Connect with us

ACTUALITATE

Lucrările de extindere a Terminalului de pe Aeroportul Cluj, aproape de finalizare. Când va fi deschis?

Publicat


Lucrări „pe ultima sută de metri”, la terminalul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj. Spațiul a fost extins semnificativ.

Lucrările de extindere a terminalului de plecări sunt aproape finalizate, a anunțat marți primarul Emil Boc. Acesta ar urma să fie deschis în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în data de 4 iunie.

„Clujul, ca să își poată menține în continuare atractivitatea, să putem să ne menținem copiii acasă, iar cei care au plecat, să se întoarcă, trebuie să le dăm șansa să aibă acces la salarii decente. Salarii decente vin dacă sunt investiții, investițiile vin dacă ai infrastructură.

Nivelul următor de dezvoltare a Clujului este extinderea Aeroportului Internațional și în 4 iunie, Aeroportul va inaugura noul terminal cu capacitate mai mare pentru a asigura conectivitatea pe cale aeriană”, a transmis edilul clujean, la Radio Someș.

Investiție de 365 milioane de lei

Extinderea terminalului de plecări al Aeroportului Internaional „Avram Iancu” presupune o investiție de 365 milioane de lei. Suma asigurată de Uniunea Europeană și de la Bugetul de Stat este de aproximativ 150 de milioane de lei.

Noul terminal va fi extins cu 7.200 de metri pătrați și va fi adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen, crescând gradul de confort al pasagerilor.

Vor fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și una pentru zboruri interne.

Noul terminal va avea pe acoperiș sistem de panouri fotovoltaice.

Timpi reduși de așteptare

Extinderea terminalului va duce la creșterea capacității de procesare a pasagerilor și a bagajelor.

De asemenea, va contribui la reducerea timpului de efectuare a check-in-ului, a controlului de securitate și a celui de frontieră.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a încheiat anul 2023 cu un record de 3.240.750 de pasageri, în creștere cu 11% față de anul 2019 și cu 23% mai mult față de anul 2022, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Echipajul clujean Simone Tempestini – Sergiu Itu a câștigat Raliul Clujului

Publicat

De

raliul clujului

Pilotul clujean Simone Tempestini de la Napoca Rally Academy se impune categoric în Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA, desfășurat la sfârșitul săptămânii, și își trece în cont a 8-a victorie clujeană, egalându-l astfel la numărul de succese pe legendarul Titi Aur.

”Prin victoria de la acest sfârșit de săptămână, Simone Tempestini și copilotul Sergiu Itu devin campioni pe asfalt pentru al doilea sezon consecutiv și preiau conducerea în ierarhia absolută a Campionatului National de Raliuri Betano”, anunță organizatorii.

Podiumul complet

Lupta pentru poziția secundă s-a purtat intens până pe ultima probă specială a ediției din acest an, câștig de cauză având însă perechea bulgară formată din Martin Surilov și Zdravko Zdravkov, care și-au menținut avansul în fața brașovenilor Andrei Girtofan și Doru Vraja, cei ce completează podiumul.

Raliul Clujului este etapa a 4-a a Campionatului Național de Raliuri al României, ediția 2024.

70 de echipaje prezente

La competiție s-au înscris 70 de echipaje din țară și din străinătate.

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA este un eveniment organizat de Asociația Club Sportiv „Savu Racing”, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Evenimentul se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv.

raliul clujului

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, vizită discretă la Lapidariul Roman din Cluj. Data trecută s-a lăsat cu scandal

Publicat

Raluca Turcan Lapidariul Roman

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a efectuat, duminică, o vizită discretă, la Lapidariul Roman de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, după ce la inaugurarea din octombrie 2023, s-a lăsat cu scandal, iar expoziția a fost închisă.

Ministrul, care sâmbătă a participat la gala de premiere a TIFF, a avut parte de un tur privat al Lapidariului Roman, ghizi fiindu-i directorul general al muzeului clujean, Felix Marcu, și adjunctul George Cupcea.

”Am avut plăcerea de a vedea finalizarea Lapidariului Roman, pe care l-am susținut ca Ministru al Culturii, pentru a completa, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Lapidariul Medieval și Premodern.

În felul acesta, publicul poate avea o incursiune completă în istoria orașului Cluj-Napoca, a Transilvaniei, care s-a fundamentat și dezvoltat într-un spațiu multicultural.

Napoca, temelia Clujului

Orașul roman Napoca a stat la temelia orașului medieval Cluj. La fel ca și în Alba Iulia unde, pe un centru important al Daciei romane, s-a așezat cetatea medievală, începând cu secolul al XII-lea.

Întreaga expoziție de la MNIT demonstrează cum urbanizarea Transilvaniei începe în urmă cu aproape 2000 de ani, când, la scurt timp după cucerirea romană a Daciei, au fost întemeiate așezări romane.

Mulțumesc Felix Marcu, director MNIT, George Cupcea, director adjunct MNIT, pentru incursiunea minunată de la MNIT, de care m-am bucurat!
MNIT reprezintă o importantă sursă de cunoaștere a istoriei Transilvaniei pentru orice vizitator”, a spus Turcan.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat arestat la Huedin pentru că și-a înjunghiat mama de 80 de ani

Publicat

cutit bun Huedin

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin – Secția 8 Poliție Rurală Huedin au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 56 de ani, din Huedin, cercetat sub aspectul infracțiunii de violență în familie.

Oamenii legii au fost sesizați de către o femeie, de 80 de ani, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în locuința sa din orașul Huedin, fiul acesteia ar fi devenit violent în contextul unor discuții contradictorii, agresând-o cu un obiect tăietor-înțepător și provocându-i o rană la nivelul coapsei stângi.

”La față locului a fost direcționat de urgență un echipaj de poliție, identificând imediat bărbatul în cauză, care, la vederea polițiștilor, a devenit violent, însă acesta fost imobilizat de îndată.

În urma evenimentului, femeia a fost transportată la spital, iar față de bărbat, în temeiul probatoriului administrat, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile”, arată IPJ Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mai mulți clujeni vor putea beneficia de programul „Alimente”. Valoarea tichetului va crește și ea

Publicat

De

card alimente1 facebook

Crește cuantumul ajutorului oferit de administrația locală prin programul social „Alimente”, dar și numărul beneficiarilor. Nivelul propus al veniturilor pentru acordarea sumei ajunge la 2.600 lei/lună.

Consilierii locali vor dezbate, în ședința de marți, 25 iunie, un proiect de hotărâre ce prevede, pe de o parte, creșterea sumei oferite prin programul „Alimente”, și creșterea nivelului propus al veniturilor nete lunare până la care se poate acorda, de pe alta.

Astfel, cuantumul beneficiului de asistență socială sub formă de tichet social pe suport electronic, care se acordă în anul 2024, va fi de 450 lei/beneficiar.

Nivelul de venituri va fi modificat

Prin aprobarea proiectului de hotărâre, nivelul veniturilor nete lunare până la care se poate acorda dreptul la beneficiul de asistență socială ar urma să crească astfel:

– pentru pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie;

– pentru şomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de şomaj) cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie.

Au crescut pensiile, în 2024

Modificarea vine în contextul în care, începând cu ianuarie 2024, s-a majorat punctul de pensie cu 28,12% față de anul 2022, de la 1.586 lei în anul 2022 la 2.032 lei. Astfel, numărul beneficiarilor programului a scăzut drastic, de la 44.550 pensionari cu venituri sub 2000 lei în 2022, la 20548 persoane în 2024.

„Pentru a facilita accesul acestor categorii de persoane la beneficiul de asistență socială, sub formă de tichete sociale pe suport electronic, propunem majorarea nivelului veniturilor nete lunare prin raportare la procentul de 28,12%, procentul de majorare a punctului de pensie în anul 2024, față de anul 2022”, se arată în proiectul de hotărâre.

Cine beneficiază de program?

Pentru a putea beneficia de tichetele sociale în valoare de 450 lei/an, solicitanții trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

a) persoane cu handicap grav sau accentuat, neinstituționalizate;

b) pensionari, invalizi, veterani, văduve de război, persoane deportate, prizonieri, persecutați politic, eroi martiri ai revoluției, orfani, cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie;

c) şomeri înregistrați (cu/fără indemnizație de şomaj) cu venituri nete lunare pentru persoana singură de până la 2.600 lei şi de până la 1.700 lei/membru de familie.

d) beneficiari de venit minim de incluziune;

e) victimele traficului de persoane;

f) victimele violenței domestice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax