ACTUALITATE
Marile festivaluri ale Clujului apreciază deschiderea Ministerului Culturii. Să trecem totuși la pași concreți!

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, a anunțat în decursul zilei de ieri că accesul la evenimentele de anul acesta, în aer liber, poate fi posibil doar cu prezentarea unei adeverințe de vaccinare împotriva COVID-19 sau a unui test negativ sau un document prin care se justifică că există anticorpi după ce o persoană a trecut prin boală. Discuțiile sunt la început cu operatorii culturali și Institutul Național de Sănătate Publică.
Cu toate acestea organizatorii marilor festivaluri susțin că până la faza de implementare este necesară crearea unor grupuri de lucru între reprezentanții domeniului cultural și ministere, fiind nevoie de măsuri mult mai clare și punctuale.
UNTOLD: Am tot vorbit despre aceste măsuri
”Am militat încă de vreo 2-3 săptămâni în direcția asta. Există soluții pentru a ne gândi la un plan de restartare a domeniului de activitate culturală în acest an. Printre aceste soluții am menționat chiar de atunci vaccinarea, testarea rapidă, dovada prezenței anticorpilor în corp a celor care s-au de boală. Astfel că nu pot decât să mă bucur că ministrul Culturii a ascultat și a înțeles dorința și problema cu care se confruntă industria noastră.
Cred că este foarte important ca din acest moment, pe lângă ministrul Culturii, și ceilalți miniștri să treacă la pasul următor, și anume organizarea unor întâlniri, a unui grup de lucru între noi și toate ministerele de resort implicate în gestionarea situației prin care trecem acum. Să reușim să găsim acel plan care să ne permită să restartăm evenimentele în acest an în condiții sigure pentru toată lumea”, a spus Edy Chereji, organizator al festivalului UNTOLD.
Nu există un dialog între ministere și organizatorii evenimentelor
Este necesar dialogul direct dintre autoritățile statului și organizatorii evenimentelor. Până acum țări precum Germania sau Olanda au deja aceste condiții de desfășurare a evenimentelor stabilite, modele pe care le putem prelua.
”Autoritățile să vină la discuție cu reprezentanții organizatorilor de evenimente din România pentru că noi avem soluții. Alte guverne din alte țări au lucrat la astfel de planuri gândite din timp, planuri care să permită o predictibilitate pentru întreaga industrie pentru următoarele 6-9 luni din an. Avem astfel studii cu pagini făcute în alte țări, evenimente care s-au făcut în Germania, Olanda. Accesul la concluziile acestor studii există, dar ar trebui să avem și cu cine să le discutăm”, susține Edy Chereji.
Demersurile pentru restabilizarea domeniului sunt începute de anul trecut
Nici schema de ajutor de stat pentru industria culturală nu este un subiect încă finalizat, inițiată de sectorul cultural în 2020, toamna.
”Sunt imediat 6 luni de zile de când noi și industria culturală și de evenimente încercăm să startăm un dialog cu autoritățile. Am început încă din toamna anului trecut atunci când guvernul la acel moment a anunțat că se va lucra la o schemă de ajutor de stat pentru industria culturală. Apoi lucrurile au intrat într-un ritm mai lent, iar la începutul anului acesta ministrul culturii a anunțat că schema este pregătită, a fost trimisă spre validare în bugetul de stat. Este important să lucrăm și la acest plan de măsuri pentru restartarea sectorului cultural și din păcate acele grupuri de lucru deși ne-au fost promise, din păcate ele nu s-au materializat, am făcut demersuri încă de anul trecut”, mai precizează Edy Chereji.
Un test PCR este mai scump decât 80% accesul la evenimentele din România
Alin Vaida, managerul festivalului Jazz in the Park, susține că este nevoie de măsuri mult mai exacte și adaptate. Este mai costisitor decât accesul la eveniment în sine ca participantul să trebuiască să prezinte o dovadă a testării de Covid 19.
,,Dintr-un punct de vedere eu sunt bucuros că începe să se discute despre relansarea acestui domeniu de evenimente, dar pe de altă parte cred că planul care se va implementa trebuie să fie mult mai complex decât ce conține declarația ministrului. Aici intervin niște subiecte, printre care drepturile oamenilor, față de care îmi vine mai greu să mă pronunț. Pe de o parte sunt mai multe criterii prin care poți intra la un eveniment, dar ce înseamnă asta?
Înseamnă că doar așa evenimentele se pot organiza fără restricții dacă oamenii dovedesc că fie nu au Covid, fie au avut, fie sunt vaccinați. Ar trebui să se lase evenimentele cu niște reguli mai restrânse, cu niște restricții, cu purtat de măști și pentru cei care nu au reușit să se vaccineze sau nu au avut Covid sau nu s-au putut testa. Vă dați seama ce înseamnă pentru costurile participantului să facă teste PCR pentru participare? Un test PCR este mai scump decât 80% accesul la evenimentele din România, atunci dacă asta este o regulă impusă și altfel nu se va putea face nimic, eu cred că este mai dăunător” susține Alin Vaida, manager Jazz in the Park.
Amenajarea unor spații de testare în cadrul evenimentelor
O posibilă soluție ar fi amenajarea unor zone de testare în colaborare cu parteneri din domeniul medical, astfel accesul la eveniment să fie unul sigur și testarea mai puțin costisitoare.
,,Nu cred că este un subiect pe care ar trebui să se facă specule, să se vorbească așa simplu. Într-adevăr este o soluție, dar este o soluție care trebuie implementată foarte bine. Este o soluție prin care autoritățile ar trebui să colaboreze cu organizatorii. Noi am fi dispuși să amenajăm, chiar dacă facem evenimentul cu o capacitate mai redusă, spații prin care să facem teste rapide împreună cu un partener din domeniul medical. Atunci costul unui test rapid este mai mic decât a unui test PCR.
Asta am putea pretinde de la oameni, dar deocamdată restricționarea accesului la vaccin nu se poate face atâta timp cât nu are toată lumea posibilitatea de a fi vaccinat. Este nevoie de un plan mult mai complex, sunt foarte multe nuanțe că să poată fi declarată, să poată fi o măsură implementată”, concluzionează Alin Vaida.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Sfântul Andrei, SĂRBĂTORIT de credincioșii ortodocși pe 30 noiembrie. TRADIȚII și superstiții

În fiecare an, pe 30 noiembrie, Sfântul Andrei este cinstit de către Biserica Ortodoxă, prilej de sărbătoare pentru toţi românii.
„Sfantul Apostol Andrei a fost fratele Sfantului Petru, si impreuna au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorarea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice. Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica. Sfantul Apostol Andrei a fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Diocletian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de „X”. In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”, scrie crestinortodox.ro.
Sfântul Andrei, SĂRBĂTORIT de credincioșii ortodocși pe 30 noiembrie. TRADIȚII și superstiții
Potrivit calendarului creştin ortodox, Sf. Andrei se numără printre cele mai mari sărbători din an. Sfântul Andrei a fost primul apostol al lui Iisus Hristos şi a propovăduit Evanghelia la geto-daci. Totodată, Sfântul Andrei a fost cel care a răspândit creştinismul pe teritoriul Dobrogei de astăzi.
Pe 30 noiembrie, de Sf. Andrei 2023 o mulţime de români îşi sărbătoresc onomastica. Cele mai comune nume ale sărbătoriţilor de Sf. Andrei sunt, bineînţeles, Andrei şi Andreea. Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.
Numele care se sărbătoresc de Sfântul Andrei sunt: Andreea, Andra, Andrada, Andraș, Andruș, Andruța, Andreas, Andrias, Andries, Adi, Andi, Andu, Andru, Andreiu, Edra, Endre, Deia și Deea.
Sfântul Andrei: Tradiții şi superstiţii
Se spune că în ajun de Sf. Andrei dispare hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute. Această noapte este considerată echivalentul Halloween-ului românesc.
Se spune că de Sfântul Andrei 2023 hotarul dintre lumea viilor şi cea a morţilor se deschide.
În noaptea de Sf. Andrei 2023, se spune că ies strigoii să fure „mana vacilor”, „minţile oamenilor” şi „rodul livezilor”.
O superstiţie de Sf. Andrei spune că oamenii trebuie să ungă cu usturoi porţile, clanţele, uşile şi geamurile pentru a fi feriţi de duhurile rele. Tot de Sfântul Andrei 2023, oamenii ung şi grajdurile animalelor pentru a alunga strigoii şi vârcolacii.
Sfântul Andrei: Fecioarele care vor să-şi afle ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă
În unele regiuni ale ţării, în ziua de Sf. Andrei 2023, se fac descântece cu droburi de sare, care mai apoi sunt îngropate sub grajdurile animalelor şi sunt scoase de sub pământ de Sf. Gheorghe, urmând să fie păstrate ca talismane împotriva duhurilor rele.
O tradiţie străveche de Sf. Andrei le vizează pe fetele nemăritate. Fecioarele care vor să-şi afle ursitul trebuie să-şi pună busuioc sub pernă în noaptea de Sfântul Andrei, iar acesta le va apărea în vis.
Un alt obicei care le ajută pe fete să-şi afle ursitul de Sf. Andrei 2023 este să se aşeze între două oglinzi, cu o lumânare în mână. Se spune că astfel vor vedea faţa bărbatului în oglindă.
De asemenea, o tradiţie pe care o respectă mulţi români de Sfântul Andrei este legată de grâul pus la încolţit. Se spune că dacă grâul pus de Sf. Andrei 2023 creşte înalt şi bogat până la Anul Nou, vei avea un an la fel de frumos.

Situația gravă în care se află bugetul României, care necesită majorarea volumului împrumuturilor făcute atât pe piața locală cât și externă, a decuplat leul de evoluțiile pozitive ale altor monede din regiune, înainte de intrarea în minivacanța prilejuită de Ziua Națională.
La sfârșitul lunii, cursul euro a crescut marginal de la 4,9725 la 4,9726 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,97 – 4,973 lei.
ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul a încheiat luna pe DEPRECIERE
În opinia analiștilor Băncii Transilvania, cursul mediu anual euro/leu „ar putea crește de la 4,93 în 2022 la 4,95 în 2023, 5,03 în 2024 și 5,06 în 2025”. Analiza observă că printre riscurile cu care se va confrunta economia națională ceea ce privește factorii de risc la adresa dinamicii economiei naționale în trimestrele următoare se regăsesc: „climatul macro-financiar mondial, european și regional, deciziile de politică economică în context electoral pe plan intern, tensiunile geo-politice și modificările climatice”.
„Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an”
Marți, Trezoreria s-a împrumutat printr-o emisiune de obligaţiuni de stat, cu o valoare nominală de 200 de milioane euro, cu 383,4 milioane de euro, cu scadența la 12 luni, la un randament mediu de 4,18%/an. Finanțele au atras alte 129,3 milioane euro printr-o emisiune de obligaţiuni, care a avut o valoare inițială 100 de milioane euro, scadente la 24 de luni, și pentru care băncile vor primi un randament mediu de 4,50%/an.
Totodată, Ministerul Finanţelor intenționează să majoreze plafonul de finanțare din acest an de la un volum inițial de 160 miliarde lei la 200 miliarde lei.
Dobânzile interbancare s-au menținut miercuri la valori comparabile cu cele de la sfârșitul lui iunie 2022.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a consolidat la 6,25%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit de la 6,32 la 6,21%, iar cel la 12 luni a stagnat la 6,39%.
Declarațiile făcute de oficiali ai Rezervei Federale americane conform cărora nu mai sunt necesare noi majorări ale dobânzii de referință au redus plasamentele în bancnota verde, care s-a depreciat la 1,0969 – 1,1018 dolari/euro, iar media ei a scăzut de la 4,5419 la 4,5313 lei.
„Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor”
Media francului elvețian a crescut de la 5,1534 la 5,1634 lei iar cea a lirei sterline de la 5,7376 la 5,7463 lei.
Prețul gramului de aur a urcat la 296,8710 lei și ar putea depăși în următoarele zile recordul de 301,1915 lei, atins în 26 octombrie. Evoluția se datorează majorării plasamentelor în metalul galben care au ridicat cotațiile pe piețele specializate la 2.035 – 2.050 dolari/uncie, odată cu reducerea cererii de monedă americană.
În regiune, media monedei maghiare s-a apreciat la 378,16 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3327 zloți/euro.
Deprecierea monedei americane a ridicat cotațiile criptomonedelor. Bitcoin a crescut la 37.701 – 38.377 dolari iar ethereum la 2.042 – 2.74 dolari.
Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00
EVENIMENT
Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca

Clujenii care vor participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naționale a României vor putea folosi mijloacele de transport în comun.
Numărul acestora va fi suplimentat pe mai multe linii, între orele 9.00 și 22.00, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.
Numărul mijloacelor de transport în comun, SUPLIMENTAT pe mai multe linii în 1 Decembrie la Cluj-Napoca
Astfel, în data de 1 Decembrie având în vedere evenimentele organizate cu ocazia „Zilei Naţionale a României”, vor fi suplimentate următoarele linii de transport public:
- liniile de troleibuz 6 şi 25
- liniile de autobuz 9, 24B, 30, 31, 35
- liniile de tramvai 101 şi 102.
Totodată, în zilele de 30 Noiembrie şi 1 Decembrie 2023, liniile 36L şi 48L, ce deservesc zona industrială din Bulevardul dul Muncii, vor circula după programe speciale ce vor putea fi consultate pe site-ul companiei.
De asemenea, în zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie și 3 decembrie 2023, transportul public în Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj se va desfășura între orele 6,00 – 23,00, iar în 2 decembrie, conform zilelor de sâmbătă.
Mai multe informații, dar și traseele mijloacelor de transport în comun în intervalele orare în care vor fi aplicate și restricții de circulație găsiți AICI.
Foto: CTP Cluj-Napoca
EVENIMENT
U-BT Cluj-Lietkabelis Panevezys, 120-111. VICTORIE dificilă a clujenilor în EuroCup, după prelungiri

U-BT Cluj a învins, miercuri, după prelungiri, 120-111 (44-36, 97-97), formaţia lituaniană Lietkabelis Panevezys, în ultima etapă a turului din grupa B a BKT Eurocup, scrie news.ro.
În faţa a 6.117 spectatori, principalii marcatori ai partidei au fost Seeley 2 puncte5, Eddie 20, Căţe 20, Stipanovic 14, pentru U BT Cluj, respectiv Sirvydis 29, Orelik 22, Varnas 20, pentru lituanieni. U BT Cluj a condus şi la 18 puncte, dar a tremurat serios pentru victorie, ultimul coş fiind marcat de căpitanul Patrick Richard.
U-BT Cluj-Lietkabelis Panevezys, 120-111. VICTORIE dificilă a clujenilor în EuroCup, după prelungiri
Din echipa adversă a primit aplauze la prezentare Stefan Bircevic, care a îmbrăcat tricoul U-BT Cluj în ultimele două sezoane.
În primele meciuri din grupa B, U-BT Cluj a obţinut rezultatele: 80-71 cu Turk Telekom, 70-67 cu Slask Wroclaw, 88-92 cu JL Bourg, 89-74 cu Buducnost Podgorica, 61-59 cu Aris Salonic, 86-75 cu ratiopharm Ulm, 98-60 cu Energia Trento, 70-92 cu Gran Canaria. După nouă etape, la finalul turului, U-BT Cluj are un bilanţ de şapte victorii şi două înfrângeri, pe locul 2 în clasament, după liderul Gran Canaria.