EVENIMENT
Marți, ziua DECISIVĂ pentru „U” Cluj. Va fi sau nu va fi Neluțu Sabău ANTRENORUL „Șepcilor Roșii”

Ioan Ovidiu Sabău, fostul internațional, este în poll position ca să preia Universitatea Cluj, după ce Eugen Neagoe a plecat la Universitatea Craiova.
Neluțu Sabău a avut, luni, o primă rundă de negocieri cu președintele Universității Cluj, Radu Constantea. Cei doi au discutat datele unui posibile colaborări și condițiile de principiu în care Sabău ar prelua echipa în calitate de antrenor principal.
Sabău l-ar vrea în staff-ul său pe Sandu Tăbârcă, care a activat inclusiv în cadrul FRF, fiind secretar general în Comisia Tehnică și secund la naționala under 21. Ca antrenor, acesta a mai pregătit Gloria Bistrița, Rapid și a fost director tehnic la Universitatea Craiova sau FC Brașov.
Marți va avea loc discuția hotărâtoare, iar dacă cele două părți se vor pune de acord, Sabău ar urma să devină noul antrenor al Universității Cluj, cu un contract până la finalul sezonului, în care obiectivul va fi salvarea echipei de la retrogradare.
Sursa: Prosport
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Prefect Cluj: Incendiile de vegetație au crescut cu 29% față de 2024. Generează un pericol real, se pot pierde vieți omenești

Incendiile de vegetație uscată au crescut în acesta an în județul Cluj cu 29% față de anul trecut, a anunțat, miercuri, prefectul Clujului, Maria Forna, care a avertizat că aceste evenimente generează un pericol real pentru că pot duce la pierderea de vieți omenește sau a vieții unor animale, dar produc și pagube materiale importante.
Forna a precizat că, în perioada 1 ianuarie – 10 martie 2025, la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 265 de incendii de vegetație, cu o creștere de 29% față de aceeași perioadă a anului trecut.
”În ultimele 3 zile, au fost peste 90 de incendii la care au intervenit pompierii de la ISU Cluj. Aceste incendii generează un pericol real pentru viețile omenești, pentru bunăstarea animalelor, mediul înconjurător, dar produc și pagube materiale. Venim cu un mesaj ferm pentru cetățeni, să dea dovadă de responsabilitate, să fie vigilenți și să raporteze orice situație care presupune izbucnirea focului”, a spus prefectul Clujului.
Potrivit acesteia, joi va avea o întâlnire cu primarii din județ, cărora le va solicita să intensifice comunicarea cu cetățenii, în vederea reducerii numărului incendiilor.
”Vom intensifica și mesajele către cetățeni și facem apel la culte, la unitățile de învățământ să multiplice mesajele. Este o responsabilitate comună, astfel se salvează vieți și se protejează mediul”, a explicat Maria Forna.
Arderile, interzise prin lege
Șeful ISU Cluj, Gabriel Drînda, a tras la rândul său un semnal de alarmă față de incendiile de vegetație uscată, amintind că pompierii au intervenit timp de 13 ore pentru stingerea focului din satul Lăpuștești, comuna Râșca, dar au fost intervenții dificile în Dângău, Poieni, unde un autoturism a ars parțial, sau în Ghirolt.
”Arderile sunt strict interzise prin lege, aceste incendii necesită un efort semnificativ din partea pompierilor, mai ales când au loc în zone dificile.
Echipajele au fost dislocate permanent în toate zonele județului, dar restul intervențiilor, cum sunt accidente, cazuri medicale sau incendii de locuințe, merg înainte, astfel că s-au redirecționat echipaje de la incendii de vegetație la cele de casă, cum a fost un caz la Fizeșu Gherlii.
Nu este deloc în regulă să se dea foc la vegetație și îndemnăm oamenii să renunțe la această metodă de a igieniza terenurile și să folosească altele”, a spus Drînda, care a precizat că județul Cluj este în top 10 la nivel național din punct de vedere al incendiilor de vegetație.
Închisoare pentru dat foc vegetației
Comandantul Poliției Cluj, Adrian Moșuțan, afirmat la rândul său că anul trecut au fost sancționate 5 persoane pentru aprinderea vegetației, cu amenzi de 7500 de lei, fiind întocmite 19 dosare penale.
”În acest an au fost sancționate 3 persoane cu amenzi de 7600 de lei, fiind întocmite 16 dosare penale, dintre care unul cu autor cunoscut, care a dat foc vegetației și care riscă închisoarea pentru fapta sa”, a subliniat Moșuțan.
Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, Sebastian Clițan, a făcut un apel la spiritul civic al cetățenilor, la responsabilitate, pentru a nu aprinde vegetația, iar dacă focul a izbucnit totuși să nu fie lăsat nesupravegheat și să fie anunțate autoritățile.
”Nesupravegherea incendiilor poate duce la pierderea de vieți omenești, la pagube materiale inportante și, de asemenea, se deturnează forțe importante de la alte intervenții”, a arătat Clițan.
Șeful Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Florin Baciu, a afirmat că jandarmii au aplicat anul trecut 8 amenzi pentru aprinderea focului în zona pădurii Hoia și Făget.
Verificare prin satelit a terenurilor. Subvenții APIA, diminuate
Directorul APIA Cluj, Mihaela Mazet Rozor, a transmis un mesaj celor aproape 30.000 de fermieri care depun cerere de subvenție pentru terenuri și care riscă pierderea parțială sau integrală a subvenției, deoarece incendierea miriștilor și pajiștilor este interzisă.
”APIA a introdus controlul prin monitorizare, prin intermediul unui satelit și verifică săptămânal stadiul culturilor, iar aceste arderi vor apărea prin imagini satelitare. Fermierii să fie conștienți ce riscă. Noi primim zilnic situația incendiiilor la care s-a intervenit.
Fermierii pot utiliza alte metode pentru curățarea terenului”, a avertizat Rozor.
Potrivit acesteia, sub 100 de fermieri din județul Cluj au fost sancționați anul trecut prin diminuarea subvenției.
Șeful Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a spus și el că și comisarii Gărzii de Mediu intervin în acțiunile de combatere a incendiilor de vegetație, iar la deplasările din teren, dacă observă fum sau incendii, anunță primarii localităților.
”Zilnic primim situațiile de la ISU, se identifică amplasamentele, iar dacă au avut loc în arii protejate se face sesizare penală.
Dacă sunt găsiți făptuitorii, se aplică sancțiuni cuprinse între 7500- 15.000 de lei la persoane fizice și 50.000-100.000 de lei la persoane juridice”, a precizat Pleșa.
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. Banii din PNRR pentru electrificarea căii ferate Cluj-Oradea, în pericol: Antreprenorii trebuie să se autodepășească

În condițiile progresului lent și blocajelor, în special pe lotul 3 al căii ferate Cluj-Oradea, Asociația Pro Infrastructură trage un semnal de alarmă că România va pierde bani europeni și pentru acest coridor feroviar.
Asociația Pro Infrastructură avertizează că diferențele semnificative dintre loturile proiectului de modernizare și electrificare a celor 166,5 kilometri de cale ferată dintre Cluj-Napoca și granița cu Ungaria vor face imposibilă reluarea circulației pe toată lungimea traseului în prima parte a anului viitor.
Conform estimărilor, traficul feroviar pe cele două loturi dinspre Oradea ar urma să fie reluat pe ambele fire abia la sfârșitul anului 2026.
„Cei 166,5 kilometri care trebuie electrificați și modernizați între Cluj-Napoca și granița cu Ungaria înaintează pe alocuri bine în teren și pe alte… alocuri, deloc. Dacă pe primele două tronsoane dinspre Cluj-Napoca sperăm să se reia circulația în prima parte a anului viitor, inițial pe tracțiune diesel, pe celelalte două doar putem visa la trafic pe ambele fire la final de 2026”, arată reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
Stadiul lucrărilor pe loturi
Potrivit raportului CFR pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, progresul fizic al lucrărilor este de:
- 23% pe lotul 1 (Cluj-Aghireșu);
- 32% pe lotul 2 (Aghireșu-Poieni);
- 4,5% pe lotul 3 (Poieni-Aleșd), care include defileul, cea mai dificilă zonă a traseului;
- 10% pe lotul 4 (Aleșd-Frontiera Ungariei).
„Nu ne așteptăm ca avansul din februarie să ne dea pe spate, mai ales că vorbim de o lună de iarnă”, arată Asociația Pro Infrastructură.
„Este o garanție că România va pierde bani europeni”
Conform jaloanelor impuse de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), proiectul trebuie finalizat până în august 2026 pentru a putea beneficia de finanțare europeană. În condițiile progresului lent și a blocajelor, în special pe lotul 3, devine tot mai clar că România va pierde bani europeni pentru acest coridor feroviar.
„Teoretic, jalonul PNRR cere ca lucrările să fie gata în august 2026 ca să și fie decontate de la Bruxelles. În condițiile cifrelor de progres amintite în paragraful anterior și a diverselor blocaje, mai ales pe lotul 3 unde încă se proiectează și nu avem autorizație de construire emisă peste tot, este practic o garanție că România va pierde bani europeni (și) de pe acest coridor feroviar. Întrebarea este câți”, potrivit Asociației Pro Infrastructură.
Provocare pentru constructori
Pentru a minimiza pierderile financiare, este esențial ca proiectarea pe Poieni-Aleșd să fie finalizată și autorizațiile de construire să fie emise în următoarele 3-4 luni. De asemenea, trebuie eliminate rapid celelalte blocaje, cum ar fi situația nerezolvată a gării Poieni.
Într-un scenariu optimist, constructorii ar putea recupera unele întârzieri, dar finalizarea proiectului la timp rămâne incertă.
„Antreprenorii de pe toate loturile să se autodepășească: Alstom-Arcada pe primele două tronsoane dinspre Cluj-Napoca, FCC-Gülermak pe cel mai dificil sector, respectiv WeBuild-Pizzarotti pe capătul vestic.
Cele patru secțiuni au termene contractuale de execuție de 36 de luni fiecare, iar autorizațiile de construire au fost emise în 2024 pe diverse bucăți, însă nu peste tot. Faceți voi calculul matematic, chiar în condițiile unei mobilizări exemplare a constructorilor care ar putea teoretic, pe ici pe colo, să mai recupereze din întârzieri, într-un scenariu (foarte) optimist”, a concluzionat Asociația Pro Infrastructură.
EVENIMENT
UDMR Cluj, fără ceremonia oficială de depunere a coroanelor de flori la plăcuța lui Petoffi de 15 martie, Ziua Maghiarilor

UDMR Cluj a renunțat la ceremonia oficială de depunere a coroanelor de flori la plăcuța poetului pașoptist Petoffi Sandor de pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, dar lasă la latitudinea organizațiilor sau a persoanelor care doresc să facă acet lucru pe parcursul zilei.
Președintele executiv al UDMR Cluj, Antal Geza, a declarat pentru Cluj24 că programul zilei de sâmbătă prevede, la ora 13, adunarea participanților la comemorare în fața sediului Institutului Teologic Protestant din Piața Avram Iancu, de unde se va merge într-o procesiune pe jos pe Bulevardul Eroilor până în Piața Unirii, unde de la ora 14 cei prezenți vor asista la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail”.
”Manifestările se încheie la ora 15 cu discursuri în fața statuii lui Matia Corvin din partea oficialităților locale, urmate de un concert folcloric al formației Magyar Banda.
Nu vor să mai încurce traficul rutier
Am renunțat la ceremonia oficială de depunere de coroane de flori la plăcuța comemorativă a poetului pașoptist Petoffi Sandor de pe clădirea fostului hotel Biasini de pe strada Avram Iancu, unde s-a cazat acesta în 1848, pentru că nu dorim să blocăm circulația pe str. Napoca și în Piața Unirii și pe strada Avram Iancu. Și pentru organizare e mai ușor, să nu se mai deplaseze sute de oameni din Piața Unirii în altă parte.
Lăsăm la latitudinea organizațiilor sau a persoanelor care vor să depună coroane de flori la plăcuța lui Petoffi să o facă pe tot parcursul zilei. Și noi, de la UDMR Cluj, vom depune coroane de flori la sfârșitul concertului, dar nu va fi o ceremonie oficială cum era până în anul 2023”, a spus Antal.
15 martie este considerată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni când se comemorează Revoluția din 1848-1849, fiind, în același timp, și una dintre cele trei zile naționale ale Ungariei.
EVENIMENT
Cristi Danileț, după respingerea lui Georgescu de CCR: Antonescu și Ponta trebuie respinși pentru ceea ce au făcut în anul 2012.

Fostul judecător al Tribunalului Cluj și fost membru CSM, Cristi Danileț, consideră că dacă dosarul de candidatură la prezidențiale al lui Călin Georgescu a fost respins de BEC și CCR pentru ce a făcut în anul 2024, atunci și Crin Antonescu și Victor Ponta trebuie respinși pentru ceea ce au făcut în anul 2012.
”Atunci, cei doi au atacat la propriu statul, au schimbat lideri politici, au desființat instituții, au avut declarații belicoase împotriva CCR, CSM și instituțiile UE. Acțiunile lor nu s-au limitat la declarații – precum au făcut Șoșoacă și Georgescu – ci actele lor au fost concrete, măsurile lor au fost desființate cu greu de Curtea Constituțională de atunci și Comisia Europeană a atenționat România că a deraiat de la principiile statului de drept.
Ceea ce au făcut ei atunci a fost numit „tentativă de lovitură de stat” și a speriat Europa.
Nu au ce căuta în politică
Comisia de la Veneția a spus, textual: „Guvernul şi Parlamentul României au adoptat o serie de măsuri într-o succesiune rapidă, care au condus la demiterea din funcţie a Avocatului Poporului, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, la modificări ale condiţiilor legate de referendumul privind suspendarea Preşedintelui Republicii şi la suspendarea în sine a Preşedintelui. Comisia de la Veneţia este de părere că aceste măsuri, luate atât individual cât şi în ansamblu, sunt problema ce din punctul de vedere al cons tuţionalităţii şi al statului de drept.”
În plus, în urmă cu câțiva ani Antonescu l-a susținut pe față pe Georgescu, iar în ultimele luni Ponta și-a arătat acordul constant față de declarațiile actuale ale lui Georgescu. Prin urmare, acești doi indivizi nici nu au ce căuta în politică, darămite să aibă pretenții de a fi aleși în cea mai înaltă funcție a statului”, crede Danileț.