Connect with us

ACTUALITATE

Matematică simplă. Un floreștean arată cum Primăria a supralicitat cu 10.000 de euro la Operațiunea GARDUL

Publicat


Un floreștean arată în câteva fraze cum Primăria Florești a supralicitat cu 10.000 de euro la Operațiunea Gardul, acțiunea recentă prin care primarul Bogdan Pivariu a paralizat traficul rutier.
Cristian Marchiș a făcut socoteala și i-a rezultat că totul indică spre o licitație „cu pont” .

Calculul:

„- mi s-a comunicat că sunt aproximativ 260 de panouri. Rotunjim în sus la 300. (O să vedeți că la fiecare punct am mai rotunjit în sus cheltuielile.)
– un panou este între 180-190 RON, și astea sunt primele variante date de google, nu am stat să caut un furnizor ieftin. Picioarele sunt între 40-45 RON. Calculând în medie 1,5 picioare pe panou (numai în capetele tronsoanelor trebuie una în plus, dar hai să rotunjim iarăși în sus) prețul unui modul complet iese la 240 RON. Înmulțit cu 300 ajungem la suma de 72.000 RON.
– și am omis cu dinadinsul că prețul este la cumpărături pe bucată, în cazul în care cumpărăm sute de bucăți putem negocia un discount.
– manopera calculând la 10 oameni o zi de lucru plătit cu 300 de lei (da, am calculat și impozitele în sumă) ar fi 3.000 RON. Și să nu mai vorbim că avem nevoie de muncitori necalificați deci ar fi putut să le amplaseze și asistați sociali. Sau puteam negocia cu furnizorul să nu ne ofere discount dar să-l monteze el în aceeași preț.
– în consecință am ajuns la suma de 75.000 RON (în care este inclus și adaosul comercial al firmei și și manopera, și repet, peste tot am umflat cât am putut calculul).
Suma plătită de primărie este de 168.000 RON. Diferența între calculul meu și suma ofertantă este de 93.000 RON. Adică undeva peste 18.000 Euro. Hai să fim iarăși indulgenți și să zicem că este numai 10.000 de Euro. Dar măcar cu această sumă a fost umflat prețul de achiziție, cu minim această sumă a fost scurtată în favoarea „prietenilor” bugetul comunei. La o achiziție pentru care conform legii trebuiau să facă licitație însă prin denumirea „eronată” au făcut încredințare directă.

Iar ca o ultimă observație:

am scris și eu oferte de preț. Și mi se pare imposibil să faci o ofertă bine gândită în sub șapte minute cât a durat între publicarea cererii de ofertă și acceptarea ofertei în cazul în care nu tu ești furnizorul, ci trebuie să cumperi și tu de la cineva. În acest timp poți da oferta ori dacă umfli nesimțit de mult prețul ori deja ai oferta pregătită fiindcă ai primit un pont despre viitoarea achiziție.
Și poate cei 10.000 de Euro pare o sumă mică. Dar să nu uităm că acesta este numai un exemplu și deocamdată suntem în perioada de acomodare a noii conduceri, deci acum testează numai piața și metodele. Iar dacă ne gândim câte alte gropi s-ar fi putut umple cu acești bani și la propriu și la figurat, atunci suma nici nu este așa de mică…”



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident la Petreștii de Jos. Un bărbat și o femeie au ajuns la spital după ce s-au răsturnat cu mașina

Publicat

De

Accident la Petreștii de jos

Un accident grav de circulație a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în localitatea clujeană Petreștii de Jos.

Doi tineri au fost răniți.

S-au răsturnat cu mașina

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda sunt cei care au intervenit la accident. Aceștia au găsit la fața locului un autoturism răsturnat. Un bărbat și o femeie de aproximativ 20 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale de către echipajul SAJ.

La misiune a luat parte o autospecială cu modul de descarcerare.

Foto: ISU Clluj

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident tragic la Iclod. Un bărbat a murit prins sub un tractor

Publicat

De

Accident tractor Cluj

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit noaptea trecută în comuna Iclod, unde un bărbat a fost prins sub un tractor.

Ajunse la fața locului, echipajele operative au găsit victima, care prezenta leziuni incompatibile cu viața. Solicitarea a venit în jurul orei 00.30. La misiune au luat parte pompierii de la Punctul de Lucru Gherla.

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO. Volum omagial lansat de UBB, dedicat lui Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Publicat

Ioan Aurel Pop

UBB Cluj a lansat un volum omagial dedicat academicianului Ioan Aurel Pop, care a fost și rector al universității clujene.

Volumul a fost lansat de Universitatea Babeș-Bolyai, la doar câteva săptămâni după ce președintele Academiei Române a împlinit 70 de ani.

Volum dedicat lui Ioan Aurel Pop

La lansarea volumului, care este coordonat de conf, univ, dr. Adinel Dincă și de dr. Alexandru Simon, a fost prezent și a spus câteva cuvinte și noul ministru al Educației, Daniel David.

De asemenea, au luat cuvântul și rectorul interimar al Universității Babeș-Bolyai, Adrian Petrușel, dar și decanul facultății de Istorie și Filosofie, Ovidiu Ghitta. La acest eveniment, unde au fost prezenți numeroși membri ai comunității academice, a vorbit și primarul Emil Boc.

A condus UBB Cluj timp de 8 ani

Isoricul clujean Ioan aurel Pop a absolvir cursurile UBB și este profesor universitar din anul 1996. El a condus Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca între anii 2012-2020. În anul 2018, Ioan Aurel Pop a devenit președinte al Academiei Române.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

TikTok s-ar putea ÎNCHIDE duminică, în SUA. Curtea Supremă a aprobat legea. Decizia finală e la Donald Trump

Publicat

De

Tiktok pe cale să se închidă în SUA

Aplicația TikTok este la un pas de a fi interzisă în SUA. Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii a aprobat intrarea în vigoare a legii care amenință cu interzicerea iminentă pe teritoriul american a popularei rețele de socializare TikTok.

Acest lucru se va întâmpla dacă societatea chineză care o deține nu vinde aplicația pentru SUA până duminică, 19 ianuarie. Acest lucru se pare că nu se va întâmăla, astfel că aplicația folosită de milioane de americani s-ar putea închide brusc.

TikTok s-ar putea închide în SUA

“Nu există nicio îndoială că, pentru peste 170 de milioane de americani, TikTok oferă un important mod de exprimare, de interacțiune și de apartenență la o comunitate. Dar Congresul a stabilit că cesiunea sa este necesară pentru a răspunde preocupărilor bine fundamentate în materie de securitate națională”, au motivat cei nouă judecători ai Curții Supreme, care au apreciat că legea contestată de TikTok nu încalcă Primul Amendament al Constituției SUA, car garantează libertatea de exprimare, potrivit Agerpres.

TikTok, obligată să taie legăturile cu China

Președintele democrat în exercițiu Joe Biden a promulgat în aprilie o lege care obligă această platformă să taie toate legăturile cu compania-mamă chineză ByteDance.

În caz contrar, rețeaua de socializare TikTok va fi eliminată pe teritoriul american din magazinele de aplicații pentru smartphone-uri, precum Apple și Google, iar compania Oracle, care este furnizorul de servicii cloud al TikTok, nu va mai putea găzdui datele utilizatorilor în SUA.

Duminică trebuie finalizată tranzacția

Termenul maxim dat în lege realizării unei asemenea tranzacții este 19 ianuarie 2025, cu numai o zi înaintea învestirii președintelui republican Donald Trump. Acesta din urmă, care a avut și el o tentativă de a interzice TikTok în primul său mandat, invocând atunci rațiuni de securitate națională, are acum o cu totul altă opinie despre populara rețea socială cu filmulețe scurte și distractive, care numără circa 170 de milioane de utilizatori în SUA.

“Am un loc cald în inima mea pentru TikTok”, declara Trump luna trecută la o conferință de presă, răspunzând unei întrebări referitoare la o posibilă interzicere a acestei aplicații în SUA și sugerând astfel că, odată ajuns la Casa Albă, ar putea căuta o soluție pentru rețeaua de socializare.

Decizia finală este la Donald Trump

În verdictul comunicat vineri, Curtea Supremă nu definește clar viitorul TikTok în SUA, prin urmare acest lucru depinde în mare măsură de ce va decide Trump. Și Casa Albă a anunțat săptămâna aceasta că administrația Biden va lăsa administrația Trump să decidă asupra legii promulgate în aprilie.
Totuși, mai multe surse mass-media afirmă că societatea ByteDance ar fi ales ca, în lipsa unui verdict favorabil la Curtea Supremă, ceea ce s-a întâmplat acum, să închidă abrupt aplicația TikTok în SUA începând de duminică.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate