POLITICA
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: S-au unit, s-au COMASAT și azi au semnat actele

Partidul Comasat Român a luat naștere în mod oficial după depunerea candidaturilor comune la alegerile europarlamentare.
Într-un spectacol al ipocriziei și al sfidării tuturor românilor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ieșit braț la braț cu candidații pe care îi propun PSD și PNL pentru europarlamentare.
Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR: S-au unit, s-au COMASAT și azi au semnat actele
Este o listă a terorii, o listă a groazei, o listă impusă din afară de către Ursula și alți mai mari din PPE, de adevărații conducători ai celor două partide comasate.
Cine deschide lista? Mihai Tudose. El a fost ales să țină locul „femeii independente” în tot acest concubinaj împotriva naturii al PSD și PNL. Un individ acuzat că a hărțuit consiliere este cel care mai vrea un mandat la Bruxelles.
Al doilea pe listă este un mincinos de meserie, Rareș Bogdan. De 5 ani tot le promite românilor că va tăia pensiile speciale. PNL este la guvernare de aproape 5 ani și nici până acum nu au reușit să le elimine. Mai mult, tocmai promotorul eliminării pensiilor speciale în 30 de zile va fi un beneficiar al unei pensii speciale babane în calitate de europarlamentar.
Cine se mai află pe lista PSD și PNL? Nimeni altul decât Virgil Popescu, cunoscut tuturor românilor drept hoțul Virgil, cel care a îngropat sistemul energetic național, cel din cauza căruia românii au plătit facturi uriașe la energie în ultimii ani.
Pe lângă Virgil Popescu se găsesc și candidații impuși de Ursula von der Leyen și PPE, care speră să o păstreze pe aceasta în fruntea Comisiei Europene pentru încă 5 ani. Este vorba despre cele două marionete ale Bruxelles-ului: Siegfried Mureșan (invenția politică a lui Traian Băsescu) și Adina Vălean (a cărei singură realizare în politică a fost aceea că s-a căsătorit cu Crin Antonescu când era președintele PNL).
„Încă o dată, PSD și PNL trimit la Bruxelles toate rebuturile politice”
Din partea PSD-ului avem nume sonore, precum Gabriela Firea căreia i-au dat un post de consolare, jumătatea masculină a familiei Manda – Olguța, precum și un incompetent notoriu care nu a făcut nimic pentru românii din diaspora de care ar fi trebuit să se ocupe, și anume Gheorghe Cârciu.
Încă o dată, PSD și PNL trimit la Bruxelles toate rebuturile politice pentru a nu face absolut nimic pentru România, ci doar să ridice la comandă mâna. Personaje fără niciun fel de pregătire, oameni care și-au demonstrat incompetența și trădarea față de propriul neam sunt promovați pe mai departe de PSD și PNL.
Pe de altă parte, lista AUR este deschisă de singurul europarlamentar care s-a luptat cu Ursula von der Leyen și care i-a cerut să prezinte contractele din timpul pandemiei, și anume Cristian Terheș. Pe lista AUR se află Gheorghe Piperea, cel care s-a luptat pentru drepturile și libertățile românilor. Avem pe lista noastră persoane care și-au luat doctoratul la timp, cercetători, oameni care au în spate un CV exemplar.
Pe 9 iunie depinde de români pe cine vom trimite în Parlamentul European! Vom trimite aceiași trădători ca și până acum de la PSD și PNL sau vom trimite cât mai mulți dintre patrioții pe care îi propune AUR?
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.
Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea
De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.
În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.
În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.
Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.
„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”
Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm
Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.
Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.
Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.
Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului
„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.
Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.
Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.
„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”
Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.
„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.
Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.

Începând cu 1 aprilie 2025, sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Este vorba de cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.
„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.
Românii care au luat un credit ipotecar de 350.000 de lei, pe 25 de ani, vor economisi 25 de lei la rata lunară. Odată cu reducerea IRCC-ului, scade și dobânda. Cu toate acestea, ratele nu se vor micșora semnificativ în viitorul apropiat, scrie Fanatik.
Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025
În astfel de situații, pentru a mai scăpa de datorii, tot mai multe persoane aleg să își refinanțeze creditele. Banca Națională nu pare că anunță tăieri din dobânzi, astfel că românii cer dobândă fixă pe termen scurt.
„Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC”, spune Marian Oprea, manager credite, pentru sursa menționată.
„Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi”
Înainte de a face un astfel de pas important, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de lucrul respectiv și dacă poți, într-adevăr, să-ți plătești ratele. Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi.
De asemenea, pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.
„Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.
La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a explicat Iancu Guda, specialist economic, în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.

După ce în spațiul public au apărut mai multe informații conform cărora populația este pregătită pentru război, MApN a liniștit populația.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a emis un comunicat prin care dezminte categoric informațiile false apărute în spațiul public, privind mobilizarea rezerviștilor și pregătirea populației pentru apărare, subliniind că aceste zvonuri sunt manipulări fără niciun fundament legal. Reacția autorităților vine după ce, pe rețelele de socializare și în diverse grupuri de pe Facebook au fost distribuite mai multe mesaje alarmiste, scrie Fanatik.
MApN DEZMINTE mobilizarea rezerviștilor și antrenamentele militare pentru populație
Una dintre dezinformări susținea că tinerii cu cetățenie română, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, vor fi chemați de urgență la instruire militară, începând cu 3 aprilie 2025. MApN a clarificat că serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în România încă din 2007, conform Legii 395/2005.
„Reamintim că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace în România, începând cu data de 1 ianuarie 2007, aşa cum prevede Legea 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat”, a punctat MApN.
O altă informație falsă se referea la presupuse exerciții de mobilizare, care ar fi fost pregătite de autoritățile din România pentru populație. MApN a explicat că sursa acestor informații este un articol publicat în Republica Moldova, care face referire la acțiunile Armatei Naționale moldovenești. Nu este vorba despre niciun exercițiu pregătit de autoritățile române.
Ce trebuie să știe românii despre exercițiile de mobilizare ale Armatei Române
MApN a ținut să precizeze că, deși organizează astfel de exerciții în România, acestea sunt anunțate public în prealabil și se desfășoară de obicei de două-trei ori pe an. Ultima acțiune de acest tip a avut loc în octombrie 2024, în județele Buzău și Ialomița.
„În acest sens, MApN precizează că execută, conform atribuţiilor funcţionale, exerciţii de acest gen şi în ţara noastră, de regulă, de două-trei ori anual, activităţi care sunt anunţate din timp în spaţiul public. Ultima astfel de acţiune de instruire a avut loc în perioada 14 – 18 octombrie 2024, în judeţele Buzău şi Ialomiţa (Exerciţiul MOBEX BZ-IL-24)”, au declarat reprezentanții instituției.
Pentru anul 2025, MApN a confirmat că sunt planificate exerciții de mobilizare, care vor fi comunicate public în timp util, în prima jumătate a anului. Autoritățile se așteaptă ca astfel de dezinformări să continue să apară în mediul online, de aceea le atrage atenția românilor să fie foarte atenți ca sursa informațiilor să fie adevărată.