CULTURA
Lumea satului clujean. Cine era „urâtul”, spaima sau batjocura fetelor. Mai bine „boală-n oase”

În multe cazuri, în lumea satului, cel ales pentru a fi partener de viață nu era „drăguțu” sau „drăguța”, ci „hâdul” sau „hâda”, stabiliți de familie.
În concepția populară, „urâtul” este făcut din „omul care-i tăcut”, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Lumea satului clujean. Cine era „urâtul”, spaima sau batjocura fetelor. Mai bine „boală-n oase”
În versurile populare, urâtul este o umbrire a dragostei, iar prezența sa „cernește pământu’ unde șede”. Fuga fetelor de urât este prezentată, mai ales, în cântecul de dragoste sau de înstrăinare.
Urâtul este reprezentat deseori de feciorul bogat, dar fără minte, neatractiv, care ajunge spaima sau batjocura fetelor.
„Măicuță, urâtu’ vine,/Încuie ușa pă mine,/O încuie ș-o apasă/Și spune-i că nu-s acasă”.
Uneori, „urâtul” dă târcoale fetelor, reușind, din motive materiale, să-i atragă de partea lui pe părinți. Însă, decât să trăiască cu „urâtul”, fata își dorește mai bine „boală-n oase”, știind că de aceasta tot va scăpa până la urmă, însă, de urât, nu.
„Maică, urâtu’ mă cere,/Nu mă da fără plăcere/Că tu, maică, de mi-i da,/Io, maică, m-oi acăța/În mijlocu’ târgului/Să să mire tăt târgu’/Că ce face urâtu’ ”. Versuri din „Monografia folclorică a comunei Mănăstireni”, autor Florica Marțian”, volum editat în 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Foto: Fete din Viișoara, județul Cluj (arhiva CJCPCT Cluj)
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Universitatea Olimpia Cluj şi Carmen Bucureşti vor disputa finala Cupei României la fotbal feminin

Universitatea Olimpia Cluj şi Carmen Bucureşti vor disputa finala Cupei României la fotbal feminin, după victoriile obţinute, duminică, în semifinale, transmite Agerpres.
FC Universitatea Olimpia Cluj a dispus de AFK Csikszereda Miercurea Ciuc în penultimul act cu scorul de 3-0, prin golurile marcate de Ioana Bălăceanu, Mihaela Ciolacu şi Carolina Ţabur.
În a doua semifinală, AS CS Carmen Bucureşti 1937 a trecut de CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud cu 5-0 şi va juca prima sa finală în Cupa României. Golurile au fost reuşite de Iuliana Obreja, Ana Maria Stanciu, Lung Galau, Giorgiana Vasile şi Maria Neacşu.
Universitatea Olimpia Cluj are şansa de a realiza eventul, după ce a câştigat şi titlul de campioană.
Finala Cupei României va disputa duminica viitoare, pe 11 iunie, de la ora 13:00, pe Stadionul ‘Arcul de Triumf’ din Bucureşti.
EVENIMENT
EUROPOL: Tânărul împușcat în picior la Cluj a RUPT centura unui polițist a pus mâna pe ARMĂ și a îndreptat-o spre oamenii legii

Incidentul de la Săcuieu, județul Cluj, a fost unul deosebit de grav, care se putea transforma într-o tragedie, arată reprezentanții sindicatului polițiștilor Europol, care au refăcut firul evenimentelor.
Aceștia spun că a avut loc o adevărată luptă corp la corp cu un bărbat deosebit de agresiv, după ce mai mulți hoți de lemne au fost prinși de oamenii legii. Acesta a reușit să ia în mână arma unui polițist, ceea ce i-a făcut pe oamenii legii să folosească tragă.
Reprezentanții Poliției Cluj au fost mult mai reținuți în a oferi informații detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la Săcuieu, iar din ceea ce au transmis, tânărul doar ar fi „încercat să sustragă armamentul”.
„Un incident deosebit de grav a avut loc în localitatea Săcuieu, județul Cluj, unde polițiștii au fost sesizați printr-un apel la numărul de urgență 112 cu privire la faptul că mai mulți cetățeni de etnie rromă fură de material lemnos dintr-o pădure, proprietate privată.
De asemenea, în urma discuției cu pădurarul care era la fața locului, acesta a relatat că persoanele surprinse în flagrant au devenit deosebit de agresive și nu le-a putut reține”, arată reprezentanții Europol.
EUROPOL: Tânărul împușcat în picior la Cluj a RUPT centura unui polițist a pus mâna pe ARMĂ și a îndreptat-o spre oamenii legii
Polițiștii ajunși la fața locului au confirmat cele sesizate, însă situația a luat o întorsătură neașteptată și s-a transformat într-un act de agresiune asupra polițiștilor și a personalului silvic prezent la fața locului, au mai arătat reprezentanții sindicatului.
„După reținerea celor două persoane care conduceau atelajul încărcat cu materialul lemnos sustras, polițiștii i-au condus la sediul brigăzii silvice din localitate pentru întocmirea actelor de constatare și confiscare. Aici însă, a apărut o a treia persoană a cărei scop era eliberarea celor 2 reținuți, iar pentru această acțiune, bărbatul nu s-a ferit să folosească bolovani și alte obiecte contondente.
Polițiștii l-au somat să se oprească din acțiunea agresivă, iar pentru faptul că bărbatul nu s-a conformat, a procedat la imobilizarea acestuia. Cu toate acestea, agresorul, nu numai că nu s-a supus, ci a ripostat lovind din mâini și din picioare, fiind lovit inclusiv unul dintre cei doi colegi.
Luând în considerare atât agresivitatea manifestată de persoana în cauză, cât și faptul că aceasta refuza să se supună somațiilor legale și să se conformeze dispozițiilor polițiștilor, unul dintre polițiști a fost nevoit să utilizeze spray-ul iritant lacrimogen. Utilizarea acestui mijloc din dotare nu a produs însă niciun efect, agresorul continuând să se îmbrâncească cu unui dintre polițiști, pe care a încercat să îl lovească cu pumnii.
În toată această luptă corp la corp, agresorul a tras de uniforma și mijloacele din dotare aflate pe centura colegilor iar la un moment dat tocul cu arma aflată pe centura polițistului s-a rupt.
Bărbatul a profitat de acel moment, a luat în mână arma, a îndreptat-o spre polițiști și pădurar cu scopul vădit de a o folosi. Pentru că agresorul nu s-a supus somațiilor repetate de a arunca arma din mână, fiind vorba despre o situație evidentă în care viața persoanelor de față era pusă în pericol, polițistul dezarmat a scos rapid pistolul din tocul colegului său și a executat două focuri în plan vertical.
Pentru că nici în urma acestor somații, agresorul nu a aruncat arma, polițistul a executat foc asuma picioarelor, rănindu-l pe bărbat. Doar în acel moment, agresorul a aruncat arma din mână”, au descris aceștia filmul evenimentelor.
Realizând că era rănit, agresorul s-a îndepărtat de polițiști și de arma abandonată, iar polițistul a securizat arma și s-a întors să acorde primul ajutor colegului său.
Autospecială de poliție distrusă de oamenii adunați la locul incidentului
De îndată ce incidentul a fost raportat, un echipaj medical a fost solicitat și s-a acordat asistență medicală agresorului. În timpul acordării primului ajutor de către colegii noștri, a fost utilizată o curea improvizată ca garou pentru a controla sângerarea provocată de rana cauzată de împușcătură.
Citește și: Tânărul clujean ÎMPUȘCAT de polițiști în picior era la FURAT de lemne. IPJ Cluj: A încercat să sustragă o armă
La scurt timp, la fața locului s-au adunat peste 60 de persoane de etnie rromă, nemulțumiți de faptul că poliția a reținut autorii furtului, dar și pentru faptul că au folosit forța și mijloacele din dotare asupra membrului comunității lor.
„Violențele au continuat asupra polițiștilor și personalului medical, fiind chiar distrusă una dintre autospecialele de poliție ajunsă la fața locului în sprijin. De menționat este că întreaga capacitate de intervenție a poliției la acel moment, a fost reprezentată de încă două echipaje care se aflau la zeci de kilometri, unul de ordine publică de pe raza orașului Huedin și un echipaj de rutieră. După alte câteva zeci de minute, s-au suplimentat forțele cu grupa din cadrul structurii de acțiuni speciale și jandarmi”, au mai precizat cei de la Europol.
În urma incidentului, a fost deschis un dosar penal pentru comiterea mai multor infracțiuni, printre care ultraj, distrugere, tâlhărie și infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.
Unul dintre autorii care a distrus autospeciala de poliție a fost reținut, iar bărbatul care a sărit în ajutorul autorilor furtului de lemne, și care a manipulat pistolul, se afla internat în spital, în afara oricărui pericol, însă până la acest moment, față de acesta nu au fost luate măsuri preventive.
„Autoritățile fac toate demersurile necesare pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în acest act de violență inacceptabilă. Astfel de evenimente subliniază gradul de pericol în care se încadrează munca de poliție. Colegii noștri își pun în pericol viețile zi de zi pentru a oferi cetățenilor acestei țări siguranță și ordine publică”, a mai precizat sursa citată.
EUROPOL: Ceea ce este relevant ca informație de reținut din această intervenție
1. În mediul rural, din cauza numărului mic de polițiști, oricând o astfel de situație poate escalada iar colegii noștri să fie în inferioritate numerică, fiindu-le puse în pericole integritatea corporală sau chiar viața. Iar pentru cei care vor spune că pot folosi arma, să facă un mic exercițiu de imaginație și să se gândească asupra cărora dintre cele 60 de persoane ar face uz de armă prima dată;
2. Scoatem în evidență încă o dată necesitatea dotării polițiștilor cu dispozitive de tip „teaser gun” (pistol cu electoșocuri). Între baston/spray iritant lacrimogen și pistol, lipsește pistolul cu electroșocuri. Vedem că efectele bastonul/spray-ului sunt slabe iar utilizarea pistolului este prea mult. De aceea, pentru a permite polițistului imobilizarea unei persoane în siguranță, dar și pentru vătămări minime față de agresor, pistolul cu electroșocuri este singurul mijloc din dotare care poate fi eficient în astfel de situații.
3. După ce agresorul a fost împușcat de către polițist, acesta a aruncat pistolul de asfalt, iar în urma impactului arma a fost distrusă. Este pentru prima dată când asistăm la ușurința cu care noul pistol din dotare, Beretta PX 4 Storm, este adus în stare de neîntrebuințare doar în urma impactului cu solul.
`Doar un miracol a făcut ca la acest moment să nu vorbim despre o tragedie, în condițiile în care arma unui dintre colegi, s-a desprins de centură în urma tentativei de imobilizare și a fost luată de agresor~, au mai spus cei de la Europol.
Foto: Captură video/ Europol
EVENIMENT
Tânărul clujean ÎMPUȘCAT de polițiști în picior era la FURAT de lemne. IPJ Cluj: A încercat să sustragă o armă

Inspectoratul de Poliție Cluj a adus, luni, precizări cu privire la tânărul care a fost împușcat în picior de oamenii legii cu o zi înainte. Acesta a fost prins, alături de un alt bărbat, cu lemne furate, a fost recalcitrant și a încercat să sustragă o armă de la polițiști.
La data de 4 iunie, în jurul orei 15.30, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați printr-un apel la SNUAU 112, cu privire la sustragerea de material lemnos de pe raza comunei Săcuieu, arată IPJ Cluj.
Citește și: VIDEO. Un tânăr a fost împuşcat în picior de poliţişti. Scandal în Huedin
Polițiștii deplasați la eveniment au depistat, pe drumul comunal din localitate, un atelaj cu tracțiune animală cu care se transporta material lemnos, aparent tăiat recent, în privința căruia exista suspiciunea că ar fi fost sustras.
Tânărul clujean ÎMPUȘCAT de polițiști în picior era la FURAT de lemne. IPJ Cluj: A încercat să sustragă o armă
„Pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale, persoanele care se aflau în atelajul hipo au fost conduse înspre sediul unității silvice din localitate.
În acest context, cele două persoane ar fi devenit recalcitrante, nu s-ar fi supus indicațiilor polițiștilor, încercând să sustragă armamentul și i-ar fi agresat fizic pe aceștia, împrejurări care au impus folosirea armamentului din dotare”, arată reprezentanții IPJ Cluj.
Citește și: Tânărul împuşcat de poliţişti, dus la UPU Cluj. Va fi operat de urgenţă
Astfel, s-a efectuat uz de armă, prin focuri de avertisment în plan vertical, iar ulterior înspre unul dintre cei în cauză, rezultând rănirea acestuia în zona membrului inferior.
Politiștii i-au oferit acestuia primul ajutor, iar ulterior a fost preluat de echipajul medical, în prezent aflându-se internat într-o unitate medicală, conștient, starea lui fiind stabilă.
Cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj. De asemenea, se continuă cercetările și pentru comiterea infracțiunii de distrugere, întrucât autospeciala de poliție a fost deteriorată de către una dintre persoanele prezente.
EVENIMENT
VIDEO. Şarpe de peste un metru în Mănăștur. A fost capturat de jandarmi și eliberat în habitatul lui

Jandarmii clujeni au capturat un șarpe lung de aproape 1,5 metri în cartierul Mănăștur. Acesta a fost văzut pe gardul unui imobil de un clujean care a sunat la 112.
Un şarpe apărut în apropierea unui imobil din cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca a fost capturat și relocat în habitatul acestuia de către jandarmii și voluntarii din cadrul Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului, potrivit reprezentanților Jandarmeriei Cluj.
Şarpe de peste un metru în Mănăștur. A fost capturat de jandarmi și eliberat în habitatul lui
Astfel, duminică seara, în urma unui apel la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, un echipaj de jandarmerie a fost anunţat de către dispeceratul unităţii cu privire la faptul că o persoană a zărit un şarpe de aproximativ un metru şi jumătate de culoare gri, încolăcit pe gardul din faţa unui imobil din cartierul Mănăştur.
Jandarmii clujeni au plecat spre locul indicat unde, cu ajutorul materialelor din dotare, au reuşit să captureze musafirul nepoftit.
Jandarmii au luat legătura apoi cu reprezentantul Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului, în vederea relocării şarpelui în habitatul lui, departe de zona locuită.
Nu este pentru prima dată când un șarpe este capturat dintr-un cartier locuit al Clujului. În urmă cu o lună, un șapre mare de apă a fost ridicat de jandarmi de pe strada Aurel Vlaicu.