Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Conferință de presă Primăria Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Transporturilor, Lucian Bode și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș

Publicat


La conferința de presă mai sunt prezenți, pe lângă cei trei miniștri, și primarul Emil Boc, prefectul Mircea Abrudean, viceprimarul municipiului, Dan Tarcea și președintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda.

„Singurele guverne care nu au umilit Clujul au fost cele de dreapta, în speță PNL-ul”, a declarat primarul Emil Boc.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că primarul Emil Boc este un model de primar liberal și a lăudat investițiile făcute de acesta în spitalele clujene.

Raluca Turcan a mai spus că astăzi, la Cluj-Napoca, se va semna un contract în valoare de 10,5 milioane de euro cu Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, în urma căruia vor beneficia 170.000 de femei din 6 județe, de servicii de prevenție a cancerului de sân, prin intermediul unui aparat de screening.

Vicepremierul a precizat că cei care vor ajunge în Parlament după alegerile din 6 decembrie vor beneficia de „o infuzie de 7 milliarde de euro în domeniul sănătății”, bani atrași de Guvernul PNL.

Aceasta a mai spus că „PSD a devalizat un sistem care trebuia să vindece oameni”, făcând referire la faptele de corupție pentru care sunt anchetați unii dintre membrii Partidului Social Democrat.

„PSD a atras 1 miliard de euro pe perioada guvernării, iar PNL a atras 4,1 miliarde de euro pe timp de criză de sănătate, find campion la atragerea de fonduri europene. Singurul partener real al acestui proiect de construcție a fost Președintele Iohannis”, a mai spus Turcan

„Aici, la Cluj-Napoca am găsit ceea ce ar trebui să fie în toate orașele din România”, a spus Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, lăudând standardele înalte de viață pe care le au clujenii.

Marcel Boloș a precizat că au fost investiți bani de Guvern și în domeniul cercetării, dând ca exemplu Institutul de inteligență artificială, respectiv Institutul de nanotehnologie, acestea fiind spuse de ministru în contextul multitudinii de universități pe care le are Clujul, despre care a spus că oferă orașului o modalitate considerabilă de dezvoltare.

Acesta a mai precizat că orașul Cluj-Napoca nu a fost lăsat pe dinafară: „Clujul are potențial, este un model de referință la nivel național de dezvoltare urbană cuplată cu dezvoltarea economică, este orașul european care este exemplu la nivel național”.

„Spitalul Monobloc Pediatric de la Cluj nu a fost uitat, va beneficia de o sumă de 150 de milioane de euro”, a mai spus Boloș.

Primarul Emil Boc a spus că „adevarata rezervă de aur sunt fondurile europene”, în ceea ce privește dezvoltarea orașelor.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode a declarat în cadrul conferinței de presă că veștile pentru municipiul Cluj-Napoca și județul Cluj sun unele foarte bune, în ceea ce privește dezvoltarea lor în viitor.

„Proiectele de dezvoltare a transporturilor beneficiază de sprijinul Guvernului, Cluj-Napoca fiind primul oraș din România, după București, care va beneficia de metrou”, a spus Lucian Bode.

„Suntem în pregătire cu ultimele 2 secțiuni de licitație pentru Autostrada Transilvania, Poarta Sălajului – Nușfalău, de 41 de km, și ultima secțiune Suplacu de Barcău – Chiribiș – 26 de km.

Cu cei 67 de km am reușit să plasăm Autostrada Transilvania pe o traiectorie de implementare”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Acesta a mai spus că proiectul liniei de cale ferată electrificată Cluj – Episcopia Bihor va intra în licitație la începutul anului viitor.

„Un proiect care asigură fluența traficului în zona Calea Baciului, podul peste DN1F, am dat ordinul de începere, iar cei 2 km de drum, 4 benzi de pe Calea Baciului s-a finalizat, se trasează marcajele rutiere”, a precizat ministrul.

„Am lansat o schemă de ajutor de stat pentru Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj care va beneficia de 8,5 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor din această perioadă”, a mai spus Bode.

Conform ministrului Transporturilor, un proiect care va mai fi demarat în următorii 4 ani este modernizarea căii ferate Apahida – Suceag.

„Vom investi și vom susține următoarele proiecte de dezvoltare a rețelelor de transport, care vor fi implementate în anii următori. Vom sprijini autoritățile locale, această dezvoltare ajutând la creșterea calității oamenilor”, a declarat Lucian Bode.

Primarul Boc a spus despre ministrul Lucian Bode că în ceea ce privește autostrăzile din România, acesta a reușit să facă până în prezent „cât au făcut guvernele PSD în trei ani”.

În cadrul conferinței de presă, prefectul a declarat că se efectuează peste 2000 de teste la nivelul județului. „Rata incidenței a scăzut la 6,51 în județ, iar rata municipiului Cluj-Napoca a scăzut de la 8,15 la 7,65.

De vineri avem 6 noi paturi ATI la Medicală 1, astfel că ajungem la 75 de paturi, și vom avea încă 26 în perioada următoare, ceea ce înseamnă că vom avea 101 paturi, a doua capacitate după București”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate