Connect with us

ACTUALITATE

Localizarea AML, activă pentru apelurile de urgență

Publicat


Cetățenii care sună la numărul de urgență 112 de pe smartphone beneficiază de tehnologia Advanced Mobile Location (AML). Facilitatea a fost implementată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), împreună cu operatorii de telefonie mobilă și în parteneriat cu Google și Apple. Această tehnologie permite transmiterea către Sistemul 112 a coordonatelor geografice asociate locului din care se sună, exclusiv pe durata apelului de urgență și nicidecum în alte condiții.

AML vine și în sprijinul persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire care trimit SMS la 113 de pe telefoanele cu sistem de operare Android.
Facilitatea AML, dezvoltată și pusă gratuit la dispoziția serviciilor de urgență, în scopul sprijinirii utilizatorilor de smartphone în situații de urgență, nu necesită instalare de componente sau aplicații suplimentare și are o acuratețe de ordinul metrilor/zecilor de metri.

„La acest moment, AML funcționează în toată țara, iar când cetățenii sună la 112, operatorii STS și dispecerii agențiilor de intervenție au la dispoziție coordonatele geografice cu o acuratețe mult mai mare. Am realizat teste, am analizat diverse scenarii tehnico-operaționale și am integrat toate configurațiile necesare, astfel încât această tehnologie să vină cât mai mult în sprijinul apelantului.

Totodată, a fost nevoie de actualizarea legislației pentru implementarea acestei tehnologii. Noi continuăm demersurile pentru modernizarea Sistemului 112 printr-un proiect finanțat din fonduri europene pe care ne dorim să îl finalizăm în 2021.”, a declarat general-maior ing. Ionel-Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Timp de aproape cinci luni, echipele de ingineri și programatori ai STS au colaborat cu echipa Android ELS de la Google pentru a efectua testările preliminare şi pentru a îmbunătăți precizia localizării apelurilor la 112. De asemenea, implementarea s-a realizat în strânsă legătură cu marii operatori de telefonie mobilă din România, care au efectuat lucrări în infrastructurile proprii, pentru a facilita transmiterea informațiilor AML către serviciul de urgență.

În aceeași perioadă, infrastructura Sistemului 112 a fost configurată pentru a permite recepționarea poziției geografice transmise și de pe telefoanele cu sistem de operare iOS, fapt confirmat de Apple în urma testelor pe care le-a realizat până în prezent. La finalul lunii martie, s-a lansat actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 13.4 care permite furnizarea localizării AML și pentru utilizatorii telefoanelor iPhone.

Spre deosebire de soluția oferită de Google, terminalele Apple transmit poziția către Sistemul 112 doar în cazul apelurilor telefonice de urgență, nu și în cazul transmiterii de mesaje de urgență prin SMS la numărul 113.

FUNCȚIONAREA AML – ANDROID
Condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare prin serviciul ELS/AML:
1.      telefonul trebuie să includă sistemul de operare Android, începând cu versiunea OS 4.0 sau superior şi să aibă Serviciile Google Play instalate;
2.      utilizatorul să nu fi optat în prealabil la dezactivarea serviciului ELS, din setările de localizare ale telefonului său;
3.      telefonul trebuie să fie înregistrat într-o rețea mobilă din România, cu acces la servicii de SMS și/sau internet;
4.      telefonul trebuie să aibă integrate funcțiile de GPS şi WiFi.
Cum funcționează ELS?
Serviciul Android ELS recunoaște când un utilizator efectuează un apel de urgență la 112 sau când se transmite un SMS la 113 și va calcula locația folosind mai multe surse de localizare (AGPS, rețea mobilă, WiFi și senzori din telefon). Locațiile ELS sunt calculate pe dispozitiv și trimise prin SMS și/sau internet, direct către Sistemul 112 utilizând protocoale standard din industrie.

Când nu funcționează ELS?
1.      nu funcționează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive;
2.      nu funcționează dacă telefonul este setat pe modul avion;
3.      nu funcționează pentru telefoanele cu nivelul bateriei sub 10%.
Alte precizări:
1.      serviciul ELS se va activa doar la apelarea numărului 112, respectiv la transmiterea de mesaje la numărul 113 destinat persoanelor cu dizabilități de auz și/sau vorbire, în restul timpului fiind inactiv, fără a consuma baterie;
2.      informația de localizare este transmisă din telefonul mobil direct către Sistemul 112; Google nu primește această locație transmisă către serviciul de urgență;
3.      dacă la apelarea numărului de urgență 112 conexiunea la internet este oprită, serviciul ELS va transmite poziția însă doar prin SMS;
4.      pentru transmiterea și afișarea corespunzătoare a amprentei de timp ce însoțește informația de localizare de tip AML, se recomandă activarea opțiunii de actualizare automată a datei şi orei asociate telefonului mobil.

FUNCȚIONAREA AML – iOS
Condiții obligatorii pentru furnizarea informațiilor de localizare AML pentru iPhone:
1.      sistemul de operare al telefonului trebuie să fie actualizat la versiunea 13.4;
2.      telefonul trebuie să fie înregistrat într-una din următoarele rețele mobile din România cu care Apple are acord în implementarea AML;
3.      telefonul trebuie să aibă acces la serviciul de SMS.
Cum funcționează AML pe telefoanele iPhone?
Când un utilizator inițiază un apel la numărul de urgență 112, telefonul iPhone calculează poziția integrând date din mai multe surse, cum ar fi sistemele de sateliți și rețelele WiFi. Ulterior, coordonatele sunt împachetate într-un SMS care este transmis direct către Serviciul 112, fără a mai fi nevoie de vreo operațiune.
Când nu funcționează AML pe telefoanele iPhone?
1.      nu funcționează pentru telefoanele care nu au cartela SIM introdusă sau care au cartele SIM cu servicii inactive;
2.      la transmiterea de mesaje de urgență către serviciul SMS 113.

Alte mențiuni:
La acest moment, recepționarea coordonatelor geografice prin tehnologie AML nu este disponibilă pentru apelanţii care se află în roaming internaţional, precum și pentru cei care nu au semnal în rețeaua proprie (roaming naţional).

Pentru utilizarea eficientă a informațiilor furnizate prin tehnologia AML, au fost actualizate procedurile de operare și întreg personalul SNUAU a fost instruit în acest sens.

Toate cele patru metode de localizare implementate în țara noastră (AML, aplicația mobilă APEL 112, Geolocation și Cell ID/Sector ID) sunt complementare una celeilalte, însă nici una nu este infailibilă. Așa cum se întâmplă și în celelalte țări care au implementat soluții de transmitere a coordonatelor geografice pe timpul apelurilor de urgență, fiecare metodă are o anumită rată de succes.

Astfel, conform raportului Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA) din 2019, la nivel european, rata de succes pentru AML este de până la 65%. Din acest motiv, cetățenii care sună la numărul 112 sunt rugați să ofere și să confirme pe cât posibil detaliile privind locația lor.

Serviciul de Telecomunicații Speciale analizează permanent noi soluții și tehnologii care pot asigura îmbunătățirea localizării apelanților în cele mai diverse condiții tehnice.

* * *

INFORMAȚII BACKGROUND
În cadrul Serviciului 112 din România sunt implementate mai multe tipuri de localizare: Cell ID/Sector ID, AML, APEL 112, Geolocation 112.

Localizarea primară – Cell ID/Sector ID folosește datele transmise de celula de telefonie mobilă ce deservește apelantul la momentul inițierii apelului și indică o arie orientativă, sub forma unui sector de cerc. Această arie poate fi cuprinsă între zeci de metri pătrați și zeci de kilometri pătrați.
Pentru localizarea de tip AML se reduce suprafața la un cerc cu raza de câţiva metri/câteva zeci de metri.
Complementar localizării tip Cell ID/Sector ID și AML, STS a implementat alte două metode de localizare – Geolocation 112 și aplicația mobilă APEL 112.

Geolocation 112 – prin această metodă, în urma unui apel de urgență, apelantul primește din partea Sistemului 112 un SMS conținând un link de localizare, care, după ce este accesat, permite, cu acordul apelantului, transmiterea către Sistemul 112 a coordonatelor geografice furnizate de sistemul de operare, prin serviciile de localizare integrate, utilizând serviciul de date asociat telefonului mobil.
Aplicația mobilă APEL 112 – se poate descărca gratuit din magazinele Google Play și App Store pe toate telefoanele de tip smart.

Aplicația permite apelarea serviciului de urgență printr-un singur touch pe ecran și, totodată, transmiterea poziției telefonului către Sistemul 112, utilizând, de asemenea, serviciul de date asociat telefonului mobil.

Conform Asociaţiei Europene a Numărului de Urgență 112 (EENA), soluția de localizare AML este funcțională în 19 țări: Austria, Belgia, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Lituania, Mexic, Moldova, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Slovenia, Statele Unite, Suedia și UK.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cel mai mare aisberg din lume, de 3 ori cât New York, s-a pus în mişcare şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic

Publicat

De

Cel mai mare aisberg din Lume, A23a, s-a pus în mişcare după o pauză de peste trei decenii şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic, au anunţat vineri oamenii de ştiinţă, relatează Reuters, transmite Agrpres.

Cu o suprafaţă de aproape 4.000 de km2, acest aisberg antarctic, denumit A23a, are o mărime de aproximativ trei ori mai mare decât cea a oraşului New York.

De când s-a desprins de platforma de gheaţă Filchner-Ronne din vestul Antarcticii în 1986, aisbergul A23a, care a găzduit în trecut o staţie de cercetare sovietică, a fost în mare parte „captiv” după ce baza lui a rămas blocată pe fundul Mării Weddell.

Cel mai mare aisberg din lume, de 3 ori cât New York, s-a pus în mişcare şi se îndreaptă spre Oceanul Antarctic

Însă acest lucru nu mai este valabil în prezent. Imaginile obţinute recent din sateliţi au dezvăluit că muntele de gheaţă, ce are o greutate de aproape un trilion de tone, pluteşte de acum în derivă şi se deplasează rapid pe lângă extremitatea nordică a Peninsulei Antarctice, ajutat de vânturi puternice şi de curenţi marini.

„Este rar să vezi un aisberg de această mărime în mişcare”, a declarat glaciologul Oliver Marsh de la British Antarctic Survey, potrivit căruia oamenii de ştiinţă îi vor urmări îndeaproape traiectoria.

Pe măsură ce îşi va lua avânt, colosalul munte de gheaţă va fi purtat cel mai probabil spre Curentul Antarctic Circumpolar. Acesta îl va direcţiona spre Oceanul Antarctic, pe o traiectorie cunoscută sub numele de „aleea aisbergurilor”, unde pot fi întâlniţi şi alţi munţi de gheaţă de acest fel care plutesc în ape întunecate.

Motivul care a făcut ca aisbergul A23a să înceapă să se deplaseze rămâne deocamdată necunoscut.

„De-a lungul timpului, probabil că s-a subţiat uşor şi a căpătat acea mică flotabilitate suplimentară care i-a permis să se ridice de pe fundul oceanului şi să fie împins de curenţii oceanici”, a spus Oliver Marsh. A23a se numără, de asemenea, printre cele mai vechi aisberguri din lume.

Este posibil ca A23a să eşueze din nou şi să rămână blocat pe fundul oceanic de lângă insula Georgia de Sud. Acest lucru ar reprezenta o problemă pentru animalele sălbatice din Antarctica. Milioane de foci, pinguini şi păsări de mare se înmulţesc pe insulă şi se hrănesc în apele din jur. Monstruosul aisberg A23a ar putea bloca accesul vieţuitoarelor spre zonele de hrănire şi de reproducere.

În 2020, un alt aisberg gigantic, A68, a stârnit îngrijorări legate de posibilitatea unei ciocniri cu ţărmul insulei Georgia de Sud, zdrobind vieţuitoarele de pe fundul oceanic şi blocând accesul la hrană. O astfel de catastrofă a fost în cele din urmă evitată după ce aisbergul s-a fărâmiţat în fragmente mai mici, un posibil sfârşit şi pentru A23a.

Însă „un aisberg de această mărime are potenţialul de a supravieţui pentru o perioadă destul de lungă de timp în Oceanul Antarctic, chiar dacă este mult mai cald, şi ar putea ajunge mai departe spre nord, până în Africa de Sud, unde ar putea perturba transportul maritim”, a declarat Oliver Marsh.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Generalul-maior Bogdan Cernat, comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, înaintat în grad

Publicat

De

Luni, 4 decembrie, la sediul marii unități din Cluj-Napoca, a avut loc o ceremonie militară în cadrul căreia comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat a fost înaintat în grad.

Bogdan Cernat este acum general-maior, cu două stele, prin Decret Prezidențial.

FOTO. Generalul-maior Bogdan Cernat, comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj, înaintat în grad

Luni, locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Cristian Dan, a prezentat Decretul Prezidenţial de înaintare în gradul de general-maior, cu două stele, a comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat.

La ceremonie au participat personalul comandamentului și comandanții marilor unități și unități.

În discursul său, generalul-maior Cristian Dan a felicitat nu doar pe comandantul diviziei ci și întreg personalul comandamentului prezent la activitate.

„Suntem ceea ce suntem datorită mentorilor pe care îi alegem, iar succesul domnului comandant se datorează întregii echipe pe care o conduce. Înaintarea în grad reprezintă recunoașterea muncii depuse de-a lungul timpului și a profesionalismului dovedit în îndeplinirea misiunilor încredinţate”, a spus acesta, care l-a felicitat pe generalul-maior, cu două stele, Bogdan Cernat.

Foto: Divizia 4 Infanterie „Gemina”

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Rezultate REMARCABILE la Campionatul Mondial și European de dans obținute de Școala de DANS Step Up Dance Center din Cluj

Publicat

În perioada octombrie-noiembrie 2023, dansatorii talentați ai Școlii de Dans „Step Up Dance Center” din Cluj-Napoca au strălucit pe scenele internaționale la două dintre cele mai prestigioase competiții de dans din lume: Campionatul Mondial de dans Word Dance Championship 2023 și Campionatul European de Dans „European Grand Prix”.

„Elevii dedicați și talentați ai școlii au participat la Campionatul Mondial de dans Word Dance Championship 2023, organizat de World Artistic Dance Federation (WADF) în Republica Cehă. Acest triumf impresionant s-a concretizat în obținerea a 12 titluri de campioni, 8 titluri de vicecampioni și 6 locuri III, confirmând astfel excelența lor în lumea dansului.

FOTO. Rezultate REMARCABILE la Campionatul Mondial și European de dans obținute de Școala de DANS Step Up Dance Center din Cluj

Această competiție reprezintă un test de forță și abilitate pentru dansatori la nivel global, iar dansatorii școlii de dans „Step Up Dance Center” au demonstrat, încă o dată, că sunt la înălțimea așteptărilor. Performanțele lor s-au remarcat prin pasiune, precizie și grație, aducând onoare școlii și orașului Cluj-Napoca.

La Campionatul European de Dans „European Grand Prix”, dansatorii au triumfat obținând nu mai puțin de 14 locuri I, 10 locuri II și 4 locuri III. Aceste rezultate excelente confirmă nu doar calitatea instruirii oferite la „Step Up Dance Center”, ci și angajamentul și dedicarea dansatorilor de a atinge excelența în arta dansului.

Este demn de menționat faptul că aceste locuri fruntașe reprezintă un pas important în consolidarea reputației școlii ca un centru de excelență în dans.

„Este rezultatul muncii asidue, dedicării și talentului incontestabil al acestor tineri artiști”

Cu aceste rezultate impresionante, „Step Up Dance Center” își păstrează tradiția de a aduce acasă trofee și onoruri de la competițiile internaționale de dans pentru al doilea an consecutiv. Efortul susținut și pasiunea transmise de echipa de instructori au fost cheia succesului în formarea acestei generații de dansatori de excepție.

Coordonatoarea școlii, Pop Orsolya, a declarat cu mândrie: „Suntem extrem de recunoscători și mândri de performanțele extraordinare obținute de elevii noștri la aceste competiții de prestigiu. Este rezultatul muncii asidue, dedicării și talentului incontestabil al acestor tineri artiști.

Nu putem trece cu vederea contribuția substanțială a instructorilor noștri de dans, balet și gimnastică, ale căror merite în ghidarea și susținerea dansatorilor sunt de neprețuit. Cu pasiunea și abilitățile lor, acești profesioniști au creat un mediu propice dezvoltării artistice, contribuind la formarea viitorilor campioni în lumea dansului.

Vom continua să ne străduim să menținem acest standard ridicat pentru ca acești tineri să-și atingă întregul potențial artistic.”

„Aceste rezultate de excepție subliniază versatilitatea și nivelul înalt de pregătire”

Dansatorii au participat cu succes în mai multe stiluri de dans, evidențiindu-și abilitățile în mod remarcabil. În domeniul baletului, au strălucit prin eleganța și tehnica lor impecabilă. În cadrul dansului contemporan, au adus o notă de originalitate și expresivitate, demonstrând creativitate și adaptabilitate.

În dansul artistic, au impresionat prin îmbinarea reușită a elementelor teatrale și de dans, oferind un spectacol captivant. În acro dance, au demonstrat un control impresionant și o precizie remarcabilă în mișcările acrobatice.

În stilul lyrical, au transmis emoție și sensibilitate, creând momente pline de profunzime, iar prin jazz au adus energie și ritm, completând cu succes portofoliul divers al școlii de dans.

Aceste rezultate de excepție subliniază versatilitatea și nivelul înalt de pregătire oferit de „Step Up Dance Center” într-o varietate de stiluri de dans.

„Acești tineri artiști sunt o adevărată mândrie pentru orașul Cluj-Napoca”

Dansatorii care au obținut aceste rezultate remarcabile la cele două competiții internaționale sunt Aldea-Atzberger Andrada, Bodea Alexandra, Bolboacă Beatrice, Dezso Anna, Imecs Orsolya, Igna Stefania, Koszta Diana, Kurucz Anita, Kusai Sofia, Maghear Horea, Maris Giulia, Moldovan Marie-Sophie, Palyi-Kiss Emma, Petrovan Antonia, Pop Kiara-Amyra, Rusu Ana-Marisa, Simon Tara și Tirnavean Clara.

Acești dansatori reprezintă o sursă de inspirație și un model de urmat, dovedind cu fiecare performanță că munca și dedicarea conduc la succesul și poziția pe cele mai înalte podiumuri internaționale.

Acești tineri artiști sunt o adevărată mândrie pentru orașul Cluj-Napoca, reprezentând cu demnitate și excelență în lumea dansului. Prin aceste realizări impresionante, „Step Up Dance Center” confirmă poziția sa de lider în domeniul educației și promovării artei dansului și a baletului în Cluj-Napoca.

„Elevii se antrenează în medie cam 7-8 ore pe săptămână”

Felicitări tuturor dansatorilor și instructorilor pentru aceste succese remarcabile! Cu siguranță, acești copii talentați au un viitor strălucit în acest domeniu, iar realizările lor remarcabile vor rămâne un punct de referință pentru generațiile viitoare de dansatori”, au comunicat reprezentanții școlii.

Coordonatoarea școlii, Orsolya Pop, a declarat pentru Cluj24: „Toți dansatorii care au participat la aceste concursuri au între 10 și 16 ani, singura sub acest interval este o fetiță de 4 ani (care a obținut locul 1 la Europene și locul 2 la Mondiale).

Elevii se antrenează în medie cam 7-8 ore pe săptămână, predominant sunt fete dar avem și un băiat în echipă, Horea Maghear.

Ca stiluri de dans, au obținut rezultate la Balet, Dans Contemporan, Acro Dance, Lyrical și Jazz.  Avem mai mulți instructori care se ocupă de pregătirea copiilor în aceste stiluri de dans, este o echipă întreagă.”

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE. Trasee DEVIATE pentru mai multe autobuze din Cluj-Napoca, marți, 5 decembrie

Publicat

De

Marți, 5 decembrie, în intervalul orar 10.00 – 14.00, traseele autobuzelor de pe mai multe linii vor fi deviate din cauza unor lucrări, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.

Modificări vor fi impuse mijloacelor de transport de pe liniile 26, 26L, 27, 28, 28B, 41, 44 și cursa specială Cora, care vor fi deviate înspre cartierul Grigorescu

ATENȚIE. Trasee DEVIATE pentru mai multe autobuze din Cluj-Napoca, marți, 5 decembrie

CTP Cluj-Napoca anunță că pentru executarea unor lucrări la culoarul de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, respectiv modernizare şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, se impune restricționarea circulației auto în data de 5 decembrie, între orele 10.00 – 14.00, pe strada Dragalina, pe tronsonul cu sens unic de la intersecția cu str. Emil Racoviță.

Citește și: Primăria Cluj-Napoca anunță RESTRICȚII de circulație pe strada Dragalina

Circulația mijloacelor de transport în comun nu va fi afectată dinspre cartierul Grigorescu spre zona centrală.

Înspre cart. Grigorescu circulația autobuzelor pe liniile 26, 26L, 27, 28, 28B, 41 și cursa specială Cora va fi deviată din str. Dacia pe Str. Horea – str. George Barițiu – Splaiul Independenței – Pod Napoca – str. Octavian Goga.

Linia 44 de pe str. Regele Ferdinand va fi deviată pe str. George Barițiu – Splaiul Independenței – Pod Napoca – str. Octavian Goga.

Stațiile Dragalina Sud și Dragalina Nord vor fi suspendate pe perioada lucrărilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax