Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, conferință de presă la Cluj-Napoca

Publicat


Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține vineri o conferință de presă la Cluj-Napoca alături de președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond. 

Cseke Attila: E acest program ambițios în acest an de construire creșe, suntem pe ultimul loc în UE la numărul locurilor din creșe. Min. Dezvoltării încă de la preluarea mandatului am considerat că e prioritară construcția de creșe. Prin CNI se lucrează la SF-uri, pe creșe mici, medii și mari. Deja autoritățile locale pot depune cereri pentru construirea creșelor prin cereri tip, urmând ca la sfârșitul lunii mai să începem aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Și în mun. Cluj e nevoie de creșe în continuare deși aici s-a dublat numărul locurilor disponibile.

Avem și un program național de cadastrare pentru 2371 de autorități locale. O anumită parte a UAT poate fi cadastrată pe această finanțare și e o oportunitate de care autoritățile locale se vor folosi.

Una din marile provocări ale ministerului e partea de normative de construcții care trebuie să fie aliniată pe anii 2020 – 2024. Dorim să le actualizăm pentru că sunt foarte vechi, sunt 44 în total.

Primul e cel pentru creșe. Creșele vrem să le construim nu pe normative din 1997. În 2 săptămâni ordinul de ministru va fi aprobat.

O altă chestiune e problema experților și verificatorilor din construcții. Experți pe diverse domenii sunt 572 din care 51% au peste 70 de ani, 22% au între 60 și 70 de ani. Perspectiva nu e îmbucurătoare. Trebuie să fie create oportunități și pentru tinerii specialiști.

Pe siguranța și protecția împotriva incediilor s-a format o adevărată castă, în care nu poți intra. Sunt 41 de experți în România, 18 în București, iar în 24 de județe nu avem niciun expert pe siguranța la incendiu. Investițiile stau pe loc luni întregi pentru că ai nevoie de această ștampilă ca să mergi mai departe.

În sistemul de examinare sunt foști angajați din domeniul ISU al pompierilor, oameni cu specialitate, care nu au lăsat locul altcuiva. În ultimii 3 ani nu s-au făcut examene, iar când s-au făcut, toți candidații au fost respinși. Interesul nostru e să avem expertiză pe toate domeniile, să avem concurență, cu respectarea unor cerințe profesionale. Vom creiona un alt sistem în care nu experții actuali sunt examinatorii, vom elimina proba orală, care a dat șansa unui subiectivism exagerat. Candidații au trecut de proba scrisă, dar la proba orală au fost respinși cu toții.

Ca investiții pe Cluj, la Min. Dezvoltării sunt în derulare 8 proiectre de 222 mil. lei, din care cele mai importante sunt acea investiție de extindere și amenajare a noului sediu al Academiei de Muzică, pentru 128 milioane de lei, prin care în 2 ani Academia va avea un sediu propriu, cu sală de concerte de 970 de locuri, chiar și o sală de sport. Va avea și un cămin pentru studenți și va avea cea mai modernă sală de concerte din România.

Am vizitat și sala de sport multifuncțională din Turda. E în valoare de 65 mil. lei, există speranțe ca anul viitor, în vară, să fie finalizată sala.

Azi am vizitat și creșa de pe str. Meziad din Cluj-Napoca, este un contract preluat de Ministerul Dezvoltării. Are un grad de realizare de 40%. Sunt 6 mil. de lei. Și aici sunt speranțe ca până la finalul anului creșa să fie predată comunității locale.

Am avut o discuție și cu privire la Casa Matia, am prevăzut o finanțare a unui proiect ambițios – o restaurare completă – dar firesc și necesar pentru cea mai veche și renumită clădire din regiune. Să fie o mai mare deschidere către vizitatori, dar să fie păstrată și partea de cursuri pentru studenții Universității de Artă, proprietarul clădirii. Vom urmări ca această casă să fie pusă în valoare atât în interior, cât și în interior. Chiar și curtea de aici este extraordinară.

Am să vizitez și Gilăul unde se dorește realizarea unei grădinițe cu program prelungit.

Despre scandalul din Coaliția de guvernare între PNL și USR

Coaliția este necesară și din punctul de vedere al UDMR. Toți partenerii din coaliție sunt conștienți de acest lucru. Avem în față 3 ani pentru a dezvolta România, e o posibilitate de care trebuie să ne folosim. E bine însă să fie aceste discuții interne, să existe un echilibru.

Alte provocări ale Ministerului Dezvoltării

  • Toate cele 8 inspectorate regionale din construcții vor fi desființate. Sunt inspectorate regionale care nu fac nimic. Toată activitatea de inspecție se face la nivel de județ.
  • Modificarea legislației în domeniul clădirilor cu risc seismic. Se vor depune proiecte de consolidare a clădirilor și prin PNRR, Bucureștiul este cea mai afectată capitală din Europa.
  • Legislația din domeniul sancțiunilor disciplinare din instituțiile publice. Există un vid legislativ din cauza unei decizii a CCR.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

Publicat

naica roxana daniela

La data de 14 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că minora NAICA ROXANA DANIELA, în vârstă de 14 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat la data de 14 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, de la locuința sa, iar până în prezent nu a revenit.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.53 m, greutate – 46 de kg, păr lung, blond, constituție astenică, ochi albaștri.

AȚI VĂZUT-O? Minoră de 14 ani din Cluj-Napoca, dispărută de acasă. Sunați la 112

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu pantaloni gri, hanorac bleumarin, pantofi sport negri cu verde. Purta un ghiozdan.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

Publicat

dan petrescu lfp

Telenovela a luat sfârșit. Patronul de la CFR Cluj, Nelu Varga, a transmis că Dan Petrescu a semnat cu echipa lui un contract pe 3 ani, imediat după eșecul cu FCSB, 0-1. Acordul intră în vigoare la finalul sezonului.

Petrescu va prelua banca tehnică din vară, după finalul sezonului, însă contractul e deja semnat. În ultimele 6 etape din play-off, de CFR Cluj ar urma să se ocupe în continuare interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban, scrie GSP.

„Bursucul”, CONTRACT pe 3 ani cu CFR Cluj. Vine doar din vară

„Am vorbit pe Whatsapp cu patronul Nelu Varga și mi-a zis acum ceva. Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj, începând din vară.

S-a semnat totul, Petrescu nu a vrut să preia acum echipa, are nevoie de o perioadă de pauză”, a spus jurnalistul Horia Ivanovici, în direct la Prima Sport 1, citat de Fanatik.

Dan Petrescu era liber după despărțirea de Jeonbuk Hyundai Motors, din Coreea de Sud. El a plecat după o serie de rezultate modeste, în urma cărora Jeonbuk era pe ultimul loc în campionat.

Dan Petrescu, la al 4-lea mandat la CFR Cluj

Fosta echipă a lui Petrescu era singura din prima ligă sud-coreeană fără succes în actuala ediție de campionat, în 6 etape. În ziua în care „Bursucul” s-a despărțit de Jeonbuk, Adrian Mutu și-a dat demisia de la CFR Cluj, după 0-4 cu Corvinul în Cupă României.

Echipa din Gruia a fost preluată apoi de interimarii Francisc Dican și Ovidiu Hoban și a câștigat cu Rapid, 4-1, dar a pierdut acasă cu FCSB, scor 0-1, și a rămas la 13 puncte de liderul Superligii.

Pentru Dan Petrescu va fi al patrulea mandat pe banca celor de la CFR Cluj, echipă alături de care a cucerit 4 titluri de campioană.

Dan Petrescu are 224 de meciuri pe banca ardelenilor în carieră, dintre care 122 câștigate.

Citește mai departe

ECONOMIE

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului. Cifra e în creștere

Publicat

De

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea

Numărul de firme din care și-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a depășit 200, potrivit Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

La nivel național, în această perioadă numărul firmelor care și-au suspendat activitatea a fost cu 38,58% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Peste 200 de firme din Cluj și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului. Cifra e în creștere

4.328 de firma și-au suspendat activitatea în primele două luni ale anului, potrivit ONRC.

În județul Cluj, numărul firmelor cu activitatea suspendată a fost de 233, în creștere cu 26,63% față de primele două luni ale anului trecut.

Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea au fost din Bucureşti, respectiv 500, o creștere cu 24,07% faţă de ianuarie-februarie 2023. Județul Cluj se află pe locul 2 în acest top.

Comerțul cu ridicata şi cu amănuntul, cel mai afectat

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 982, un plus de 21,69%, în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 453 suspendări, un plus de 42,9% şi construcţii – 413 suspendări, un plus de 67,89% față de 2023.

Conform ONRC, în februarie 2024, au avut loc 1.878 suspendări de firme, numărul cel mai mare fiind consemnat în Bucureşti – 223 şi în judeţele Cluj – 102, Iaşi – 91 şi Timiş – 90.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Criza din Orientul Mijlociu a apreciat dolarul și aurul

Publicat

De

Dolarul și gramul de aur s-au apreciat

Creșterea în martie a prețurilor din Statele Unite cu 3,5% a redus semnificativ pariurile pe o scădere a dobânzilor de către Rezerva Federală iar moneda americană s-a apreciat cu rapiditate, ea fiind considerată drept un „refugiu” în perioadele complicate pe plan internațional.

Investitorii și-au restrâns plasamentele pe activele considerate riscante, cum sunt euro și monedele de la marginea zonei, fiind influențați și de creșterea tensiunilor militare din Orientul Mijlociu care au drept combatanți Israelul și Iranul, cât și aliații celui din urmă.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Criza din Orientul Mijlociu a apreciat dolarul și aurul

Moneda unică s-a depreciat vineri până la 1,0623 dolari, cu închiderea pieței de peste Ocean la 1,0640 dolari, față de 1,0871 dolari în ședința de marți, ceea ce a ridicat media monedei americane de la 4,6322 la 4,6645 lei, o medie mai mare fiind atinsă la începutul lui noiembrie trecut. Creșterea dolarului din ultimele două ședințe este de aproape 9 bani.

Nou record la prețul aurului

Aprecierea monedei americane și a metalului galben, care a atins un maxim istoric de 2.431,90 dolari/uncie, au ridicat prețul gramului de aur de la 347,5290 lei la un nou record de 359,6861 lei.

De la un prag de rezistență de 2.300 dolari/uncie, care a fost depășit rapid, analiștii văd acum atingerea unei valori de 3.000 dolari până la sfârșitul anului, efect al creșterii aversiunii față de risc.

Creșterea metalului galben este pusă și pe seama majorării de către băncile centrale ale propriilor rezerve. Recordmenă este cea a Chinei, care și-a majorat rezerva anul trecut cu 200 de tone.

La rândul lor, India și Turcia sunt mari cumpărători, dorința lor fiind de a-și reduce expunerea la dolarul american, înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite. Un eventual nou mandat al lui Donald Trump ar crește vulnerabilitatea la eventuale sancțiuni economice.

Euro a crescut

Cursul euro a crescut de la 4,9678 lei, minim al ultimelor cinci săptămâni, în ședința de luni, la 4,9714 lei, în cea de vineri, când cotațiile au urcat la 4,97 – 4,973 lei.

BNR anunță tot mai des că „nu s-au înregistrat tranzacții pe piața monetară interbancară”, în condițiile în care există zilnic un excedent de peste 40 miliarde lei, iar băncile comerciale preferă să-l plaseze în depozite la BNR, unde primesc o dobândă de 6%/an.

O primă schimbare ar putea apare după data de 13 mai, când se va desfășura ședința de politică monetară a BNR.
Analiștii anticipează o primă tăiere a dobânzii de referință cu un sfert de punct procentuale, în cazul în care inflația își va menține tendința descendentă. În martie, rata anuală a inflației a scăzut la 6,61%, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană, de la 7,23% în februarie.

ROBOR la 3 luni stagnează

Până atunci, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, va stagna la 6,05%, cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 6,07% iar cel la 12 luni la 6,08%.

Aversiunea față de risc a apreciat francul elvețian 5,1091 lei, la începutul săptămânii, față de 5,0608 lei, la începutul ei. Media lirei sterline a urcat vineri la 5,8281 lei.

Aprecierea monedei americane a afectat performanța criptomonedelor. Bitcoin s-a depreciat la sfârșitul săptămânii la 62.307 – 64923 dolari iar ethereum la 2.920 – 3.102 dolari.

Analiza cuprinde perioada 8 – 12 aprilie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax