ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu din Cluj-Napoca. Investiție

Primarul Clujului, Emil Boc, și viceprimarul Dan Tarcea prezintă, marți, primele panouri fotovoltaice montate pe acoperișul Parkingului Hașdeu, de pe strada Păstorului din Cluj-Napoca.
Primăria Cluj-Napoca a derulat în acest an un amplu program finanțat cu fonduri norvegiene(85%) de montare panouri fotovoltaice pe clădirile publice ale municipiului.
“Acest proiect, face parte din rândul celor 4 cladiri pe care am amplasat panouri fotovoltaice. Panorurile de pe cele 4 clădiri reprezintă echivalentul a 3.300 de copaci plantați pe an sau a peste 2 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice…Practic, ar fi trebuit să plantăm 3,300 de copaci ca să absoarbă gazele cu efect de seră“, a spus primarul Emil Boc.
Acesta a precizat că o obiectivul este acela ca orașul Cluj-Napoca să fie primul oraș din România și printre primele 100 din Europa neutru din punct de vedere climatic.
“Vrem să montăm panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice din oraș.
În acest moment, panouri fotovoltaice sunt amplasate pe 13 clăditi publice din Cluj-Napoca.
Emil Boc a mai precizat că la Cluj-Napoca nu se vor mai putea monta centrale individuale de apartament, pentru că și acestea poluează.
Astfel, la blocurile noi vot fi montate centrale care vor deservi toate apartamentele pentru a reduce emisiile.
La parkingul Hașdeu au fost instalate 115 panouri fotovoltaice, care au o putere de 395 de kilowați.
„Prin ceea ce am făcut aici am eliminat gaze cu efect de seră”, a mai spus Emil Boc.
Investiția în montarea, în acest an, de panouri fotovoltaice pe 4 clădiri publice, ultima fiind parkingul Hașdeu, este de peste un milion de lei.
Banii provin din fonduri norvegiene și fonduri locale.
Emil Boc a mai explicat faptul că acum sunt 13 clădiri publice cu astfel de panouri și 2 parcuri fotovoltaice în Cluj-Napoca.
“Cele 15 entități, în acest moment, reprezintă echivalentul plantării a 14.400 de copaci pe an sau a 12,5 milioane de kilometri parcurși de mașini electrice sau consumul a 915 apartamente din municipiu”, a mai spus Emil Boc.
Primarul a încurajat clujenii să monteze panouri fotovoltaice pe case.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Un vis împlinit! Erik Lang, portarul crescut de CFR Cluj, devine fotbalist profesionist la doar 16 ani

Erik Lang, talentatul portar al Grupei U16 din Academia CFR, și-a împlinit un vis din copilărie semnând primul său contract de fotbalist profesionist cu echipa sa de suflet, CFR Cluj.
Parte a clubului de aproape un deceniu, Erik s-a remarcat prin muncă, dedicare și performanțe remarcabile atât pe teren, cât și la învățătură.
„Suntem încântați să vă anunțăm că portarul Academiei CFR, Erik Lang, jucător de bază al Grupei U16, a semnat primul său contract de fotbalist profesionist cu CFR Cluj, echipă pe care o iubește încă de la primii ani de viață
9 ani alături de CFR
Născut în 2009, Erik face parte din Familia CFR de aproape un deceniu, bifând în cei peste 9 ani de joc multiple convocări la Echipele Naționale de Juniori ale României
Erik este un adevărat profesionist și un exemplu de muncă și dedicare, reușind să îmbine perfect pasiunea pentru fotbal cu educația, fiind un elev cu rezultate deosebite la învățătură.
Îți urăm mult succes, Erik, și cât mai multe reușite alături de echipa noastră!”, a transmis echipa din Gruia.
EVENIMENT
UPDATE VIDEO. Primele incidente provocate de furtună, la Cluj: acoperiș smuls de pe un bloc, arbore căzut pe carosabil

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit pentru remedierea unor probleme cauzate de condițiile meteorologice severe, în mai multe localități ale județului.
Astfel, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru.
„A fost raportat un arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. Va interveni pentru degajarea acestuia un echipaj de la Detașamentul Huedin”, a transmis ISU Cluj.
Acoperiș smuls de pe un bloc la Viișoara
Un incident mai grav a fost raportat în localitatea Viișoara, unde acoperișul unui bloc a fost smuls de vânt. Pentru intervenție, au fost mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.
„A fost raportat faptul că elemente din acoperișul unui bloc au căzut peste autoturisme parcate în localitatea Viișoara. Vor interveni două echipaje, cu o autospecială cu modul de descarcerare, respectiv autoscara. Revin în acest caz cu date suplimentare, după ce ajung pompierii la fața locului și efectuează evaluarea situației”, a transmis ISU Cluj.
Ajunși la fața locului, pompierii au confirmat că, din fericire, nu există victime sau autoturisme avariate.
Amintim că ISU Cluj a emis o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii mai multor localități din județul Cluj privind fenomene meteorologice extreme, valabil joi, până la ora 17.45.

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis locuitorilor din zona de munte a județului Cluj, la altitudini de peste 1800 de metri. Sunt anunțate intensificări ale vântului ce vor depăși 140 km/h.
ISU Cluj a informat joi că s-a transmis un nou mesaj RO-ALERT Cod Roșu, valabil de la ora 17:05 până la ora 19:00 în județul Cluj, zona de munte de peste 1800 m.
În intervalul menționat, se vor semnala intensificări puternice și susținute ale vântului cu viteze care vor depăși la rafală 140 km/h.
ACTUALITATE
UPDATE. Mesaj RO-ALERT în județul Cluj: Vijelie puternică, descărcări electrice și grindină, în următoarea oră

ISU Cluj a emis o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii mai multor localități din județul Cluj privind fenomene meteorologice extreme, valabil joi, până la ora 17.45.
Clujenii din mai multe localități au fost avertizați joi, prin mesaj RO-ALERT, cu privire la fenomene meteorologice extreme în următoarea oră: „Avertizare meteo de vijelie puternica, viteza vantului la rafala de peste 70-90 km/h, descarcari electrice, grindina. Perioada de manifestare in intervalul orar 16:40 – 17:45. Evitați deplasările și luati masuri de adapostire si autoprotectie. Apelati serviciul de urgenta 112 numai in caz de necesitate”, se arată în mesajul RO-ALERT.
„Până acum nu s-au înregistrat solicitări în dispeceratul integrat. Vom reveni cu date în dinamică, dacă situația o va impune”, a mai menționat ISU Cluj.
Zeci de localități din județul Cluj sunt vizate
Mesajul RO-ALERT vizează o parte a județului Cluj, respectiv zona localităților: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Chiuiești, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Băișoara, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Mănăstireni, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Sâncraiu, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos, Ploscoș.
Se vor semnala : Local vijelie puternică, viteza vântului la rafală de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse.
Update
„A fost raportat un arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. Va interveni pentru degajarea acestuia un echipaj de la Detașamentul Huedin”, a transmis ISU Cluj.