ACTUALITATE
Marele câștigător al SCIA 2019, Mihai Chirica, președintele juriului ediției aniversare a Smart City Industry Awards
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, marele câștigător al celei de-a IV-a ediții a galei Smart City Industry Awards, devine, potrivit tradiției, Președinte de Onoare al Juriului la gala SCIA din acest an. Smart City Industry Awards 2020 va fi transmis online, pe data de 20 decembrie 2020, începând cu ora 20:00, pe toate canalele media disponibile ale Asociației Române pentru Smart City (Facebook, LinkedIN, Youtube) și ale partenerilor săi.
Pe 11 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului, în fața a peste 450 de decidenți ai industriei Smart City din România, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, urca pe scenă pentru a primi marele premiu al evenimentului, ”Best Smart City Project”, pentru proiectul de oraș implementat în Municipiul Iași, care integrează soluții pe toate cele 6 verticale ale conceptului Smart City. Astfel, potrivit tradiției, Mihai Chirica, aflat la cel de-al doilea mandat de primar, este noul Președinte de Onoare al Juriului Smart City Industry Awards, cel mai important eveniment al Industriei de Smart City din România, ajuns deja la cea de-a V-a ediție.
Pol de dezvoltare al Regiunii Nord-Est a României, Municipiul Iași este unul dintre cele mai prospere orașe la nivel național, obținând în anul 2019, în cadrul CEE Outsourcing Awards din Polonia, distincția „Emerging City of the Year”, fiind recunoscut ca „oraşul anului pentru dezvoltarea industriei IT & Outsourcing din Europa Centrală şi de Est”. Important centru universitar, Municipiul Iași a atras numeroase investiții și s-a dezvoltat sub o viziune integrată, având soluții implementate pe toate cele 6 verticale Smart City definite de Uniunea Europeană.
În anul 2019, primarul Mihai Chirica, a anunțat unul dintre cele mai ambițioase proiecte Smart City din România, Iași Innovation District, în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de euro. Primăria Municipiului Iași este membru al Asociației Române pentru Smart City.
Membri ai juriului Smart City Industry Awards sunt:
● Dragoș Preda, Secretar de stat pentru Comunicații în cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC), Guvernul României
● Conf. dr. ing. ec. Florin Nemțanu, Prodecan Facultatea de Transporturi, Universitatea Politehnica București
● Conf. Dr. Ing. Ec. Ciprian Alexandru Caragea, Prorector, Universitatea Ecologică din București
● Lect. univ. dr. Cătălin Vrabie, Facultatea de Administraţie Publică, SNSPA
● Av. drd. Alina Bilan, expert achiziții publice, specialist dezvoltare durabilă, partener coordonator drept administrativ, infrastructură și servicii de utilitate publică în cadrul ONV LAW, președinte al Asociației Române de Dezvoltare Locală Durabilă
● Cristian Dragu, PMP, MBA, Managing Partner Dewatering & Silent Piling
● Gabriel Tomescu, CEO, BMF Group
● Vlad Stoicescu, expert în Strategie și Dezvoltare Antreprenorială / Manager Strategie și Standardizare Europeană CNAB.
Cele 6 categorii din cadrul competiției SCIA 2020 care urmează a fi jurizate sunt: Smart Mobility, Smart Economy, Smart Environment, Smart Living, Smart Governance și Smart Citizen.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un accident a avut loc, joi dimineața, la Cojocna, în Cluj. Un bărbat de 65 de ani și o femeie de 50 de ani au fost transportați la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut între localitățile Cojocna și Iuriu de Câmpie. În accident a fost implicat un singur autoturism, însă din fericire nu au existat victime încarcerate.
FOTO. ACCIDENT la Cojocna, în Cluj. Un bărbat și o femeie, duși la SPITAL
O femeie de aproximativ 50 de ani și un bărbat de aproximativ 65 de ani au fost transportați la spital de către echipajele SMURD. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
FOTO. Lansare de carte de reportaje la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Jurnalista Ruxandra Hurezean – „Călătorie în miezul vietii”
Carte despre lumea în care trăim
Un accident cu două mașini a avut loc joi dimineață, pe o stradă din municipiul Dej. Două victime au primit îngrijiri medicale, fiind ulterior transportate la spital.
Pompierii din Dej au avut, joi dimineață, o intervenție la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din municipiu. În urma impactului, o tânără de 25 de ani și un bărbat de 55 de ani au primit îngriijiri medicale, fiind ulterior transportați la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe strada Șomcutului din Dej. Mai exact, a fost vorba despre o tamponare între două autoturisme, rezultând două victime. O femeie de aproximativ 25 de ani și un bărbat de aproximativ 55 de ani au primit îngrijiri medicale și au fost transportați la spital. La misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.
EVENIMENT
Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat 4 autoturisme pe strada Brâncuși era beată. A fost reținută de polițiști
O femeie de 43 de ani a fost reținută pentru 24 de ore de polițiști în urma accidentului rutier care a avut loc miercuri pe strada Constantin Brâncuși, din Cluj-Napoca.
Alte 4 mașini au fost avariate în urma accidentului.
Șoferița care s-a răsturnat cu mașina și a avariat alte 4 autoturisme pe strada Brâncuși și era beată. A fost reținută de polițiști
Accidentul a avut loc în 18 decembrie, în jurul orei 16.50.
Conform primelor cercetări a rezultat că o femeie de 43 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul dinspre cartierul Borhanci înspre centru, ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu un autovehicul parcat pe partea dreaptă a sensului de deplasare, ulterior fiind proiectată pe sensul opus de mers, acroșând alte două autovehicule parcate.
Totodată, un element de caroserie al autovehiculului la volanul căruia se afla femeia, a fost proiectat pe capota unui alt autoturism, aflat pe sensul opus de mers.
În urma evenimentului, au rezultat pagube materiale.
A căzut testul pentru alcool
La testarea cu aparatul etilotest a rezultat o alcoolemie de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care aceasta a fost condusă la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.
În baza probatoriului administrat, femeia de 43 de ani, a fost reținută pentru 24 de ore, iar cercetările sunt continuate sub aspectul infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.