ACTUALITATE
Măștile și mănușile devin obligatorii după 15 mai în trenurile CFR

Lucian Bode, ministrul transporturilor, anunță că purtarea măștilor și a mănușilor va deveni obligatorie în trenurile CFR. Măsura a fost anunțată după ce ministrul Vela a spus că măștile devin obligatorii în spațiile publice închise. Ministrul transporturilor a declarat că ,,nu exclude ca această măsură să fie obligatorie”. Cei care nu poartă echipamentul ,,nu urcă în tren”, mai spune Lucian Bode.
Suita de măsuri referitoare la CFR includ obligativitatea rezervării locurilor în tren, obligativitatea conductorului de a nu atinge biletul de călătorie, renunțarea la vagoanele de tip restaurant și păstrarea unui loc liber între pasageri, spune ministrul transporturilor Lucian Bode.
„În acest moment luăm în calcul să asigurăm aceste echipament pentru tot personalul nostru. Și nu este un efort mic, credeți-mă. Noi am spus foarte clar: nu aveți echipament de protecție, nu urcați în tren. Nu exclud ca această măsură să fie obligatorie în condițiile în care nu porți echipament de protecție să nu poți să urci în tren chiar dacă ai bilet.
Dar toate acestea lucruri vor trebui să fie cunoscute înainte, de aceea noi le-am postat în transparență de câteva zile. Mâine poimâine le dezbatem în continuare și toți cei care vor călători începând cu 15 mai vor ști exact la ce să se aștepte pe fiecare mod de transport în parte”, a declarat Lucian Bode pentru Digi24.
Ștefan Chețan
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Echipajul ISU Cluj din cadrul Punctului de Lucru Jucu a salvat marți seară o pisică blocată într-o țeavă pe un șantier situat pe strada Nuferilor din localitatea Dezmir.
”Pompierii au fost nevoiți să sape la o adâncime de aproape un metru, folosind lopețile și târnăcopul. Ulterior, și-au creat acces spre țeava unde era blocată pisica.
În cele din urmă, această a fost scoasă teafără la suprafață. Intervenția a avut loc în jurul orei 21.00”, arată ISU Cluj.

Vești bune pentru românii care intenționează să-și cumpere un apartament nou. O schimbare legislativă de ultim moment vine în sprijinul lor.
Premierul Marcel Ciolacu spunea, în februarie, că a discutat deja cu președinții Senatului si ai Camerei Deputaților pentru uniformizarea a trei proiecte de lege depuse în acest sens de PSD, PNL și USR, scrie Fanatik.
Vrei să-ți CUMPERI un apartament? O schimbare legislativă vine în SPRIJINUL tău
Între timp, luni, 17 martie 2025, șeful Comisiei de administraţie a Camerei Deputaţilor, Florin Roman, a precizat că a avut loc o discuție pe marginea proiectului de lege pentru completarea articolului 22 din Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii. Au fost agreate toate amendamentele propuse cu scopul protejării clienţilor, informează Agerpres.
”Au fost preluate integral toate amendamentele pe care le-am propus pentru a proteja clienţii şi aici mă refer, în primul rând, la înfiinţarea acelui cont distinct la nivelul dezvoltatorului, care nu poate fi folosit decât pentru construcţia imobilului, iar plăţile din acel cont nu pot fi făcute decât pentru destinaţia respectivă şi anume ‘construcţie’ şi doar cu ştampila dirigintelui de şantier.
O altă modificare importantă este trecerea promisiunii de vânzare la nivelul autorizaţiei de construire. După noua lege, dacă faci un bloc cu 20 de apartamente, va trebui să ai 20 de promisiuni de vânzare cu extras de carte funciară. Diferenţa e că înainte era un singur CF pe un singur bloc. Acum există la nivelul autorizaţiei acest extras CF pentru fiecare apartament”, a declarat deputatul Roman.
„Va fi reglementat și avansul”
Legea va mai veni cu o modificare importantă în avantajul clientului. Se prevede o procedură și pentru ”pre-apartamentare”, a mai punctat deputatul PNL. ”Adică nu mai poți să-ți iei o autorizație pentru 20 de blocuri, iar în final tu să vinzi 60 de apartamente. Aceste lucruri vor trebui să respecte autorizația de construire”, a punctat el.
În plus, va fi reglementat și avansul. ”Problema avansului, după discuții foarte, foarte lungi, a rămas să nu existe plafoane. A rămas că sumele pe care le poate plăti clientul către beneficiar se duc în acel cont și, vă repet, ele nu pot fi cheltuite decât pentru acel apartament, acel imobil și cu semnătura dirigintelui.
Din discuțiile pe care le-am avut astăzi, săptămâna viitoare va fi depus la Senat. E posibil ca tot săptămâna viitoare să iasă de la Senat și să vină la Camera Deputaților”, a mai explicat Florin Roman.
Ce obligații pentru investitori prevede viitoarea lege
Proiectul existent pe masa Parlamentului vine și cu o o serie de obligaţii pentru investitori. În acest document, aceștia sunt definiți ca fiind persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcțiile existente în sensul legii.
Ei mai sunt considerați a fi acele persoane care ”dezvoltă proiecte imobiliare de tip condominiu sau locuinţe individuale în vederea înstrăinării, numiţi în continuare dezvoltatori”.
EVENIMENT
Sondaj prezidențiale: George Simion (AUR) pe locul 1, urmat de Victor Ponta, Nicușor Dan și Crin Antonescu

La comanda RTV
EVENIMENT
Peste 113 milioane de lei a cheltuit Klaus Iohannis pe zboruri externe în 10 ani. Dezmăț în ultimii 2 ani de mandat

Administrația Prezidențială a desecretizat, marți seara, costurile pentru zborurile președintelui Klaus Iohannis, multe cu avioane de lux, din perioada ianuarie 2015-februarie 2025, care au costat, în total, peste 113 milioane de lei. De remarcat că în ultimii 2 ani din cel de-al doilea mandat Iohannis a cheltuit peste 55 de milioane de lei pe zboruri externe.
Klaus Iohannis a avut, în cele două mandate, 193 de zboruri, potrivit documentului trimis MEDIAFAX de Administrația Prezidențială.
Astfel, costurile în 2015 au fost de 6,61 milioane lei, în 2016 de 5,2 milioane lei, în 2017 de 5,6 milioane de lei, 4,9 milioane de lei în 2018, iar în 2019 de 9,34 milioane de lei.
În al doilea mandat Administrația Prezidențială a plătit pentru zborurile cu avioane private folosite pentru deplasările oficiale 3,17 milioane de lei în 2020, 7,04 milioane de lei în 2021, 13,7 milioane de lei în 2022, 36,5 millioane de lei în 2023 și 20,9 milioane de lei în 2024.
În 2025 Klaus Iohannis a avut o singură deplasare, în Belgia, pentru care a cheltuit 685.000 de lei pentru deplasarea cu un avion privat.
Cele mai multe deplasări au fost făcute în 2023, când a avut 26 de deplasări.
Cea mai costisitoare deplasare, în America de Sud
Cea mai costisitoare deplasare a fost în perioada 17-28 aprilie 2023, de peste 7,5 milioane de lei, când Iohannis a efectuat vizite oficiale la Brasilia, Republica Federativă a Braziliei, la Santiago de Chile, Republica Chile și la Buenos Aires, Republica Argentina.
O altă excursie de peste 7 milioane de lei a fost între 4 – 12 martie 2023 care a inclus vizite oficiale și de stat la Tokyo, Japonia şi Singapore, Republica Singapore.
O altă deplasare costisitoare a fost între 13 și 24 noiembrie 2023 – de peste 3,5 milioane de lei, când fostul șef al statului român a efectuat o vizite de stat și oficiale la Nairobi, Republica Kenya, Zanzibar, Republica Unită a Tanzaniei, Praia, Republica Cabo Verde, la Dakar, Republica Senegal.