EVENIMENT
Locuința Doinei Cornea este cumpărată și transformată de Primăria Cluj în casă memorială

Locul în care și-a trăit viața Doina Cornea, cunoscuta dizidentă anticomunistă a fost cumpărat de municipalitatea Cluj-Napoca și transformat în monument istoric și casă memorială. Această hotărâre a fost aprobată de consilierii locali în timpul ședinței din cursul zilei de ieri.
Inițiativa Primăriei clujene vine în urma unei cereri din partea fiului Doinei Cornea, Leontin Iuhas, iar prețul propus pentru achiziția casei, cu o suprafață de 105 metri pătrați, 4 camere, bucătărie și dependințe, este, conform documentației de aprobare a proiectului, de 350.000 de euro.
Mai mult, Primăria a aprobat și schimbarea denumirii străzii Alba Iulia în strada Doina Cornea. Activitatea sa anticomunistă a fost recunoscută şi onorată, Doina Cornea primind în anul 2009 Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Ofiţer şi cea mai înaltă disticţie a României, Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, în anul 2000.
Mărturisirile Doinei Cornea
„Lupta mea nu s-a îndreptat, în esenţă, împotriva lui Ceauşescu, ci împotriva comunismului ca ordine socială. Am luptat împotriva unui sistem. Ceauşescu nu era decât un produs al sistemului. M-am străduit, realmente, să trăiesc ca şi cum frica nu ar exista, chiar dacă am resimţit-o destul de des.
Trebuie să rămânem liberi, să nu devenim robi ai fricii. Adevărul este că toţi aceşti ani au reprezentat pentru mine un bun exerciţiu, în fond. Mi-am spus: trebuie să trăiesc ca şi cum Securitatea nu ar exista”, mărturisea Doina Cornea într-un interviu.
Bibliografie și realizări
Doina Cornea s-a născut în 30 mai 1929 la Braşov şi a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii UBB Cluj-Napoca. Stabilită în Cluj și nemulţumită de regimul comunist, la începutul anilor ’80, a început să trimită scrisori de protest, peste 30 la număr, la Radio Europa Liberă şi ziarelor din Vest, în care care denunţa “sistematizarea” satelor româneşti, dărâmarea bisericilor şi politica dusă de Ceauşescu. Acest fapt a atras mânia dictatorului. Securitatea i-a pus pază la casă, iar securiştii au chemat-o la interogatoriu în celebrele beciuri în care au şi bătut-o. Pentru curajul de a se opune regimului, a fost dată afară din facultate.
În noiembrie 1987, în timpul revoltei de la Braşov, a răspândit peste 150 de manifeste de solidaritate, împreună cu fiul ei, Leontin, gest care s-a soldat cu închiderea ei în închisoare timp de cinci săptămâni. Eliberarea a venit în 21 Decembrie 1989, când protestarii contra regimului comunist au ajuns la casa sa situată pe strada Alba Iulia din Cluj-Napoca şi au luat-o pe Cornea pentru a participa la manifestaţia împotriva lui Nicolae Ceauşescu deşi în stradă se trăgea.
După victoria Revoluţiei, de la Bucureşti, a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN), organism din care a demisionat, însă, după numai o lună, în ianuarie 1990, nefiind de acord cu fărâmele comuniste.
Karla Fanea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Circulația auto va fi închisă, în weekend, pe autostrada A3, între Iernut și Chețani, în județul Mureș, sensul spre Cluj, anunță CNAIR.
Restricțiie sunt valabile sâmbătă, 2 decembrie, între orele 8.00 și 12.00.
ATENȚIE, șoferi. Trafic restricționat pe o porțiune din A3 Cluj – Târgu Mureș
„Traficul va fi închis pe autostrada A3, în județul Mureș, pe direcția Târgu Mureș – Cluj Napoca, între nodurile rutiere Iernut și Chețani”, potrivit CNAIR.
Circulația de pe ambele căi va fi redirecționată pe sensul Cluj Napoca – Târgu Mureș, pe o distanță de 4 kilometri.
Restricțiile sunt necesare pentru montarea unui portal de informare, au mai anunțat reprezentanții CNAIR.
EVENIMENT
FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital

Un grav accident de circulație a avut loc vineri seara în localitatea clujeană Frata. Doi bărbați au fost răniți.
Pompierieii clujeni au intervenit la accident, alături de echipaje ale Ambulanței.
FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, la locul accdientului au fost găsiți doi bărbați de 27 și 47 de ani, care se aflau lângă o mașină.
Aceștia erau conștienți, dar prezentau mai multe traumatisme.
Pompierii le-au acordat primul ajutor calificat până la sosirea echipajelor SAJ. Ambii au fost transportați la spital.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

Un spectacol cu drone și unul de artificii a încheiat, vineri, serila de evenimente organizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României.
Înainte de spectacolul din Piața Avram Iancu, primarul Emil Boc a transmis celor prezenți că „doar uniți suntem puternici”.
FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!
„La mulți ani românia, la mulți ani Cluj-Napoca a mai spus primarul”, după care a început spectacolul la care au participat mii de clujeni.
Povestea „spusă” cu ajutorul droneor a fost urmată de un grandios foc de artificii.
La final, o parte din cei alați în piața s-au prins în hora unirii, alături de autorități.
EVENIMENT
VIDEO. Luminile de SĂRBĂTOARE s-au aprins la Cluj-Napoca. Emil Boc a apăsat butonul alături de mai mulți copii

Clujul a îmbrăcat hainele de sărbătoare. De Ziua Națională a României, din Piața Unirii, kilometrul 0 al orașului, a fost aprins iluminatul de sărbători.
Mii de clujeni, dar și turiști, au participat la acest eveniment, care a devenit unul tradițional. Înainte ca luminile să se aprindă, clujenii au asistat la un regal folcloric.
Primarul Clujului, Emil Boc, a fost și el prezent la ceremonie și, ca în fiecare an, a fost cel care a aprins iluminatul festiv, alături de mai mulți copii. Primarul a ajuns doar astăzi la Cluj-Napoca de la Bruxelles, după ce avionul pe care trebuia să îl ia din Munchen a fost întârziat din cauza vremii.
Citește și: EXCLUSIV VIDEO FOTO. Emil Boc, blocat pe Aeroportul Munchen din cauza zăpezii. Ratează ceremoniile de Ziua Națională de la Cluj
VIDEO. Luminile de SĂRBĂTOARE s-au aprins la Cluj-Napoca. Emil Boc a apăsat butonul alături de mai mulți copii
Din Târgul de Crăciun, vineri a fost aprins iluminatul festiv în tot orașul. Lumini și luminițe vor „împodobi” Clujul pe toate perioada Sărbătorilor de iarnă.
Citește și: VIDEO FOTO. 1 Decembrie: Clujul SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României
Seara în Piața Unirii se va încheia cu concerte susținute de Delia și de trupa Cargo.
Citește și: VIDEO FOTO. 1 Decembrie: Depuneri de COROANE la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca
Ziua de 1 Decembrie aduce, însă, și un spectacol inedit de drone și artificii în Piața Avram Iancu.