Connect with us

ACTUALITATE

Marea Unire de la 1918: Pandemia de gripă spaniolă nu a fost un impediment în a face România Mare

Publicat


Gripa Spaniolă sau morbul spaniol a fost cea mai grea boală a secolului al XX-lea, o pandemie care a avut o rată a mortalității extrem de ridicată. Boala a îngreunat viața soldaților de pe front în timpul Primului Război Mondial, iar cei care se întorceau acasă aduceau gripa în familie.

Paralelă cu pandemia de COVID

Gripa spaniolă a ajuns și în România iar Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost organizată în acest context, dar dorința românilor de atunci de a avea România Mare numai a lor a fost mai puternică.

Astăzi trăim o perioadă pandemică similară, serbăm Ziua României în timpuri pandemice, privim ceremonia în transmisiune live cu ajutorul tehnologiei și cântăm în propriile case Imnul României.

Timpurile sunt mai ușoare, din fericire, față de acum 102 ani, însă totuși la nivel social și istoric s-au schimbat multe aspecte.

Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, a făcut o paralelă între pandemia de gripă spaniolă și cea de COVID-19.

,,Anul acesta cred că noi toți putem să conștientizăm mai bine, trecând  prin experiența pandemiei în aceste luni ce a însemnat pandemia de gripă spaniolă care a bântuit atunci întreaga lume și la ce risc s-au expus cei care au participat nu doar la 1 Decembrie la Adunarea de la Alba Iulia ci și în 28 noiembrie la Congresul General al Bucovinei de la Cernăuți și în martie 1918 în Basarabia la Sfatul Țării.

Atunci oamenii erau informați prin aceste mari adunări publice. Într-adevăr, informația era cenzurată, este un aspect important pe care trebuie să îl spunem astăzi celor care sunt interesați de ce a însemnat gripa spaniolă de atunci, că autoritățile militare și cele civile au cenzurat informațiile privitoare la acea pandemie și mai ales la victimele pe care le-a făcut pandemia pe front. Așa au procedat germanii, așa au procedat francezii, britanicii inclusiv autoritățile ungare și austro-române pentru a nu transmite și mai tare spaima, angoasa, frica celor din spatele frontului”.

De unde vine numele de gripă spaniolă?

Istoricul clujean a explicat de ce gripa s-a numit spaniolă, deși nu avea legătură cu Spania ca țară, menționând că ea a izbucnit de fapt în Nordul Americii, acolo sunt primele focare identificate în toamna târzie spre iarna lui 1917 și adusă de către primii soldați americani, după ce SUA au intrat în război în 1917.

”Primele trupe au sosit în primăvara lui 1918 în Europa. Au debarcat în Vest și cu ei a venit acest val de pandemie care a secerat atunci foarte multe vieți, Istoricii apreciază undeva între 60 de milioane și 80 de milioane de oameni care au murit din cauza gripei spaniole. I s-a dat această denumire pentru că Spania nu era implicată militar, acolo autoritățile nu au cenzurat informația, ziarele au publicat masiv despre infestarea populației și atunci s-a preluat acest apelativ și a intrat în istorie cu denumirea de gripă spaniolă”, a precizat Abrudan.

Gripa spaniolă a ajuns și în zona Transilvaniei, când s-a acționat similar cu ceea ce se întâmplă în prezent. Astfel, în primul rând, autoritățile au închis școlile, la mijlocul lunii octombrie în toate comitatele, adică în  județele de azi ale Transilvaniei, ale Ungariei atunci, și s-a decis suspendarea activității teatrelor și a instituțiilor publice.

”Avem informații inclusiv despre răspândirea gripei adusă în Transilvania și pe frontul din Banat și Bucovina de către soldații care se întorceau de pe front. Ei au transmis săracii vrând-nevrând celor de acasă, au adus acest morb spaniol și în unele sate a fost dramatic. Avem descrieri de pildă de pe Valea Sebeșului, în sudul județului Alba, care spun că în fiecare zi în fiecare familie au murit aproximativ câte doi membri”, a menționat istoricul clujean.

Măsuri de protecție în 1918

Potrivit lui Mircea Gheorghe Abrudan, în acest context, la sfârșitul anului 1918, s-a reușit organizarea cu succes a zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia, oamenii luându-și anumite măsuri de protecție.

”Și atunci ca și astăzi i se transmitea populației de către organele abilitate aspecte ce țin de igienă, spălarea mâinilor, purtarea unor măști, folosirea unor remedii, gargară cu apă cu sare, există astfel de relatări în ziarele de atunci. Unii nu au fost conștienți de gravitatea acestei boli și au dus-o pe picioare, inclusiv se spune că Ștefan Cicio Pop că ar fi fost bolnav.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost constituită, cei 1228 dintre delegații oficiali, jumătate dintre ei au fost de drept iar cealaltă jumătate au fost aleși, deci au primit un mandat de la comunitățile lor.

Cei de drept au fost episcopii, protopopii, profesorii, studenți, președintele Reuniunilor femeilor române din Transilvania, undeva la 600 de delegați de drept, dintre aceștia unii au trimis epistole Consiliului Național Român Central și au adus în Muzeul Unirii din Albă Iulia unde se păstrează până astăzi scrisori trimise de delegați aleși de drept care justifică faptul că nu se pot deplasa la Alba Iulia pentru că erau bolnavi”, a mai spus Abrudan.

Acesta a precizat că și atunci la motivul decesului medicii scriau ”morb spaniol” dacă nu erau cauze naturale, ceea ce reiese din câteva registre din Sălaj, din județul Brașov sau din zona Bistriței.

,,Vrem România Mare!” scria pe steagurile croșetate

,,Cei care s-au deplasat la Alba Iulia pe lângă acești 1228 de delegați care au decis în Sala Unirii din Alba Iulia și apoi au vestit celor o sută de mii care erau adunați pe câmpul lui Horea decizia istorică. Sunt și imortalizați de fotograful Samoilă Mîrza.

Istoricul Tudor Roșu spune cum unii români au încercat să se protejeze de această boală spaniolă utilizând de pildă usturoiul sau busuiocul ca salbe în jurul gâtului. De aici putem să conștientizăm că cei de atunci au fost poate mai curajoși, iar în spatele acestui curaj se ascundea un fior, o dorință de a face unirea, de a se dezrobi, de a crea România Mare.

Asta scria pe tricolorul croșetat de femei și cu care fiecare delegat s-a deplasat la Alba Iulia: «Vrem România Mare!» sau «Să se facă România Mare!»”, susține cercetătorul de la Institutul de Istorie din Cluj-Napoca.

Ziua de 1 Decembrie, considerată ca o zi de Paști

Mircea Gheorghe Abrudan crede că cei care au fost prezenți la Alba Iulia au oameni mai curajoși decât cei din prezent.

”Desigur, orizontul  lor de viață era mai scurt decât al nostru, era mult mai legat de o viziune religioasă asupra lumii decât cea pe care o avem noi astăzi. Aici să înțelegem cu se raportează omul postmodern la moarte și cum se raportau cei de atunci.

Pe de altă parte este explicația că ceea ce noi astăzi am pierdut sau nu mai înțelegem că nu avem cum să o mai facem, este acest fior, această dragoste pentru a face România Mare. De unde aceatsa energie extraordinară? Explicația pentru cei ce au făurit această Românie în ce au lăsat scris, ei au considerat ziua de 18 noiembrie, respectiv 1 Decembrie ca o zi de Paști.

Ne este mai greu să înțelegem acum acea bucurie extraordinară că românii își decid singuri soarta, nu marile puteri, nu curtea de la Viena, nu Guvernul de la Budapesta, ci ei însăși își decid soarta în baza principiilor wilsoniene la care au făcut referire toate popoarele din ImperiulAustro-ungar.

Dreptul la autodeterminare, pentru că fiecare națiune are dreptul să își decidă singură soarta. Așa au văzut ei această bucurie, o zi de Paști, ziua reînvierii neamului”, a mai menționat Abrudan.

Acesta și-a amintit că a citit relatarea unei țărănci de 19 ani care a participat la Marea Adunare și care spunea că lumea se îmbrățișa, se săruta, plângea și îngenunchea.

Românii puneau nume latinești copiilor să nu fie maghiarizate

”Poate este mai greu să înțelegem astăzi când nu ne mai interzice nimeni să ne exprimăm în limba noastră, într-o țară democratică, nimeni nu ne pune opreliști, să nu se numească localitatea în care ești născut în limba maghiară pentru că au există asemenea legi.

Mai mult decât atât, după 1890 când te duceai la starea civilă să îți înregistrezi copilul născut de multe ori se întâmplă că ofițerul stării civile să îi treacă numele în maghiară, în loc de Nicolae să îi spune Miklos sau pentru Ștefan spunea Istvan. Astfel, românii au găsit un șiretlic și puneau nume latine copiilor lor, un aspect mai puțin cunoscut, dar este extraordinar.

Îl dau exemplu aici pe Lucian Blaga, el se trăgea dintr-o familie preoțească, toți frații și surorile lui au avut prenume latinești care nu puteau fi maghiarizate de către ofițerul stării civile, fratele lui mai mare cu care a fost la Alba Iulia, se numea Licinium.

În 1914 autoritățile maghiare, ca să încurajeze elanul patriotic, le-au îngăduit românilor ca în momentul în care ei se încolonau și mergeau la gară pentru a se deplasa pe front, să cânte imnul țării”, a dezvăluit istoricul.

Cele două pandemii nu se pot compara

În opinia acestuia, acum primează individualismul nu dorința de a fi împreună.

,,Cele două pandemii, la distanță de 100 de ani, nu se compară la grad de infestare și de producere a deceselor. Acum, în general la nivel mondial avem această caracteristică a individualismului, fiecare vrea să facă ce vrea, avem drepturi și poate mai puține responsabilități.

Asta s-a văzut și acum în pandemie cum unii au respectat și alții nu au respectat măsurile autorităților. Cred că pe noi, românii, și pe toți cei din lagărul excomunist de după 50 de ani de comunism, ne caracterizează mai mult un pic acest spirit de individualism de a nu te mai înregimenta într-o colectivitate pentru că 50 de ani tot despre colectiv s-a vorbit, despre popor, nu despre individ.

Colectivizarea care a distrus satul românesc și care a făcut și multe victime, cred că acest spirt al individualismului și ar fi și faptul că nu mai rezonăm cu acest fior al naționalismului, al patriotismului, asta are de a face și cu globalizarea și relativizarea valorilor, val occidental care uneori este prost înțeles. Până la urmă Uniune Europeană nu ne cere să renunțăm la identitatea noastră ci să ne respectăm reciproc.

Românii, după sirieni ca popor migrator

Se poate înțelege mai bine acest aspect dacă am trăi ca minoritari într-o altă țară. Uitați-vă în diaspora cum se coagulează românii în jurul comunităților, religioase mai ales, am văzut asta unde am învățat. La chestiuni alarmante s-au mai adunat oameni pe străzi, există factori catalizatori, dar ei nu mai sunt ca acum 100 de ani.

Atunci exista altă scară a valorilor decât astăzi. Astăzi mergem pe ideea de «mie să îmi fie bine» și poate mai puțin ne uităm în jur la ceilalți. Este un aspect dureros.

Statistica spune că românii, după sirieni, sunt al doilea popor care migrează din propria țară. Este o problemă și trebuie să vedem cum putem vindeca această situație, mi se pare că factorul politic acționează de multe ori iresponsabil și se depășesc anumite limite”, a conchis Mircea Gheorghe Abrudan.

Dana Coțovanu

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Electrica oferă reduceri clienților care nu au optat încă pentru un contract din piața concurențială

Publicat

Compania Electrica Furnizare a anunțat că vor fi făcute reduceri de preț utilizatorilor care nu au optat pentru un contract din piața concurențială. Reducerea va fi aplicată din 1 ianuarie şi până la momentul în care clienţii vor opta pentru un contract din piaţa concurenţială, insă nu mai târziu de finalul lunii august.

Compania oferă benevol un discount consumatorilor care doresc trecerea în piaţa concurenţială, dar nu au avut încă timpul să ia o decizie informată.

Discount-ul se aplică pentru intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2021 şi momentul în care aceştia optează pentru o ofertă de pe piaţa liberă, oricând până la data de 31 august 2021.

Vezi unde te poți informa

Discount-ul va reflecta diferenţa dintre preţul de serviciu universal şi preţul ofertei concurenţiale pentru care a optat consumatorul, sprijinind astfel tranziţia facilă a acestuia în piaţa concurenţială şi oferindu-i suficient timp pentru a face cea mai bună alegere”, se arată într-un comunicat emis de Electrica.

Electrica Furnizare continuă campania de informare a consumatorilor cu privire la ofertele din piaţa concurenţială, atât prin modalităţi tradiţionale, odată cu cu emiterea facturii sau în cadrul Centrelor de Relaţii cu Clienţii, cât şi în mediul online, AICI.

Sursa: agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: Demisia lui Ludovic Orban nu e destul. Nu vreau să fie înlocuit de unul cu costume mai frumoase

Convocări la echipele naționale pentru un jucător și doi membrii din staff-ul lui U-BT

Emil Boc: Nu-mi doresc nicio funcție în PNL/ Congresul – momentul să discutăm ce e de făcut cu partidul

Vremuri disperate, măsuri disperate. Un magazin din Cluj-Napoca servește clienții „pe caiet”

VIDEO/ Asaltul CIORILOR asupra clădirii UBB. Ce ”armă” folosește Primăria Cluj-Napoca

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea azi, 20 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00 la 1 grad Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.  

Șansele de precipitații sunt de 70%, iar cantitatea de precipitații este de 1 litru/metrul pătrat. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 12 km/h. 

Minima este de –3 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 8 km/h. 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Comisia Europeană: Vaccinările trebuie să se accelereze. Până la vară, statele membre ar trebui să vaccineze 70% din populație

Publicat

Comisarul european al Sănătăţii îndeamnă statele membre să vaccineze 70% din populație până la vară, precizând că este nevoie ca procesul de vaccinare să se intensifice, astfel încât, 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani să poată fi vaccinați până în luna martie.

Astfel, comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides, a lansat îndemnul în cadrul unei conferinţe de presă în care a fost criticată lentoarea startului campaniei de vaccinare în statele membre, comparativ cu Marea Britanie, SUA şi Israel.

Posibilitatea intreducerii certificatului de vaccinare

„Propunem ca până în martie, statele membre să fi vaccinat cel puţin 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani[…] Propunem de asemenea ca, până la vară, statele membre să fi vaccinat 70% din adulţi”, a declarat şi Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Totodată, comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides a mai spus că „vaccinările trebuie să se accelereze”, fiind pusă în discuție în cadrul conferinței și posibilitatea introducerii certificatelor de vaccinare necesare intrării în statele membre, după modelul lansat deja de Grecia.

Sursa: agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate