ECONOMIE
Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-au întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit

Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-au întâlnit la Cluj. Construction & Infrastructure Summit, cel mai important eveniment de profil din România, a adunat, în februarie, la Chios Lounge, specialiști din construcții, industrii auxiliare și autorități de reglementare.
Au fost înregistrate 650 cereri de participare, scrie Transilvania Business.
La eveniment au participat manageri ai companiilor majore din construcții și instalații, ai firmelor de proiectare și arhitectură și ai dezvoltatorilor imobiliari.
Mai marii din domeniul CONSTRUCȚIILOR s-au întâlnit la Cluj. Peste 600 de PARTICIPANȚI la Construction & Infrastructure Summit
Printre invitați s-au numărat reprezentanți ai universităților și autorităților implicate în activitatea acestor industrii, sub forma unui mediu construit special în vederea asigurării unei comunicări directe și nemijlocite a factorilor de decizie.
„Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe”
Printre temele dezbătute s-au aflat parteneriatele, decarbonizarea și criza de personal.
„Mă bucur ca breasla constructorilor a reușit să se adune în orașul cel mai frenetic din punctul de vedere al dezvoltărilor de toate felurile din România. Sper ca modelul Clujului să fie molipsitor și pentru alte orașe, să ne întâlnim și în alte localități cu astfel de ocazii.
Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot să aducă un plus major care să o ajute să crească sănătos pe o perioadă îndelungată. Bucureștiul e capitala României, dar în ultimii 10 ani Clujul a fost dat întotdeauna ca exemplu pentru de cele mai bune lucruri, inclusiv pentru competiții sportive sau evenimente culturale”, a spus Cristian Erbașu, director general al companiei „Construcții Erbașu”.
Au participat și numeroși invitații speciali: din mediul de afaceri, Dan Pitic – Scala & Ax Perpetuum, Alexandru Fulga – Concrete & Design Solutions, iar din partea instituțiilor și organizațiilor, Viorel Pleșa – Garda de Mediu Cluj, Radu Rațiu – Comisia de Urbanism Cluj-Napoca, Ciprian Neag – Inspectoratul de Poliție al Județului, Dinu Popescu – ARIC, Cosmin Morărescu – Ordinul Arhitecților Filiala Transilvania.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Bugetul pe 2025 al CTP Cluj-Napoca a fost aprobat. Bani pentru autobuze și stații de încărcare electrice și cu hidrogen

Consiliul local Cluj-Napoca a aprobat luni bugetul pe anul 2025 al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca. Bugetul prevede bani pentru autobuze electrice și cu hidrogen, dar și pentru stații de încărcare pentru acestea
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au aprobat, în ședința ordinară de luni, 7 aprilie, bugetul pe 2025 al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca.
Venituri mai mari estimate în 2025
Compania de Transport Public Cluj-Napoca estimează pentru anul acesta venituri de 267,4 milioane de lei, în creștere cu 4,5% față de anul trecut (255,9 milioane de lei).
Veniturile din servicii prestate sunt estimate la 259,1 milioane de lei, fiind principala sursă de venit. De asemenea, se mai estimează venituri de 334.000 lei din redevențe și chirii, 1,27 milioane de lei din vânzarea mărfurilor, 722.000 de lei din producția de imobilizări, 4,6 milioane de lei din subvenții pentru investiții și 1, 22 milioane de lei din alte venituri.
CTP plătește „taxă pe stâlp” de 2,2 milioane de lei
De asemenea, și cheltuielile estimate, în valoare 264,5 milioane de lei, sunt mai mari decât anul trecut (253,2 milioane de lei).
O influență majoră la acest capitol este introducere taxei pe stâlp, pentru construcțiile speciale, măsură care va genera o taxă suplimentară estimată de 2,2 milioane de lei. Cheltuielile cu salariile sunt estimate la 150,5 milioane de lei, iar cu tichetele de masă, de 10,5 milioane de lei. 474.000 de lei sunt cheltuielile sociale, iar alte 2,02 milioane de lei sunt estimate pentru plata dobânzii unui credit.
Este astfel preconizat un profit de circa 2,34 milioane de lei, peste cel realizat în 2024 (2,24 milioane de lei).
Investiții în autobuze electrice și pe hidrogen
Anul acesta, CTP Cluj-Napoca își propune să realizeze investiții de 422,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a bifat investiții de 19 milioane.
Printre investițiile de anul acesta se numără:
1. Mijloace fixe care vor fi în proprietatea CTP – 4,62 milioane de lei, inclusiv un aparat defectoscopie cabluri (1,4 milioane de lei) și o spălătorie mecanică cu decantor nămol (950.000 lei)
2. Mijloace fixe care vor intra în patrimoniul privat al Primăriei Cluj-Napoca, și vor fi date în concesiune către CTP – 409, 4 milioane de lei, inclusiv:
- 49 de autobuze electrice articulate (182,5 milioane de lei)
- achiziție autobuze cu pile de combustie pe hidrogen (97 milioane de lei)
- stație de producere și alimentare cu hidrogen (84 milioane de lei)
- alimentare cu energie electrică stații de încărcare autobuze electrice (19,7 milioane de lei)
- 10 minibuze electrice pentru elevi (17,5 milioane de lei)
- automate stradale de ticketing (2,4 milioane de lei)
- modernizare platformă management sistem de ticketing (1,7 milioane de lei)
- implementare, dezvoltare platformă online pentru încărcarea titlurilor de călătorie pe carduri de transport (1,3 milioane de lei)
3. Studii și proiecte tehnice – 3,27 milioane lei
4. Returnare rate credit de investiții – 8,8 milioane de lei
Proiectul a fost aprobat cu 18 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și 3 abțineri.

Starea de degradare a străzilor private este o problemă cu care mulți locuitori ai comunei Florești se confruntă zilnic. Astfel, primarul Bogdan Pivariu anunță o campanie de preluare a acestora de către administrația locală și asfaltarea lor.
Primăria comunei Florești desfășoară o campanie inedită. Asociațiile de proprietari care dețin străzi private pe care nu își permit să le întrețină sunt încurajate să le doneze administrației locale, care în schimb se va ocupa de asfaltarea și întreținerea lor.
„Avem o problemă în Florești. Multe din străzile private din localitate nu sunt întreținute și sunt lipsite de asfalt. Și când spun multe, nu exagerez. Din acest motiv, am lansat campania de preluare a străzilor private în domeniul public. Dacă și strada ta se află în această situație, accesează link-ul și urmează pașii pentru donație. Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute. Aceasta este normalitatea!”, a transmis primarul Bogdan Pivariu.
Infrastructură mai bună pentru floreșteni
Străzile preluate vor fi modernizate cu asfalt și ulterior întreținute.
Prin această campanie, adminstrația locală își propune să:
- Crească mobilitatea în Florești
- Modernizeze infrastructura
- Dezvolte sustenabil comunitatea
Cum te poți înscrie în campanie
Administratorii de asociație sau coproprietarii unui drum privat pot completa formularul online pentru a iniția demersurile premergătoare procesului de predare a drumului în administrare publică.
În baza acestor informații, reprezentanții Primăriei vor analiza particularitățile drumului și, odată ce au o concluzie, vor contacta solicitantul pentru o întâlnire la Primărie, în care să stabilim pașii de urmat.
EVENIMENT
Premieră națională la Cluj. Centrul de tumori mamare al Institutului Oncologic, acreditat la Societatea Germană de Oncologie

Institutul Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” (IOCN) Cluj-Napoca a înregistrat o premieră națională, după ce a primit o recunoaștere la nivel international și a devenit primul centru din România acreditat de Societatea Germană de Oncologie.
Managerul IOCN, Cătălin Vlad, a declarat, marți, că centrul de tumori mamare din cadrul Institutului a îndeplinit toate criteriile de calitate ale cerințelor tehnice și medicale pentru programul de certificare ale centrelor europene de cancer de sân.
”Este o premieră la nivel național, centrul de tumori mamareal IOCN fiind este prima unitate certificate international prin acreditarea Societății Germane de Oncologie. Procesul a început în iunie 2021, fiind unul laborios.
Primul audit a avut loc în decembrie 2022, iar auditul final a fost în noiembrie 2024, iar în martie 2025 am primit acreditarea.
De ce am dorit să facem această acreditare? Pentru creșterea serviciilor medicale ale pacienților noștri, iar prin asigurarea unui control de calitate extern, succesul este asigurat.
Potrivit unor studii, pacientele tratate în astfel de centre specializate, de către o echipă multidisciplinară, beneficiază de rezultate oncologice îmbunătățite, cum ar fi creșterea supraviețuirii cu 5-10% și a calității vieții..
Am creat un model de bune practici la nivel national, care să fie replicat și implementat în întreaga țară”, a spus Vlad.
Pacienții, tratați ca în Germania
Chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu a explicat, la rândul său, ce înseamnă acreditarea din partea Societății Germane de Oncologie.
”Când ai date poți ajuta, cu adevărat, pacienții. Datele de la registrul institutional, trimise în studii internaționale ne-au arătat în urmă cu 10 ani că supraviețurile noastre sunt sub media europeană și se impunea o intervenție, făcută pas cu pas, prin îmbunătățirea protocoalelor. Toate s-au petrecut în ceea ce privește cancerul de sân într-un context care a existat de 20 de ani la IOCN.
Acest centru de tumori mamare există acum într-o configurație acceptată la nivel european.
(…) Facem toate demersurile pentru ca pacienții noștri să urmeze protocoale asemeni unui pacient din Germania”, a precizat Achimaș-Cadariu, care a adăugat că este în curs certificarea Centrului de Tumori Pulmonare a IOCN.
1200 de noi cazuri pe an
Coordonatoarea centrului de tumori mamare al IOCN, Nicoleta Antone, a explicat că se înregistrează anual 1200 de cazuri noi de cancer mamar.
”S-a dorit implementarea controlului calității al Societății Germane de Cancer, fiind nevoie să îndeplinim numeroase condiții.
Tratarea pacienților în astfel de centre specializate crește supraviețurirea cu 10%, ceea ce este important.
Centrul de tumori mamare este, de fapt, o rețea de medici specializați, interconectați și un mod de lucru standardizat, scopul fiind să crească supraviețuirea”, a menționat Antone.
Recunoașterea calității profesionale a medicilor de la IOCN
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis un mesaj în care a spus că recunoașterea este importantă pentru IOCN, dar și pentru România.
”Este o recunoaștere a calității profesionale a medicilor de la IOCN, institut care este un lider în domeniul tratamentului cancerului. Recunoașterea internaționalăă este rezultatul activității medicilor de aici, dar este importantă pentru și paciente pentru că li se oferă o șansă la supraviețuire și la creșterea calității vieții”, a spus Rafila.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria cu Craiova: Cred că trebuia să fim mai PRAGMATICI, să nu mai ratăm atâtea OCAZII

CFR Cluj și-a adjudecat și cea de-a doua partidă disputată cu CSU Craiova, luni seara, de această dată în play-off-ul Superligii. Clujenii au practicat un fotbal spectaculos, învingând cu 2-0. După meci, antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu, s-a declarat mulțumit de jocul elevilor săi.
„Băieții merită felicitări. Până în acest moment au făcut un sezon excelent. Chiar asta am vorbit și la ședință ieri. Sincer, nu mă așteptam să facem un sezon bun până acum, chiar și în Cupă, însă din păcate nu se vede în clasament. Cred că trebuia să fim mai pragmatici, să nu mai ratăm atâtea ocazii și să avem mai multe puncte.
Dan Petrescu (CFR Cluj), după victoria cu Craiova: Cred că trebuia să fim mai PRAGMATICI, să nu mai ratăm atâtea OCAZII
Am avut două meciuri acasă, cu Dinamo și Craiova, și am câștigat lejer. Au fost foarte multe puncte pierdute pe drum. Dacă astăzi nu câștigam, era greu să mai avem pretenții. Victoria ne dă moral, încredere. Avem o săptămână să pregătim meciul următor. Sperăm să nu avem accidentări și să câștigăm.
Când am jucat cu Ballkani, erau Korenica, Rrahmani, Thaqi și Emerllahu și toată lumea râdea de noi. După au venit la noi în campionat și au jucat foarte bine. Korenica este un băiat foarte bun, nu supără pe nimeni niciodată. Joacă mijlocaș, în atac, și în poartă intră dacă îl întrebi. E un spirit bun la echipă și asta se vede pe teren.
Nu sunt de acord cu statisticile. Să nu fie accidentări. Că dacă pierdem 2-3 jucători importanți, va fi greu. E clar că aș fi vrut să mai avem 2-3 jucători în plus. Deocamdată nu s-a desprins nimeni. E clar că FCSB are prima șansă, dar eu cred că și cei de pe locul 6 trebuie să spere. Etapa viitoare va fi una importantă, vedem ce și cum”, a spus Dan Petrescu la Prima Sport.
Întrebat despre primul gol, Petrescu a răspuns:
„Kamara are un talent incredibil. Poate până acum nu l-a arătat, dar în ultimul timp îl arată și ne bucurăm pentru asta, e în formă maximă.
Simao are pasele astea la care nu te aștepți. Poate juca și în stânga și în dreapta, are o imaginație incredibilă pentru un fundaș lateral. Și eu am fost fundaș lateral, el poate face diferența. I-am dat libertate să facă aceste lucruri, e un jucător de clasă.
A fost o acțiune în 3, cu Korenica. Despre el ce să mai spunem? Numai la superlativ se poate vorbi despre un asemenea jucător, joacă pe orice poziție și își face treaba extraordinar de bine”.