Connect with us
"

ECONOMIE

Lovitură de stat mondială?

Publicat


Poate exista aşa ceva ? Coup d’État / lovitura de stat se referă la un teritoriu limitat, la un stat, şi ea poate veni de la alte state sau entităţi non-statale, interne şi/sau externe. Mai totdeauna cu sprijin străin în orice caz. Dar lovitură de stat la nivel global, lovitură de stat planetară ? Se poate imagina şi teoretiza o asemenea întreprindere?

Unul dintre cei mai curajoşi şi interesanţi jurnalişti canadieni, Alexis Cossette-Trudel (Radio Québec), a fost, se pare, primul care a readus conceptul în actualitate. Coup d’État mondial. Essai sur le nouvel impérialisme américain e titlul unei cărţi scrise de Guillaume Faye, publicată iniţial în 2004 şi reeditată în 2008 la editura L’Aencre, deci în timpul crizei financiare mondiale anterioare. Cossette-Trudel e taxat, bineînţeles, de complotist. Complotişti ar fi cei ce văd comploturile, şi nu cei ce le fac, le săvârşesc.

Relansarea pandemiei cu un aşa-zis „al dolea val” (vor urma al treilea şi al patrulea val ?) în diferite părţi ale lumii, nu numai în emisfera sudică, sub bagheta controversată a OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), o subsidiară ONU, e stranie şi deja foarte contestată. Acest al doilea val al pandemiei SARS-CoV-2 e contestat vehement de ACU, comisie de anchetă extraparlamentară compusă din medici, jurişti şi economişti germani, la care s-au asociat medici din toată lumea, peste 2 000, dar nu şi medici din România. O mare grupare de medici americani a prezentat, la rândul ei, o situaţie a pandemiei şi a tratamentelor eficiente (mai ales hidroxiclorochina, azitromicina, zinc). Dar mărturiile lor au fost rapid eliminate de pe Google şi de pe reţelele sociale cele mai frecventate. Au existat şi medici spanioli integri şi curajoşi (vezi profidecatholica.com, 29.07.2020). În Franţa şi în Elveţia au apărut mai multe cărţi interesante şi foarte citite, bestseller-uri, despre criza coronavirus, de pildă : Christian Perronne – Y a-t-il une erreur qu’ils n’ont pas commise ? („Există vreo greşeală pe care n-au comis-o ?”), Albin Michel ; Jean-Dominique Michel – Covid : anatomie d’une crise sanitaire („Anatomia unei crize sanitare”), Humensciences Éditions.

Se vor prelungi pandemia şi starea de urgenţă, starea de alertă până în 3 noiembrie, când se va vota în SUA şi vom afla dacă spectaculosul preşedinte Donald Trump, suveranist şi conservator, îşi va continua mandatul sau democraţii, liberalii (şi neoconsevatorii) închiriaţi de „guvernul mondial” prezumtiv, de Finanţa mondială (George Soros va sponsoriza campania candidatului democrat cu 50 de milioane de dolari, cu 30 de milioane mai mult decât în 2016), se vor întoarce la business as usual, cu Joe Biden, „Sleepy Joe”, preşedinte ? George Soros va finanţa cu 150 de milioane de dolari grupurile care militează pentru justiţie rasială şi cu 70 de milioane de dolari iniţiativele locale consacrate reformelor în justiţia penală şi iniţiativele de activism civic (nytimes.com, 13 iulie 2020).

Mulţi se pregătesc pentru prelungirea crizei (mai ales economice după noiembrie 2020) până cel puţin la sfârşitul anului 2021, dacă nu până în 2024, când PIB-ul Chinei va depăşi categoric PIB-ul SUA după numeroase previziuni aflate în circulaţie. Astfel, tot în 2024, pe locul trei al competiţiei economice din lume se va instala India, înaintea Japoniei şi Germaniei. Principalele economii europene, Germania, Marea Britanie şi Franţa, se vor găsi în 2024 la coada lui top 10, după Indonezia, Rusia şi Brazilia. Ordinea ar fi deci : China, SUA, India, Japonia, Indonezia, Rusia, Germania, Brazilia, Marea Britanie, Franţa. Această schimbare radicală de paradigmă provoacă turbulenţe greu de suportat. Mai ales pentru cei care îşi pierd preeminenţa cu care se obişnuiseră dupa al doilea război mondial.

Planul de relansare economică a UE e un pas enorm spre federalizarea Europei. Că vor sau nu vor, prin datoriile „perpetue” care se pun la cale, statele europene vor fi practic „cumpărate” de cei care dispun de sumele necesare. Dar la preţ de solduri. Deocamdată, datoriile mutualizate (şi perpetue) contractate de UE prin BCE sunt pentru vreo 40 de ani, dar ele pot fi prelungite „perpetuu”. După mai multe surse, la originea planului UE s-ar găsi acelaşi George Soros, care a propus ideea „împrumutului perpetuu” (metoda nu e chiar nouă, s-a practicat şi la începutul secolului al XIX-lea în Anglia şi în Franţa). „Suveranistul” francez Michel Onfray susţine că UE nu e decât o etapă intermediară spre un „guvern mondial”. SUA sunt deja cu mult înaintea tuturora în acest proiect globalist.

Politicienii români, aşa cum îi cunoaştem, fac ce ştiu, ce pot şi acele lucruri pentru care au fost inventaţi. Guvernul liberal ultraminoritar al lui Ludovic Orban, „guvernul meu”, este, după mulţi analişti, mai slab, mai incompetent şi mai corupt (afaceri pandemice) decât cel mai slab guvern de după ’89, cel aşa-zis tehnocrat al lui Dacian Cioloş. O performanţă totuşi greu de atins. Se poate mai rău ? Da, se poate. Pentru că nici PSD şi nici USR nu prea mai reprezintă o alternativă. Un lider PSD, Alfred-Robert Simonis, ne-a anunţat un guvern de uniune naţională compus din oameni care nu vor avea voie să candideze. De preferinţă, „un Guvern de specialişti, care nu va candida la următoarele alegeri, pe care să-l susţinem cu toţii şi să ia deciziile corecte în această situaţie de pandemie”. Adică o echipă de profesionişti în postură de subalterni ai unor imbecili, incapabili şi impostori inutili. Adică noi cu carierele noastre politice, cu îndemnizaţiile şi pensiile speciale, şi ei, profesioniştii, cu salvarea ţării.

Ceea ce se întâmplă acum în SUA n-ar trebui să surprindă pe nimeni : „La revoluţia colorată naţionalistă neagră albă s-a meşterit neîncetat în ultimii patru ani. Din momentul în care Trump a fost nominalizat de republicani, elita capitalismului global a instigat la polarizarea rasialistă, la paranoia cu Putin şi cu nazismul, şi la alte forme de isterizare a maselor, anticipând evenimentele din această vară. Propaganda a fost consecventă. Media corporatistă liberală, dimpreună cu media alternativă liberală au tot prezis că Trump va deveni un adevărat Hitler, că va impune legea marţială, că se va proclama Führer şi va declanşa un soi de holocaust rasialist… din motive pe care n-au prea fost în stare să le explice. Fireşte că Trump n-a făcut asemenea lucruri, aşa că elita capitalismului global n-a mai avut încotro şi a trebuit să dezlănţuie furtuna de c…t a răzmeriţelor populare pentru a-l împinge pe Trump să reacţioneze disproporţionat… ceea ce, deloc surprinzător, el a şi făcut prosteşte. Ordinul dat trupelor milităroase de a se desfăşura pe străzi poate că satisface baza lui de fideli de dreapta, dar îi va aliena majoritatea americanilor „normali”, care nu se bucură neapărat să vadă apărând trupe de asalt (sau numai atunci când acestea intervin în forţă în vreo ţară îndepărtataă). Dar mai ales îi va motiva pe votanţi de-ai lui Obama care n-ar fi votat Clinton să iasă la vot şi să-l aleagă pe Joe Biden sau pe oricare altă marionetă a corporaţiilor cu care democraţii îl vor fi înlocuit până la 3 noiembrie. Asta pare să fie strategia generală” (C.J. Hopkins – „The white black nationalist color revolution”, consentfactorz.org, 29.07.2020).

Starea îngrijorătoare a dolarului ca monedă de schimb mondială (economia americană a scăzut, s-a restrâns ca parte a economiei globale), instrumentalizarea pandemiei, confruntarea Administraţiei Trump cu China, Hong Kong, Germania şi Rusia (Nordstream 2), alegerile în curs din SUA – toate pe fondul crizei economice globale – ne anunţă timpuri grele, care fac posibile tot felul de catastrofe, chiar şi o „lovitură de stat mondială”.

Petru Romoşan

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Aurul, petrolul, grâul. Cu cine ţine coronavirusul

Publicat

Pandemia de coronavirus pune întreaga lume la încercare. Pune la încercare inclusiv mecanismele complicate ale economiei mondiale. Aurul şi petrolul sunt două “monede” în jurul cărora se cam învârte economia lumii. Dar, fără ele, cum spune prof. dr. Ioan Lumperdean, “mai treacă-meargă”. Însă, fără pâine…? Pâinea noastră cea de toate zilele… O incursiune în lumea celei de-a treia “monede” în jurul căreia se învârte lumea: grâul. Ghid pe “tarlaua” economiei mondiale, prof. dr. Ioan Lumperdean.

Grâul: un scenariu economic (re)confirmat? Predicții nedorite…

La începutul pandemiei am scris despre turbulențe economice care au cuprins în vâltoarea lor aurul, petrolul și grâul. Am analizat atunci, din perspectiva prezentului și trecutului economic ce se întâmpla pe piețele românești și internaționale. Inevitabil, am făcut și unele predicții, care din păcate s-au confirmat.

Astăzi constatăm că aurul și-a consolidat poziția de lider incontestabil în conservarea valorii, așa cum a făcut-o de-a lungul istoriei, în perioade critice, dar și de acalmie economică. Petrolul (țițeiul) rămâne în expectativă, cu ușoare tendințe de creștere față de perioada numită ”Marea Închidere”, iar grâul ne pune din nou pe gânduri de și despre cu pâinea noastră cea de toate zilele.

Aș fi dorit să nu am dreptate și să scriu despre ”marile vacanțe” și strălucirea soarelui de vară. Din păcate, prelungirea crizei epidemiologice globale și ”bâlbele” decidenților politici de pe toate meridianele au generat noi reacții ale pieței, care se reflectă și în prețul aurului, petrolului și grâului.

Pentru ”cel din urmă”, grâul, care trebuie să fie ”cel dintâi”, se mai adaugă și fenomenele naturale nefavorabile (ploi, furtuni, secetă excesivă, inundații), dar și alte motivații, mai mult sau mai puțin justificate. Am spus că trebuie să fie ”cel dintâi” pentru că existențialitatea noastră, de ieri, de azi și de mâine depinde de mâncare, iar grâul este  o cereală cu vechime multimilenară, care s-a răspândit și împământenit pe toate meridianele Globului, asigurând direct, indirect sau/și complementar resursele alimentare pentru oameni, păsări și animale sălbatice sau domestice.

Și așa cum se știe, grâul este materie primă pentru industria alimentară, textilă, chimică etc. Și cu toate acestea, atenția și neliniștea ”piețelor”, în realitate a oamenilor, este mai mare față de creșterea prețurilor la aur și  petrol.

Este dificil de explicat, uneori chiar imposibil, pentru oamenii care s-au născut și trăit în economiile dezvoltate și prospere, unde pâinea este un accesoriu… cotidian, după unii chiar banal!!! Nici media nu este prea interesată să transmită și să marșeze pe astfel de informații. Este mai cool să amintești ce se întâmplă cu aurul și cu petrolul decât cu grâul.

Psihologia economică, ca parte a psihologiei comportamentale, ne-a explicat atitudinile și manifestările oamenilor în și prin prisma provocărilor istoriei. Numai că memoria oamenilor este scurtă și se uită sau se neglijează realitatea de astăzi și de mâine. O să încerc eu reabilitarea grâului printr-o altă ierarhie.

Ce se întâmplă cu grâul?

În întreaga lume, siguranța și stabilitatea producțiilor agricole au fost agravate de actuala criză epideo-economică. Am spus agravate, pentru că de la revoluția industrială (secolele XVIII-XIX) Pământul a fost tot mai agresat de oameni, iar relația dintre natură și civilizația umană s-a modificat, cu consecințe nebănuite în economia agrară.

În țările dezvoltate, cu uriașe resurse umane  și financiare, în cercetare și învățământ, s-au elaborat și pus în aplicare programe cu grad ridicat de sustenabilitate prin care s-a realizat o relație prietenoasă cu mediul, care să asigure servicii performante, înalt productive și protectoare în agricultură. Chiar dacă nu s-a ajuns încă la optimul scontat, și nici nu se va ajunge vreodată -pentru că optimul este mai mult în capul teoreticienilor și analiștilor economici-, s-au făcut pași semnificativi spre concilierea dintre natură și economie, sub semnul eco-economiei.

De aproape o jumătate de secol, producțiile cerealiere, inclusiv cele de grâu, au fost ridicate, iar prețurile relativ scăzute. Problema surselor de hrană și siguranță alimentară se pare că a fost rezolvată pentru o parte semnificativă din populația Planetei. Atunci, de ce sunt îngrijorări în ceea ce privește producția și prețul cerealelor?

Răspunsurile sunt multe, de la cele ale ecologiștilor, până la cele ale demografilor, economiștilor, psihologilor, sociologilor și politologilor. Opiniile lor ar trebui să fundamenteze politicile agricole pe termen mediu și lung. Dar între a trebui și a implementa există multe ezitări, neimplicări și nereușite.

România, deși parte a Uniunii Europene, importă o cantitate semnificativă de alimente, iar criza actuală a modificat relațiile economice tradiționale. România este și un producător important, dar fără să asigure întregul necesar cerut de piața internă și de cea externă. Stabilitatea prețului este asigurată de stabilitatea producției, iar producția depinde de natură și îndeosebi de… natura disciplinată prin irigații, perdele forestiere de protecție, sisteme de rachete antigrindină, selecții biologice și multe altele.

La acestea se adaugă tergiversările legislative și instituționale privind resursele umane, regimul proprietății, arendării etc. Cum unele dintre acestea au fost mereu și mereu amânate, reportate sau numai parțial implementate, nu putem să ne așteptăm la producții record în viitorul apropiat sau mai îndepărtat!!! Nu este de mirare că ministrul Agriculturii vine cu știrea (4 august a.c.) îngrijorătoare: producția de grâu va fi cu 40% mai mică decât cea de anul trecut! Nu vor scăpa din acest vârtej și alte culturi: secară, orz, ovăz, rapiță, porumb, soia.

Și alte state din bazinul Mării Negre sunt sub incidența acestor fenomene pedo-climatice, dar grâul și alte produse agricole ne vor fi asigurate din rezervele strategice și probabil din importuri. Ministrul Agriculturii ne asigură că ”marii producători de grâu vor avea producții record”, iar ”preţul grâului şi implicit cel al pâinii nu ar trebui să crească”.

Cel puțin deocamdată și mai mult declarativ și teoretic, pentru că nu putem ști ce se va întâmpla în viitor. Oricum, după toate regulile pieței, există dezechilibre între cerere și ofertă, dezechilibre care inevitabil se vor repercuta în prețuri. O contracție a pieței cu 40%  față de anul trecut (deci cu aproape jumătate) nu poate să rămână fără influențe de la prețul de producție  până la cel de comercializare. Și aceasta datorită specificiăţii formării prețurilor agricole, aflate sub influența implacabilă a factorilor naturali.

Prăbușirea sau reducerea ofertei interne și efectele devastatoare asupra fermierilor și comercianților de cereale și derivate nu pot fi stăvilitecorijate decât prin politici intervenționiste și protecționiste. Rămâne să vedem ce se va întâmpla, deoarece producțiile neafectate sau parțial afectate trebuie gestionate cu chibzuință pentru însămânțare, morărit și panificație, furajare, industrie ușoară, chimică etc. Mai trebuie să ținem cont și de  firmele de import-export, care-și văd de ”treaba lor” într-o economie de piață. Până la urmă e chiar firesc, nu pentru o economie liberă ne luptăm de peste trei decenii? Nu este de loc ușor și ne pune pe gânduri afirmația ministrului Agriculturii: ”Sperăm să nu crească prețul pâinii…”  Deci, să sperăm!!! Oricum, ceea ce am afirmat în articolul nostru precedent rămâne valabil:  cu pâinea noastră cea de toate zilele nu este de glumit!!!

Fără aur și petrol (despre care o să vorbim într-un episod viitor) mai ”treacă-meargă”, dar fără pâine… Cred că trebuie să reflectăm cu toții, de la ”vlădică la opincă”, de la cel ”cu țâța în gură până la cel cu barba sură”.

Cele mai multe convulsii sociale și chiar răsturnări politice au fost generate de lipsa sau de prețul ridicat al pâinii!!! Doresc ca cele afirmate să nu fie confirmate, dar contextualitatea de astăzi și de mâine ne va aduce o pâine mai scumpă pe mesele noastre.

Prof.univ.dr. Ioan Lumperdean

Citește mai departe

ACTUALITATE

Programul ,,Prima casă” se numește acum ,,Noua casă” și a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Cunoscutul program ,,Prima casă” sau ,,O familie, o casă” s-a modificat din nou. Proiectul ,,Noua casă” a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial, iar cei interesați știu acum la ce să se aștepte.

Două plafoane:

  • 140.000 euro;
  • 70.000 euro.

Avansul

  • La categoria 70.001 – 140.000 euro avansul e de minimum 15%;
  • La categoria de 70.000 euro avansul e de minimum 5%.

Beneficiari

Persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

• la data solicitării creditului garantate, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
• achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
• are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Sursa: Hotnews

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toţi. Uniţi în buget şi-n simţiri. Bugetul şi politicile fiscale. Punctul de vedere al specialiştilor

Publicat

De cele mai multe ori, administraţiile locale lansează şi chiar realizează proiecte pentru urbea pe care o păstoresc. Dar numai pe baza părerilor proprii. Vrem, de exemplu, stadion la standarde europene în mijlocul oraşului? Îl facem! Nu contează că produce zgomot pentru cei din împrejurimi. Nu contează că face şi mai mare aglomeraţia de maşini, şi aşa insuportabilă. Dacă aşa a vrut domn primar…

Ca să trecem în altă epocă administrativă, câţi dintre clujeni şi-ar fi dorit momâia lui Avram Iancu în mijlocul Pieţei cu acelaşi nume? Dar n-au fost întrebaţi nici atunci.

Şi-n Cluj, la fel ca-n alte localităţi, s-au făcut lucruri, cheltuieli, fără ca cineva să-i întrebe pe beneficiari şi pe cei care dau banul dacă au nevoie de ele. De o vreme încoace s-au făcut câţiva paşi spre consultarea populaţiei. Dar puţini. La fel ca în cazul ăluia care a păşit pentru prima data pe Lună. Faptul că a făcut “un pas mic, dar mare pentru omenire”, nu înseamnă că Luna a devenit a noastră.

Bugetarea participativă. Propunerile specialiştilor. Clujul să ia exemplul Turzii

Ne manifestăm consecvent pentru fundamentarea construirii bugetelor anuale şi multianuale pe baza proiectelor promovate în baza dialogului şi consultării cu cetăţenii Clujului.

  • Bugetarea participativă este un exercitiu la care populaţia a dovedit interes şi responsabilitate. Ea trebuie extinsă si la marile proiecte, iar exemplul municipiului Turda se cere extins şi la Cluj. Gradul de transparenţă trebuie maximizat pentru a se evita suspiciunile acordării de fonduri importante şi in mod nejustificat unor ong-uri “abonate de o vereme la banul public”.

Bugetare multianuală

  • Viziunea pe termen mediu şi lung se cere extinsă şi prin bugetare multianuală, bazată pe direcţiile din Strategia de dezvoltare 2020-2027, pe PUG, pe SIDU, pe Planul de mobilitate şi pe alte instrumente de lucru, discutate în prealabil cu cetăţenii.
  • Digitalizarea proceselor de bugetare, cât şi a celor din activitatea serviciilor din Primărie poate restrânge birocraţia şi numărul excesiv de personal angajat în structurile administraţiei locale.
  • Cresterea capacităţii administraţiei de a respecta an de an bugetele aprobate se cere gestionată cu fermitate de către Primar şi echipa de conducere aleasă.
  • Politica de fiscalitate inteligentă în care taxa locală să reprezinte pârghia de stimulare sau de descurajare a domeniului.

Proiectul “Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

*Consiliul Civic Local Cluj-Napoca este o organizaţie civică şi apolitică fondată în 2004 de către Cluburile Lions şi 38 de ONG-uri. În prezent, această iniţiativă civică este susţinută de 50 de ONG-uri.

Citește mai departe

ECONOMIE

Coronavirusul a redus puţin numărul angajaţilor. Doar cu 640 mai puţini acum decât în ianuarie

Publicat

În România există în prezent un număr de 5.580.000 de salariaţi activi. Ceea ce înseamnă cu doar 640 de angajaţi mai puţin decât în luna ianuarie.
Aceasta este declaraţia ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a susţinut că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii privind cele 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie – 15 iulie nu reflectă locuri de muncă pierdute. Ele ar fi, potrivit ministrului, contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate