Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Președintele UDMR Kelemen Hunor susține la CLUJ o conferință de presă

Publicat


Președintele UDMR Kelemen Hunor susține vineri o conferință de presă la sediul Uniunii din Cluj-Napoca.

Evenimentul are loc la finalul ședinței online a Consiliului Permanent al UDMR.

Kelemen Hunor: Trebuie să organizăm un congres al partidului în acest an. Va fi în septembrie. Ar fi imposibil să organizăm prin zoom un congres cu peste 100 de delegați. Data va fi 17 septembrie și locul va fi lângă Mureș. Va avea și o parte de activități în aer liber, iar lucrările congresului – în spațiul închis.

Președintele executiv Balazs Attila va coordona activitățile legate de organizarea congresului, alegerea delegaților și ziua congresului.

Vom avea un congres cu 846 delegați, 416 din instituiți interne și restul delegați aleși, care trebuie să fie mai mulți decât cei care reprezintă structuri interne ale partidului. 64 de delegați vor fi din partea femeilor și 64 din partea tinerilor.

Până în 15 august trebuie să fie desemnați toți delegații.

Despre Guvernare

În cadrul Consiliului Permanent s-a decis că a fost firească decizia de participare la Coaliția de Guvernare. Sunt mulțumit cu echipa guvernamentală, cu miniștrii UDMR, reformele merg într-o direcție bună. Ieri am avut o inițiativă prin Cseke Attila, prin care propunem desființarea ISC-urilor regionale pentru că nu-și au rostul.

Despre PNRR

Au fost câteva informații false și e bine să le demontăm. E vorba despre 29,2 miliarde de euro, jumătate granturi și restul sub formă de împrumut.

A apărut în presă că FMI va supraveghea reformele, e o prostie cât Himalaya.

CE a sugerat informal că este timp și în mai să depunem proiectele.

În maxim 2 luni acest plan va fi aprobat, dacă totul merge bine, apoi urmează contractarea investițiilor, iar din analizele noastre spre sfârșitul anului sau începutul anului viitor vor veni primii bani.

Noi am decis în Guvern să folosim toată suma din PNRR, chiar și partea de împrumuturi. În cazul nostru este nevoie și de împrumuturi, care vor fi la costuri bune, cu 0,4-0,5% dobândă.

Banii trebuie să fie folosiți pentru investiții și dezvoltare, nu pot fi utilizați pentru plata datoriilor.

Din cele 7,6 miliarde de euro care merg către autostrăzi se vor face 430 km de autostradă. Toată lucrarea trebuie să fie făcută până în 2026.

1,3 miliarde de euro vor fi pentru zona de mediu, iar 2,4 miliarde pentru sistemul de sănătate, spitale, cabinete medicale. 3,6 miliarde vor fi pentru învățământ.

Pentru localități vor fi aproape 2 miliarde de euro, și sumele vor fi fixe pentru fiecare tip de UAT.

Despre campania de vaccinare

Lucrurile au mers până la un anumit moment în ritm bun, iar acum Guvernul trebuie să găsească soluții să ajungem la cetățeni. Mai ales în mediul rural nu trebuie să așteptăm să vină cetățenii la vaccinare. Trebuie să ajungem la fiecare om prin centre mobile, prin eforturi suplimentare pentru că altfel nu putem ajunge la un prag de vaccinare care să ne permită la toamnă, dacă vine alt val, să spunem că suntem pregătiți.

Despre legea pensiilor

Munca la legea pensiilor a început în februarie. E nevoie de reforma sistemului de pensii. În 2021, 90 mld lei reprezintă bugetul Casei de Pensii. 81,3% provind din contribuții, restul de la bugetul de stat. Acești bani trebuie să fie luați de undeva, de la investiții, educație, sănătate. Dacă ne uităm în perspectiva anilor 2030-2035 vom vedea că va crește cu foarte mult contribuția statului.

Creșterea vârstei de pensionare nu se discută. Au fost propuneri să fie din 2030 opțională, iar dacă vrei să rămâi activ, să nu ceri aprobări din 6 în 6 luni.

Există o problemă la recalcularea pensiilor. În condiții similare, cei care au ieșit la pensie în urmă cu 10 ani și cei care ies acum la pensie au pensii foarte diferite. Trebuie să apropiem pensiile, însă nu prin scăderea celor mai mari.

Și pensionarea anticipată trebuie să fie regândită pentru că sunt mulți care ies la pensie la 45 de ani și se angajează la stat și iau și pensie și salar.

Despre moțiunea PSD

Este un instrument obligatoriu de folosit în Opoziție. Va pica, și va exista spre sfârșit de noiembrie încă o moțiune de cenzură. Va exista în fiecare sesiune. E corect și diplomatic.

Despre Metroul de la Cluj

Clujul va avea o sumă fixă pentru metrou. Clujul va avea bani pentru o parte din investiție.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ADMINISTRAȚIE

Asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca. Din cine e formată

Publicat

De

Prefectul Clujului, Tasnadi István-Szilárd, a primit vizita unei delegații a Consulilor onorifici din Cluj-Napoca, la sediul Instituției Prefectului județul Cluj. La întâlnire au participat zece consuli onorifici.
• Mihaela CĂLUȘER- Consul onorific al Republicii Polone la Cluj-Napoca;
• Decebal Victor COTOC – Consul onorific al Republicii Tunisiene la Cluj-Napoca;
• Pascal FESNEAU – Consul onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca;
• Ștefan GADOLA – Consul onorific al Republicii Kazahstan la Cluj-Napoca;
• Massimo NOVALI – Consul onorific al Republicii Italiene la Cluj-Napoca;
• Walterus Johannes Marius REIJERS – Consul onorific al Regatului Țărilor de Jos la Cluj-Napoca;
• Jose ARNAU USON – Consul onorific al Regatului Spaniei la Cluj-Napoca;
• Vasile-Andrei VITA – Consul onorific al Republicii Turcia la Cluj-Napoca;
• Carl-Henric WIDELL – Consul onorific al Regatului Suediei la Cluj-Napoca;
• Dorin ZĂGREAN – Consul onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca.

Asociație de promovare a dialogului

Scopul întâlnirii l-a constituit prezentarea de către membrii delegației a intenției lor de a înființa o asociație a Corpului Consular din Cluj-Napoca, considerat un pas important în promovarea dialogului și diversității între aceste țări, precum și a intereselor comune economice și culturale.
”Asociația propune dezvoltarea unui cadru de comunicare și colaborare cu instituțiile publice de la nivel județean, în vederea sprijinirii cetățenilor străini care se află pe teritoriul județului – studenți, oameni de afaceri, muncitori”, a anunțat Prefectura.

Citește mai departe

EVENIMENT

IVERMECTINA, testată ca posibil TRATAMENT anti-Covid în Marea Britanie

Publicat

De

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au început studiile privind folosirea Ivermectinei în tratarea Covid-19.

Controversatul medicament este administrat mai multor persoane cu vârsta de peste 50 de ani, diagnosticate cu Covid-19, care au simptome, potrivit BBC.

Ivermectina a ajuns în atenție după ce a fost promovată ca un posibil tratament împotriva infecției cu SARS-CoV-2 în America Latină și Africa de Sud, deși nu a fost aprobat pentru tratarea Covid-19.

Medicamentul a fost folosit și de mulți români, pentru tratament și prevenție.

În Uniunea Europeană, comprimatele de Ivermectină sunt aprobate pentru tratarea unor infestări cu paraziţi, în timp ce preparatele cu Ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea unor afecţiuni cum ar fi rozaceea.

Ivermectina este, de asemenea, autorizată pentru uz veterinar la o gamă largă de specii de animale pentru combaterea unor paraziţi interni şi externi.

Agenția Europeană a Medicamentului nu recomanda acum trei luni utilizarea Ivermectinei pentru prevenirea sau tratarea Covid-19, spunând că nu sunt suficente studii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujul intră joi sub COD PORTOCALIU de CANICULĂ. Ne așteaptă două zile de FOC

Publicat

De

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod portocaliu care este valabilă și pentru județul Cluj.

Codul portocaliu este valabil pentru zilele de 24 și 25 iunie iat zonele afectate sunt cea mai mare parte a Transilvaniei și Oltenia.

Potrivit meteorologilor, joi, 24 și vineri, 25 iunie în sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat.

Citește și: A venit CANICULA la Cluj-Napoca. Ce trebuie să facem

Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35 și 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei.

Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20-22 de grade Celsius.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeni, nu UDAȚI grădinile cu apă de la robinet. APEL la economia de apă pe CANICULĂ

Publicat

De

Compania de Apă Someș a făcut un apel la clujeni pentru stoparea risipei de apă, avertizând că dacă se udă grădinile și spațiile verzi cu apă de la robinet alții vor rămâne fără apă. 

”Odată cu venirea sezonului călduros, experiența Companiei de Apă Someș arată că o parte, uneori importantă, a apei potabile din rețeaua publică de distribuție, este folosită pentru udarea grădinilor, serelor, livezilor, curților etc. ceea ce poate ocaziona lipsa de debit sau chiar lipsa totală a apei pentru satisfacerea nevoilor umane și gospodărești minime, pentru consumul uman al celor aflați în aval de cei care folosesc apa în alte scopuri, privându-i astfel de un drept vital”, a arătat Compania de Apă Someș.

Ce scrie în contract

Reprezentanții companiei adresează un apel insistent concetățenilor care derulează astfel de activități agricole să nu mai utilizeze apa potabilă pentru scopuri agricole și de grădinărit, utilizând pe cât posibil apa din alte surse (fântâni, puțuri, etc).

”Dacă nu se fac eforturi de a reduce consumul de apă potabilă pentru agricultură, există posibilitatea ca utilizatorii să fie privați de dreptul vital de a avea minimul de apă pentru spălat, băut și alte necesități zilnice.

Reamintim tuturor utilizatorilor deserviți de Compania de Apă Someș S.A că legislația  în vigoare descurajează utilizarea apei potabile distribuită prin rețelele publice în alte scopuri decât pentru satisfacerea nevoilor strict gospodărești.

Aceste prevederi sunt cuprinse și în contractul de furnizare/prestare a serviciului încheiat de CASSA cu fiecare client”, mai arată compania.

Apa de la robinet pentru igienă

Compania de Apă Someș S.A reia apelul adresat pe parcursul anilor utilizatorilor din întreaga arie deservită în județele Cluj și Sălaj, în particular către cei din zona rurală, de a utiliza apa potabilă din rețea strict pentru satisfacerea consumului personal, igienei și necesităților gospodărești normale și de a nu afecta disponibilitatea apei pentru alți concetățeni, prin utilizarea ei în scopuri de grădinărit și agricultură.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate