Connect with us

EVENIMENT

LIVE VIDEO/ Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, conferință de presă la Cluj-Napoca

Publicat


Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, susține vineri o conferință de presă la Cluj-Napoca alături de președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond. 

Cseke Attila: E acest program ambițios în acest an de construire creșe, suntem pe ultimul loc în UE la numărul locurilor din creșe. Min. Dezvoltării încă de la preluarea mandatului am considerat că e prioritară construcția de creșe. Prin CNI se lucrează la SF-uri, pe creșe mici, medii și mari. Deja autoritățile locale pot depune cereri pentru construirea creșelor prin cereri tip, urmând ca la sfârșitul lunii mai să începem aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Și în mun. Cluj e nevoie de creșe în continuare deși aici s-a dublat numărul locurilor disponibile.

Avem și un program național de cadastrare pentru 2371 de autorități locale. O anumită parte a UAT poate fi cadastrată pe această finanțare și e o oportunitate de care autoritățile locale se vor folosi.

Una din marile provocări ale ministerului e partea de normative de construcții care trebuie să fie aliniată pe anii 2020 – 2024. Dorim să le actualizăm pentru că sunt foarte vechi, sunt 44 în total.

Primul e cel pentru creșe. Creșele vrem să le construim nu pe normative din 1997. În 2 săptămâni ordinul de ministru va fi aprobat.

O altă chestiune e problema experților și verificatorilor din construcții. Experți pe diverse domenii sunt 572 din care 51% au peste 70 de ani, 22% au între 60 și 70 de ani. Perspectiva nu e îmbucurătoare. Trebuie să fie create oportunități și pentru tinerii specialiști.

Pe siguranța și protecția împotriva incediilor s-a format o adevărată castă, în care nu poți intra. Sunt 41 de experți în România, 18 în București, iar în 24 de județe nu avem niciun expert pe siguranța la incendiu. Investițiile stau pe loc luni întregi pentru că ai nevoie de această ștampilă ca să mergi mai departe.

În sistemul de examinare sunt foști angajați din domeniul ISU al pompierilor, oameni cu specialitate, care nu au lăsat locul altcuiva. În ultimii 3 ani nu s-au făcut examene, iar când s-au făcut, toți candidații au fost respinși. Interesul nostru e să avem expertiză pe toate domeniile, să avem concurență, cu respectarea unor cerințe profesionale. Vom creiona un alt sistem în care nu experții actuali sunt examinatorii, vom elimina proba orală, care a dat șansa unui subiectivism exagerat. Candidații au trecut de proba scrisă, dar la proba orală au fost respinși cu toții.

Ca investiții pe Cluj, la Min. Dezvoltării sunt în derulare 8 proiectre de 222 mil. lei, din care cele mai importante sunt acea investiție de extindere și amenajare a noului sediu al Academiei de Muzică, pentru 128 milioane de lei, prin care în 2 ani Academia va avea un sediu propriu, cu sală de concerte de 970 de locuri, chiar și o sală de sport. Va avea și un cămin pentru studenți și va avea cea mai modernă sală de concerte din România.

Am vizitat și sala de sport multifuncțională din Turda. E în valoare de 65 mil. lei, există speranțe ca anul viitor, în vară, să fie finalizată sala.

Azi am vizitat și creșa de pe str. Meziad din Cluj-Napoca, este un contract preluat de Ministerul Dezvoltării. Are un grad de realizare de 40%. Sunt 6 mil. de lei. Și aici sunt speranțe ca până la finalul anului creșa să fie predată comunității locale.

Am avut o discuție și cu privire la Casa Matia, am prevăzut o finanțare a unui proiect ambițios – o restaurare completă – dar firesc și necesar pentru cea mai veche și renumită clădire din regiune. Să fie o mai mare deschidere către vizitatori, dar să fie păstrată și partea de cursuri pentru studenții Universității de Artă, proprietarul clădirii. Vom urmări ca această casă să fie pusă în valoare atât în interior, cât și în interior. Chiar și curtea de aici este extraordinară.

Am să vizitez și Gilăul unde se dorește realizarea unei grădinițe cu program prelungit.

Despre scandalul din Coaliția de guvernare între PNL și USR

Coaliția este necesară și din punctul de vedere al UDMR. Toți partenerii din coaliție sunt conștienți de acest lucru. Avem în față 3 ani pentru a dezvolta România, e o posibilitate de care trebuie să ne folosim. E bine însă să fie aceste discuții interne, să existe un echilibru.

Alte provocări ale Ministerului Dezvoltării

  • Toate cele 8 inspectorate regionale din construcții vor fi desființate. Sunt inspectorate regionale care nu fac nimic. Toată activitatea de inspecție se face la nivel de județ.
  • Modificarea legislației în domeniul clădirilor cu risc seismic. Se vor depune proiecte de consolidare a clădirilor și prin PNRR, Bucureștiul este cea mai afectată capitală din Europa.
  • Legislația din domeniul sancțiunilor disciplinare din instituțiile publice. Există un vid legislativ din cauza unei decizii a CCR.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ECONOMIE

Transelectrica raporteazã în T1 un profit net de 82 de milioane de lei și o triplare a investițiilor

Publicat

De

CNTEE Transelectrica a înregistrat în primele trei luni ale acestui an un profit net de 82 de milioane, în contextul unui profit bugetat de 70 de milioane de lei pentru întreg anul 2021, anunță compania.

Creșterea profitabilitãții în primul trimestru al anului 2021 a fost obținutã, în principal, prin reducerea tuturor costurilor operaționale, precum și prin gestionarea eficientã a resurselor disponibile în conturile companiei.

În perioada analizatã, compania deruleazã proiecte de investiții majore, aflate în diverse stadii de execuție, unele dintre ele urmând a fi recepționate ca mijloace fixe în urmãtoarea perioadã. În primul trimestru al anului 2021, Transelectrica a realizat 27% din întreg planul anual de investiții asumat de managementul companiei pentru întreg anul, respectiv 88,4% din valoarea bugetatã pentru primele trei luni. Pentru anul 2021, compania și-a propus un plan anual de investiții consistent în valoare de peste 307 milioane de lei.

Analiza financiarã aratã cã gradul de realizare a investițiilor în trimestrul I al anului 2021, fațã de trimestrul I al anului 2020, este de 158,6%.

Veniturile totale operaționale realizate în primele trei luni ale anului 2021 au înregistrat o creștere de 20% comparativ cu aceeași perioadã a anului anterior, respectiv 726 de milioane lei, fațã de 603 milioane de lei în primul trimestru al anului 2020. Majorarea veniturilor a fost determinatã, în principal, de creșterea cantitãții de energie electricã livratã consumatorilor, de majorarea tarifului mediu de transport și de creșterea veniturilor realizate pe piața de echilibrare. Comparativ cu aceeași perioadã a anului anterior, cantitatea totalã de energie electricã transportatã în trimestrul I 2021 a crescut cu aproximativ 4%, respectiv 14,93 TWh în T1 2021, fațã de 14,41 TWh în T1 2020.

Pe zona principalã a activitãților de bazã (transport și dispecerizare SEN), s-a înregistrat o creștere de 5% a veniturilor, determinatã în principal de creșterea cu 15% a veniturilor din transport și a altor venituri pe piața de energie. Pe zona principalã a activităților cu profit zero, s-a înregistrat o creștere în procent de 38%, determinatã în principal de creșterea veniturilor pe piața de echilibrare.

Menținerea Ratingului Ba1 (Corporate Family Rating) cu perspectiva pozitivã acordat de agenția Moody’s Investors Service aratã cã Transelectrica are un profil financiar solid cu nivel redus de îndatorare și valori financiare puternice, stabile și predictibile.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

A murit Liviu Alexandru Mărghitaș, fostul rector al USAMV Cluj

Publicat

A murit Liviu Alexandru Mărghitaș, fostul rector al USAMV Cluj, anunță Universitatea. 

„Anunțăm cu profund regret și durere în suflet dispariția fulgerătoare a colegului nostru, Prof. Dr. Liviu Alexandru MĂRGHITAȘ, membru marcant al comunității academice clujene.

Absolvent al Facultății de Zootehnie din Cluj Napoca, a deținut numeroase funcții administrative pe care le-a onorat cu demnitate. A fost Rector al USAMV CN între anii 2000-2008, Președinte al Senatului Universității 2008-2012, Director al Corpului de Control din Ministerul Educației Naționale (1997-2000), Delegat Național al României la Comisia Sericicolă Internațională (2010-2016) iar in prezent a activat ca vicepreședinte al Secției de Zootehnie din cadrul Academiei de Științe Agricole.

Profesorul Mărghitaș a fost titularul disciplinei de Apicultură și Sericicultură din Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii și Șeful Laboratorului de Controlul Calității Produselor Apicole. Cariera academică a fost încununată de succes si realizări profesionale de excepție, care au marcat evoluția a numeroase generații de studenți, doctoranzi și cercetători în domeniul Zootehniei. A condus granturi de cercetare naționale și internaționale, a avut o activitate publicistică prolifică și a fost câștigător a numeroase premii naționale, cărora li se adaugă distincțiile Doctor Honoris Causa din partea multor universități din țară. A contribuit marcant la evoluția învățământului agronomic clujean, la dezvoltarea fără precedent a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, pe care a iubit-o și a propulsat-o pe primele locuri între universitățile din țară.

Să vă fie drumul lin spre înălțimi și să aveți odihnă veșnică, Domnule profesor!”

Citește mai departe

EVENIMENT

61.000 de persoane s-au înscris pentru „Rabla pentru electrocasnice” în șapte ore

Publicat

De

În șapte ore de la deschiderea programului „Rabla pentru electrocasnice” s-au înscris 61.000 de persoane care vor să își înlocuiască aparatele electrocasnice vechi cu unele noi, performante energetic.

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu spun că, vineri, până la ora 17.00, la 7 ore de la deschiderea aplicației informatice, și-au creat conturi de utilizator 61.000 persoane fizice care doresc să-și înlocuiască aparatele electrocasnice vechi cu unele noi, performante energetic.

Conturile pentru „Rabla pentru electrocasnice” pot fi create până joi, 20 mai, la ora 23.59.

Ulterior, în cele 3 etape vor fi selectate echipamentele dorite. Astfel, în etapa I: vouchere aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie); în etapa II: vouchere aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (4 iunie-17 iunie) și etapa III: vouchere aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt: 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C; 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D; 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++; 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E; 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++; 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; 500 de lei pentru laptopuri; 300 de lei pentru tablete.

Bugetul alocat Programului în anul 2021 este de 75 milioane lei.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Câștigătoarea a 26 de milioane de dolari la loterie a spălat biletul și a pierdut premiul

Publicat

De

O femeie care pretinde că a cumpărat biletul câștigător, în valoare de 26 de milioane de dolari, la o extragere a California Lottery spune că l-a lăsat în buzunarul pantalonilor și l-a distrus-o în mașina de spălat, relatează presa americană, citată de BBC.

Biletul câștigător SuperLotto Plus a fost vândut la un magazin din suburbia Norwalk din Los Angeles, în noiembrie.

Femeia, care a rămas anonimă, apare pe camerele de supraveghere achiziționând un bilet în magazin la momentul respectiv.

Dar termenul stabilit pentru revendicarea premiului a trecut joi.

Organizatorii loteriei spun că câștigul trebuie revendicat în termen de 180 de zile de la extragere, care a avut loc pe 14 noiembrie.

Un vânzător a declarat pentru Whittier Daily News din California că o femeie a intrat miercuri în magazin, susținând că este deținătoarea biletului câștigător, dar că a pierdut biletul și se teme că l-a distrus în mașina de spălat.

O purtătoare de cuvânt a Loteriei din California, Cathy Johnston, a declarat ziarului că filmările din magazin nu ar fi suficiente pentru a justifica afirmația femeii și că este necesară „o dovadă substanțială convingătoare că a fost în posesia biletului”.

Cu toate acestea, o copie a videoclipului a fost împărtășită organizatorilor loteriei și cererea este investigată în continuare, a confirmat Johnston.

Dacă nu există un câștigător recunoscut al premiului, suma va fi distribuită în școlile publice din California, au spus organizatorii într-un comunicat. Retailerul care a vândut biletul câștigător a primit 130.000 de dolari ca parte a procedurii standard a loteriei, se adaugă în declarație.

Numerele câștigătoare pentru extragerea din noiembrie au fost 23, 36, 12, 31, 13, alături de meganumărul 10.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate