EVENIMENT
Meci greu în deplasare pentru „U” Cluj, la Petrolul Ploiești

„U” Cluj urmează să dea piept vineri, 2 decembrie, de la ora 19, cu cei de la Petrolul, în cadrul etapei a 19-a din Superliga de fotbal.
După pauza cauzată de meciurile de la Mondialul din Qatar, șepcile roșii revin în campionat cu obiectivul de a se distanța de locurile retrogradabile. La ultimul meci disputat în Superligă, echipa lui Eugen Neagoe a obținut un rezultat de egalitate contra celor de la FC Argeș. Partida s-a terminat cu scorul de 1-1.
Petrolul, pe 7
De cealaltă parte, ploieștenii se prezintă într-o formă ceva mai bună. Cu toate că Petrolul a suferit o înfrângere în ultima etapă înainte de întreruperea campionatului, când au pierdut în fața celor de la Sepsi Sf. Gheorghe, înainte de acest eșec, au avut 3 victorii consecutive în campionat.
Trupa lui Nae Constantin se poziționează pe locul al 7-lea, la egalitate de puncte cu ultimul loc de play-off, ocupat de cei de la FCSB. Petrolul are 2 partide în plus disputate față de bucureșteni.
În ceea ce privește întâlnirile directe dintre cele două echipe, duelul este unul echilibrat. În ultimele 8 partide, Petrolul s-a impus de 4 ori iar cei de la „U” au reușit să câștige de 3 ori. Ultima victorie a șepcilor roșii în fața ploieștenilor a fost în luna aprilie a acestui an, atunci când s-au impus cu 3-1, în cadrul unui meci din Liga a 2-a.
Daniel Cucu-Kovaci
Sursa foto: FC Universitatea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Bruxelles Expres
Emil Boc, mesaj la Bruxelles: Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune. Trebuie să le facem pe amândouă

Primarul Emil Boc, vicepreședinte al Comitetului European al Regiunilor, i-a transmis, joi, la Bruxelles, un mesaj comisarului european Raffaele Fitto, care este vice-președinte executiv pentru Coeziune și Reforme, în contextul discuțiilor privind alocarea a sute de miliarde de euro pentru înarmarea europeană.
”Aceste priorități sunt reale și trebuie finanțate!
Dar, politica de coeziune nu poate fi întotdeauna un depozit de bani pentru noi și noi priorități!
Politica de coeziune este o politică de investiții previzibilă și pe termen lung a Europei noastre!
Europa nu trebuie să aleagă între apărare și coeziune, între drone și profesori. Între rachete și spitale.
Trebuie să le facem pe amândouă”, a spus Boc.
Uniunea economiilor și investițiilor
Acesta a precizat că UE are nevoie de mai multe resurse, iar acestea se pot obține, fiind nevoie doar de ”o nouă viziune politică”.
”Trebuie să construim o Uniune a economiilor și investițiilor.
Enrico Letta (fost premier italian – n.a.) ne amintește: <<Peste 300 de miliarde de euro—în fiecare an— părăsesc Europa și merg să finanțeze piața financiară din SUA>>. Acest lucru trebuie să se oprească.
Acele economii trebuie să construiască Europa în care credem. Nu doar portofoliile de pe Wall Street.
Imaginați-vă dacă acele miliarde ar rămâne acasă.
Imaginați-vă o Europă care investește în apărarea sa, în spitalele sale, în transformarea sa verde și digitală — cu propriul capital, cu propriul său curaj.
Acum este momentul curajului. Acum este momentul unei Renașteri europene.Să nu alegem între protecție și prosperitate. Să le alegem pe amândouă”, a sublinia Emil Boc.
Comisarul Fitto a susținut, joi, un discurs în fața reprezentanților Comitetului European al Regiunilor de la Bruxelles, urmat de discuții.
Primarul Clujului mai deține și funcția de prim-vicepreședinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE (COTER) din cadrul Comitetului European al Regiunilor.
EVENIMENT
Insecte, produse expirate și vitrine murdare, în Piața Mihai Viteazu. 35 de amenzi și activitate oprită temporar de ANPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a desfășurat joi o amplă acțiune de control în Piața Mihai Viteazu, în urma căreia a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor.
Pe data de 03.04.2025, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a derulat o serie de acțiuni de control la 22 de operatori economici care își desfășoară activitatea în Piaţa Mihai Viteazu.
Verificările au fost efectuate ca urmare a primirii unor informaţii referitoare la anumite neconformităţi, deficiențe la produsele comercializate, precum şi la condiţiile de depozitare aferente produselor.
ANPC a dat 35 de amenzi
Astfel, conform competențelor instituţiei, ţinând cont de neregulile constatate, echipele de control au aplicat următoarele sancțiuni:
- 35 amenzi contravenţionale, în cuantum de 280.000 lei
- 16 avertismente
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de 15.000 lei
- oprirea temporară de la comercializare a produselor alimentare în valoare de 14.500 lei
- oprirea temporară a prestării serviciilor pentru întreaga Piață Mihai Viteazu – Multiplex Leul.
Principalele nereguli constatate
Totodată, s-a convenit întocmirea unui grafic aferent remedierii deficiențelor constatate. Principalele abateri de la legislația în vigoare depistate în incinta complexului, la operatorii economici ce aveau spații închiriate, au fost:
- prezența insectelor vii în incinta spaţiilor de comercializare, precum şi la agregatele frigorifice, în zona compresoarelor
- folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu praf în exces, rugină, chedere rupte și corpuri străine
- comercializarea unor produse cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită comercializarea unor produse cu modificări organoleptice depozitarea direct pe paviment a băuturilor răcoritoare, apelor minerale, legumelor, fructelor comercializarea unor produse cu ambalaje deteriorate
- folosirea unor vitrine frigorifice destinate băuturilor pentru depozitarea produselor alimentare
- lipsa menționării alergenilor, a declarației nutriționale la unele produse expuse spre comercializare
- nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor.
Comisarii CJPC Cluj vor continua acțiunile de verificare a respectării drepturilor consumatorilor și, așa cum am demonstrat în diverse cazuri, indiferent de operatorul economic, vor fi luate măsuri urgente de conformare, inclusiv sancțiuni contravenționale complementare

De 6 ani, Maternitatea REGINA MARIA Cluj este alături de mamele care aleg să nască într-un mediu sigur, modern și performant.
Întreaga echipă – medici, personal medical de îngrijire, colegii din secțiile de Neonatologie și Anestezie-Terapie Intensivă – sprijină fiecare mamă pe parcursul întregii experiențe, de la primele consultații din sarcină până la naștere și îngrijirea post-partum. Fiecare bebeluș este o bucurie pentru întreaga echipă și o dovadă a angajamentului de a oferi îngrijiri la cele mai înalte standarde, siguranță și confort pentru mame și nou-născuți.
Luca, nașterea cu numărul 6.000
Nașterea cu numărul 6.000 este cea a micuțului Luca, primul copil al Arianei, o tânără mamă de 25 de ani din Cluj. Pe 20 martie, Luca a venit pe lume printr-o naștere prin cezariană, fiind un bebeluș sănătos, cu greutatea de 4,1 kg. Mama sa a fost îngrijită pe parcursul sarcinii și la naștere de Dr. Daniela Rotar, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie la Regina Maria Cluj.
„Ariana a avut o sarcină atent monitorizată, cu multiple investigații care au permis identificarea tuturor factorilor de risc. Datorită colaborării între specialiștii noștri – de la obstetricieni la anesteziști și specialiști în medicină materno-fetală – nașterea a decurs fără complicații, iar mama și bebelușul s-au recuperat foarte bine”, explică Dr. Rotar.
Monitorizare specială pentru mamă și copil
Nașterea a fost asistată de o echipă multidisciplinară, iar fiecare etapă a fost gestionată cu atenție maximă pentru siguranța mamei și a copilului. În cazul Arianei, s-au utilizat toate metodele de investigare disponibile – anamneza, examenul clinic, ecografia, analizele de laborator și consulturile interdisciplinare.
„Deoarece viitoarea mamă prezenta un risc crescut din cauza trombofiliei ereditare, a fost necesară o monitorizare specială și o pregătire atentă înainte de intervenția chirurgicală. Alegerea nașterii prin cezariană a fost determinată de o disproporție feto-pelvină, iar echipa medicală a luat toate măsurile pentru ca intervenția să fie realizată în siguranță”, a mai precizat Dr. Rotar.
După naștere, evoluția post-partum a fost favorabilă, iar mama și bebelușul s-au putut bucura de primele momente împreună, cu sprijinul consilierilor în alăptare care au ajutat la stabilirea unei rutine optime pentru hrănirea nou-născutului.
Cel mai mic bebeluș născut avea doar 1.300 de grame
Spitalul REGINA MARIA Cluj continuă să ofere viitoarelor mame servicii de top, prin departamentele sale integrate, asigurând îngrijire multidisciplinară atât pentru mame, cât și pentru nou-născuți. De la diagnosticarea ecografică a malformațiilor, îngrijirea în secția neonatală de terapie intensivă, până la intervenții chirurgicale în primele zile de viață, spitalul este pregătit să gestioneze și cele mai delicate cazuri.
Medicii supraspecializați în sarcini cu risc și aparatura ultraperformantă oferă mamelor siguranță în situații complicate, inclusiv în cazul nașterilor premature. Cel mai mic bebeluș născut aici a cântărit doar 1.300 de grame și avea 32 de săptămâni, însă a beneficiat de îngrijiri optime pentru a se dezvolta sănătos și a pleca sănătos acasă.
Șase ani de la deschiderea maternității
Maternitatea REGINA MARIA Cluj este pregătită să gestioneze cazuri complexe, oferind suport atât viitoarelor mame, cât și nou-născuților care au nevoie de îngrijire specializată imediat după naștere. Printre cele mai remarcabile realizări ale spitalului se numără deschiderea, în urmă cu 4 ani a Centrul de Fertilitate și FIV, care poate ține pasul cu orice laborator internațional performant.
În cei 6 ani de la deschiderea maternității, echipa medicală a fost martoră la nenumărate povești de curaj, emoție și bucurie, fiecare naștere fiind un nou început.
Pentru familiile care au ales să înceapă călătoria maternității la Regina Maria Cluj, nașterea a fost un moment unic, plin de emoție. Pentru echipa medicală, fiecare nou-născut reprezintă o celebrare a vieții și a progresului medical, o dovadă că, prin pasiune, dedicare și inovație, venirea pe lume a unui copil poate fi o experiență sigură, plină de bucurie și liniște.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO. Livrator de mâncare pe moped, acroșat de o mașină, pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca

Un accident rutier a avut loc joi la prânz pe strada Corneliu Coposu din Cluj-Napoca. Un livrator de mâncare, aflat pe un moped, a fost lovit de un autoturism.
Incidentul a fost surprins într-o filmare postată pe grupul de Facebook Info Trafic Cluj-Napoca. La fața locului a intervenit de urgență un echipaj al Ambulanței Cluj-Napoca, care a acordat îngrijiri medicale victimei.
Deocamdată, nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a livratorului. Revenim cu detalii pe măsură ce acestea devin disponibile.
UPDATE
„În data de 3 aprilie, în jurul orei 12.30, polițiștii au fost sesizați despre un eveniment rutier produs pe strada Corneliu Coposu, din municipiul Cluj-Napoca.
Din cercetările preliminare, polițiștii au constatat faptul că un tânăr, de 20 de ani, din Sri Lanka, ar fi condus un moped și nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de autovehiculul care îl preceda, la volanul căruia se afla un tânăr de 28 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, intrând în coliziune față-spate cu acesta.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea tânărului de 20 de ani, fiind transportat la unitatea medicală pentru îngrijiri de specialitate. Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.
UPDATE 2
Potrivit informațiilor oferite Cluj24 de managerul Serviciului de Ambulanță al Județului Cluj, Dr. Horia Simu, tânărul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Cluj, cu politraumatisme minore – contuzii la nivelul toracelui.