Connect with us

ACTUALITATE

MApN: Concluziile preliminare privind cauzele PRĂBUȘIRII aeronavelor MiG-21 LanceR şi IAR-330, din data de 2 martie

Publicat


mig prabusit

Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în zona localității Cogealac.

Ca urmare a declanșării operațiunilor de căutare-salvare, un elicopter militar IAR-330 al Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu a decolat în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a pilotului aeronavei MiG-21 LanceR.

Elicopterul a pierdut legătura radio cu baza în jurul orei 20.44 şi s-a prăbuşit în zona localității Gura Dobrogei, județul Constanța, la aproximativ 11 km de aerodrom. Pilotul avionului MiG-21 LanceR şi cei șapte membri ai echipajului elicopterului IAR-330 și-au pierdut viața în urma acestor accidente.

Citește și: VIDEO UPDATE. Elicopterul plecat în căutarea MiG-ului dispărut s-a PRĂBUȘIT. Toți cei 5 membri ai echipajului au MURIT

La trei săptămâni de la evenimente, MApN a stabilit concluziile preliminare referitoare la cauzele accidentelor.

„Comisiile de investigare tehnică au formulat concluziile preliminare cu privire la cauzele probabile care au dus la prăbușirea unui avion MiG-21 LanceR şi a unui elicopter IAR-330, la data de 2 martie, în judeţul Constanţa, evenimente care au cauzat decesul a opt militari.

Citește și: Un avion MiG 21 LanceR a DISPĂRUT deasupra Dobrogei. Se afla în patrulare

Din informațiile obținute în urma măsurătorilor şi a evaluărilor efectuate, analizei datelor extrase din sistemul de înregistrare a parametrilor de zbor şi de funcţionare de la bordul aeronavelor, audierii convorbirilor radio, examinării stării epavelor aeronavelor, studierii hărţilor sinoptice şi a condiţiilor meteorologice existente în zonele de impact la momentele producerii celor două catastrofe aeriene, comisiile au concluzionat că ambele evenimente s-au produs, cel mai probabil, din cauza unui cumul de factori umani şi de mediu, a căror pondere urmează să fie stabilită la finalizarea procedurilor de investigare.

Citește și: Dublul ACCIDENT aviatic: A fost deschis DOSAR PENAL pentru UCIDERE din culpă și nerespectarea măsurilor de SECURITATE în muncă

Cercetările pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Conform procedurilor referitoare la exploatarea aeronavelor militare, pe baza concluziilor preliminare, Statul Major al Forţelor Aeriene a luat măsurile necesare în vederea reluării misiunilor de zbor cu aceste aeronave: au fost revăzute şi actualizate procedurile de operare, au fost parcurse module de pregătire teoretică şi practică cu toate categoriile de personal aeronautic care operează aceste aeronave şi s-au executat verificări tehnice la toate aeronavele de tip MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele.

În urma aplicării acestor măsuri, a fost autorizată reluarea misiunilor de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR şi IAR-330, toate variantele”, informează MApN.

Sursa: MApN

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Terapia taxelor și tăierilor. Renunțați să tăiați! Colectați!

Publicat

Tișe

Obsesia țării, pare zilele astea: taxe, taxee, taxeee mai multe și tăieri, tăieri și iar tăieri mai mari… Zi de zi, ceas de ceas…Despre această problemă discută întreaga nație, unii politicieni cu ochii umflați diabolizează pensionarii cu pensii “nesimțire” și funcționarii statului cu salarii “și mai nesimțite” – ca și cum aceștia nu ar fi avut la bază o lege care să permită asta. Ca și cum acesată lege a fost făcută de extratereștri, nicidecum de partidele actuale, care, acum, cu un mincinos “facelift” de partide europene vor să salveze țara.

Salvarea țării, oare de cine?! Culmea, tot de ele!

Ca și cum țara a ajuns în această situație din vina unor omuleți mici, cu capul mare și ochii umflați, mereu aceiași, care și-au schimbat scaunele puterii între ei timp de 35 de ani, fără acte, și veniți de pe altă planetă.
Am visat nopțile trecute că fenomenul acesta de care spuneam că se discută -“taxe, taxe mărite“ și “tăieri, tăieri, tăieri“ – și se făcea, în vis, că cineva a început să îmi taie patul că era prea mare, să îmi taie din pasta de dinți, să îmi taie din pâine – într-o proporție mică, să îmi taie din… viață.

Tăieri peste tăieri

Și-apoi, în vis, au început să-mi taie din lumină, că oricum din cauza stresului nu pot dormi și aș putea sta mai mult în întuneric.
Au tăiat apa, întrucât mă pot adapta și la câte o picătură de apă la fel ca picătura de speranță, suficientă cât să mă spăl o dată pe lună.
Au tăiat drumul spre locul de muncă pentru că, cine dorește să facă naveta o poate face și pe jos.
Au tăiat din calendar, nu mai merităm să trăim 365 de zile pe an, doar 300, restul oricum erau neproductive.
Au tăiat cuvintele, pentru că oricum unii vorbesc nepermis de mult și unele vorbe te costă prea mult să le rostești.
Dându-și seama că cei mai mulți de frică nu vorbesc, au pus o taxă pe tăcere, pentru cei care înghit în sec.

Formular digital pe hârtie

În domeniul privat* în același vis, au pus taxa de supraviețuire.
Pentru cei care stau și nu lucrează, o taxă de rușine.
Pentru copii, o taxă de viitor. Iar pe fiecare bătrân, o taxă de amintire.
Se vorbește de digitalizarea totală a instituțiilor, dar formularul se cere pe hârtie.
Se doresc reforme, dar cei cu putere vor să îi reformeze doar pe cei fără putere.
Ei acolo, sus, unde aerul este rarefiat – schimbă denumirile ministerelor ca și cum redenumirea unei prăpastii între ei și oameni transformă totul în pod.
Se spune că trebuie să strângem cureaua, să tăiem în carne vie.
Și văd în vis deja, cureaua lată de piele care e deja legată de gâtul celui de jos. Și mâna fină, care o strânge poartă ceas de 99.000 de euro.
Eu am decis să fac o “terapie a taxelor și tăierilor” ca să ajut majoritatea oamenilor docili, cuminți, tăcuți, plătitori, resemnați.

Țara e jefuită

Aceștia vor observa că țara acesta nu e săracă.
Ci jefuită.
Nu avem deficit de bani.
Avem excedent de hoție, impostură și nepăsare.
Țara nu e bolnavă.
Doar trăiește cu perfuziile conectate la conturile lor.
Și dacă tot e la modă cuvântul „ajustare”, hai să ajustăm și noi ceva: adevărul.
Poate așa vom înțelege că nu pensia profesorului sau salariul unei asistente ruinează bugetul, ci milioanele necolectate care se evaporă fără urmă, într-o mocirlă fiscală îmbrăcată în cravată europeană.

Colectați taxele actuale

Dar soluția? E atât de simplă: colectați taxele actuale!
Reformați colectorii actuali !
Atât.
Nu inventați taxe noi, nu stoarceți iar pe cei care deja plătesc până la ultima centimă.
Colectați ceea ce există întrucât gradul de colectare este o rușine fiscală.
E ca o rețea de apă spartă: statul varsă legi fiscale, dar banii se scurg prin crăpăturile toleranței, ale interesului neplății taxelor, ale „n-a fost control azi”, „e băiat de-al nostru”.
30-40% din economie e gri sau neagră.
Dar, în loc să luminăm această zonă, dăm cu lanterna în ochii celui cu fluturașul de salariu în mână.
Adică îl amendăm pe plătitorul cinstit pentru că încă mai e vizibil.

Nu trebuie alte taxe

Nu e nevoie de alte taxe.
E nevoie de voință să strângem ce se risipește zilnic sub nasul nostru.
Nu e nevoie de reduceri de personal, decât excepțional în unele zone, ci de reducerea complicității.
Nu e nevoie să tăiem de jos, ci să începem să strângem de sus — de acolo de unde frauda fiscală e „optimizare fiscală”.
Dacă gradul de colectare ar crește măcar la media europeană, nu doar că nu ar mai trebui tăiat nimic, dar ar fi loc de investiții, educație reală, sănătate decentă.
Dar pentru asta ar trebui ca „prietenii” din business să plătească ce datorează.
Iar asta nu se poate, nu-i așa?
Mai ușor e să pui taxă pe răbdare.
Și acciză pe speranță.
În acest moment, când în vis mi-a apărut soluția, din păcate… m-am trezit.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Anchetă internă la Psihiatrie Cluj, după incendiul provocat de un pacient internat în Compartimentul Toxicomani

Publicat

De

incendiu

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca a demarat o ancheta internă pentru a stabili împrejurările producerii incendiului de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie de pe strada Victir Babeș.

”Din primele evaluări, rezultă faptul că s-au înregistrat pagube materiale minore, prin distrugerea saltelelor și afectarea unui salon, fără a se înregistra persoane rănite.

Personalul medical din secție și formațiunea proprie de pompieri au acționat pentru evacuarea întregului personal și izolarea sursei de foc, în timp util, până la ajungerea la fața locului a detașamentului de pompieri”, a transmis spitalul.

Din informațiile Cluj24, pacientul care a provocat focul și a fugit apoi fiind, ulterior, depistat de polițiști era internat în Compartimentul Toxicomani al Secției de Psihiatrie.

În urma incendiului, 20 de pacienți au fost evacuați, iar 3 pacienți și o asistentă au fost transportați la UPU cu suspiciune de intoxicatie cu fum. Medicii UPU a confirmat faptul că sunt inafara oricărui pericol, iar după evaluare au revenit in sectie.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină răsturnată într-un sat clujean. Un bărbat și o femeie, transportați la spital

Publicat

mașină răsturnată

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în urma unui accident rutier petrecut pe raza localității Mănășturel, comuna Cuzdrioara.

POtrivit ISU Cluj, la fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al serviciului de ambulanță județean, unde au găsit un autoturism răsturnat pe plafon în șanțul pentru colectarea apelor pluviale de pe marginea drumului, fără persoane încarcerate în acesta.
”Două persoane, respectiv un bărbat și o femeie cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani, au fost consultate de către echipajul SAJ, fiind ulterior traportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări, cei doi erau în stare de conștiență și erau cooperanți”, au spus pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Anunț important. Serviciul de Permise Cluj este închis vineri, 27 iunie. Cum se rezolvă programările

Publicat

permise

Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Cluj informează că vineri, 27 iunie 2025, nu se vor desfășura activități cu publicul la ghișee.

”Decizia survine ca urmare a unor motive de ordin tehnic. Activitatea de examinare a probei practice se va desfășura conform programului.
Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și venim în întâmpinarea cetățenilor afectați cu o soluție: persoanele care aveau programare pentru data de 27 iunie 2025 vor fi preluate fără o nouă programare, ci în baza celei existente, în intervalele orare de lucru cu publicul, în perioada 23-26 iunie și 30 iunie – 4 iulie 2025.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate