ACTUALITATE
Maestrul Ștefan Vannai va primi Premiul pentru Întreaga CARIERĂ la „Rock & Blues Nights by Cluj Blues Fest”

Profesorul de jazz Ştefan Vannai va primi Premiul pentru întreaga activitate artistică în slujba muzicii românești din partea festivalului Cluj Blues Fest.
„Premierea va avea loc duminică, 19 septembrie, ora 19.00, pe scena „Rock and Blues Nights by Cluj Blues Fest” din Iulius Parc.
La edițiile trecute, Cluj Blues Fest i-a premiat pe muzicienii clujeni Costi Cămărășan de la Compact, respectiv Rodion Roșca de la Rodion GA.
Despre Ştefan Vannai:
Ștefan Vannai se confundă cu celebrul Big Band GAIO, pe care îl conduce de zeci de ani. Ansamblul de jazz aparține Casei de Cultură a Studenților, iar prin mâna sa au trecut generații de studenți amatori de jazz. Acesta este fondatorul festivalului Jazz Napocensis.
„Rock & Blues Nights by Cluj Blues Fest” va avea loc în weekend-ul 18-19 septembrie, în Iulius Parc, iar pe scenă vor urca trupele Marcian Petrescu & Trenul de Noapte, Quo Vadis, FOXY Lady Band, Leslie Wolf & The Groovemakers, Green Onions Experience și Masterpiece Romania- tribute Metallica.
Biletele pot fi procurate online de pe platforma Ambilet.ro.
Evenimentul este organizat de Asociația Clujul Cultural”, informează organizatorii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
„Undă verde” pentru primele drumuri de legătură la centura metropolitană. Dan Tarcea: În 2026 începem lucrările efective

Consilierii municipiului Cluj-Napoca au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru primele trei drumuri de legătură la centura metropolitană. Proiectele prevăd infrastructură modernă, cu piste de biciclete, trotuare și stații de transport public.
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, proiectele privind primele trei drumuri de legătură la centura metropolitană, un pas important în descongestionarea traficului din zona Mănăștur și facilitarea accesului către viitoarea arteră ocolitoare a orașului.
Tarcea: „În anul 2026, sperăm să putem începe lucrările”
Viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că speră ca, în această vară, toate drumurile de legătură pregătite să fie supuse dezbaterii și votului în Consiliul Local. El a declarat că primele lucrări în teren ar urma să aibă loc anul viitor.
„Planul nostru este să avem în această vară toate drumurile de legătură care sunt în pregătire la dezbatere în consiliul local, pentru că este o muncă colosală depusă de proiectant. Îi felicit pentru că au găsit variantele optime pentru a putea avea aceste prime trei drumuri de legătură, urmează în perioada următoare să le avem și pe celelalte. Va trebui să stabilim, prima dată, procedurile de expropriere, iar în paralel vom merge și cu partea de proiectare, astfel încât, în anul 2026 să putem începe lucrările la aceste drumuri de legătură cu centura”, a declarat Tarcea.
Drumurile vor lega Mănășturul la centură
Proiectele vizează zona de sud a cartierului Mănăștur, conectând străzile Basarabiei, Huedinului, Mehedinți și zona Edgar Quinet – Făget cu nodul 8 al centurii.
Silviu Tegzeșiu, șeful de proiect, a subliniat complexitatea lucrărilor. Noile drumuri nu vor permite accesul vehiculelor grele, tocmai pentru a proteja cartierele și a păstra siguranța rețelei stradale.
„Drumurile asigură legătura părții de sud a cartierului Mănăștur: strada Basarabiei, strada Huedinului, Mehedinți, cu nodul 8. Aceste străzi sunt gândite pentru a descongestiona mare parte din traficul care astăzi e preluat de străzile Câmpului, Primăverii și Mehedinți. Va fi interzis accesul vehiculelor grele pe străzile respective, deoarece rețeaua colectoare de străzi, în continuare, nu permite trafic mai mare”, a arătat acesta.
Piste de biciclete, spații verzi și stații de autobuz
Noile drumuri vor include piste pentru biciclete, trotuare, spații verzi, ziduri de sprijin și drenaje pentru apa pluvială, rezolvând astfel și problemele grave de scurgere a apelor din zonă.
„Sunt străzi cu declivități mari, 10-12%, cu probleme deosebite din punct de vedere al amenajării intersecțiilor, iar prin proiectul pe care l-am propus noi, am căutat să rezolvăm următoarele probleme: să asigurăm acces facil la centură, să facem o conexiune corespunzătoare, cu pistele de biciclete care sunt prevăzute a fi dezvoltate în lungul centurii. Asta înseamnă că străzile au niște lățimi corespunzătoare: parte carosabilă de 7 metri, spațiu verde de 1,5-2 metri, piste de biciclete și trotuare pe o parte sau pe ambele părți, după caz”, a mai arătat proiectantul.
Exprorpieri consistente pentru realizarea drumurilor
Unul dintre cele mai mari obstacole în realizarea acestor drumuri de legătură îl reprezintă gradul ridicat de ocupare al terenului. Potrivit lui Silviu Tegzeșiu, peste jumătate din suprafețele necesare sunt deja construite, ceea ce a impus costuri ridicate de expropriere, calculate pe baza grilei notariale.
„Faptul că mai mult de jumătate din spațiu este deja construit, a impus valori mari de exproprieri, valori date conform grilei notarilor pe evaluări de suprafață. S-a ocupat o suprafață mult mai mare decât cea existentă în momentul de față a străzii, care are între 4 și 6 metri. Noi ajungem la o tramă stradală, pe anumite locuri, de 18 metri sau mai mare. De asemenea, am prevăzut stații de transport în comun, ziduri de sprijin și consolidări ale unor lucrări existente. S-au amenajat cât mai bine posibil intersecțiile și toate străzile care vor fi în continuare”, a explicat acesta.
Probleme cu scurgerea apei pluviale
În plus, zona vizată are probleme majore cu scurgerea apei pluviale, prin urmare, proiectanții au inclus rețele de colectare a apelor pluviale nu doar pentru străzile nou construite, ci și pentru a fi compatibile cu viitoarele extinderi ale rețelei rutiere.
„Din aceste considerente, este necesară ocuparea unor suprafețe suplimentare, realizarea unor accese și mici lucrări pentru corelarea acceselor existente cu strada și rețele de descărcare a apei pluviale corespunzătoare, atât pe străzile proiectate de noi, dar și care să poată fi preluate pe viitor și pe celelalte străzi, având în vedere că nu sunt emisari naturali în zonă și întreaga zonă are probleme de scurgere a apei pluviale”
Drumul DL22 – legătura cu Aleea Bâlea
- Amplasament: de la Nodul 8 al centurii metropolitane, înspre Cernăuți – Basarabiei – Dimitrie Gusti – Aleea Bâlea.
- Lungime traseu: 872 metri
- Suprafață carosabil nou: 8.680 mp
- Pistă de biciclete: 2.840 mp
- Spații verzi: 4.400 mp
- Stații transport în comun: 4
- Valoare totală estimată: 80.021.695 lei (fără TVA)
- Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)
Drumul DL23 – conexiune în cartierul Mănăștur
- Amplasament: între strada Basarabiei și intersecția cu strada Mehedinți (via Bucovina – Huedinului)
- Lungime traseu: 697 metri
- Lățime carosabilă variabilă: 6,00–7,00 metri
- Suprafață carosabil nou: 6.270 mp
- Spații verzi: 1.933 mp
- Valoare totală estimată: 28.296.916 lei (fără TVA)
- Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)
Drumul DL24 – în zona Edgar Quinet – Făget
- Amplasament: pe versantul stâng al Văii Popii, între pădurea Bisericii și zona Fundătura, peste str. Edgar Quinet
- Lungime traseu: 820 metri
- Suprafață carosabil nou: 8.028 mp
- Spații verzi: 2.019 mp
- Stații de transport în comun: 3
- Valoare totală estimată: 27.674.426 lei (fără TVA)
- Durată estimată: 24 luni (3 luni proiectare + consultanță, 3 luni achiziție, 18 luni execuție)
Amintim că, în ședința consiliului local de vineri, a fost aprobat și Culoarul de Mobilitate Nord – care se întinde de la Podul Răsăritului și până la Podul IRA, o investiție estimată la peste 1 miliard de lei, cu TVA.

Primăria municipiului Cluj-Napoca readuce concertele de fanfară în aer liber, din luna iulie, în foișorul din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.
Consilierii locali au aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, alocarea sumei de 60.000 de lei de la bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea de concerte de fanfară în Parcul Central. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică, în lunile iulie, august și septembrie 2025.
„Primăria municipiului Cluj-Napoca îşi dorește să mențină o mai veche tradiție a concertelor de fanfară din foişorul Parcului Central. Evenimentul «Concerte de Fanfară în Parcul Central» le va oferi clujenilor spectacole in aer liber, în zilele de duminică din lunile iulie, august și septembrie.
Fiind o formație alcătuită în majoritate din diverse instrumente de suflat și de percuție, Fanfara va avea un repertoriu variat, care cuprinde compoziții clasice, jazz-ragtime, polka, mazurka, valsuri sau folclor”, se arată în proiectul de hotărâre.
Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
EDUCATIE
Daniel David, despre programul de guvernare: Noi, cei din educație și cercetare, vom fi mulțumiți

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că se lucrează la programul de guvernare și, chiar dacă lucrurile nu arată bine din punct de vedere financiar, nu sunt motive de îngrijorare pentru cei care lucrează în învățământ.
David a spus, din nou, că ar putea continua în funcția de ministru, cu anumite condiții, prima fiind să i se facă invitația în acest sens.
Daniel David: Toți înțeleg că educația este o prioritate
Daniel David a spus, în cadrul întâlnirii online pe care o are cu cei interesați de învățământ, că încă se lucrează la programul de guvernare.
„Eu cred că, atunci când vom ajunge la o variantă finală, noi, cei din cercetare și educație, vom fi mulțumiți. În ceea ce privește aspectul financiar, sigur, lucrurile sunt complicate pentru că țara este într-o situație de criză sub acest aspect, lucrurile nu arată bine, deficitul este foarte mare… Ce știu este că toți înțeleg că educația și cercetarea sunt priorități strategice ale țării și că acest lucru va trebui luat în considerare”, a spus Daniel David.
Daniel David nu știe dacă va continua ca ministru
Daniel David a răspuns din nou și întrebărilor privind păstrarea funcției de ministru al Educației. El spune că lucrurile sunt „complicate”, dar nu exclude faptul că ar putea rămâne în această funcție.
„Dacă voi fi invitat, dacă există suport pentru politicile și reformele pe care eu cred că trebuie să le implementăm, dacă sprijinul este și politic, și financiar pe termen lung, atunci probabil că voi continua. Dacă una dintre condiții nu va fi îndeplinită, probabil că va fi altcineva ministru. Dar sunt convins că, prin prisma programului pe care îl avem creionat în acest moment, sistemul de educație va fi protejat și va merge în direcția corectă”, a mai spus Daniel David.
ADMINISTRAȚIE
Tensiuni în Consiliul Local Cluj-Napoca. Vatra Românească, acuzată de USR de ură, plătește 90 lei chirie în buricul târgului

O dezbatere tensionată a avut loc vineri, 13 iunie, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca pe tema prelungirii contractelor de închiriere pentru mai multe organizații non-guvernamentale care ocupă spații din patrimoniul municipiului.
Scânteia conflictului a fost generată de includerea în același proiect de hotărâre a unei organizații acuzate de USR de instigare la ură interetnică, Asociația Vatra Românească, alături de alte entități, inclusiv cabinete medicale și grupuri artistice.
USR a solicitat retragerea proiectului
Alexandra Oană, consilier local USR, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de la punctul 42, argumentând că este necesară o analiză individuală pentru fiecare organizație în parte, nu o decizie „la pachet”.
„Aș vrea să vă solicit să retragem de pe ordinea de zi proiectul numărul 42, ce prevede prelungirea contractului de chirie pentru diverse asociații și fundații, ceea ce ne-ar permite să revenim asupra acestui subiect, într-o ședință următoare, cu HCL-uri individuale pentru fiecare organizație, nu cu un HCL ce ne obligă acum să tratăm toate aceste organizații la pachet”, a transmis Oană.
Ea a argumentat că USR susține politica de sprijin a ONG-urilor, însă consideră că ea trebuie corelată strâns cu beneficiile aduse comunității, întrucât spațiile din patrimoniul local sunt o resursă extrem de valoroasă, iar prelungirea tacită a unor contracte care datează din anul 2000 nu este nici transparentă, nici echitabilă.
ONG, acuzat de instigare la ură interetnică
Alexandra Oană a adus în discuție directă activitatea Asociației Vatra Românească, acuzând-o că a promovat teme care instigă la ură interetnică.
„Alocarea unui spațiu din patrimoniul local către o organizație, Vatra Românească, care și-a trecut în raportul de activitate comunicări științifice precum: «Zilele Culturale Maghiare – O manipulare hungaristă», «Suveranismul, o nouă ordine mondială» sau «Provocări hungariste» nu este o politică responsabilă și nu reflectă valorile și prioritățile acestui oraș. Cu ocazia votului din 18 mai s-a văzut limpede care sunt valorile și prioritățile clujenilor”, a mai afirmat consilierul local USR.
Lena Iusco, membră a partidului Sens, a solicitat la rândul său retragerea proiectului, afirmând că acesta nu respectă procedurile prevăzute în HCL 65/2013 privind evaluarea activității organizațiilor beneficiare. Alți doi clujeni, neafiliați politic, au intervenit solicitând consiliului local responsabilitate și seriozitate în tratarea acestui subiect.
Emil Boc: „Am procedat ca la carte”
Primarul Emil Boc a respins solicitarea de retragere a proiectului, afirmând că administrația a respectat procedura legală în întocmirea proiectului și că termenul limită pentru aprobarea acestuia este 30 iunie, pentru a asigura predictibilitatea activităților pentru toate organizațiile vizate.
„Din perspectivă legală, împreună cu aparatul administrativ al Primăriei, am procedat ca la carte, respectând exact toată legislația în vigoare în momentul de față. Dacă cineva poate să îmi invoce un articol sau un aliniat dintr-o lege, dintr-o hotărâre, care nu este respectat în acest proiect, vă rog să o facă”, a spus Boc.
„Cu ce drept să vin eu să cenzurez activitatea unei organizații?”
El a susținut că, în absența unei decizii legale de interzicere, nu poate fi justificată cenzurarea unei organizații doar pentru opiniile sale.
„Atât timp cât o asociație nu este interzisă de lege, printr-un for al statului român, cu ce drept să vin eu, ca om politic, să cenzurez activitatea unei organizații, pentru că eu nu sunt de acord cu ceea ce spune. Avem mecanisme legale și constituționale pentru interzicerea unei asociații, fundații sau declararea neconstituționalității unui partid politic”, este de părere primarul Emil Boc.
Primarul, apel la consiliul local să respecte dreptul la liberă exprimare
Primarul a invocat principiile europene ale diversității și libertății de exprimare și a avertizat asupra riscului de excludere.
„Aș vrea să îi invit pe toți care gândesc european și democratic să reflecteze la două principii: principiul acceptării celuilalt și principiul validității libertății de exprimare a celor care nu sunt de acord cu opinia majoritară. Aceste lucruri trebuie să le avem în vedere dacă dorim să creăm o cultură urbană deschisă, care este cheia unei culturi europene”, a mai arătat edilul.
Poziții divergente între consilierii locali
PSD, prin vocea consilierului Ovidiu Săcară, a respins ideea retragerii.
„Nu este normal ca prin această acțiune să amânăm o hotărâre care este încadrată în calendar și să afectăm atât de multe organizații și entități care așteaptă de la noi un răspuns. Dacă acest proiect va trece, eu solicit din start ca această evaluare anuală, să o facem, cel puțin în primul an de activitate, la șase luni de zile”, a afirmat acesta.
UDMR: „Trebuie să luăm această decizie strict din punct de vedere legal”
Viceprimarul UDMR Olah Emese a declarat că, deși nu susține activitatea Vetrei Românești, decizia trebuie luată pe baza criteriilor legale existente.
„Am fi ultimul grup care să susținem activitatea unei asemenea asociații, dar astăzi pe ordinea de zi e un proiect pentru prelungirea unui contract de închiriere și trebuie să stabilim strict legal dacă au fost îndeplinite condițiile stabilite de acest for. Trebuie să luăm această decizie strict din punct de vedere legal. Aș fi de acord să revizuim aceste criterii, dar aceasta este legea în vigoare și modificarea HCL durează, nu avem cum să ne încadrăm până la 30 iunie”, a afirmat Olah Emese.
Acuzații lansate la adresa USR „din toate părțile”
Viceprimarul Dan Tarcea a acuzat USR că, prin această inițiativă, a pus „români împotriva maghiarilor”, iar în replică, Alexandra Oană a clarificat că USR nu contestă dreptul la exprimare, ci dreptul de a ocupa un spațiu public fără a demonstra un beneficiu real pentru comunitate.
„Nu are nicio organizație un drept inerent asupra spațiilor din patrimoniul Primăriei, care trebuie să fie atribuite în baza unui beneficiu public și aș vrea să vă întreb cum beneficiază comunitatea clujeană de pe urma acestor activități, cum anume instigarea la ură contribuie la comunitate”, a spus Oană.
De cealaltă parte, Cosma de la AUR a afirmat că USR face campanie electorală: „Am avut un an jumate de campanie electorală și s-a terminat, haideți să nu mai facem campanie pe astfel de subiecte”, a spus acesta. La rândul ei, Anca Ciubăncan, tot din partea AUR, a acuzat USR de instigare la ură și dezbinare.
Concluzia: proiectul respectă prevederile legale
După mai bine de o oră și jumătate de dezbateri, s-a constatat că reglementările legale sunt respectate și președintele de ședință a decis trecerea la ordinea de zi. Proiectul nu a fost retras, iar dezbaterea a evidențiat nevoia unei reevaluări a criteriilor de alocare a spațiilor.
USR a anunțat că a depus ieri un proiect de regulament privind închirierea spațiilor din patrimoniul municipiului, astfel că subiectul va reveni în discuție într-o ședință ulterioară.
Chirie de 90 lei/lună în centrul orașului
Asociația Vatra Românească a avut un rol semnificativ în incitarea conflictului interetnic violent de la Târgu Mureș din 1990, scrie PressOne. Ea a stat la baza apariției Partidului Unității Naționale a Românilor (PUNR), considerat primul partid extremist de după Revoluție, care l-a propulsat pe Gheorghe Funar în politica națională.
Asociația închiriază însă din 2000 un spațiu de 92 mp în centrul Clujului, pentru care plătește doar 90 lei/lună, în baza ideii că ar desfășura activități în beneficiul comunității.