EVENIMENT
Mașină RĂSTURNATĂ în Baciu
O mașină s-a răsturnat joi dimineață în comuna Baciu, iar șoferul a fost rănit.
Din primele informații, șoferul se afla singur în mașină.
Poliția cercetează cauzele care au dus la răsturnarea autoturismului.
Vom reveni cu detalii.
Sursa foto: Facebook Info Trafic Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident de circulație a avut loc joi seara în Florești.
Printre răniți se află și o minoră de 15 ani.
Cinci tineri la spital în urma unui accident în Florești. Două mașini s-au ciocnit
Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Florești și a Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această seară la un accident rutier petrecut la ieșirea din localitatea Florești.
La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
La locul accidentului, echipajele au găsit două autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.
Cinci tineri au fost consultați la fața locului, dintre care și o minoră de 15 ani, de către echipajele SMURD și SAJ.
Ulterior aceștia au fost transportați la spital pentru investigații și îngrijiri de specialitate.
Conform primelor evaluări toți erau conștienți și cooperanți.
Foto: ISU Cluj
EDUCATIE
„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I
Studenții din anul I de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” (UMFIH) din Cluj-Napoca vor avea parte de un program special care să îi ajute să se integreze cât mai repede și ușor.
„Săptămâna bobocilor” va fi organizată pentru studenţii de la programele de studiu în limba română.
„Săptămâna bobocilor” la UMFIH. Sesiuni de orientare și evenimente pentru studenții din anul I
Potrivit UMFIH, „Săptămâna bobocilor” se va desfășura sub forma unor activități organizate împreună cu decanii și reprezentanții celor trei facultăți și colegii din anii mai mari, din cadrul organizațiilor studențești
Astfel, cele trei facultăți din cadrul UMF „Iuliu Hațieganu” au pregătit pentru boboci o serie de întâlniri, sesiuni de orientare și diverse evenimente sociale, menite să le ofere oportunitatea de a cunoaște campusul, colegii și cadrele didactice.
Fiecare facultate are propriul program de activități, care poate fi consultat AICI.
Anul universitar 2024-2025 va începe, la UMF „Iuliu Hațieganu”, în data de 30 septembrie și va fi marcat printr-o ceremonie la care vor participa membrii comunității academice.
EVENIMENT
Ce efecte are proiectul de lege al PNL care-i permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat. Coaliția PSD-PNL este asigurată
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a confirmat la Digi 24, că PNL a depus un proiect de lege prin care i se va permite președintelui Klaus Iohannis ca în ultimele trei luni de mandat să poată candida pentru o funcție aleasă în Parlamentul României, calendarul alegerilor făcând posibil acest lucru.
Declarația senatorului vine după mai multe zile în care liberalii au vehiculat acest scenariu care îi va permite președintelui Klaus Iohannis să candideze pentru un post de senator pe listele PNL, arată Mediafax.
„Informația momentului este că Partidul Național Liberal a înregistrat în procedură legislativă o modificare a legii care prevede că președintele în funcție, aflat în ultimele trei luni de mandat poate candida ca și independent pe lista unui partid sau unei alianțe.
Poate continua cariera politică
Este o propunere legislativă care, practic, îi consacră dreptul președintelui care își încheie mandatul odată cu actualul Parlament, dacă dorește, să-și poată continua cariera politică și rezolvă o problemă.
Dacă mă întrebați de ce acum e pentru că în ultimii 20 de ani alegerile parlamentare nu s-a mai suprapus cu alegerile prezidențiale și noi ne dorim ca președintele, dacă își dorește, să candideze”, a explicat Daniel Fenechiu.
Liberalul a precizat că este nevoie de votul coaliției pentru a trece această modificare a legii.
Ce efecte are propunerea
O astfel de derogare în Parlament, după precedentul Iliescu din 2004, poate consfinți continuitatea guvernării PSD-PNL și după alegerile din iarnă.
Aceasta în condițiile în care alegerile parlamentare au loc în 1 decembrie, iar mandatul de președinte al lui Klaus Iohannis expiră în 21 decembrie. Astfel, este suficient timp pentru ca, după alegeri, să poată fi constituit noul Guvern, iar Iohannis să desemneze primul ministru, indiferent de președintele care va rezulta în urma alegerilor din 8 decembrie, turul al II-lea.
Cu alte cuvinte, deși, uneori, liderii PSD și PNL se ceartă în public, își fac jocurile prin spate și pun la cale continuarea guvernării, acum cu ajutorul lui Klaus Iohannis, care ar putea fi recompensat cu funcția de președinte al Senatului, al doilea om în stat.
ECONOMIE
Clujenii au cele mai mari salarii, după angajații din București. Cât au crescut, în medie, față de anul trecut
Clujenii au cele mai mari salarii din țară, după angajații din Capitală.
Asta în condițiile în care, la Cluj a crescut și numărul salariaților față de anul trecut.
Clujenii au cele mai mari salarii, după angajații din București. Cât au crescut, în medie, față de anul trecut
Câștigul salarial mediu brut în luna iulie 2024 a fost, în Cluj, de 9.948 de lei, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Practic, salariul mediu brut a crescut cu 140 lei față de luna precedentă și a fost mai mare cu 933 de lei față de luna iulie a anului trecut.
Astfel, câștigul salarial mediu net în luna iulie 2024, în județul Cluj a fost de 6.106 lei, mai mare cu 87 de lei comparativ cu luna anterioară și cu 463 de lei mai mare față de aceeași lună a anului 2023.
Cele mai mari salarii din țară. Clujul e pe locul II
Potrivit Direcției Județene de Statistică Cluj, câștigul salarial mediu net în România a fost de 5.242 de lei.
Cele mai mari câștiguri salariale nete au fost în:
- București – 6.627 de lei,
- județul Cluj – 6.106 lei
- județul Timiș – 5.655 de lei.
Cele mai mici salarii nete, s-au înregistrat în județele:
- Teleorman – 3.893 de lei,
- Hunedoara – 3.925 de lei,
- Harghita – 4.000 de lei.
Crește numărul salariaților la Cluj
La sfârșitul lunii iulie 2024, la Cluj erau înregistrați 287.547 de salariați, în creștere
cu 375 de persoane comparativ cu luna iunie 2024 și cu 6.538 mai multe perdoane față de luna iulie 2023, arată Direcția de Statistică din Cluj.
În România, la aceeași dată, erau 5.744.723 de salariați.
Capitala are cel mai mare numar de salariați, respectiv 1.099.486 de persoane, fiind urmată de județele Cluj, cu 287.547 de persoane, Timiș, cu 269.926 de persoane, Brașov, cu 203.236 de persoane și Ilfov, cu 201.474 de persoane.
Analiza datelor pentru luna iulie 2024 făcută de Direcția de Statistică Cluj mai arată faptul că județul are printre cei mai mulți salariați din țară care lucrează în industrie și construcții, respectiv în servicii.