EVENIMENT
Marș pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu. Se cer bariere cu cartele pentru riveranii de pe strada Uliului

Un marș pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu va avea loc sâmbătă, 11 mai, în cadrul unui demers mai larg prin care mai multe asociații civice clujene propun ca pădurea și pajiștile din apropiere să fie arie naturală protejată.
Aceleași asociații propun ca pe strada Uliului, care s-a surpat recent, traficul auto să fie restricționat urmând să fie permis doar accesul riveranilor.
Marș pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu. Se cer bariere cu cartele pentru riveranii de pe strada Uliului
Marșul de sâmbătă este organizat de asociațiile civice Inelul Verde Metropolitan, Someșul nostru, Clubul de Cicloturism Napoca, Umbrela Verde, Natura Transilvaniei, Alergători începători Cluj și Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS).
Inițiativa vine după ce drumul din Pădurea Hoia-Baciu a fost pietruit din nou, ceea ce va aduce și mai mult trafic auto.
„Deși avem toată simpatia pentru riveranii din zona străzii Uliului, unde drumul s-a surpat, considerăm că primăria nu trebuia să acorde atâtea autorizații de construire sub pădure, pe un deal instabil.
Totuși, traficul auto provizoriu pe drumul pietruit prin pădure trebuie reglementat de urgență cu bariere și cartele strict pentru riverani”, a precizat Adrian Dohotaru, președintele Asociației SOS.
Acesta a precizat că, în trecut, mai multe drumuri au fost pietruite ilegal în trecut pentru ca utilaje și mașini să aibă acces la noul șantier din buza pădurii, șantier care se poate reactiva pe drumul pietruit.
Mai mult, drumul pietruit ilegal prin pădure riscă să fie folosit și de alte categorii de șoferi, de la cei grăbiți, din zona metropolitană a Clujului, la amatori de offroad, a mai spus acesta.
Un NU susținut traficului auto prin pădure!
Organizatorii marșului cer, de urgență, primarului Emil Boc:
- Bariere pentru trafic auto cu cartelă pentru rezidenți în timpul lucrărilor de reparare a drumului de pe strada Uliului.
- Pădurea Hoia-Baciu să fie declarată arie naturală în colaborare cu primăriile Florești și Baciu și cu mediul asociativ și universitățile clujene, parte din Inelul Verde Metropolitan.
- Custozi și personal de pază pentru ca pădurea să fie protejată și cetățenii educați prin tururi ghidate.
- Demersuri pe lângă guvern ale președintelui Asociației Municipiilor din România, primarul Emil Boc, ca pădurile metropolitane să capete statut de protecție în Codul Silvic și pentru crearea unei noi categorii de conservare, ariile naturale urbane protejate, în OUG 57/2007.
Aria naturală Hoia-Baciu ar trebui să fie extinsă
Prin acest demers asociațiile clujene vor ca aria naturală Hoia-Baciu să extinsă de la câteva hectare existente la o suprafață de peste o sută de ori mai mare, așa cum propune studiul de biodiversitate comandat de primărie.
Concluzia acelui studiu, arată reprezentanții asociațiilor clujene, este că acest areal are o deosebită importanță istorică, culturală, recreațională, arheologică, geologică, paleontologică, botanică și zoologică.
Hoia, „tărâmul” fenomenelor paranormale
Parcul natural ar putea fi foarte atractiv, având în vedere legendele care circulă în legătură cu Hoia, locul unde s-ar petrece o serie de fenomene paranormale.
Aceste legende atrag acum mulți turiști amatori de senzațional din afara țării.
„Toate aceste valori cumulate pot face din acest areal un parc natural extraordinar de atractiv”, a mai arătat Adrian Dohotaru.
Limitele arealului: cele trei corpuri de pădure și pajiștile adiacente
Arealul Hoia-Baciu este unul din ultimele locuri încă puțin atinse de dezvoltări imobiliare, ușor accesibil din Cluj-Napoca, Florești și Baciu.
„Dacă acum nu oprim distrugerea sa, privăm locuitorii Clujului metropolitan de o excelentă posibilitate de recreere, ce nu poate fi înlocuită cu nimic altceva. Acest areal este o oază de natură esențială pentru sănătatea fizică și psihică a cetățenilor”, spun organizatorii marșului.
Traseul marșului trece pe lângă stejarul „Robi”, vechi de peste 250 de ani
Clujenii interesați să participe la acest marș, vor vedea cum arată drumurile pietonale, fără trafic auto, cum e strada cu cele mai multe trepte din cartierul Grigorescu până în pădure, care trebuie puse în valoare de autorități cu mai multe trepte și signalistică, drumul surpat de pe strada Uliului și drumul proaspăt pavat prin pădure.
Traseul va duce și pe poteci de pământ sub coroana arborilor, dar și la groapa imobiliară a Clujului de sub pădure, o săpătură imensă în pământ.
Această groapă „ca un sicriu”, anunță planurile de a aduce mii de oameni lângă Hoia, consecință a lăcomiei, profitului pe termen scurt și a haosului imobiliar, arată organizatorii marșului.
„Vedem Clujul metropolitan, Valea Someșului Mic, pădurile și Apusenii, apoi ne întoarcem prin pădure când pe poteci de pământ, când pe drumul pietruit ilegal pe la ferma USAMV.
După care îl salutăm pe stejarul Robi, un arbore remarcabil, seniorul arborilor din Cluj, cu peste 250 de ani vechime, coborâm pe lângă Muzeul Etnografic și încheiem turul lângă Tăietura Turcului pentru o ultimă privire asupra Inelului Verde Metropolitan din Cluj, asupra pericolelor și potențialului unei campanii care dorește să unească într-o rețea coerentă și densă natura urbană și periurbană a Clujului”, au mai precizat organizatorii marșului.
Marșul pentru oprirea traficului motorizat prin Hoia-Baciu va avea loc sâmbătă, 11 mai, de la ora 10.00. Întâlnirea are loc la podul pietonal Parcul Rozelor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Zilele Culturale Maghiare din Cluj revin între 17 și 24 august 2025. O săptămână plină de cultură, tradiții și spectacole

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), una dintre cele mai ample manifestări culturale din Transilvania, revin anul acesta cu cea de-a 16-a ediție, desfășurată între 17 și 24 august, sub sloganul „În locul potrivit!”.
Evenimentul aduce din nou o săptămână plină de cultură, muzică și tradiții, transformând orașul într-un spațiu de întâlnire pentru iubitorii de artă și patrimoniu maghiar.
„Sloganul din acest an transmite faptul că suntem prezenți și statornici atât ca eveniment, cât și ca parte a comunității locale. Zilele Culturale Maghiare din Cluj rămân un reper constant, un punct de întâlnire nu doar pentru cei de aici, ci și pentru cei care vin an de an din întreaga lume”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al manifestării culturale.
95 de ani de existență a Breslei Barabás Miklós
Unul dintre punctele centrale ale ediției din acest an este expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, găzduită de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Expoziția marchează 95 de ani de existență a Breslei, oferind publicului o incursiune în creațiile artiștilor contemporani, dar și ale maeștrilor care au influențat arta maghiară din Transilvania.
Concerte de neratat, în Piața Unirii
La fel ca până acum, și la această ediție Piața Unirii va adăposti, seară de seară, concerte de neratat:
- marți, 19 august – Gala Festivalului Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, ediția a XXVII-a
- miercuri, 20 august – Gala de operetă susținută de artiști de renume: Peller Károly, Szendy Szilvi, Dezső Ágota și Laki Péter
- joi, 21 august – Seara rock cu Mobilmánia și Tankcsapda
- vineri, 22 august – Concertele trupelor sZempöl și Intim Torna Illegál
- sâmbătă, 23 august – Concert Paulina, urmată de concert Geszti
- duminică, 24 august – Concertul de închidere susținut de Zorán, un artist îndrăgit care revine pentru a patra oară pe scena festivalului
„Revenim cu voie bună în toate locurile de tradiție care au consacrat festivalul, păstrând atmosfera autentică și programele îndrăgite de public, dar și cu momente speciale noi care vor face și această ediție de neuitat. De la expoziția aniversară a Breslei Barabás Miklós, care marchează aproape un secol de creație artistică, până la concertele de pe scena principală, fiecare eveniment din festival va fi gândit să celebreze cultura și tradiția maghiară într-un mod vibrant”, a spus Szabó Lilla, directorul de programe al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
Târguri, expoziții și evenimente sportive
În afara concertelor, festivalul își păstrează caracterul vibrant prin târgurile meșteșugărești și de carte, expozițiile în aer liber, evenimentele pentru copii și zonele dedicate gastronomiei. Strada Kogălniceanu, Curtea Folk de la Colegiul Reformat și Strada Vinului vor fi din nou spații de referință pentru experiențele culturale ale festivalului. Iubitorii sportului vor putea participa și anul acesta la Crosul Donaton, care va avea loc în ziua de 23 august, în Parcul Etnografic și pe cărările Pădurii Hoia.
Detaliile complete despre programul evenimentului vor fi disponibile în curând pe www.zilelemaghiare.ro și pe paginile oficiale de social media.

Cunoscutul chirurg ortoped Florin Răcășan a decedat. Conform primelor informații, acesta s-ar fi sinucis prin spânzurare, după ce anterior s-ar fi înjunghiat în abdomen.
Paramedicii de la SMURD au intervenit în urma unui apel la 112 și l-ar fi găsit decedat, atârnând în exterior pe geamul locuinței,
Un cunoscut chirurg clujean s-a SINUCIS. Avea 62 de ani și fusese acuzat de luare de MITĂ
Doctorul Răcășan a fost acuzat de luare de mită. El a fost prins în flagrant la finalul lunii ianuarie 2020, când a încasat suma de 600 de euro de la un pacient pe care-l operase. A fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu executare. Ulterior, pedeapsa i-a fost suspendată.
EVENIMENT
Chipciu („U” Cluj): Nu simt nicio presiune în plus din cauza vârstei. Este o grupă ECHILIBRATĂ

Singurul jucător de la Universitatea Cluj convocat la Naționala mare, Alex Chipciu, a vorbit din cantonamentul de la Mogoșoaia despre meciurile de debut ale „tricolorilor” în preliminariile Campionatului Mondial din 2026.
Chipciu, unul dintre cei mai experimentați oameni din lotul lui Lucescu, consideră că vârsta nu reprezintă o presiune în plus pentru el, ci din contră vrea să se bucure din plină de această acțiune la națională, scrie GSP.
Chipciu („U” Cluj): Nu simt nicio presiune în plus din cauza vârstei. Este o grupă ECHILIBRATĂ
„Veteranii? Mă gândeam la veteranii de război. Nu simt nicio presiune în plus, ba din contră. Mi se pare că acum când eşti la vârsta asta vezi lucrurile mult mai aşezate. Eşti mai bucuros pentru tot ce se întâmplă ca grup decât performanţa ta individuală, asta este cel mai important pentru toți fotbaliștii.
O grupă echilibrată, chiar dacă ne-am bucurat că am picat cu Austria din prima urnă. Puteam să prindem şi balaur şi era greu să te califici de pe primul loc la Mondiale. Aş compara Austria cu Elveţia, iar băieţii au demonstrat în campania trecută că au putut fi mai buni decât Elveţia. Cam aşa văd eu lucrurile. Bosnia e o echipă apropiată de nivelul nostru şi va fi un meci greu.
„Mereu a fost atmosfera ok la naţională”
Chiar dacă am picat cu Austria din prima urnă, trebuie să fim ponderaţi, să nu credem că este o echipă ușoară. E o echipă agresivă şi sperăm să ieşim câştigători din grupa asta. Atmosfera este fabuloasă din ce am prins şi din selecţiile trecute, atmosferă foarte-foarte bună. Nucleul de jucători care a fost și cu Rădoi la Euro, se cunosc de foarte mult timp. Avem şi calitate, jucătorii din faţă sunt de nivel fotbalistic foarte bun, avem fundaşi la echipe foarte mari din Europa. Avem un antrenor cu experienţă cum nu are nimeni în România, și parcursul continuat de la Edi, ar fi de vis să ne calificăm la Mondial.
Mereu a fost atmosfera ok la naţională, am prins generaţii în care era atmosfera era ok, din 2011 până în 2019. Atunci parcă mai erau şi rivalităţi între jucătorii de la FCSB şi ceilalţi de la Dinamo, erau grupurile separate, dar a fost ok atmosfera, nu au fost incidente.
Unitatea care a fost creată și încununată cu munca lui Edi, rezultatele foarte bune din Liga Națiunilor, cu asta rămâne lumea. Lumea este foarte încrezătoare aici. Au mai fost stadioane pline, dar oamenii niciodată nu au crezut cu adevărat că putem face rezultate bune. Nicu Stanciu e cel mai apropiat coleg, cel cu care am stat cel mai mult de-a lungul carierei”, a spus Alex Chipciu, într-un interviu oferit celor de la FRF.
EVENIMENT
Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va avea destinație MIXTĂ, birouri și servicii. În RIVUS Cluj-Napoca

Una dintre clădirile cu valoare arhitecturală de pe fosta platformă Carbochim este în proces de restaurare și consolidare în cadrul proiectului mixed-use RIVUS. Lucrările, demarate în a doua parte a anului 2024, vizează restaurarea clădirii administrative cu fațadă din cărămidă roșie, un element reprezentativ al fostului sit industrial.
RIVUS, proiectul dezvoltat de grupul IULIUS în Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, are ca scop revitalizarea unei zone mai puțin dezvoltate a orașului, care se va întinde pe o suprafață de 14 hectare, oferind funcțiuni adaptate nevoilor întregii familii. Clădirea din cărămidă, este una dintre primele construcții de pe platforma Carbochim, a fost dată în folosință în 1952, având o suprafață utilă de 2.320 mp, distribuită pe patru niveluri. Clădirea va fi integrată în noul proiect de regenerare urbană cu destinație mixtă, birouri și servicii, păstrând fațada din cărămidă roșie, un simbol al vechii zone industriale.
Clădirea de cărămidă a fostei platforme Carbochim va avea destinație MIXTĂ, birouri și servicii. În RIVUS Cluj-Napoca
Toate clădirile de pe fosta platformă industrială au fost supuse unor analize detaliate, în urma cărora, din cauza stadiilor diferite de degradare, ca urmare a impactului activității de producție sau a neutilizării lor în ultimii 25 de ani, concluziile au indicat că doar două dintre ele vor fi restaurate și integrate în noul proiect: cea adminsitrativă și una dintre hale, cu o tehnică arhitecturală deosebită, cu arcade. Aceste evaluări s-au realizat cu tehnici moderne, precum scanări 3D și testări de materiale și structurale, dar și cu analize istorice și de arhitectură, având ca scop atât stabilirea siguranței clădirilor ce pot fi conservate, cât și recunoașterea importanței lor ambientale pentru zonă și pentru comunitate.
În acest context, Vlad Samoil, project manager RIVUS, a explicat: ,,Clădirea administrativă a fost construită începând cu anul 1949. Fiind o clădire veche, am realizat mai multe studii, împreună cu Universitatea Tehnică București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar rezultatul a încadrat-o în clasa de risc seismic 1. Astfel, s-a luat decizia imediată de întrerupere a activității, odată cu relocarea producției fostei fabrici Carbochim în noile clădiri de pe bulevardul Muncii și strada Orăștiei, și s-a demarat proiectul tehnic de consolidare.
„Fațada va beneficia de lucrări de restaurare”
În cadrul procesului de renovare a vechii clădiri administrative, lucrările avansează pe etape pentru realizarea structurii de rezistență, scopul fiind cel de a transforma clădirea într-un spațiu sigur și funcțional, păstrând totodată patrimoniul arhitectural al zonei. Prin acest demers, ne propunem să garantăm nu doar siguranța, ci și revitalizarea valorii simbolice a acestei clădiri pentru comunitate”.
Conform autorizației de construire, obținută în iunie 2023, interiorul clădirii va fi recompartimentat, iar fațada va beneficia de lucrări de restaurare și tratamente speciale pentru conservarea materialelor, asigurând astfel integritatea sa pe termen lung.
„Estimăm că lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, cu realizarea acoperișului, recondiționarea fațadei și înlocuirea tâmplăriei. Aceste lucrări sunt parte dintr-un proiect care își propune să aducă clădirea la standarde moderne, păstrând în același timp simbolistica sa pentru istoria industrială a Clujului”, a mai adăugat Vlad Samoil.