Connect with us

EVENIMENT

Mâncăm mai puțin sau gătim acasă mai mult? Piaţa de mâncare gătită şi băuturi a scăzut, în România, cu 29% în 2020

Publicat


Valoarea totală anuală a pieţei de mâncare gătită şi băuturi s-a ridicat la 10,32 miliarde de lei, în 2020, în cinci dintre cele mai mari oraşe din ţară, respectiv Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi Braşov, în scădere cu 29% faţă de anul 2019, relevă studiul National Foodservice Research, realizat de Hospitality Culture Institute.

Cercetarea de specialitate arată că 47% din piaţa de mâncare gătită este generată, în prezent, de servicii de livrare utilizate de 9 din 10 respondenţi din Bucureşti şi din marile oraşe din ţară.

De asemenea, aproape două treimi (63%) dintre cei care au comandat mâncare cel puţin o dată în ultimele şase luni au făcut-o pentru acasă în cele multe situaţii, în timp ce doar 17% la locul de muncă.

„Bugetul pentru a mânca în oraş a scăzut în ultimul an”

Datele Hospitality Culture Institute evidenţiază faptul că, pentru următoarele şase luni, nu se preconizează o scădere a comenzilor prin intermediul serviciilor de delivery.

În privinţa comportamentului consumatorilor faţă de măsurile de prevenţie împotriva COVID-19, cât şi a estimărilor asupra veniturilor, 40% dintre cei intervievaţi au declarat că bugetul pentru a mânca în oraş a scăzut în ultimul an.

La nivelul oraşelor Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj şi Braşov, valoarea totală anuală a pieţei de mâncare gătită şi băuturi out of home (restaurante standard, fast-food, cantine, pub-uri şi supermarketuri) a ajuns, în 2020, la 10,32 miliarde de lei, cu 29% sub ceea ce se s-a înregistrat în anul anterior, respectiv 14,1 miliarde de lei.

Cele cinci oraşe reprezintă 60% din total piaţă, ceea ce duce industria ospitalităţii la o valoare de 17 miliarde de lei, în anul 2020, se precizează în studiul citat.

Ediţia a IV-a a celui mai mare studiu naţional în zona de food a fost realizată la începutul anului 2021 în cinci dintre cele mai mari oraşe din România: Bucureşti, Braşov, Timişoara, Cluj, Iaşi.

Culegerea datelor cantitative s-a realizat prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), în parteneriat cu Exact Business Solutions, companie cu experienţă de peste 10 ani în marketing research.

Sursa: Agerpres



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Oază de relaxare, liniște și parfum la ”Lavandă de pe Someș” în Bonțida. Ce pot face vizitatorii cât e ziua de lungă

Publicat

De

lavandă

Clujenii și nu numai sunt așteptați sâmbătă și duminică, dar și la sfârșitul săptămânii viitoare să petreacă o zi întreagă dacă vor sau măcar câteva ore într-o oază de relaxare, liniște și parfum în cultura de lavandă din Bonțida, ”Lavandă pe Someș”, a familiei Livia și Traian Morar. 

Vizitatorii sunt primiți de gazde cu sirop de lavandă, trandafir și soc, autorizat și preparat prin metoda la rece la fața locului, dar și cu plăcinte pe lespede de piatră, pregătite de o gospodină din Măguri-Răcătău.

”Așteptăm vizitatorii de la răsăritul până la apusul soarelui să petreacă momente relaxante într-o oază de liniște și parfum în cultura de lavandă de la Bonțida. Avem băncuțe, umbreluțe, dar pot sta și pe terasa casei să se bucure de priveliște.

Și să facă fotografii instagramabile ”, a spus Traian Morar pentru Cluj24.

Intrarea este liberă, cu condiția ca cei care trec pragul „Lavandei pe Someș” să nu plece cu mâna goală, putând să cumpere produse precum buchete și săculeți cu lavandă, săpunuri, ulei, lumânări, parfum de mașină sau sticle cu sirop.

De menționat că siropul de lavandă produs de familia Morar se vinde și în lanțul de magazine Profi din Cluj-Napoca.

”Lavandă pe Someș” a fost înființată în anul 2016 și ocupă o suprafață de 25 de ari în comuna Bonțida.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Toxiinfecție alimentară după ce a mâncat la un restaurant din Cluj-Napoca. ”Simțeam că îmi dau stomacul afară”

Publicat

De

toxiinfecție

Un clujean reclamă că a făcut toxiinfecție alimentară după ce a comandat mâncare la restaurantul Cucina Turea de pe strada Ion Rațiu din municipiul Cluj-Napoca.

Gheorghe Kalman a povestit că în după amiaza zilei de marti, 10 iunie, a servit în restaurant 2 preparate: salată burrata si ceafă Uruguay cu sos trufe si pireu, pentru care a plătit 155 de lei.

toxiinfecție

”În jurul orei 1 dimineata (10-11) iunie am inceut sa ma simt foarte rau. Dureri abdonimale, varsaturi si diaree. Am avut cateva seturi de diaree si varsaturi, inclusiv miercuri. Marti dimineata, am cerut un control direct de la Direcția Sanitar-Veterinară și penru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Cluj pentru a  descoperi o potentiala cauza a imbolnavirii mele.

In cursul zilei de 10 iunie, eu nu am mai mancat nimic avand aceste simptome.

În rasunsul celor de la DSVSA, s-a constatat prin buletinul de analize ”nesatisfacator” privind Enterobacteriaceae care reprezintă o familie de bacterii care cuprinde 28 de genuri, dintre care 23 sunt implicate în patologia umană. Aceasta familie contine salmonela, ecolici, etc, bacterii care provoaca gastro enterocolita.

Datorita procesului de nerespectare a protocolului de igiena (manipulare, depozitare, etc), cei de la restaurant au contaminat mancarea comandata de mine”, a spus clujeanul.

Conform protocolului medical, acesta a respectat cele 48 ore pentru a vedea evolutiei starii sale de sanatate si s-a tratat acasa cu medicamente care nu au fost gratuite, astfel că a reusit ca miercuri sa se mai redreseze, nefiind, însă, complet vindecat de toxinfectie alimentara.

Simțeam că îmi dau stomacul afară

”Imi este greu sa va redau in cuvinte felul in care m-am simtit primele 24 ore. Cu mana pe suflet, va spun ca asemenea simptome nu am mai experimentat niciodata. Efectiv, la un moment dat, simteam ca imi dau stomacul afara. Pentru mine va asigur fara nicio tenta de exagerare ca a fost o experienta traumatizanta fizic si psihic.

Nu stiam ce se intampla cu mine, ma simteam dezorientat, ma simteam lipsit de putere, imi venea sa dorm, dar nu puteam sa dorm, asta era si mai frustrant pentru mine.

Chiar daca situatia nu a durat mai mult de 48 ore, intensitatea experientei avute a fost una traumatizanta.

Simptomele incep la circa 6 ore dupa ce ai fost expus. Bineinteles ca pe loc nu am simtit nimic, nici nu aveam cum, dar nici nu am mancat tot din farfurie. Am simtit ca este o mancarea grea, corpul meu cumva a simtit ceva si nu am terminat preparatul principal”, a precizat Kalman.

Amendă de la DSVSA Cluj

În urma controlului efectuat la restaurant, inspectorii DSVSA Cluj au constatat deficiențe de manipulare a produselor alimentare, nefiind respectate normele/ cerințele de manipulare din Regulamentul CE 825/ 2004 și au aplicat o amendă de 10.000 de lei.

Urmare a rezultatului ”nesatisfăcător” în ceea ce privește analizezele pentru Enterobacteriaceae, restaurantul va fi reverificat de inspectorii DSVSA Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

Părintele – profesor Ioan Chirilă de la UBB, numit director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca

Publicat

De

Chirilă

Profesorul Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, fost președinte al Senatului UBB, a fost numit în funcția de director al Bibliotecii Academiei Cluj-Napoca. 

Chirilă îl înlocuiește în funcție pe Sorin Crișan, care a deținut această funcție în ultimii ani.

”M-am retras de la Bibliotecă pentru a-mi gestiona timpul pentru alte proiecte. Numirea dlui Ioan Chirilă cred că este foarte bună. Îi doresc mult succes”, a spus Crișan pentru Cluj24.

Noul director, Ioan Chirilă, a declarat la rândul său pentru Cluj24 că dorim realizarea un proiect de digitalizare, recent castigat.

”Vrem sa realizam o mai buna prezentare a fodului de manuscrise, de incunabule, de carte veche, sa reabilitam cladirea si sa generam noi forme de comunicare a acestui tezaur de stiinta la nivelul comunicational actual si in structuri intelective conforme socialului educational si de cercetare actual”, a precizat acesta.

Fost decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB

Prof. univ.dr. Ioan Chirilă are 63 de ani, este licențiat în Teologie la Sibiu, doctor în Teologie, și a fost profesor duhovnic titular la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Român din Cluj-Napoca, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB și președinte al Senatului UBB.

Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca deține una dintre cele mai importante colecții de manuscrise medievale din țară.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

ATENȚIE. Restricții de circulație rutieră și pietonală de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor. Lucrări până în septembrie

Publicat

clinicilor

Compania Delgaz Grid anunță că va începe, de luni, lucrări de modernizare a circa 2 kilometri din rețeaua de gaze naturale de pe strada Clinicilor din municipiul Cluj-Napoca și estimează că lucrările vor fi finalizate în prima parte a lunii septembrie, inclusiv refacerea integrală a carosabilului.

”Delgaz Grid va derula începând de luni, 23 iunie, pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii de modernizare a sistemului de distribuție a gazelor naturale din municipiu.

Proiectul presupune lucrări complexe de înlocuire a câte 1 km din conductele stradale de presiune redusă, respectiv de presiune medie.

Investiţia are ca scop creșterea siguranței în alimentarea cu gaze naturale și îmbunătățirea serviciului de distribuție pentru locuitorii din Cluj Napoca și are durata de execuție de două luni și jumătate, cu termen de finalizare în prima parte a lunii septembrie.

Restricții până în septembrie

Pentru a face posibilă realizarea acestui proiect, va fi necesară restricționarea circulaţiei rutiere și a celei pietonale în zona lucrărilor, în funcţie de tronsonul la care se lucrează. Lucrările vor fi executate în timpul zilei, până seara, dar vor fi situații când este posibil să intervenim și pe timpul nopții.

Delgaz Grid colaborează cu autorităţile locale şi depune toate eforturile pentru a reduce la minimum disconfortul generat de aceste lucrări de investiţii”, transmite Delgaz Grid.

Dacă se simte miros de gaz

Compania regretă disconfortul creat și le mulțumim clienților, locuitorilor și autorităților locale din Cluj-Napoca pentru înțelegerea și sprijinul acordat pentru desfășurarea acestor lucrări care au ca scop final îmbunătățirea serviciului de distribuție a gazelor naturale pentru clujeni.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugați să anunțe imediat dispeceratul de urgență al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele rețele de telefonie fixă și mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din rețeaua Telekom și cu tariful operatorului din toate celelalte rețele de telefonie).

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de circa 82.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,8 miliarde de euro.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate