Connect with us

ACTUALITATE

Marea Unire de la 1918: Pandemia de gripă spaniolă nu a fost un impediment în a face România Mare

Publicat


Gripa Spaniolă sau morbul spaniol a fost cea mai grea boală a secolului al XX-lea, o pandemie care a avut o rată a mortalității extrem de ridicată. Boala a îngreunat viața soldaților de pe front în timpul Primului Război Mondial, iar cei care se întorceau acasă aduceau gripa în familie.

Paralelă cu pandemia de COVID

Gripa spaniolă a ajuns și în România iar Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost organizată în acest context, dar dorința românilor de atunci de a avea România Mare numai a lor a fost mai puternică.

Astăzi trăim o perioadă pandemică similară, serbăm Ziua României în timpuri pandemice, privim ceremonia în transmisiune live cu ajutorul tehnologiei și cântăm în propriile case Imnul României.

Timpurile sunt mai ușoare, din fericire, față de acum 102 ani, însă totuși la nivel social și istoric s-au schimbat multe aspecte.

Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, a făcut o paralelă între pandemia de gripă spaniolă și cea de COVID-19.

,,Anul acesta cred că noi toți putem să conștientizăm mai bine, trecând  prin experiența pandemiei în aceste luni ce a însemnat pandemia de gripă spaniolă care a bântuit atunci întreaga lume și la ce risc s-au expus cei care au participat nu doar la 1 Decembrie la Adunarea de la Alba Iulia ci și în 28 noiembrie la Congresul General al Bucovinei de la Cernăuți și în martie 1918 în Basarabia la Sfatul Țării.

Atunci oamenii erau informați prin aceste mari adunări publice. Într-adevăr, informația era cenzurată, este un aspect important pe care trebuie să îl spunem astăzi celor care sunt interesați de ce a însemnat gripa spaniolă de atunci, că autoritățile militare și cele civile au cenzurat informațiile privitoare la acea pandemie și mai ales la victimele pe care le-a făcut pandemia pe front. Așa au procedat germanii, așa au procedat francezii, britanicii inclusiv autoritățile ungare și austro-române pentru a nu transmite și mai tare spaima, angoasa, frica celor din spatele frontului”.

De unde vine numele de gripă spaniolă?

Istoricul clujean a explicat de ce gripa s-a numit spaniolă, deși nu avea legătură cu Spania ca țară, menționând că ea a izbucnit de fapt în Nordul Americii, acolo sunt primele focare identificate în toamna târzie spre iarna lui 1917 și adusă de către primii soldați americani, după ce SUA au intrat în război în 1917.

”Primele trupe au sosit în primăvara lui 1918 în Europa. Au debarcat în Vest și cu ei a venit acest val de pandemie care a secerat atunci foarte multe vieți, Istoricii apreciază undeva între 60 de milioane și 80 de milioane de oameni care au murit din cauza gripei spaniole. I s-a dat această denumire pentru că Spania nu era implicată militar, acolo autoritățile nu au cenzurat informația, ziarele au publicat masiv despre infestarea populației și atunci s-a preluat acest apelativ și a intrat în istorie cu denumirea de gripă spaniolă”, a precizat Abrudan.

Gripa spaniolă a ajuns și în zona Transilvaniei, când s-a acționat similar cu ceea ce se întâmplă în prezent. Astfel, în primul rând, autoritățile au închis școlile, la mijlocul lunii octombrie în toate comitatele, adică în  județele de azi ale Transilvaniei, ale Ungariei atunci, și s-a decis suspendarea activității teatrelor și a instituțiilor publice.

”Avem informații inclusiv despre răspândirea gripei adusă în Transilvania și pe frontul din Banat și Bucovina de către soldații care se întorceau de pe front. Ei au transmis săracii vrând-nevrând celor de acasă, au adus acest morb spaniol și în unele sate a fost dramatic. Avem descrieri de pildă de pe Valea Sebeșului, în sudul județului Alba, care spun că în fiecare zi în fiecare familie au murit aproximativ câte doi membri”, a menționat istoricul clujean.

Măsuri de protecție în 1918

Potrivit lui Mircea Gheorghe Abrudan, în acest context, la sfârșitul anului 1918, s-a reușit organizarea cu succes a zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia, oamenii luându-și anumite măsuri de protecție.

”Și atunci ca și astăzi i se transmitea populației de către organele abilitate aspecte ce țin de igienă, spălarea mâinilor, purtarea unor măști, folosirea unor remedii, gargară cu apă cu sare, există astfel de relatări în ziarele de atunci. Unii nu au fost conștienți de gravitatea acestei boli și au dus-o pe picioare, inclusiv se spune că Ștefan Cicio Pop că ar fi fost bolnav.

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a fost constituită, cei 1228 dintre delegații oficiali, jumătate dintre ei au fost de drept iar cealaltă jumătate au fost aleși, deci au primit un mandat de la comunitățile lor.

Cei de drept au fost episcopii, protopopii, profesorii, studenți, președintele Reuniunilor femeilor române din Transilvania, undeva la 600 de delegați de drept, dintre aceștia unii au trimis epistole Consiliului Național Român Central și au adus în Muzeul Unirii din Albă Iulia unde se păstrează până astăzi scrisori trimise de delegați aleși de drept care justifică faptul că nu se pot deplasa la Alba Iulia pentru că erau bolnavi”, a mai spus Abrudan.

Acesta a precizat că și atunci la motivul decesului medicii scriau ”morb spaniol” dacă nu erau cauze naturale, ceea ce reiese din câteva registre din Sălaj, din județul Brașov sau din zona Bistriței.

,,Vrem România Mare!” scria pe steagurile croșetate

,,Cei care s-au deplasat la Alba Iulia pe lângă acești 1228 de delegați care au decis în Sala Unirii din Alba Iulia și apoi au vestit celor o sută de mii care erau adunați pe câmpul lui Horea decizia istorică. Sunt și imortalizați de fotograful Samoilă Mîrza.

Istoricul Tudor Roșu spune cum unii români au încercat să se protejeze de această boală spaniolă utilizând de pildă usturoiul sau busuiocul ca salbe în jurul gâtului. De aici putem să conștientizăm că cei de atunci au fost poate mai curajoși, iar în spatele acestui curaj se ascundea un fior, o dorință de a face unirea, de a se dezrobi, de a crea România Mare.

Asta scria pe tricolorul croșetat de femei și cu care fiecare delegat s-a deplasat la Alba Iulia: «Vrem România Mare!» sau «Să se facă România Mare!»”, susține cercetătorul de la Institutul de Istorie din Cluj-Napoca.

Ziua de 1 Decembrie, considerată ca o zi de Paști

Mircea Gheorghe Abrudan crede că cei care au fost prezenți la Alba Iulia au oameni mai curajoși decât cei din prezent.

”Desigur, orizontul  lor de viață era mai scurt decât al nostru, era mult mai legat de o viziune religioasă asupra lumii decât cea pe care o avem noi astăzi. Aici să înțelegem cu se raportează omul postmodern la moarte și cum se raportau cei de atunci.

Pe de altă parte este explicația că ceea ce noi astăzi am pierdut sau nu mai înțelegem că nu avem cum să o mai facem, este acest fior, această dragoste pentru a face România Mare. De unde aceatsa energie extraordinară? Explicația pentru cei ce au făurit această Românie în ce au lăsat scris, ei au considerat ziua de 18 noiembrie, respectiv 1 Decembrie ca o zi de Paști.

Ne este mai greu să înțelegem acum acea bucurie extraordinară că românii își decid singuri soarta, nu marile puteri, nu curtea de la Viena, nu Guvernul de la Budapesta, ci ei însăși își decid soarta în baza principiilor wilsoniene la care au făcut referire toate popoarele din ImperiulAustro-ungar.

Dreptul la autodeterminare, pentru că fiecare națiune are dreptul să își decidă singură soarta. Așa au văzut ei această bucurie, o zi de Paști, ziua reînvierii neamului”, a mai menționat Abrudan.

Acesta și-a amintit că a citit relatarea unei țărănci de 19 ani care a participat la Marea Adunare și care spunea că lumea se îmbrățișa, se săruta, plângea și îngenunchea.

Românii puneau nume latinești copiilor să nu fie maghiarizate

”Poate este mai greu să înțelegem astăzi când nu ne mai interzice nimeni să ne exprimăm în limba noastră, într-o țară democratică, nimeni nu ne pune opreliști, să nu se numească localitatea în care ești născut în limba maghiară pentru că au există asemenea legi.

Mai mult decât atât, după 1890 când te duceai la starea civilă să îți înregistrezi copilul născut de multe ori se întâmplă că ofițerul stării civile să îi treacă numele în maghiară, în loc de Nicolae să îi spune Miklos sau pentru Ștefan spunea Istvan. Astfel, românii au găsit un șiretlic și puneau nume latine copiilor lor, un aspect mai puțin cunoscut, dar este extraordinar.

Îl dau exemplu aici pe Lucian Blaga, el se trăgea dintr-o familie preoțească, toți frații și surorile lui au avut prenume latinești care nu puteau fi maghiarizate de către ofițerul stării civile, fratele lui mai mare cu care a fost la Alba Iulia, se numea Licinium.

În 1914 autoritățile maghiare, ca să încurajeze elanul patriotic, le-au îngăduit românilor ca în momentul în care ei se încolonau și mergeau la gară pentru a se deplasa pe front, să cânte imnul țării”, a dezvăluit istoricul.

Cele două pandemii nu se pot compara

În opinia acestuia, acum primează individualismul nu dorința de a fi împreună.

,,Cele două pandemii, la distanță de 100 de ani, nu se compară la grad de infestare și de producere a deceselor. Acum, în general la nivel mondial avem această caracteristică a individualismului, fiecare vrea să facă ce vrea, avem drepturi și poate mai puține responsabilități.

Asta s-a văzut și acum în pandemie cum unii au respectat și alții nu au respectat măsurile autorităților. Cred că pe noi, românii, și pe toți cei din lagărul excomunist de după 50 de ani de comunism, ne caracterizează mai mult un pic acest spirit de individualism de a nu te mai înregimenta într-o colectivitate pentru că 50 de ani tot despre colectiv s-a vorbit, despre popor, nu despre individ.

Colectivizarea care a distrus satul românesc și care a făcut și multe victime, cred că acest spirt al individualismului și ar fi și faptul că nu mai rezonăm cu acest fior al naționalismului, al patriotismului, asta are de a face și cu globalizarea și relativizarea valorilor, val occidental care uneori este prost înțeles. Până la urmă Uniune Europeană nu ne cere să renunțăm la identitatea noastră ci să ne respectăm reciproc.

Românii, după sirieni ca popor migrator

Se poate înțelege mai bine acest aspect dacă am trăi ca minoritari într-o altă țară. Uitați-vă în diaspora cum se coagulează românii în jurul comunităților, religioase mai ales, am văzut asta unde am învățat. La chestiuni alarmante s-au mai adunat oameni pe străzi, există factori catalizatori, dar ei nu mai sunt ca acum 100 de ani.

Atunci exista altă scară a valorilor decât astăzi. Astăzi mergem pe ideea de «mie să îmi fie bine» și poate mai puțin ne uităm în jur la ceilalți. Este un aspect dureros.

Statistica spune că românii, după sirieni, sunt al doilea popor care migrează din propria țară. Este o problemă și trebuie să vedem cum putem vindeca această situație, mi se pare că factorul politic acționează de multe ori iresponsabil și se depășesc anumite limite”, a conchis Mircea Gheorghe Abrudan.

Dana CoțovanuDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un fost chiriaș a distrus bunurile dintr-un apartament din Florești. Jandarmii clujeni l-au încătușat și l-au dus la Psihiatrie

Publicat

jandarmii

Luni seara, în jurul orei 23.00, în urma unui apel la SNUAU 112 primit din partea proprietarului unui imobil, privind un conflict în desfăşurare în interiorul unui apartament, un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj a fost direcţionat de dispeceratul unităţii spre o stradă din localitatea Florești.

Jandarmii au ajuns imediat la faţa locului, unde au găsit un bărbat, îmbrăcat sumar, care pătrunsese prin efracție în apartament și distrusese bunurile din interior.

”Dat fiind faptul că bărbatul nu a dorit să coopereze, jandarmii l-au imobilizat prin încătușare.

Având în vedere că persoana recalcitrantă se afla într-o stare care părea să necesite îngrijiri medicale, jandarmii clujeni au solicitat o ambulanță prin dispeceratul unităţii.

Persoana a fost transportată la camera de garda a Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca”, arată jandarmii clujeni

Jandarmii clujeni au procedat la întocmirea documentelor operative pentru continuarea demersurilor legale.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Secretul celebrei fripturi de Turda, dezvăluit într-un eveniment culinar la Centrul Gastronomic

Publicat

fripturi de Turda

Centrul Gastronomic Turda organizează, sâmbătă, un eveniment culinar care își propune să dezvăluie secretul celebrei fripturi de Turda și să o pună în valoare, în mai multe ipostaze, una mai apetisantă și mai gustoasă decât cealaltă.

”Pentru că ați cerut (mai ales cei care ne vizitează orașul și vor să guste din specialitățile locale) ne conformăm și încingem oala cu untură.

Punem și de o ciorbă de legume cu tarhon, dar și castraveții la covăsit de pe acuma.

Facem și un Vargabéles (umplutură cu tăiței și brânză de vaci cu stafide, între foi subțiri de plăcintă), că nu se poate fără desert”, au transmis organizatorii.

Evenimentul are loc înre orele  13:00-21:00 la Centrul Gastronomice Turda, strada Gheorghe Lazăr nr. 8.

Cum se prepară

Friptura de Turda este preparată din carne de porc, iar specialiștii în acest preparat oferă următoarea rețetă, lăsată de bunici și străbunici, produsul fiind întâlnit, pe vremuri, la târgul din oraș:

Se taie fleica porcului, iar feliile mai grase se rumenesc. Carnea se cresta oblic, paralel, la o distanță de două degete pe ambele părți. Feliile pregătite se înmoaie în apă sărată în jur de 20 de minute, iar după ce apa se strecoară de pe carne, se șterge și se pune într-un ciubăr. Se prăjește într-o tigaie mare, în untură multă, curată, fără nici un strop de apă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Iar începe nebunia. Wizz Air a anulat zborul Cluj-Bologna din motive tehnice. Ce pot face pasagerii

Publicat

microsoft wizz

Compania aeriană Wizz Air a anulat, marți, zborul de pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj spre Bologna (Italia), lăsând pasagerii cu ochii în soare. 

Cursa trebuia să decoleze la ora 6,55.

”Am făcut check-in-ul, nu a fost nicio problemă. Ne-au urcat pe toți pasagerii în autobuze, avionul era acolo, dar apoi ne-au anunțat că zborul s-a anulat.

Cu Wizz Air niciodată nu știi dacă pleci, dacă ajungi la destinație și ce soluții ai, din păcate”, a spus un pasager nemulțumit că a pornit în concediu cu stângul din cauza companiei loe cost

Potrivit acestuia, oamenii au fost anunțați că anularea este cauzată de probleme tehnice.

De asemenea, a fost anulat și zborul de retur care urma să aterizeze de la Bologna la Cluj la ora 11,20.

Ce pot face pasagerii

Potrivit site-ul Wizz Air, în cazul întârzierii și anulării unui zbor de către companie, pasagerii au la dispoziție următoarele soluții:

1)Puteți să rezervați din nou următorul zbor disponibil pe aceeași rută sau pe una similară. Sau, în cazul în care nu există zboruri disponibile în aceeași zi sau în următoarea zi (și datele ulterioare disponibile nu sunt potrivite, având în vedere scopul călătoriei dumneavoastră), vă puteți planifica singur(ă) călătoria cu altă companie aeriană sau cu un alt mijloc de transport corespunzător (și anume tren, autobuz sau mașină închiriată).

Rețineți că orice mijloc de transport alternativ trebuie să ofere condiții de transport comparabile către destinația dumneavoastră. Costurile și cheltuielile aferente, însoțite de documente justificative, pot fi trimise pentru a fi rambursate de către noi prin intermediul wizzair.com.

Prin urmare, nu uitați să păstrați și să trimiteți toate chitanțele și facturile relevante legate de costurile unei astfel de călătorii alternative (de exemplu, bilet sau combustibil); sau

2)Puteți anula rezervarea și puteți solicita în contul dumneavoastră WIZZ o rambursare sub formă de credite WIZZ pentru zborul anulat și pentru sectorul de întoarcere, dacă este cazul; sau, ulterior, veți putea face o cerere pentru o rambursare prin metoda de plată inițială în locul creditelor WIZZ.
Dacă doriți să vă modificați opțiunea, puteți face acest lucru în conformitate cu regulile generale și după plata taxelor aferente.

Rețineți că pentru Serviciile suplimentare, în cazul anulării, se aplică politicile privind anularea și rambursarea ale furnizorului terță parte.

Pentru a avea acces la aceste opțiuni, conectați-vă și alegeți o opțiune din profilul dumneavoastră WIZZ (în calitate de titular al rezervării). Dacă întâmpinați dificultăți, contactați Centrul telefonic Wizz Air.

În afară de opțiunile menționate mai sus, vă vom oferi posibilitatea de a efectua două apeluri telefonice în mod gratuit (sau puteți alege telex, fax sau e-mail) sau, în situațiile în care nu este posibil ca Wizz Air să vă pună la dispoziție aceste servicii, vă vom rambursa contravaloarea acestor comunicări.

Cazare la hotel

În cazul schimbării zborului, atunci când data de plecare a noului zbor este ziua de după cea în care era planificat inițial zborul anulat, vă vom pune la dispoziție cazare la hotel și transport între aeroport și hotel, în mod gratuit. În situațiile în care nu este posibil ca Wizz Air să vă pună la dispoziție aceste servicii, vă vom rambursa costurile pentru masă, cazare la hotel și transport între aeroport și hotel.

Rețineți că rambursarea costurilor de asistență specificate mai sus se va face în limita unei sume rezonabile și neapărat pe baza chitanțelor prezentate de dumneavoastră.

Compensații de la Wizz

În plus, Wizz Air va plăti compensații conform Articolului 7 din Regulament:

250 euro- până la 1.500 km dacă vi s-a oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu 2 ore ora de sosire programată a zborului pe care îl aveați rezervat, această sumă va fi redusă cu 50%

400 euro -între 1.501 și 3.500 km în cazul tuturor zborurilor intracomunitare (UE – SEE)
Dacă vi s-a oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu 3 ore ora de sosire programată a zborului pe care îl aveați rezervat, această sumă va fi redusă cu 50%

600 euro – peste 3.500 km (se aplică numai pentru zborurile non-intracomunitare (UE – SEE)
Dacă vi s-a oferit un zbor nou și ora sosirii acestuia nu depășește cu 4 ore ora de sosire programată a zborului pe care îl aveați rezervat, această sumă va fi redusă cu 50%

Când nu se plătesc banii

Compensația de mai sus nu va fi plătită dacă ați fost informați în legătură cu anularea:

cu 2 săptămâni înainte de ora de decolare programată a zborului (OPP);
cu 2 săptămâni până la 7 zile înainte de OPP și vi se oferă un zbor Wizz Air alternativ, care să vă permită să plecați cu cel mult două ore înainte de OPP și să ajungeți la destinația finală în mai puțin de patru ore după ora de sosire programată (OSP);
cu mai puțin de 7 zile înainte de OPP și vi se oferă un zbor Wizz Air alternativ, care să vă permită să plecați cu cel mult o oră înainte de OPP și să ajungeți la destinația finală în mai puțin de două ore după OSP.
Rețineți că nu vom fi obligați la plata compensațiilor dacă se poate demonstra că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare, ce nu ar fi putut fi evitate în pofida aplicării tuturor măsurilor rezonabile.

Circumstanțele extraordinare includ, dar fără limitare, următoarele cauze: controlul traficului aerian, starea vremii, greve în industria aviatică (altele decât greve ale angajaților companiei Wizz Air), alerte teroriste sau motive de securitate, închiderea aeroportului sau a pistei, tulburări sociale, catastrofe naturale, motive de securitate a zborului.

Fiecare caz va fi evaluat individual pentru a se stabili dacă există circumstanțe extraordinare de neevitat.

Dacă aveți nemulțumiri legate de punerea în aplicare a drepturilor dumneavoastră conform Regulamentului, puteți contacta instituția națională de aplicare a legii din locația de plecare (http://apr.europa.eu).

 

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Carnea de vită Premium Angus din Sibiu – gust autentic și încredere în fiecare bucată

Publicat

Premium Angus

La poalele Carpaților, într-un mediu natural, se produce o carne de vită de o calitate excepțională care încântă papilele gustative și aduce încredere în produsele de pe masă. E vorba despre carnea de vită Premium Angus, din Sibiu. Această carne nu este doar un produs local, ci un etalon al performanței culinare și al devotamentului față de practici agricole sustenabile.

Calitatea Premium Angus – oalegere pentru experiențe culinare incomparabile

Într-o lume în care timpul petrecut cu cei dragi este din ce în ce mai prețios, fiecare masă devine o oportunitate de a crea amintiri memorabile.

Carnea de vită Premium Angus din Sibiu este alegerea perfectă pentru cei care apreciază gustul autentic și calitatea superioară a preparatelor.

Recunoscută pentru textura sa rafinată și marmorarea intensă, această carne oferă o experiență culinară de neuitat, indiferent de modul în care este gătită.

Fie că alegi să pregătești o friptură suculentă la tigaie sau să organizezi un grătar pentru a pune în valoare aromele naturale ale cărnii, Premium Angus va fi punctul culminant al mesei tale. Atenția pentru detalii și practicile eficiente de producție garantează nu doar un gust deosebit, ci și un produs sănătos.

Secretele unui steak de vită desăvârșit

Pentru a sublinia aromele naturale ale cărnii de vită Angus, marinarea este un pas esențial. Aceasta îmbogățește gustul și rafinează textura cărnii.

Alege sosuri care să completeze armonios preparatul și să adauge un plus de savoare. În plus, utilizarea unui grătar de calitate, cu control precis al temperaturii și distribuție uniformă a căldurii, e recomandat pentru a menține suculența și aromele autentice ale cărnii.

Tomahawk Steak – piesă de rezistență la BBQ

Top view of dry-aged marble beef steak Tomahawk on black slate with spices. Flat lay, dinner concept.

Pentru cei care doresc să impresioneze cu adevărat, un tomahawk steak pregătit pe un grătar cu smoker este alegerea ideală.

Carnea de vită Premium Angus, cu marmorarea sa bogată și gustul inconfundabil, este perfectă pentru această metodă de gătire lentă, care permite aromelor să se dezvolte în mod optim. Reglează temperatura grătarului între 110-135°C și asigură-te că folosești un termometru pentru a obține exact rezultatul dorit.

După gătire, lasă carnea să se odihnească pentru a permite sucurilor să se redistribuie uniform, garantând astfel o friptură fragedă și plină de savoare.

Transformă fiecare masă într-o experiență unică

Cu Premium Angus din Sibiu, fiecare masă devine un festin. Indiferent dacă este vorba de o seară liniștită în familie sau de o petrecere cu prietenii, atmosfera va fi întotdeauna încărcată de voie bună și preparate delicioase. Descoperă gama variată de piese de carne de vită Angus, de la tomahawk la vrăbioară și antricot cu os, și transformă orice masă într-o senzație culinară de neuitat.

Vizitează acum magazinul online al producătorului www.premiumangus.ro și explorează ofertele speciale și selecția vastă de carne de vită Angus.

Alege calitatea și gustul autentic pentru a crea momente de neuitat alături de cei dragi, savurând carnea de vită Premium Angus din Sibiu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax