

Conform Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii nr. 3459/280/06.03.2021, care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2, ‘la orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat’. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

Modificarea adusă ordinului comun mai menţionează că ‘masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate