CLUJ24 TV
LIVE VIDEO. Primarul Emil Boc, despre campania electorală pentru parlamentare și despre Călin Georgescu (PE)
Primarul Emil Boc este invitat, joi seară, în direct de la ora 20, la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de jurnalistul Florin Danciu.
Cluj24 vă prezintă LIVE principalele declarații ale primarului Emil Boc, la podcastul Contraste.
- Pe buzele tuturor românilor este ce se întâmplă cu turul II al alegerilor prezidențiale. Alegerile parlamentare sunt trecute cu vederea, deși Parlamenul este nucleul. Acum câteva minute am aflat că s-a dat decizia BEC în urma deciziei CCR de renumărare a voturilor din turul I. Am încercat mereu să mă detașez de calitatea de politician și să citesc prin grila Constituției aceste decizii.
- Am criticat dur scoaterea din cursă a d-nei Șoșoacă, fără să existe o sentință care să arate încălcări ale legilor statului român și l-am considerat un precedent extrem de grav. Ieri, la depunerea contestațiilor depuse împotriva d-lui Georgescu și cea depusă de dl Terheș, am spus că un candidat nu poate fi scos din competiția electorală pentru că mie nu îmi place, că nu îmi plac valorile lui, el trebuie respins prin vot. Contestația a și fost de altfel respinsă. A rămas însă contestația dl Terheș care spune că sunt nereguli în numărarea voturilor.
Despre renumărarea vourilor: „Cred că CCR acționează în liniile atribuțiilor sale”
- Legea spune la art. 146 lit. f că CCR veghează la procesul de alegere al presedintelui, supervizând cele două tururi de scrutin. CCR validează rezultatul fiecărui tur de scrutin. CCR anulează alegerile în cazul în care votarea a avut loc prin fraudă de natură să schimbe ordinea candidaților din turul II.
- CCR dacă nu era sesizată, nu intervenea deloc. Diferența față de d-na Șoșoacă la depunerea candidaturii este ca la dl. Georgescu nu a depus nimeni contestație. Dacă îi depunea, probabil că s-ar fi acționat in aceeasi logica. La fel, dacă nu ar fi existat aceste două cereri, Curtea ar fi mers la departe cu vot la turul II. A dispus numărarea tuturor voturilor și a celor nule. În 2009 s-a dispus doar numărarea voturilor nule. Este important de văzut de ce Curtea nu a dispus numărarea a voturilor doar în unele secții ci în toate. Aici, cred că CCR acționează în liniile atributiilor sale. BEC a mandatat cu câteva minute în urmă birourile electorale județene să renumere voturile și voturile nule și să le trimita la BEC. Ei au dispus că duminică, începând cu orele 22 trebuie sa se trimita rezultatele, după încheierea voturilor la parlamentare.
- Dacă se validează rezultatele, aleerile rămân în 8 decembrie, iar campania pentru turul II începe luni. Corectitudinea nu trebuie să deranjeze pe nimeni.
Ce spune primarul despre ascensiunea uimitoare a lui Georgescu?
- Primul pas este să mergem la vot, să votăm Partidul Național Liberal pentru a asigura parcursul european și bunăstarea României.
- Am fost în campanie electorală în Cluj și nu l-am întâlnit în disc cu oamenii pe dl Georgescu. Fiicele mele mi-au atras atenția că este tot mai vizibil pe rețelele de socializare. Eu estimam că este un candidat independent la un 3-4%. Îl cunosc pentru că a fost propus în locul meu ca prim-ministru. Nu a fost propus de niciun partid, știu și eu ca și el de cine a fost propus, dar dacș el nu a divulgat, nu voi divulga nici eu. Era prezent atunci în tot felul de structuri.
- Explicația pentru mine se bazează pe trei elemente: vot ca reacție negativă la clasa politica din România. Spune, pe de o parte, atenție că sunteți rupți de realitățile noastre de zi cu zi, că nu sunteți sensibili la problemle noastre și aveți alte preocupări. Asta nu poate nega nimeni legat de rezultatul alegerilor de duminică. Nu au reușit politicienii să identifice problemele oamenilor și să le adreseze: prețurile ridicate, facturile, noi vorbeam de altceva.
Curentul suveranist, în ascensiune în Europa
- Este curentul suveranist la modă și în Europa, în jurul căruia în Parlamentul European s-a creat un cordon sanitar, pentru a-l ține sub control. El este foarte bun în a extrage problemele oamenilor, a le centraliza, dar soluțiile lor lipsesc. Este normal că atunci când administrezi țara nu poți mulțumi pe toată lumea. Curentele suveraniste încearcă să creeze impresia că putem singuri, în țărișoara noastră, pe cont propriu. Să latri naționalismul nu te ajută în ziua de mâine. Suveranismul e diferit de suveranitate, eu țin cu suveranitatea. Suveranismul înseamnă izolaționism, adică noi și nimic altceva.
- Acum, și dl Gorgescu începe să retracteze multe dintre declarațiile anterior făcute. Dacă în NATO nu suntem, în UE nu suntem, cine ne mai asigură apărarea, avem noi capacitatea singuri să ne apărăm de Rusia, care când a avut ocazia a luat o halcă din țara noastră? NATO e o umbrelă mare, uriașă, să o păstrăm și să o facem mai bună, dar nu odată cu apa din covată să arunci și copilul. Izolarea înseamnă pericol de război, pierderi teritoriale, sărăcie.Toți votanții doresc binele acestei țări, dar trebuie văzut prin care modalitate este cel mai bine pentru România.
Tik Tok, rol fără precedent în alegeri
- Alt element este utilizarea Tik Tok la un nivel la care nu a mai fost până acum. E o premieră. Omul a votat, dar cum a fost omul determinat să voteze așa este de discutat. Nu sunt de acord cu interzicerea Tik Tok-ului, dar trebuie să le reglementăm și să ne asigurăm că acolo comunică oameni și nu roboți. A fost otrăvit acest medu online de boți și troli. Boții sunt roboți, sunt soft-uri. Când eu postez ceva, cu o țintă precisă el transmite un mesaj automat, bombardează la foc automat și împrăștie aceste mesaje. Trolii sunt oameni care au conturi false și de pe ele generează mesaje de susținere sau împotriva unor. Aș interzice utilizarea anonimă, trebuie asumat ce spui acolo, comunicarea să rămână între ființe umane.
- PNL s-a recuplat, aducând în fruntea partidului oameni conectațti cu oameni, primari și președinți de consiliu județeni. Ei sunt de la firul ierbii și sunt politicieni care s-au validat sub o formă sau alta în carieră.
Criza locuirii de la Cluj-Napoca
- Avem o criză a locuirii, este tot mai greu pentru un tânăr să aibă un loc pe care să îl poată numi casă. La Cluj, orașul fiind mai atractiv din multe puncte de vedere, a atras mai multă lume și a dus la o creștere a prețurilor. Nu dorim să coborâm calitatea vieții oamenilor, ci să oferim oportunități oamenilor.
- Sunt spații care nu mai sunt exploatate, cum a fost cazarma de pe 21 Decembrie, la fel în Someșeni, am făcut un cimitir. Sunt în afara Clujului terenuri și trebuie să stabilim să construim locuințe. Dacă sunt terenuri oricum ale statului, hai să le dedicăm construcției de case. Noi asigurăm utilitățile, apoi ANL să construiască locuințe pentru tineri. Unele pot fi date să își construiască tinerii care pot pe banii lor. Prin trei măsuri, poți deschide o piață de locuințe pentru tineri și oameni cu posibilități scăzute.
Campus studențesc și locuințe pentru clujenii de la Pata Rât
- Am cumpărat 110 locuințe sociale deja pentru persoane de la Pata Rât, s-au mutat 500 de persoane. Obiectivul este ca până în 2030 să eliminăm totul de la Pata Rât și să oferim un viitor mai bun prin educație pentru tinerele generații
- Vom construi ți cămine studențești noi pentru studenți. Pe termen lung, Clujul riscă să își piardă atractivitatea pentru studenți, pentru că e scump, și va merge în orașe cu costul vieții mai mic. UBB e număru 1 în omânia și asta vom face cu rectorul. Pentru asta, avem nevoie de un vot PNL duminică, ca atunci când bați la ușa unui ministru să îți răspundă cineva. Proiectele mari nu le poți face singur. Eu singur pot să văd de salubritate, de becuri, mai faci o creșă, mai faci o grădiniță, dar nimic mai mult. Un vot pentru PNL e un vot pentru ca proiectele Clujului să meargă mai departe.
Cârtițele ajung la Constanța în 10 decembrie
- Cârtițele sunt prin Canalul Suez acum. Vin, vin! În jurul datei de 10 decembrie sunt în Constanța. Sunt niște mașinării uriașe. TMB-urile vor ajunge și se asamblează vreo trei luni de zile. O să facă o diferență enormă în trafic, eu m-am interesat de situația din Cluj, din Florești, deși nu veam nicio obligație, trebuiau făcute de Guvern. Eu îmi atrag și criticile.
- Vei putea veni din Florești sau din afara Floreștiului pe banda dedicată de autobuz de pe Calea Florești până la Primărie, ba chiar până în Mărăști. Nu îți interzice nimeni mașina, dar va fi mai rapid cu autobuzul. Toate orașele mari din lume au probleme de tafic, noi avem un decalaj de 20-30 de ani în uma țărilor din Occident. Se fac mai greu, dar se fac, avem centură, avem autostradă, se fac.
Relația dintre Boc și Bolojan
- Întotdeauna am fost într-o relație de prietenie cu Bolojan. Cluj și Oradea nu sunt în aceeași ligă, sunt într-o ligă diferită, au alt context, alt relief, nu se compară. Dl. Bolojan mi-a propus să fiu în conducerea partidului, nu m-am dus eu să mă cer.
Nicio concesie în fața Rusiei
- Noi nu putem să rezistăm aici decât cu UE, NATO și cu parteneriatul strategic cu America. Eu nu sunt de acord cu o pace în care Ucraina să cedeze teritorii. Azi accepți asta, mâine te trezești cu alte teritorii luate de Rusia. Nu poți să faci nicio concesie în fața Rusia.
- Războaiele viitorului vor fi purtate din fața computerului, generalul nu mai trebuie să fie în tranșee, va lansa drone din confortul biroului lor, cu o cafea în mână.
„Indiferent ce vom avea la Cotroceni, dacă avem un Parlament puternic, nu poate face nimic”
- Ambele duminici sunt importante, dar pentru democrație, votul de duminica aceasta este esențial. Nu putem să face abstracție de partidele politice, ele consolidează sau distrug democrația. Indiferent ce vom avea la Cotroceni, dacă avem un Parlament puternic, nu poate face nimic, poate să îl țină în frâu. Dacă Parlamentul este slab, cu viziuni suveraniste sau extremiste, atunci chiar e o problemă. Îi îndemn pe cetățeni să ofere un vot puternic pentru ziua de mâine, pentru libertatea de mișcare, etc. Luăm totul ca fiind sigur, dar putem pierde totul dacă nu suntem atenți, credem că ce avem e dat pentru totdeauna. Nu e așa, trebuie apărate zilnic, pericolul e la granița României.
CMF 11240002
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump. Cum mută Europa?

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan vorbește despre ”Ziua Eliberării”, anunțată de președintele SUA Donald Trump, cea în care trebuie să fie introdusă taxă de 25% pe produsele din Europa, inclusiv asupra care nu sunt fabricate peste Ocean.
”Care vor fi țările cele mai afectate? Va fi un conflict comercial fără precedent, o negociere la sânge urmată de pace sau un tsunami economic?” Rareș Bogdan face un tablou al relațiilor dintre SUA și UE.
Rareș Bogdan: Cutremur global. 2 aprilie este „Ziua eliberării” anunțată de Trump
”După cum se știe, președintele SUA e gata să anunțe noi bariere comerciale – a numit 2 aprilie <<Ziua Eliberării>>, iar întreg sistemul comercial al planetei ar putea fi răsturnat. După tarifele pentru China, Canada și Mexic, Donald Trump are în cătare Uniunea Europeană, mai precis excedentul comercial al acesteia față de SUA: 198,2 miliarde de euro”, arară europarlamentarul.
”Mai jos, alte câteva cifre care arată tabloul anului 2024.
- Schimburile comerciale SUA – UE – 1,3 trilioane de euro
- deficitul comercial total al SUA pe 2024: 1,2 trilioane dolari, jumătate fiind în relația cu China (295 mld), Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Vietnam
- SUA au deficit comercial cu majoritatea țărilor europene, însă există și excepții: 56 mld. dolari excedent cu Olanda datorită exporturilor de petrol și gaze și 12 mld. cu UK, datorită exporturilor de aur și avioane.
- Totodată, SUA au surplus comercial pe servicii în relația cu UE, peste 120 mld euro. Aici avem marii giganți digitali americani, ale căror servicii n-au fost prinse acum 7 ani, când Donald Trump a făcut primele mutări în materie de tarife
- în 2024, UE a exportat în SUA bunuri de 531 mld euro și a important de 333 mld; comparativ cu 2023, exporturile UE au crescut cu 5,5%, iar importurile au scăzut cu 4%
- cele mai exportate în SUA: medicamente și produse farma (22,5%), vehicule (9,6%, 821.000 de bucăți), mașini și echipamente industriale (6,4%), mașini electrice, aparate și piese electrice (6%), mașini pentru diverse industrii (5%)
- exportul de mașini fabricate în SUA către UE: 75 miliarde;
- exportul de mașini fabricate în UE către SUA: 35 miliarde;
- cele mai multe mașini exportate în SUA: Volkswagen 237.000 de bucăți, Mercedes 207.000, BMW 157.000, Volvo 110.000 – grupul chinez Geely, dar produse în Europa;
- În 2024, SUA devin cel mai important partener comercial al Germaniei, devansând China; volumul comerțului – 255 mld. euro
BMW produce și în Carolina de Nord de 10 ani și e cel mai mare exportator din SUA – 10 mld dolari doar în UE - companiile europene produc în SUA cca 3 milioane de autovehicule anual, peste 25% din producția auto a SUA, ceea ce înseamnă peste 100.000 de angajați americani
- UE a exportat în SUA oțel, aluminiu și derivate în valoare de 26 mld. euro
- deficit de 87 mld. față de Irlanda, din care 50% bunuri farmaceutice
- deficit de 85 mld. cu Germania, din care 68 din vehicule și echipamente industriale;
- analiștii Deutsche Bank consideră că tarifele forfetare de 10% față de UE ar putea reduce cu până la 0.9% PIB-ul UE”.
Europa și-a pus singură tarife vamale
”Ce spune Mario Draghi, fost președinte BCE, într-un editorial: Uitați de SUA! Europa și-a pus singură tarife vamale. Tot el: Barierele comerciale interne ridicate și obstacolele de reglementare din UE sunt mult mai dăunătoare pentru creșterea economiei europene decât orice taxe vamale ar putea impune America asupra bunurilor UE. Și tot el: barierele interne ale UE, echivalente cu tarife vamale de 45% pentru industria manufacturieră și de 110% pentru servicii, sunt mult mai dăunătoare decât orice măsuri ar putea lua SUA. Aceste bariere reduc piața internă europeană: comerțul total între țările UE este mai mic decât jumătate din cel dintre statele americane.
Încă ceva:
- companiile europene au investiții de 4 miliarde de euro în SUA
- În SUA lucrează 10 milioane de europeni
Câteva întrebări puse de eurparlamentarul Rareș Bogdan
Rareș Bogdan are și câteva întrebări care privesc Uniunea Europeană:
- Este corect ca mașinile exportate de Germania către SUA să fie taxate cu 2,5%, iar mașinile exportate de SUA către Germania cu 10%, cum a subliniat Peter Navarro, consilierul comercial al lui Donald Trump?
- Are Uniunea Europeană furnizori alternativi pentru ce importă acum din SUA, pentru ca fluxurile să nu fie afectate?
- Vor exista derogări, excepții, ca acum 7 ani, negociate de Franța sau Germania?
- Cum vor reacționa companii emblematice, precum Mercedes, care sunt expuse la presiuni și oferte financiare teoretic de nerefuzat (reduceri de impozite) pentru a se muta în SUA?
- Cum rămâne cu vehiculele electrice, carnea de porc, cognacul, șampania, pe care au mai existat taxe, la care s-a renunțat după reacția UE?
- Cum rămâne cu 10% taxă europeană pe mașinile electrice din China, în timp ce mașinile Tesla construite în China sunt scutite de taxe?
- Ce urmează pentru comerțul digital, care nui a făcut parte din vechile înțelegeri? Vor fi și aici negocieri individuale? Va permite asta Comisia? Pentru cine va permite și pentru cine nu?
- Cum va suna pachetul de retaliere anunțat de Ursula von der Leyen?
- va juca UE cartea de a cumpăra mai mult gaz natural lichefiat din SUA?
Ce spun americanii: regulile fitosanitare au fost puse de UE tocmai ca să împiedice accesul pe piață, taxele sunt nejustificate la produse alimentare, taxele sunt disproporționate la autovehicule, reglementarile sunt excesive, mai ales pe materialul lemnos și industria farma, toate nedreptățind SUA în ultimii ’70 de ani, schimburile prin Canalul Suez sunt de 10 ori mai profitabile pentru UE
Ce spun europenii: cetățenii americani știu că vor plăti mai mult pentru autoturisme și șampanie? Cum rămâne cu faptul că au participat la misiuni militare doar pentru că sunt buni parteneri, în conflicte care nu erau ale Europei? De ce să nu existe contingente comune de oțel, etc, pentru a face față asaltului Chinei? Mai ales că Republica Populară Chineză a anunțat că ridică toate interdicțiile pentru actuali și foști deputați și jurnaliști, deci joacă pe toate planurile, atacând în forță.
Rareș Bogdan: Cum va fi afectată România
Europarlamentarul PNL arată și câteva date privind schimburile comerciale dintre țara noastră și SUA.
”CUM STĂ ROMÂNIA
- în 2024 (primele 11 luni) România a exportat în SUA de 2,1 mld euro și a importat de 1,2 mld
- am exportat aparate electrice și electronice și piese componente de 480 mil. Euro; articole din fier, fontă și oțel de 400 mil euro – este domeniu unde vom fi afectați; vor fi probleme la oțel – am exportat aproape 500.000 de tone, creștere cu 27% față de 2023; industria RO de oțel este dependentă de exporturi; RO este pe locul 11 între furnizorii globali
- exportul de aluminiu – valoarea totală de 11 milioane euro;
- anvelope 168 mil euro, mașini și echipamente 216 mil euro
- cele mai multe importuri – sisteme de rachetă și muniție, aeronave de luptă”, arată Rareș Bogdan.

În perioada 5-6 aprilie 2025, municipiul Cluj-Napoca și stadionul Cluj Arena vor găzdui cea de-a 14-a ediție a evenimentului internațional „Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România.
Un număr de 7.888 de participanți din țară și din străinătate sunt așteptați să ia startul de pe stadionul Cluj Arena și să se bucure de traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului, îmbinând performanța sportivă cu frumusețea urbană a Clujului.
Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe pentru alergători profesioniști și amatori:
Maratonul Wizz Air (42,2 km)
Semimaratonul Parapet (21,1 km)
Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
Cross Garmin (10 km)
Crosul Mindera (4 km)
curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.
Cei mai mulți concurenți – 1787 – s-au înscris la crosul de 4 km, în timp de la maratonul de 42,2 km s-au înscris 932 de competitori din țară și străinătate.
Detalii despre curse aici.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Turnul OKI – Zai, prezentat de studenții UTCN la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca a susținut marți, la Universitatea Berkeley din California (SUA) cu succes prezentarea proiectului său în cea de-a doua zi a competiției internaționale Seismic Design Competition 2025.
”Printr-o prezentare bine structurată și o abordare tehnică riguroasă, studenții au reușit să capteze atenția tuturor celor prezenți, evidențiind atât inovația, cât și precizia ingineriei din spatele modelului lor structural.
În următoarea etapă a competiției, echipa UTCN se pregătește pentru Shake Day, testul suprem al concursului, care va avea loc în cea de a 3 a zi de concurs, miercuri la ora 01:15 (ora României). În cadrul acestei probe, machetele construite de echipele participante vor fi supuse unei simulări de cutremur, menită să evalueze rezistența și eficiența soluțiilor de design seismic implementate”, a spus pentru Cluj24 prof. Ovidiu Prodan, unul dintre cei doi coordonatori ai echipei.
Potrivit acestuia, competiția continuă, iar echipa Universității Tehnice din Cluj-Napoca este pregătită să demonstreze, încă o dată, nivelul ridicat de pregătire și determinarea studenților săi pe scena internațională.
53 de universități participante, din toată lumea
Ovidiu Prodan a precizat că studenții clujeni sunt pregătiți să câștige, din nou, concursul de design seismic care se desfășoară la Berkeley, în SUA, cu macheta unei structuri din lemn de balsa construită special, un zgârie nori botezat OKI-Zai. Modelul structural proiectat de echipă, un zgârie nori construit din lemn de balsa, trebuie să răspundă cerințelor unui sit situat în Kobe, Japonia, o zonă cu un istoric seismic semnificativ.
În plus, prezența unui gol central în interiorul clădirii adaugă complexități structurale suplimentare, la care studenții au lucrat cu dedicare pentru a găsi soluții optime.
”La competiția de design seismic din SUA s-au înscris 53 de universități din întreaga lume, care au proiectat și construit structuri menite să reziste la simularea unor cutremure puternice. Printre aceste universități se numără unele americane de top, precum California State University, New York University, Cornell, Berkeley sau University of California San Diego”, a explicat profesorul clujean.
Echipa UTCN
Echipa studenților UTCN este compusă din Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.
Mai mult decât o competiție
”Această experiență reprezintă mai mult decât o competiție – este o oportunitate de a îmbina inovația cu principiile fundamentale ale ingineriei și arhitecturii, iar echipa UTCN este pregătită să își demonstreze abilitățile și creativitatea pe această scenă internațională. Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pentru îndrumarea constantă a profesorilor și a mentorilor noștri, dar și pentru încurajarea familiilor care ne-au fost mereu alături. Această susținere ne-a inspirat să ne depășim limitele și să privim cu încredere spre această competiție”, a mai spus Ovidiu Prodan
Anul trecut, echipa UTCN a obținut locul 2 la competiția de design seismic care a avut loc la Seattle, SUA.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit miercuri dimineață la un accident rutier petrecut pe autostrada A3, la kilometrul 11.
Apelul de urgență a venit la ora 04.08, iar la misiune au luat parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean.
În accident au fost implicate o autoutilitară și un autoturism, însă nu au existat victime încarcerate. În cele din urmă, doi bărbați de aproximativ 30 de ani, conștienți și cooperanți, au fost transportați la spital.