Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO: STARE de URGENȚĂ în România. “Naţiunea noastră trece prin momente dificile”, a spus Klaus Iohannis

Publicat


Președintele Klaus Iohannis anunță măsurile ce vor fi luate în contextul declarării stării de urgență în România, în contextul epidemiei de coronavirus.

Declarațiile președintelui:

Începând de azi, se instituie starea de urgență pe întregul teritoriu al României, pentru 30 de zile

Pandemia nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale

Aceste măsuri vizează sănătatea publică, dar și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți

Aceasta este singura cale prin care salvăm viețile celor dragi

Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților

Foarte important e să limităm povara financiară asupra cetățenilor

Dacă va fi nevoie, se pot plafona prețurile la medicamente, alimente strictă necesitate, servicii de utilitate publică

Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României

Pentru persoanele aflate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire

Potrivit legislației, starea de urgență este decretată de președinte, iar Parlamentul trebuie să încuviinţeze măsura, în cel mult cinci zile de la luarea acesteia.

Starea de urgență se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile și intră în vigoare odată cu semnarea decretului și publicarea documentului în Monitorul Oficial.

În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.

Starea de urgenţă este superioară ca gravitate stării de alertă şi oferă autorităţilor cadrul legal de a lua anumite decizii, cum ar fi restricţionarea sau interzicerea unor adunări sau închiderea unor instituţii. Cadrul legal oferă puteri sporite statului, care merg de la achiziții făcute în regim de urgență, posibilitatea rechiziționării unor bunuri, restrângerea unor libertăți civile.

Preşedintele Iohannis a făcut apel la limitarea cât mai mare a deplasărilor, măsuri de igienă şi de distanţă socială.

“Dragi români, ascultaţi mesajele oficialilor. Respectaţi cu stricteţe regulile, păstraţi igiena mâinilor, evitaţi aglomerările, evitaţi cât se poate de mult orice deplasare. Aveţi mai mult decât oricând grijă de cei apropiaţi, în special de cei vârstnici şi de cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstraţi distanţa socială”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a anunţat că, progresiv şi dacă va fi cazul, vor fi luate măsuri de rechiziţionare a unor capacităţi de producţie, stocuri de medicamente şi deinfectanţi.

“Poate fi interzisă gradual, adică atunci când se impune, circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială sau aeriană pe diferite rute. Totodată, ca măsură de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală -atunci şi numai atunci când este absolut necesar- este şi identificarea şi rechiziţionarea de stocuri, capacităţi de producţie şi distribuţie de echipamente de protecţie, dezinfectanţi şi medicamente utilizate în tratarea COVID 19. Acestea sunt măsuri extreme, care vor avea un impact direct asupra vieţii noastre cotidiene, asupra activităţii economice”, a precizat preşedintele României.

El a anunţat că va rămâne foarte implicat în această problemă şi că va verifica personal cum se implementează toate măsurile din decretul instituirii stării de urgenţă.

“Dragii mei, naţiunea noastră trece prin momente dificile, dar suntem români, un popor pe care istoria l-a supus unor cumplite încercări şi în trecut, iar împreună am reuşit să le depăşim pe toate cu bine. Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale epidemiei provocate de coronavirus nu suntem singuri. O criză globală necesită soluţii globale, nu doar locale. Efortul internaţional este unul uriaş, ne coordonăm cu partenerii noştri din UE şi împreună suntem încrezători că vom depăşi cu bine această grea încercare. Dragi români, vă doresc multă sănătate”, a conchis Klaus Iohannis.

Citește LIVE VIDEO: STARE de URGENȚĂ în România, 30 de zile. Declarațiile președintelui Klaus Iohannis pe Alba24.ro

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate