Connect with us

ACTUALITATE

Mai multe localități din județul Cluj au rămas, vineri, FĂRĂ APĂ. Avarie la conducta Cluj-Gherla

Publicat


robinet apă bun

Mai multe localități din jud. Cluj au rămas, vineri, fără apă. De vină ar fi o avarie apărută la conducta de aducțiune Cluj-Gherla.

„În vederea efectuării unor lucrări de remediere a unei AVARII la conducta DN 600 de aducțiune Cluj-Gherla lucrări care necesită intervenție imediată, pentru care nu se pot asigura modalităţi alternative de alimentare, se întrerupe furnizarea apei potabile după cum urmează:

VINERI, 8 IULIE 2022

Localitatățile: Apahida, Sânnicoara, Corpadea, Câmpenești, Sub Coastă, Dezmir, Pata, Bodrog, Boju, Cara, Moriști, Cojocna, Jucu de Mijloc, Parc Industrial Tetarom III, Jucu Herghelie, Jucu de Sus, Gădălin, Vișea, Borșa, Borșa-Cătun, Ciumăfaia, Giula, Chidea, Bădești, Răscruci, Bonțida, Iclod, Livada, Orman, Fundătura, Iclozel, Cornești, Lujerdiu, Morău, Bârlea, Tioltur, Stoiana, Luna de Jos, Dăbâca, Pâglișa, Aluniș, Ghirolt;

Estimare pentru reluarea serviciului: 9 Iulie 2022, ora 08:00 AM

Ne cerem scuze pentru situația creată independent de eforturile Companiei de a asigura continuitatea serviciului, neexistând modalități alternative de furnizare a apei.

Apariția unei AVARII pe rețeaua publică de alimentare cu apă nu poate fi prevăzută și este însoțită, de regulă, de întreruperea imediată a furnizării apei. În consecință, în astfel de situații, anunțarea întreruperii furnizării
apei poate fi ulterioară sistării efective a alimentării cu apă. Compania de Apă Someș S.A. face eforturi să anunțe cât mai operativ avariile în scopul înștiințării utilizatorilor asupra zonei afectate și orei estimate pentru reluarea serviciului la parametri normali”, se arată în comunicatul companiei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

PUZ-ul pentru aquapark în Grigorescu, aprobat de consilierii locali. Ce pași mai are de parcurs proiectul

Publicat

De

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința de vineri, 17 ianuarie, planul urbanistic zonal pentru aquapark-ul ce urmează să fie construit în Grigorescu, pe locul fostului ștrand Sun.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a subliniat că acest proiect reprezintă rezultatul mai multor ani de eforturi, transparență și dialog cu public privind acest proiect mult așteptat de clujeni.

Proiect vechi de peste un deceniu

Acesta a reamintit că prima încercare de a dezvolta un centru de agrement a avut loc în 2013, când municipalitatea a propus revitalizarea Băilor Someșeni. În ciuda asumării unor investiții semnificative, proiectul a fost blocat de neînțelegerile dintre coproprietarii terenului.

„Privind acest subiect, nu cred că a existat mai mare transparență sau dezbatere publică decât era posibil. Vă amintesc că prima dată am vrut să valorificăm Băile Someșeni, în 2013, ne-am asociat cu potențialii investitori, deși nu e terenul nostru, și ne-am asumat să facem drumul, iluminatul până la locație, după care nu s-au înțeles coproprietarii, nu au reușit să atragă investiția și nu au făcut”, a declarat Emil Boc.

Aquapark-ul, mutat din Gheorgheni în Grigorescu

Ulterior, o nouă propunere a adus în discuție construirea unui aquapark de 11 hectare la marginea Parcului Est din cartierul Gheorgheni. După ample dezbateri, s-a decis ca zona să fie dedicată exclusiv celui mai mare parc de biodiversitate din România.

„Am venit apoi cu propunerea să face aquapark în Gheorgheni, la limită cu Parcul Est, a fost o dezbatere publică de vreo opt ore, acolo era prevăzut un aquapark de dimensiuni mari, pe 11 hectare. În dezbaterea publică s-a ajuns la concluzia că nu putem promova politici publice care să ducă la dezbinarea comunității și am mers pe soluția să lăsăm acolo doar Parcul Est, cel mai mare parc de biodiversitate din România. Avem 10 milioane de euro în acest an pentru prima parte”, a menționat edilul.

„Am mers unde am mai avut teren”

Potrivit primarului, terenul din cartierul Grigorescu este singurul rămas municipalității care se pretează realizării unui astfel de proiect.

„Atunci am mers unde am mai avut teren, ștrandul și transformarea lui în aquapark, am reluat procedurile și astăzi vă supunem aprobării PUZ-ului. Cel târziu în martie vă vom pune pe masă și studiul de prefezabilitate-fezabilitate și studiul de oportunitate, documente la care se lucrează și suntem într-o fază avansată”, a adăugat Boc.

Un proiect modern, dar cu provocări

Proiectul prevede construirea unui aquapark modern, cu bazine interioare și exterioare, spații de relaxare, fitness și wellness, dar și o parcare subterană cu două niveluri.

„Nu a fost ușor, am avut aproape șase luni discuții cu Mediul (Agenția Națională de Mediu – n.red.) cum să se facă un asemenea proiect pentru a fi respectați indicatorii de mediu, construim inclusiv un parking subteran pe două nivele, pentru că la suprafață nu este permis. De asemenea, noi ne vom asuma să facem o translatare a unei rețele de curent de la Transelectrica, care costă cel puțin un milion de euro, era acum nu știu câți ani un milion, aia ne vom asuma noi, pentru că nu poate veni cel care va face aquapark-ul să facă și această investiție”, a explicat Boc.

Unii consilieri consideră că aquapark-ul este prea mic și investiția prea mare, în timp ce alții ar prefera să fie realizat în zona metropolitană pentru a evita aglomerarea cartierului Grigorescu. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat cu 23 de voturi „pentru” și o abținere.

Ce urmează?

După aprobarea documentației, Primăria va finaliza studiile de fezabilitate și va lansa licitația pentru execuție.

Aquapark-ul va fi format din corpul clădirii principale, care va fi funcțional pe tot parcursul anului şi va adăposti vestiare, spații de alimentație publică, ansamblu de Wellness şi spa, sală de fitness, aerobic şi cycling, dar şi un ansamblu de bazine acoperite. De asemenea, ansamblul va cuprinde şi o zonă de agrement exterioară, care va fi disponibilă pe timpul verii şi va cuprinde bazine şi piscine pentru copii şi adulți (adâncimea apei fiind adaptată la specificul şi destinația fiecăreia), plajă exterioară, clădire de acces şi construcții independente pentru alimentație publică şi pentru spații comerciale, alături de o parcare subterană cu 249 de locuri.

Capacitatea de deservire a complexului va fi pentru un flux de aproximativ 3.000 de persoane/zi pe timpul verii, dintre care 800 la interior şi 2.200 de persoane la exterior.

Citește mai departe

EVENIMENT

Valoarea punctului de pensie se menține la 81 de lei în 2025. Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu

Publicat

De

Casa de Pensii Cluj

Valoarea punctului de pensie din sistemul public nu se modifică în anul 2025, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Conducerea Casei de Pensii face mai multe precizări, în urma adoptării OUG nr. 156 din 2024, cunoscută și ca Ordonanța trenuleț.

Valoarea punctului de pensie se menține la 81 de lei

Potrivit Ordonanței privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, în acest an valoarea punctului de referință a pensiei din sistemul public se menține la nivelul de 81 lei, arată reprezentanții Casei de pensii Cluj.

De asemenea, în ceea ce privește prevederile legii pensiilor, conform cărora “valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, acestea se vor aplica începând cu anul 2026”.

Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu

Conform precizărilor casei de pensii Cluj, în anul 2025 pensiile de serviciu nu se actualizează.

“Totodată, menționăm faptul că, întrucât dispozițiile art. XVI din O.U.G. nr. 156/2024 nu fac referire la drepturile acordate potrivit art. 4 alin. (1) lit. b), alin. (2) și art. 5 din Legea nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, acestea se indexează, cu rata medie anuală a inflației. Prin urmare, pensiile de urmaș și ajutorul lunar stabilite în temeiul Legii nr.56/2000, cu modificările și completările ulterioare, se indexează în anul 2025, cu rata medie anuală a inflației de 10,4%”, arată reprezentanții Casei de Pensii Cluj.

Nu se modifică nici indemnizațiile cu caracter special

Potrivit aceleiași ordonanțe, în anul 2025 se mențin în plată la nivelul acordat în luna noiembrie 2024 și următoarele drepturi:

  • indemnizațiile prevăzute de Decretul-Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizațiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația prevăzută de Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizației pentru activitatea de liber profesionist a artiștilor interpreți sau executanți din România, republicată;
  • indemnizațiile stabilite în baza Legii nr. 341/2004 a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului- Lupeni – august 1977, cu modificările și completările ulterioare;
  • ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, acordat în temeiul Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soțul supraviețuitor, cu modificările ulterioare.

Totuși, în urmă cu câteva zile, premierul Marcel Ciolacu a declarat că o indexare a pensiilor mici și medii ar putea fi făcută în luna septembrie, dacă bugetul statului va permite acest lucru. O decizie se va lua la prima rectificare de buget din acest an.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme în industria IT la Cluj. O companie de software a început CONCEDIERILE mascate

Publicat

the office

Segmentul IT, care a cunoscut o ascensiune înfloritoare la Cluj în ultimii ani, începe să scârțâie. După unii analiști, fenomenul o ia pe o pantă descendentă, iar bula este pe cale să se spargă.

Wolters Kluwer, o cunoscută companie de software din Cluj-Napoca, a trecut la concedieri mascate sub pretextul desființării unor posturi peste noapte, fără preaviz sau compensații financiare. Această metodă permite concedieri în tranșe fără a mai fi obligatorie intervenția ITM.

Probleme în industria IT la Cluj. O companie de software a început CONCEDIERILE mascate

„Concedieri peste noapte, la Cluj.
Am primit informații că o firmă de servicii financiare activă în Cluj, al cărei nume are inițialele WK, a dat afară mai mulți angajați, săptămâna aceasta, prin desființarea posturilor de azi pe mâine, fără preaviz (fără a anunța înainte) și fără compensații.

Pentru desființarea postului, firma trebuie să păstreze angajatul minim 20 de zile lucrătoare după decizia oficială de desființare a postului, iar această obligație legală sigur va fi respectată.

„În februarie mai urmează un val de concedieri”

Desființarea posturilor nu se consideră concediere colectivă și nu trebuie notificată la ITM, în cazul în care sunt afectați de această decizie simultan sub 30 de angajați în companiile care au peste 300 de angajați sau sub 10% din numărul total de angajați, dacă firma este mai mică.

Probabil din cauza acestor limite legale concedierea prin desființarea posturilor se face în mai multe tranșe lunare, pentru a evita intervenția Inspectoratului Teritorial de Muncă, care oricum nu prea știe face ceva util pentru cei afectați.

În urmă cu câteva luni, au concediat contractorii (angajați care lucrau pe PFA sau SRL), iar în februarie mai urmează un val de concedieri”, a scris pe pagina sa de Facebook marketerul și strategistul Doru Șupeală.

”Nu e normal ce se întâmplă”

O angajată a firmei a confirmat concedierile mascate.

”Am lucrat la WK câțiva ani, la data de 9 ianuarie am fost anunțată că mi se desființeaza poziția. Alăuri de mine au fost mulți alți colegi, unii având și până la o vechime de 23 ani .
Până la acea dată nu am primit nici o notificare despre faptul că ar fi nemulțumiti asupra prestației mele.
Am fost anunțată că aș putea rămâne până la sfârșitul lunii, 31 ianuarie, fiind încă 16 zile în care pot să mai lucrez, însă am primit 4 luni compensație, prezentată ca fiind o propunere foarte „bună” față de alți competitori.
După toți acești ani, am fost tratată cu foarte multă indiferență și fără nici o explicație față de situație, doar ca ar fi o reducere de personal datorată costurilor și că nu ar avea legătură cu performanțele mele.
Consider și eu că nu e normal ceea ce se întâmplat, orice demers este binevenit”, a spus aceasta,

Citește mai departe

EVENIMENT

„Verde” pentru înființarea Centrului de Adicții din Cluj-Napoca. Va trata dependența de droguri, alcool, jocuri de noroc, țigări

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca face un nou pas în lupta împotriva adicțiilor prin aprobarea unui proiect care vizează înființarea unui Centru rezidențial de recuperare pentru persoane cu adicții.

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat vineri o hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Direcției de Asistență Socială și Medicală, a unui imobil în vederea înființării unui Centru rezidențial de recuperare pentru persoane cu adicții.

Centrul va trata dependența de droguri, alcool, jocuri de noroc, țigări

Noul centru, situat în Valea Gârbăului, va aborda o gamă largă de dependențe, de la droguri și alcool până la jocuri de noroc, tulburări alimentare, nicotină, internet și telefon mobil.

Adriana Cristian, consilier local USR și cea care a propus înființarea centrului, a subliniat necesitatea unui astfel de centru multidisciplinar.

„Mă bucur foarte mult că acest proiect la care lucrăm împreună mai face un pas înainte, pentru că este o mare nevoie de centre de tratare a adicțiilor în România, dar este important și să nu ne limităm la a vorbi despre dependența de droguri atunci când discutăm despre adicții, ci să includem și alte forme, cum ar fi alcoolul, jocurile de noroc, tulburările de alimentație, chiar și nicotina, dependența de internet și de telefonul mobil”, a arătat Adriana Cristian.

Sprijin de la nivel european pentru dezvoltarea centrului

Ramona Strugariu, consilier local REPER, și-a oferit sprijinul și expertiza pe care a acumulat-o din funcțiile ocupate anterior la nivel european pentru implementarea cu succes a proiectului.

„Cred ce este foarte important acest proiect și aveți tot sprijinul meu și al REPER ca să putem dezvolta și atrage de la nivel  european expertiza necesară. Am lucrat foarte mult în zona de adicții și am avut parteneriate foarte bune cu Agenția Europeană Antidrog, există foarte mare interes de la acest nivel să se dezvolte parteneriate cu municipalitățile, în special cu cele mari”, a spus și Ramona Strugariu, consilier local REPER.

Primul centru de tratare a adicțiilor din țară

Primarul Emil Boc a anunțat că proiectul este un pionier în România și a salutat decizia Guvernului de a înființa asemenea centre regionale în toată șara.

„În urma discuției pe care am avut-o cu doamna Cristian și cu colegii din PNL și UDMR, noi am decis să pornim acest proiect pionier în România și ne bucurăm să vedem că și Guvernul, acum, intenționează să creeze centre regionale, dar noi vom fi cu siguranță primii care vor reuși să finalizeze un asemenea centru. Am avut o discuție preliminară cu doamna Strugariu și îi mulțumesc foarte mult pentru disponibilitatea sa de a pune la dispoziția Clujului expertiza, experiența și cunoștințele experților europeni pentru acest domeniu. În urma discuțiilor pe care le-am purtat și cu doamna viceprimar Olah Emese, care coordonează sectorul de profil, vă propun ca în această primăvară să avem o dezbatere publică extinsă, inclusiv cu experți europeni, astfel încât să creionăm acest proiect cât mai bine cu putință, întrucât ne apropiem acum de partea de implementare a sa”, a arătat primarul Emil Boc.

Colaborare cu alte țări pentru înființarea centrului

Viceprimarul Olah Emese a arătat că Primăria lucrează deja cu municipalitățile din țări în care această latură este mai dezvoltată, pentru a obține sprijinul lor.

„Având în vedere că acest proiect este de importanță majoră pentru comunitatea clujeană, am început deja să iau legătura cu statele în care acest sector este foarte bine dezvoltat, am avut discuții și schimburi de experiențe”, a arătat viceprimarul Olah Emese.

Proiectul de la Cluj-Napoca reprezintă un model unic în România. Centrul din Valea Gârbăului va beneficia de parteneriate locale și internaționale pentru a oferi sprijin persoanelor cu adicții și pentru a educa publicul cu privire la pericolele dependenței.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate