ACTUALITATE
LIVE VIDEO Lansarea celui mai mare proiect de cercetare al UBB. Declarații rectorul Daniel David și ministrul Tánczos Barna
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, ministrul interimar al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Tánczos Barna, susține o conferință de presă împreună cu rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Daniel David, cu privire la lansarea proiectului „Infrastructură pentru Spectroscopie și Imagistică de Rezonanță Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE”.
Daniel David: Vom crea infrastructură RMN clinică și preclinică de referință internațională. România intră în liga cea mai mare a țărilor care se ocupă cu studiile neuro-cognitive, ale creierului, într-o lume în care populația îmbătrânește și apar tot mai multe probleme la nivelul creierului. Este o temă de mare actualitate, un hot topic.
Teama noastră a fost că proiectul gândit pe 3 ani trebuie să îl implementăm în 2 ani și 3 luni. La schimbarea Guvernului s-au reanalizat toate proiectele.
Este cel mai mare proiect academic al Clujului, al acestui centru academic. Noi știm să îl facem, însă vrem să nu existe blocaje, iar dacă apar, să le rezolvăm repede. Proiectul aduce un important avantaj competitiv la nivel de țară.
Vor fi realizate două dotări de top într-o clădire cu specialiști din domeniu, care studiază creierul.
Vor fi dotări de top în imagistică. Aici se vor realiza inclusiv studii pe animale, pentru că de multe ori pentru a înțelege creierul uman se apelează mai întâi la acest gen de studii ca etapă intermediară.
Vor fi realizate activități de cercetare, dar vor fi oferite și servicii generale RMN cu beneficii pentru populație.
Acest gen de infrastructură nu se găsește oriunde. Există doar în Europa de Vest, în zona Asiei de Est, cele două coaste ale Americii – nu peste tot, și în Australia. România va deveni un important jucător în acest domeniu.
Tanczos Barna: Această universitate a găsit cel mai bun slogan care să o reprezinte, ”tradiție și excelență”. Este o universitate care excelează în tot ce face, se poate mândri cu prima poziție pe rankingul național, o performanță deosebită. Am discutat astăzi de foarte multe proiecte de cercetare și în afara proiectului Inspire.
Acesta este cel mai mare proiect al Ministerului Cercetării, va avea nevoie de sprijin inclusiv la nivel național pentru a fi dus până la bun sfârșit. Astăzi am semnat angajamentul ministerului că prin proceduri instituționale vom fi alături de Universitate.
Am discutat și despre poluarea cu RADON, un domeniu de pionierat unde activează UBB și unde politica europeană trebuie implementată corespunzător. Am inițiat o colaborare pentru identificarea clădirilor care pot crea poluare prin RADON, pentru formularea de standarde.
Proiectul Inspire este estimat la circa 20 milioane de euro.

Ministrul Tanczos Barna și rectorul Daniel David
Despre proiect
Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internațională, ca parteneriat între Centrul Național de Rezonanță Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) și Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie al UBB). Școala clujeană de psihologie (cognitivă/clinică) se regăsește constant, în ultimii ani, în top 500 în diverse rankinguri internaționale în domeniul psihologiei/științelor cognitive, ca prima din țară, iar Școala clujeană de fizică este la rândul său prezentă în aceste rankinguri, uneori prima din țară (ex. intervalul 601-800 în Times Higher Education în 2022). Proiectul este coordonat de profesorul Simion Simon, reunind un grup interdisciplinar complex de fizicieni, psihologi, biologi, medici, biochimiști și ingineri.
UBB, prin Platforma Skyra, are deja o dotare competitivă în neuroștiintele cognitive clinice (IRM clinic de 3 Tesla), inclusă în rețele internaționale (MERIL), de care au beneficiat până acum peste 1.000 de pacienți și sute de participanți în diverse studii. Similar, Centrul de Rezonanța Magnetică are dotări de top (Spectrometre RMN de 9.4 și 14,1 Tesla, respectiv IRM preclinic de 7 Tesla), cu implicații preclinice în zona fizicii medicale. Bazele acestei infrastructuri strategice au fost puse la UBB începând cu anul 2010, prin proiectul RICI (Rețea Integrată de Cercetări Interdisciplinare), la acea dată cel mai mare proiect academic al UBB.
Proiectul INSPIRE construiește pe aceste baze realizate în domeniul imagisticii de rezonanță magnetică (IRM) în cadrul proiectului RICI, transformând decisiv noua Școală științifică/academică de sănătate din UBB (aici Platforma Skyra – Neuroștiințe cognitive clinice și Centrul Național de Rezonanță Magnetică – Fizică medicală) în actorul principal la nivel național și unul din liderii internaționali în aceste domenii. Școala academică/de știință de sănătate din UBB va primi o clădire nouă – clădirea „BrainQ” -, cu dotări clinice (IRM 7 Tesla) și preclinice (IRM 11,6 Tesla) avansate. La nivel național, prin colaborarea deja discutată cu Academia Română (Centrul Național pentru Cercetarea Creierului și Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru”), UBB va pune bazele unui demers național în neuroștiințe cognitive, o rețea de unități academice și din mediul social (inclusiv clinici și companii medicale) dedicate acestui domeniu, în particular, și studiului creierului, în general. La nivel internațional, așa cum arată harta atașată, INSPIRE va acoperi un gol pe harta internațională a dotărilor cu infrastructură pentru spectroscopie și imagistică de rezonanță magnetică la câmpuri înalte, cu implicații teoretico-aplicative clinice și preclinice majore.

centrul de imagistică propus de UBB

harta centrelor de acest fel, la nivel mondial
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.
Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.
În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.
Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră
Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.
Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:
- Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
- Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
- Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
- Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
- Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
- Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
- Centrul Agro Transilvania,
- stadionul Cluj Arena.
Clujenii, îndemnați să se alăture demersului
„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.
EVENIMENT
VIDEO. Se întâmplă la Cluj. Un tânăr a plecat din fast-food-ul Rosa de la Sora cu un…scaun

Reprezentanții fast-food-ului Rosa din Sora Shopping Center caută un tânăr care a plecat nu cu mâncare, cu cu un scaun.
Momentul a fost „imortaliza” pe camerele de luat vederi, iar conducerea shaormeriei l-a făcut public și speră să recupereze scaunul.
Un tânăr a plecat din fast-foodul Rosa cu un…scaun
“Uneori clienții pleacă cu amintiri… alteori cu scaune.
Vedeți în video un tânăr care, din motive doar de el știute, s-a gândit să plece dintr-unul dintre restaurantele noastre cu un scaun. Nu suntem siguri dacă l-a furat, l-a adoptat sau pur și simplu i s-a părut că ‘merge cu decorul de acasă’. Că e roșu și frumos. Nu putem decât să sperăm că scaunul va reveni la masa lui, unde îl așteaptă colegii din set.
Dincolo de glumă, nu putem încuraja astfel de comportamente. Ne dorim scaunul înapoi, nu atât pentru valoarea sa de inventar, cât pentru a ușura conștiința tânărului care l-a luat”, au scris reprezentanții fast-food-ului alături de imagini.
EVENIMENT
Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.
Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.
Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.
Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.
EVENIMENT
Jandarm condamnat de Tribunalul Militar Cluj la muncă în folosul comunității, după ce a bătut cu pumnii și bastonul un bărbat

Un jandarm a fost condamnat de magistrații de la Tribunalul Militar Cluj să presteze muncă în folosul comunității pentru 60 de zile, după ce a bătut un bărbat.
Jandarmul, care este plutonier adjunct într-un Pluton Antitero și Acțiuni Speciale, și-a recunoscut vinovăția, iar pedeapsa de 2 ani de închisoare a fost amânată.
Jandarm condamnat la muncă în folosul comunității, după ce a bătut un bărbat
Potrivit rechizitoriului, jandarmul, care se afla în timpul serviciului, a fost acuzat de purtare abuzivă. Astfel, în data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 22.30, în timp ce se afla în desfășurarea atribuțiilor de serviciu pe strada Pădurii din localitatea Zizin, județul Brașov, jandarmul a agresat fizic un bărbat, cunoscut sub numele Pir, aplicându-i lovituri cu pumnul și tonfa (bastonul) prin care i-a cauzat victimei vătămări corporale care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale. Potrivit procurorilor, trei persoane au fost atunci agresate fizic, fiind lovite cu pumnii, picioarele și tonfele de mai mulți jandarmi.
Jandarmul care l-a bătut pe așa numitul Pir a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data de 20 decembrie 2024, cu Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Cluj și a fost cercetat în stare de libertate. Mai mult, partea vătămată și-a retras plângerea.
Pedeapsa de 2 ani de închisoare transformată în perioada de supraveghere
Astfel, Tribunalul Militar Cluj a decis în cazul jandarmului o pedeapsă de 2 ani de închisoare pentru infracţiunea de purtare abuzivă, dar a hotărât să amâne aplicarea pedepsei pe durata unui termen de supraveghere tot de de 2 ani.
De asemenea, instanța a mai dispus, printre altele ca, pe perioada termenului de supraveghere, jandarmul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 60 de zile, dar și să frecventeze un program de reintegrare socială.