EDUCATIE
Luni, 12 iunie, încep probele la BACALAUREAT. Care sunt VARIANTELE pentru organizarea examenului
Luni, 12 iunie, este programată prima probă în cadrul examenului de Bacalaureat, în sesiunea de vară. În contextul în care, deocamdată, greva profesorilor continuă, au fost luate în calcul mai multe variante privind desfășurarea examenului, scrie Alba24.ro.
Potrivit calendarului de examen, în perioada 12-21 iunie sunt programate probele de competențe – română, limbă străină și digitale. Probele scrise vor fi în 26-29 iunie.
Ministerul Educației a prelungit deja perioada de înscriere la examen, până vineri, 9 iunie. Același termen limită este și pentru încheierea situației școlare.
De asemenea, ministrul Ligia Deca a anunțat și luarea în calcul a variantei de echivalare cu notele din timpul liceului, pentru probele orale.
Bacalaureat 2023 – variante luate în calcul
Dacă greva continuă și săptămâna viitoare, s-a discutat inclusiv și de amânarea examenului. Mai jos, câteva variante:
1. amânarea examenului sau decalarea probelor
2. suspendarea probelor de competențe și echivalarea cu note obținute în clasa a XII-a
3. liceenii aflați în situație de corigență vor putea primi o notă în plus pentru a remedia situația (examenele de corigență sunt în 3-14 iulie, după care liceenii se pot înscrie la bacalaureat, sesiune a doua)
4. încheierea situației școlare, pe discipline, doar cu două note
Până la finalul acestei săptămâni, ar trebui să se cunoască condițiile în care se va desfășura examenul de Bacalaureat.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că ministerul are pregătite mai multe scenarii privind examenul, însă ideea este să fie susținute probele la datele anunțate.
”Cred că este de dorit să nu împingem nici cursurile, nici probele de examen mai mult în perioada verii, din motive obiective, care ţin de temperaturi, de stresul pe care, mă rog, l-ar putea suferi copiii”, a spus Deca.
Este a treia săptămână de grevă generală în Educație, cea mai mare din acest sector, din ultimii 18 ani. Sindicaliștii au anunțat noi proteste, solicitând să le fie rezolvate toate solicitările privind atât salariile, cât și „viitorul educației”.
Calendar Bacalaureat 2023
29 mai—9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D
19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
Bacalaureat 2023: reguli pentru desfășurarea probelor
La Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A sunt stabilite nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română. Acestea sunt, în ordine: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.
Potrivit procedurii de examen, imediat după susținerea probei de către un candidat, cei doi profesori examinatori stabilesc nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română al candidatului, pe baza nivelului înscris în borderourile individuale.
De asemenea, „nu se admite schimbarea biletului de examen”. În cazul în care candidații refuză să răspundă întrebărilor formulate, se consideră că nu au susținut proba A, de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română
La proba D, evaluarea competențelor digitale, pe baza unui punctaj, pentru candidați se stabilește nivelul de competență: începător, mediu, avansat sau experimentat.
La proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, pentru candidați se stabilește nivelul (certificat) de competență, de la A1 la B2, conform Cadrului european comun de referință pentru limbi, în urma aplicării baremelor de notare și evaluare.
Proba de evaluare a competențelor digitale – Proba D
Fiecare examinator acordă un punctaj exprimat printr-un număr întreg cuprins între 0 și 100. Punctajul final al fiecărui candidat se calculează ca media aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior.
În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează:
20-30 de puncte – utilizator începător
31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu
56-74 de puncte – utilizator avansat
75-100 de puncte – utilizator experimentat
Candidații care obțin 0-19 puncte primesc un certificat de atestare a competențelor digitale pe care se scrie punctajul, fără acordarea unui nivel de competență.
Rezultatele obținute de candidații care au participat la probele de competențe digitale sunt afișate după evaluarea tuturor candidaților care au susținut proba în aceeași zi, în termen de cel mult două zile de la susținerea probei, conform procedurii.
Elevii care au obținut o certificare cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice și/sau o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale au putut solicita echivalarea acestora cu proba C și/sau D.
Proba C – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
Proba C – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se face prin trei tipuri de probe:
– proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat
– proba scrisă, cu durată de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise
– proba orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală
La proba de înțelegerea unui text audiat, instrucțiunile pentru candidați sunt citite de către un membru al comisiei / asistent, în limba română / maternă, în fiecare sală de examen. Instrucțiunile standard, pentru toate limbile moderne la care se organizează examen, sunt următoarele:
„Veți asculta două materiale audio diferite, fiecare de câte două ori. Pentru fiecare dintre acestea, veți avea la dispoziție aproximativ un minut pentru a citi întrebările de pe foaia primită. Prima audiere a materialului va fi urmată de un minut de pauză în care puteți începe să răspundeți la întrebări. A doua audiere a materialului va fi urmată de două minute de pauză, pentru a vă definitiva răspunsurile. Aceleași etape se vor succeda și în cazul celui de-al doilea material audio.”
În document apare că nu se admit întreruperi în timpul audierii textelor și se iau măsuri pentru a se asigura audiția în condiții optime.
Proba scrisă a probei de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este structurată în două părți:
– prima parte a probei scrise evaluează competența de înțelegerea unui text citit
– partea a doua a probei scrise evaluează competența de producerea de mesaje scrise
Fiecare bilet conține câte trei întrebări de dificultate progresivă, pe baza cărora profesorii examinatori stabilesc încadrarea candidatului în unul dintre nivelurile A1-B2, atât pentru componența de producere de mesaje orale, cât și pentru componența de interacțiune orală. „Nu se admite schimbarea biletului de examen”.
Bacalaureat 2023 – reguli la examen
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea. Candidaţii au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate nu sunt primiţi în examen.
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
Candidaţii care încalcă regulile menţionate sunt eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Bacalaureat 2023: măsuri privind încălcarea regulilor
Încălcarea regulilor privind interzicerea manualelor/altor surse de informare, a telefoanelor/altor gadgeturi și a comunicării cu alții/copierea va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.
Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidaţii „eliminaţi din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidaţii primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfăşurării probelor scrise.
Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice care vizează organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.
Apoi, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile şi menţiunea că au luat cunoştinţă de faptul că nerespectarea regulilor menţionate are drept consecinţă măsurile menţionate.
Bacalaureat 2023: supraveghere audio-video
Sălile de examen și cele de multiplicare a subiectelor sunt supravegheate audio-video.
Comisiile de bacalaureat din centrele de examen şi comisiile de bacalaureat judeţene/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti verifică, prin sondaj, înregistrările audiovideo din sălile de examen, după încheierea probei scrise.
În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli, fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli, fraude sau tentative de fraude, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile de examen.
Dacă, în urma verificărilor, se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, comisia de bacalaureat din centrul de examen ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidaţilor din examen.
Comisia de bacalaureat din centrul de examen anunţă comisia de bacalaureat judeţeană/Comisia de bacalaureat a municipiului Bucureşti, care propune eventualele măsuri de sancţionare şi informează Comisia Naţională de Bacalaureat.
Bacalaureat 2023: discipline pentru probele scrise
Proba scrisă obligatorie în funcție de filieră, profil și specializare este diferențiată astfel:
Matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică și pentru profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
Istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus
Proba scrisă la alegere, în conformitate cu filiera, profilul și specializarea, se susține pentru una dintre disciplinele cuprinse în urmatoarele doua grupe:
– fizica, chimie, biologie sau informatica – pentru profilul real din filiera teoretica, pentru profilul tehnic si profilul resurse naturale si protectia mediului din filiera tehnologica si pentru profilul militar din filiera vocationala;
– geografie, filosofie, logica si argumentare, economie, psihologie si,dupa caz, sociologie – pentru profilul umanist din filiera teoretica,pentru profilul servicii din filiera tehnologica si pentru toate profilurile si specializarile din filiera vocationala, cu exceptia celor de mai sus
– absolvenții specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocationale, profil pedagogic, sustin probele scrise ale examenului de bacalaureat la disciplinele: Limba si literatura romana, Istorie si discipline la alegere, comune profilului uman din filiera teoretica
Reguli la probele scrise
Probele scrise durează trei ore.
Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice care vizează organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care sunt interzise în sala de examen.
Apoi candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile și mențiunea că au luat cunoștință de faptul că nerespectarea regulilor menționate are drept consecință măsurile amintite.
Pentru elaborarea lucrării scrise, candidatii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru.
Pentru probele scrise la disciplinele „Matematica” si „Geografie”, candidații pot să utilizeze instrumente de desen.
Bacalaureat 2023: ce este interzis
Se interzice folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidatților de către asistenți.
Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate.
Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițtial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele „Anulat”, se semnează de catre asistenți și se păstrează în conditiile stabilite pentru lucrările scrise.
Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
După ce își încheie lucrările, candidații numerotează foile, sub îndrumarea asistenților, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, indicând pagina curentă și numărul total de pagini; de exemplu sub forma 3/5, pentru pagina a treia, dacă elevul a scris în total cinci pagini.
Se vor numerota toate paginile pe care elevul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de către asistenți. Dupa încheierea numerotării, candidații predau asistenților lucrările și semnează pentru confirmarea predării lucrării și a numărului de pagini.
La expirarea celor trei ore acordate, candidații predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, se asigură susținerea probelor de examen adaptate în conformitate cu prevederile procedurii privind asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere/ deficiențe de auz/ tulburare de spectru autist/ tulburări specifice de învățare.
Bacalaureat 2023: corectarea lucrărilor
În procesul de evaluare iniţială a lucrărilor scrise şi de rezolvare a contestaţiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este mai mică sau egală cu un punct, este calculată nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, fiind înregistrată în catalogul de bacalaureat.
În cazul în care diferenţa dintre notele acordate de cei doi profesori evaluator este mai mare de 1 punct, acestea nu se transcriu pe lucrare şi se procedează astfel:
– preşedintele comisiei nominalizează alţi doi profesori evaluatori pentru recorectarea lucrării
– după finalizarea recorectării lucrării, notele acordate de fiecare din cei patru evaluatori se trec pe lucrare şi se semnează de către evaluatori
– preşedintele comisiei calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note – valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note – valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală pe care o trece pe lucrare şi semnează.
În cadrul etapei de soluţionare a contestaţiilor, în situaţia în care, după desecretizarea lucrării, se constată o diferenţă de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii, lucrarea se resecretizează şi este transmisă spre a fi reevaluată altor doi profesori evaluatori.
Nota definitivă nu mai poate fi modificată şi reprezintă nota obţinută de candidat la proba respectivă.
Bacalaureat 2023: Contestații
Candidaţii care depun contestaţii completează şi semnează o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica nota iniţială prin creştere sau descreştere, după caz.
Comunicarea rezultatelor obţinute la examenul naţional de bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.
Bacalaureat 2023: Comunicarea rezultatelor
Pentru comunicarea notelor obţinute la examenul naţional de bacalaureat, înainte de etapa de depunere şi soluţionare a contestaţiilor, comisiile din unităţile de învăţământ/centrele de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de bacalaureat care cuprinde:
– codul candidatului,
– unitatea de învăţământ de provenienţă,
– judeţul,
– promoţia,
– forma de învăţământ absolvită,
– specializarea,
– notele obţinute la fiecare probă scrisă,
– media sau menţiunile „reuşit”/”respins”/”neprezentat”/”eliminat din examen”, după caz.
Comisiile din unităţile de învăţământ – centre de examen tipăresc lista rezultatelor finale după contestaţii ale candidaţilor anonimizaţi şi o afişează, conform calendarului, cu semnătura preşedintelui şi a secretarului comisiei din centrul de examen, la avizierul unităţii de învăţământ şi pe website-ul acesteia.
Rezultatele examenului naţional de bacalaureat ale candidaţilor anonimizaţi sunt afişate şi pe pagina de internet a Ministerului Educaţiei şi ale inspectoratelor şcolare.
Bacalaureat 2023 – condițiile de promovare a examenului
Pentru a promova examenul de Bacalaureat, candidatul trebuie să:
– aibă echivalate sau recunoscute toate probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale
– susțină toate probele scrise și să aibă cel puțin nota 5 la fiecare dintre ele
– să obțină cel puțin media 6 la probele scrise
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.
„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.
Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale
Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.
Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.
În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.
Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.
Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Agitație și suspans la AUR Cluj în seara alegerilor. Cum au fost primite rezultatele exit-poll-urilor?
Reprezentanții și susținătorii AUR Cluj au trăit momente de tensiune maximă, duminică seară, în așteptarea primelor sondaje ale alegerilor prezidențiale.
Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul AUR la Președinție, George Simion, este creditat cu locul al patrulea în preferințele românilor care și-au exprimat duminică votul, cu 15% din voturile românilor.
Reporterii Cluj24 s-au aflat, la momentul anunțării rezultatelor exit-poll, la sediul AUR Cluj, unde câteva zeci de membri ai partidului și susținători ai lui George Simion au așteptat împreună rezultatele. Ultimele minute ale votului au fost marcate de agitație și nerăbdare. În sediu, videoclipuri cu liderul partidului au rulat pe ecranele telefoanelor, iar forfota generalizată reflecta emoția momentului.
Șoc și emoție în fața rezultatelor exit-poll
Rezultatele exit-poll-urilor, asa cum surprind si imaginile video, au produs reacții variate printre susținătorii AUR Cluj. Deși au apărut exclamații și suspine de surprindere, liderii locali au încercat să păstreze o atitudine reținută până la confirmarea oficială a voturilor.
Reprezentanții filialei au refuzat să susțină o conferință de presă, pe de o parte din lipsa reprezentanților mass-media la sediul AUR. Mai mulți dintre ei au părăsit sediul după aflarea rezultatelor exit-poll.
„Așteptăm numărătoarea finală a voturilor”
Pentru Cluj24, Alexandru Curea, consilier județean și reprezentant al filialei AUR Cluj, a făcut o serie de declarații:
„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor filiala Cluj suntem mândri de rezultatul obținut, dorim să mulțumim fiecărui român care și-a exprimat dreptul constituțional și a mers la vot, indiferent de opțiunea avută și cu atât mai mult le mulțumim celor care ne-au votat și ne-au susținut. De azi înainte, noi, AUR, am început să scriem istorie, iar această mișcare de trezire națională s-a văzut și în sondaje, și acum, la exit-poll. Dorința de schimbare a românilor nu mai poate fi oprită și abia am început să facem treabă, să ne luptăm cu adevărat pentru țară. Vom fi o forță care vom reprezenta cu demnitate și mândrie fiecare român, indiferent de opțiunea acestuia, în Parlamentul European, în Parlamentul României. Așteptăm numărătoarea finală a voturilor și sperăm să îi reprezentăm pe români și în turul II.
Avem informații de la toți colegii din țară și de la colegii filialei Cluj că au fost tentative de fraudă, în anumite comune s-a lăsat chiar și cu dosare penale, chiar și pentru președinții secției de votare, o să revenim ulterior cu toate informațiile pe care le avem. Așteptăm numărătoarea finală, suntem optimiști. Legat de rezultatele celorlalți candidați, ni se pare că nu sunt cele reale”, a declarat acesta.
Deși rezultatele exit-poll-urilor nu au fost cele așteptate, reprezentnții AUR Cluj rămân optimiști în așteptarea a numărătorii finale a voturilor.
Conform datelor centralizate până la ora 22.00 de Autoritatea Electorală Permanentă, Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi dintre candidații la alegerile prezidențiale în județul Cluj.
La nivel național, Georgescu se află pe locul 3 în preferințele electoratului, după Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.
Rezultate parțiale. Călin Georgescu conduce la Cluj în preferințele alegătorilor
Astfel, Călin Georgescu este creditat cu aproape 20% din voturi și este urmat de Marcel Ciolacu (PSD) cu 17%.
Urmează George Simion (AUR) cu aproape 16%. Nicolae Ciucă, PNL, este creditat cu aproape 15% din voturi și Elena Lasconi cu aproape 13%.
UPDATE
La Cluj-Napoca, la ora publicării acestei știri, Elena Lasconi, USR, se afla pe primul loc, cu peste 32% din voturi, fiind urmată de Călin Georgescu cu aproape 14% și de Kelemen Hunor cu 12,42%.
La Cluj-Napoca, Marcel Ciolacu este creditat cu aproape 10%, iar Mircea Geoană cu 8,52%.
Foto: Facebook
EVENIMENT
VIDEO. Aplauze la PSD Cluj la exit-poll-urile după închiderea urnelor. Marcel Ciolacu este pe primul loc și intră în turul 2
Exit-poll-urile la închiderea urnelor au adus ropote de aplauze, duminică seara, la sediul PSD Cluj, în condițiile în care candidatul social-democrat Marcel Ciolacu s-a clasat pe primul loc cu 25%.
Social-democrații clujeni s-au adunat, duminică seara, la sediul filialei județene pentru a urmări la ora 21 exit-poll-urilor după închiderea secțiilor de votare.
Cum toate datele caselor de sondare l-au dat pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc, cu circa 25%, și virtual finalist, membrii social-democrați au început să aplaude bucuroși, comentând și surpriza cauzată de independentul Călin Georgescu, clasat pe locul 3, dar și faptul că Elena Lasconi de la USR s-a clasat pe locul 2.
”Ne așteptam să intrăm în turul 2”
Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, a declarat că ocuparea de către Marcel Ciolacu a primului loc în exit-poll-uri a fost ceva firesc.
”Am fost convins că românii vor alege calea sigură pentru România, ne așteptam să intrăm în turul 2 și credem că este important că românii au ieșit la vot, fiind un semnal important. Dreptul de a vota este un drept fundamental pe care trebuie să îl exercităm cu toții, fiind o lecție de democrație.
Mă bucur că românii au ieșit în număr atât de mare la vot. Sunt convins că vom face tot ce este posibil să explicăm programul lui Marcel Ciolacu, un program coerent legat de ceea ce înseamnă investiții, sănătate, educație, creșterea veniturilor și a nivelului de trai, față de programele altor candidați, care sunt doar sloganuri de campanie.
Sunt convins că vom reuși în următoarele două săptămâni să convingem mulți dintre votanții altor candidați că programul lui Marcel Ciolacu este cel mai bun și să câștigăm pe 8 decembrie, iar candidatul PSD să devină președintele României”, a spus Lăpușan.
Acesta a precizat că social-democrații nu au emoții pentru turul 2 și că tot ce au de făcut este să explice alegătorilor de ce Marcel Ciolacu este cea mai bună alegere.
Mulțumiri pentru români
Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, a mulțumit tuturor românilor, tuturor clujenilor ”care au votat pentru Marcel Ciolacu, care au înțeles că PSD reprezintă garanția stabilității, a dezvoltării și a unei vieți mai bune pentru fiecare cetățean”.
”Rezultatul obținut astăzi este dovada că munca, respectul și seriozitatea sunt apreciate de oamenii care își doresc o Românie unită și prosperă.
Este un angajament ferm din partea noastră, a PSD, să continuăm să punem pe primul loc oameni, să investim în sănătate, educație și infrastructură și să construim o Românie puternică.
Împreună, dăm un nou sens solidarității și echitatii sociale.
Am certitudinea ca pe 8 decembrie vom fi toți împreună, alături de Marcel Ciolacu, pe calea sigură pentru România”, a spus Cordoș.