Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Protest cu VUVUZELE al polițiștilor în fața Prefecturii Cluj. Ce revendicări au

Publicat


Sindicaliştii din Poliţie, din cadrul sindicatului Europol, protestează marți în faţa Prefecturii Cluj pentru a-i determina pe guvernanţi să respecte Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

La protest participă şi reprezentanţi ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare, filiala Penitenciarul Gherla.

protest politie2

Mai mulţi poliţişti au auns deja la protest. Aceştia poartă mască de protecţie, dar au şi vuvuzele.

Ei cer ca salariile lor să se majoreze aşa cum prevede legea, respectiv să primească şi restul de tranşe.

Sunt câteva zeci de poliţişti. O parte dintre ei şi-au dat jos măştile şi suflă în vuvuzele în faţa Prefecturii.

protest politie5

Poliţiştii cer ca de la 1 ianuarie 2022 să se aplice Legea-cadru 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, dar şi indexarea pensiilor militare.

Oamenii au început şi să scandeze: „Vrem salarizare/Nu discriminare”

„Suntem aici pentru a cere aplicarea Legii salarizării unitare. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, am fost toto aici. Într-un an de zile nu s-a rezolvat.

Vom merge la Bucreşti şi vom protesta la Minusterul de Interne şi la sediile partidelor aflate la Guvernare”, a declarat Florin Mureşan, liderul sindicatului de la Penitenciarul Gherla.

protest politie3

Acesta spune că agngajaţi din sistem sunt nemulţumiţi pentru că la o parte dintre bugetari legea se aplică, iar la alţii nu.

„La medici s-au dat toate indexările. Nouă ne-au dat 2 tranşe, iar restul s-au anulat prin Ordonanţă de Urgenţă.

Dacă s-ar aplica Legea salarizării am scăpa şi de sporurile desre care toată lumea spune că sunt mari.

Dar salarul nostru pleacă de la 2.000 de lei şi urcă doar cu sporurile la un nivel decent”, a mai declarat Florin Mureşan.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani

Publicat

cupa romaniei

CFR Cluj a întâlnit, joi seara în Gruia, Farul, în cea de-a doua semifinală a Cupei României la fotbal. Miercuri, în prima semifinală, Hermannstadt a învins Rapidul cu 2-1. După un meci controlat autoritar, CFR Cluj câștigă cu 4-1, goluri marcate de Graovac (min.1), Abeid (min.42), Louis Munteanu (min.45) și Emmerlahu (min.50), respectiv Alibec (min.38). Clujenii ajung din nou, după 9 ani, în finală.

Echipe de start:

CFR Cluj: Hindrich – Abeid, Sinyan, Graovac, Camora – Emmerlahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L. Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie Țîrlea, Bolgado, Deac, Fică, Păun, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – Farul, 4-1. Clujenii, din nou în FINALĂ, după 9 ani

Farul: Ducan – Sîrbu, Bălașa, Țîru, Buta – N. Popescu, Dican, Vînă – Grigoryan, Alibec, Radaslavescu
Rezerve: Buzbuchi, Fabinho, Larie, Ciobanu, Iancu, Ganea, Banu, Doicaru, Avrămescu.
Antrenor: Gheorghe Hagi

Arbitru: Radu Petrescu // Asistenți: Radu Ghinguleac, Mircea Grigoriu
Arbitru VAR: Cătălin Popa // Asistent VAR: Valentin Porumbel

Meciul începe de la 1-0 pentru CFR. Munteanu profită de o ieșire hazardată la un corner a lui Ducan și recentrează la Graovac care înscrie cu capul.

Urmează o serie de ratări la poarta Farului: în min.9, Louis Munteanu, lansat în adâncime, înscrie însă era în offside, apoi în min.12, Kamara șutează peste poartă, în min.23, centrarea lui Nkololo cade pe bară, pentru ca în min.26, Kamara, bine lansat pe culoar de Korenica, șutează singur cu portarul însă Ducan respinge în corner.

Contrar cursului jocului, în min.38, Alibec, care până atunci avusese câteva tentative de decolare, dând ca de obicei din aripi, înscrie spectaculos din semifoarfecă, sub ochii adormiților întru fotbal Camora și Sinyan.

Noroc cu Abeid care, în min.42, ia o acțiune pe buzunarul lui și înscrie cu un șut puternic cu stângul, de la 19m, pentru 2-1. În min.45, Emmerlahu îl lansează excelent pe Louis Munteanu care repetă faza din min.9 și înscrie pentru 3-1.

În repriza a doua, clujenii au continuat jocul bun din prima parte. În min.47, dublă-ocazie uriașă pentru CFR Cluj. Kamara a tras în capul lui Ducan, din apropiere, apoi Abeid a trimis peste poartă, din centrul careului.

În min.50, înscrie și Emmerlahu pentru 4-1. În min.82 înscrie și Deac după o recuperare a lui Postolachi, însă golul e anulat de VAR pentru un fault.

Meciul se încheie cu victoria CFR-ului, mai clară decât o arată scorul, 4-1. Clujenii sunt din nou, după 9 ani, în finala Cupei României. Meciul cu Hermannstadt se va juca pe 14 mai, la Arad.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Abeid 8, Sinyan 6, Graovac 7, Camora 8 – Emmerlahu 9, Djokovic 7, Korenica 8 – Nkololo 6, L. Munteanu 9, Kamara 6, Bolgado 7, Deac 7, Păun 6, Postolachi 6, Juric

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, cea mai nouă facultate a UBB. Daniel David: Nu țintim competiția cu UMF Cluj

Publicat

UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) are de acum 23 de facultăți prin crearea Facultății de Științe Medicale și ale Sănătății, a cărei înființare a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern în data de 24 aprilie 2025. 

Facultatea de Științe Medicale și ale Sănătății, aprobată prin Hotărâre de Guvern

Lansarea formală a noii facultăți a UBB va avea loc în data de 26 mai 2025, la ora 13, la sediul acesteia de pe str. Clinicilor nr. 9, luna mai fiind și luna sărbătoririi Zilei Universității și a împlinirii a 444 de ani de la fondarea, în 12 mai 1581, a instituției academice clujene.

„În lume nu prea există universități comprehensive de referință care să nu să aibă o componentă biomedicală – unde se publică și se citează mult -, lucru exprimat apoi în vizibilitate și impact, inclusiv în clasamentele internaționale. Prin acest demers, UBB intră în normalitatea academică internațională, acoperind acum toate domeniile academice majore, așa cum am gândit din anul 2020”, afirmă rectorul ales (și autosuspendat) al UBB, prof. univ. dr. psih. Daniel David, ministrul Educației și Cercetării.

Daniel David: „Nu țintim competiția cu UMF din Cluj”

Acesta subliniază că, „în ciuda unor speculații care uneori doresc să genereze animozități în domeniu, ambiția noastră în zona educațională de licență este mai limitată – ex. nu țintim competiția cu UMF din Cluj, un reper academic național cu masă critică în domeniu, ci vizăm programe cu număr mai redus de studenți, în limba engleză și gândite în paradigme educaționale inovative alternative (ex. problem/solution/case-based) – și focalizată mai mult pe componente educaționale avansate (master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar). De asemenea, în zona de cercetare-dezvoltare-inovare țintim colaborări și coordonări, nu suprapuneri, cu alți actori în domeniu, din Cluj-Napoca și din țară, pentru a poziția mai bine în medicină/sănătate orașul și țara în diverse competiții internaționale”.

Rectorul interimar al UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel, adaugă că „acum, că avem și acest cadru formal, vom dezvolta programe academice noi, accentul fiind pe cele avansate de tip master/doctorat-postdoctorat/postuniversitar. UBB are deja un corp consistent de specialiști în medicină și sănătate – titulari, angajați pe perioadă determinată sau colaboratori -, ceea ce ne asigură o platformă bună de start.”

O istorie medicală care începe în secolul al XVIII-lea și se reîntregește acum

Tradiția medicală la UBB a început în 1775/1776 în Universitas Claudiopolitana (Universitatea din Cluj) și a continuat în universitatea maghiară și apoi românească din Cluj până în 1948, când, prin reforma comunistă, componenta biomedicală a fost organizată separat de UBB (care se numea atunci Universitatea Victor Babeș). Pentru a se ancora în prezent și viitor și pentru a-și recupera tradiția în domeniu – UBB este succesoarea legală a Universității românești din Cluj și astfel a tradiției acesteia -, în anul 2020 UBB a creat Școala de Sănătate (School of Health), care a evoluat în 2022 în UBB School of Health – UBBMed (https://ubbmed.ubbcluj.ro/). Noua Facultate de Științe Medicale și ale Sănătății, înființată în 2025, devine astfel componenta centrală a UBBMed.

Citește mai departe

EVENIMENT

BEC, după decizia Curții de Apel Ploiești: „Activitatea tuturor birourilor electorale continuă”

Publicat

CCR

Biroul Electoral Central a anunțat că activitatea birourilor electorale constituite pentru scrutinul prezidențial din mai va continua, în contextul deciziei Curții de Apel Ploiești privind anularea Hotărârii CCR prin care s-a decis anularea alegerilor prezidențiale din 2024.

Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României, a anunțat joi Biroul Electoral Central.

Într-un comunicat de presă, BEC spune că procesul electoral aflat în desfășurare va continua.

„În vederea corectei informări a publicului în contextul pronunțării de către Curtea de Apel Ploieşti a Sentinței nr. 135/24.04.2025, în dosarul nr. 301/42/2025, BEC aduce următoarele clarificări:

Actuală procedură electorală în vederea alegerii Preşedintelui României este reglementată atât de acte normative cât şi de acte administrative cu caracter normativ, respectiv:

  • Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025 şi alegerilor locale parțiale din anul 2025;
  • Hotărârea de Guvern nr. 4/2025 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 68/2025 privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025;
  • Hotărârea Guvernului nr. 79/2025 privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025.

În aceste condiții, activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul şi pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative şi a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a Preşedintelui României”, se arată în comunicatul de presă al BEC.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Bazinul olimpic din Borhanci, dotări unice în România: antrenor virtual și sistem de captare a gazelor de la suprafața apei

Publicat

Cluj-Napoca se pregătește să intre în elita mondială a natației odată cu finalizarea bazinului olimpic de ultimă generație, aflat în construcție în cartierul Borhanci. Termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor la bazin este anul 2026.

Investiția de peste 100 de milioane de euro promite nu doar să transforme orașul într-un hub regional al natației, ci și să aducă în premieră în România tehnologii de top dedicate performanței în înot.

„Mă aflu pe șantierul bazinului olimpic pe care îl construim în Borhanci, în Cluj-Napoca. Construim azi pentru generațiile de mâine. Avem astăzi aici, o investiție de peste 100 de milioane de euro. Vreau să vă prezint stadiul lucrărilor la bazinul olimpic, de ultimă generație pe care îl construim aici, la Cluj-Napoca, o investiție care va pune Clujul pe harta natației, cu dotări de nivel mondial”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului, aflat pe șantierul proiectului.

Gabriel Silaghi, administratorul MBS Group SRL, liderul asocierii care execută lucrările, a precizat: „Discutăm despre o lucrare emblematică, atât pentru Cluj, cât și pentru sportul românesc. Va fi un bazin olimpic de înot, care va găzdui un bazin olimpic pentru înot cu dimensiuni olimpice, un bazin cu dimensiuni olimpice pentru sărituri și bazine de inițiere”.

Dotări în premieră în România

Unul dintre cele mai inovatoare elemente este sistemul de antrenament virtual, o tehnologie folosită la nivel internațional, care îi permite sportivului să își urmărească în timp real progresul.

„La recomandarea lor, noi am decis să aducem două dotări de ultimă generație, care cred că nu există în România deocamdată. E vorba de antrenament virtual, adică un dispozitiv care va fi utilizat de către cei care fac înot de performanță pentru a se putea pregăti să treacă la nivelul următor și să poată fi urmărit în timp real ce progrese face la înot. Acest antrenament virtual îți arată, pe sub apă, o fantă de lumină care îți arată exact cât de repede ar trebui să înoți ca să atingi timpul respectiv în competiție. Fanta de lumină va fi în fața ta, tu va trebui să înoți cu asemenea rapiditate ca să atingi timpul pe care ți-l dorești. E vorba de utilizarea inteligenței artificiale și aici, antrenorul virtual sau antrenamentul virtual”, a explicat edilul.

Sistem de absorbție a gazelor nocive

Pe lângă această dotare, bazinul va fi echipat cu un sistem avansat de neutralizare a gazelor nocive, primul de acest fel din România și al doilea din lume. Acesta va îmbunătăți calitatea aerului la suprafața apei, un aspect esențial pentru sănătatea sportivilor.

„Aceste gaze nocive rămân la suprafața apei o perioadă și pot influența înotătorul și atunci ele trebuie eliminate. Acest bazin va fi primul din România și al doilea din lume dotat cu acest sistem complex de neutralizare a gazelor nocive”, a arătat Silaghi.

Stadiul lucrărilor

Lucrările sunt avansate: au fost forați 745 de piloți pentru stabilizarea terenului, au fost finalizate gradierele din beton armat, iar în prezent se montează stâlpii prefabricați. În următoarele săptămâni se vor instala arcele din lemn lamelar care vor forma structura acoperișului.

„Au fost finalizate lucrările de infrastructură, au fost realizați 745 de piloți forați, cu lungimi între 8 și 13 metri, au fost realizate integral gradierele din beton armat, acum s-a trecut la montarea stâlpilor prefabricați din beton, urmând să se monteze arcele din lemn lamelar, reprezentând structura acoperișului, care vrem să fie gata până la finalul lunii mai. Avem pe șantier, în momentul acesta, aproximativ 100 de persoane”, a mai arătat administratorul MBS Group SRL.

„Bazinul olimpic din Cluj va fi pentru natație ce e BT Arena pentru sporturile de sală”

„Vom avea gradene pentru cel puțin 1.000 de persoane și pot spune, ca paralelă, că ceea ce este astăzi pentru Cluj Sala Polivalentă BT Arena, pentru baschet, tenis, volei, acest bazin olimpic va fi pentru natație pentru România, pentru că vom atrage aici competiții de nivel național, internațional și, așa cum am spus, inclusiv european și mondial. Suntem cam la o treime din lucrări, acestea vor fi gata în 2026, când vom și da în folosință acest bazin olimpic”, a mai declarat Emil Boc.

Primarul Emil Boc promite că termenul de finalizare va fi respectat: „Stăm cu ochii pe dumneavoastră. Până acum, e printre puținii constructori care și-au respectat angajamentele contractuale. Partea cu piloții forați nu era prevăzută inițial, a trebuit să o introducem pe parcurs”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate