Connect with us

ACTUALITATE

LIVE VIDEO/ Ceremonia oficială de Ziua Națională a României la Cluj-Napoca, la statuia lui Mihai Viteazu

Publicat


Ceremonia oficială de sărbătorire a Zilei Naționale a României are loc marți de la ora 12 în fața statuii lui Mihai Viteazu din Cluj-Napoca.

La ceremonie participă un detașament de onoare, cu efective reduse, fără tehnică, din structurile Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Ceremonia militară se va desfășura fără public, avându-se în vedere numărul de persoane permis de cadrul legal și de Hotărârea de Guvern nr. 967 din 14.11.2020.

Activitatea se va desfășura după următorul program:

11.30-11.55   –  realizarea dispozitivului;

12.00-12.02   –  sosirea prefectului județului Cluj

12.02-12.05   –  intonarea Imnului Național al României;

12.05-12.15   –  depunerea de coroane de flori;

12.15   –    încheirea activității.

Vor fi depuse coroane de flori din partea Parlamentului României, Parlamentului European, Guvernului, Prefecturii Cluj, Consiliului Județean Cluj, Primăriei Cluj-Napoca și Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

Pe toată durata ceremoniei este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Mesajul transmis de Ludovic Orban, premierul României, prin Mircea Abrudean, prefectul de Cluj:

“Ziua Națională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârșirea statului național. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost și perioade de grea încercare, pe care românii le-au depășit uniți în atingerea unor idealuri sau depășirea unor situații de criză.

Astăzi, când ne vedem nevoiți, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Națională fără parade, defilări și alte evenimente intrate în tradiție, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră.

Ne emoționează semnificația acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea națională și stăruința unui popor de a deveni o națiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile românești în interiorul acelorași granițe.

Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăși cu bine dând dovadă de coeziune și maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieți și învinge virusul, doar prin convergența tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României.

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români, iar următoarea Zi Națională a României să ne găsească pe toți cu bine și să o sărbătorim din nou așa cum se cuvine!

Mesaje de Ziua României * Mesaje de Ziua Națională * Mesaje de 1 Decembrie 2020 •



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, cu excepția ultimei săptămâni din luna aprilie, acestea vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, mai ales regiunile vestice și nord-vestice. În extremitatea de sud-est a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și în zona sub-montană din regiunile sudice.

Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 6 – 13 mai 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 13 – 20 mai 2024

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal, în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

Publicat

Șoferi amendați pe Autostrada TRansilvania

Un tânăr de 23 de ani din Iclod a fost surprins de radar circulând la Jucu cu 194 km/h. Acesta a fost amendat cu 3.300 de lei și i s-a suspendat permisul 120 de zile.

„La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar pe sectorul drum DN1C, în afara localității Jucu, la km 23, un autoturism ce rula cu viteza de 194 de km/h înspre municipiul Gherla.

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din comuna Iclod.

vitezoman

Acesta a fost sancționat de polițiști cu amendă în valoare de 3.300 lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Publicat

dan petrescu 2

De când patronul Varga a anunțat cu surle și trâmbițe că Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj (fapt neconfirmat până acum), s-au vehiculat mai multe nume care ar fi pe „lista neagră” a „Bursucului”.

Campion al României de patru ori cu formația din Gruia, Dan Petrescu este gata să renunțe la serviciile a opt jucători din lotul actual al ardelenilor, scrie Iamsport.

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Printre numele care se pregătesc să-și facă bagajele se află Cristi Manea, Panagiotis Tachtsidis sau Cristi Bălgrădean.

Primii care vor pleca de la CFR Cluj sunt portarii Cristian Bălgrădean și Otto Hindrich. În cazul portarului venit de la FCSB, contractul acestuia va expira în această vară, în timp ce în cazul lui Hindrich există o ofertă din partea celor de la UTA, potrivit Fanatik.

De la clujeni vor mai pleca fundașii Petar Mamic, Anton Kresic și Rion Zejnullahu, care n-are niciun minut în tricoul ardelenilor.

De asemenea, vor mai părăsi gruparea feroviară grecul Panagiotis Tachtsidis și Omar El Kaddouri.

Pleacă și Cristi Manea?

După eșecul usturător de la malul mării cu Farul Constanța, scor, 1-5, Cristi Manea a explicat că nu va mai continua la CFR Cluj.

„Eu îmi fac treaba până la final. Când va expira contractul, cred că voi pleca. Nu am ajuns la nicio înțelegere”, a spus Cristi Manea.

În iarnă, fundașul dreapta al ardelenilor a fost curtat intens de mai multe formații din Turcia. Jurnaliștii de la Fotomac au speculat în iarnă o mutare a lui Cristi Manea la formația ”Cim Bom Bom”.

”Cristian Manea se mută la Galatasaray! Gruparea Cim-Bom îl vrea pe starul român. După plecările lui Angelino și Sacha Boey, galben-roșii au acordat prioritate căutării unui fundaș și au găsit un nume surpriză. Cim-Bom vrea să-l transfere pe fundașul român care evoluează la CFR Cluj în acest moment”, au spus turcii.

Cristi Manea a reușit să câștige cinci titluri de campion al României cu CFR Cluj și alte două supercupe. De asemenea, în acest sezon Manea a înscris două goluri în 19 meciuri pentru ardeleni.

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU în Stejăriș, județul Cluj. A luat FOC o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a MURIT

Publicat

incendiu stejaris

Un incendiu a avut loc, sâmbătă seara, în loc. Stejăriș din jud. Cluj. A luat foc o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a murit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au fost solicitați în această seară în localitatea Stejăriș, comuna Moldovenești, unde a izbucnit un incendiu într-o casă de locuit.

INCENDIU în Stejăriș, județul Cluj. A luat FOC o casă de locuit. O femeie de 80 de ani a MURIT

Până la sosirea forțelor de intervenție focul a fost stins de către proprietari, fiind afectate bunurile din două încăperi.

Totodată, în interiorul locuinței a fost găsită o femeie, în vârstă de aproximativ 80 de ani, fără semnale vitale. Echipajele SMURD și SAJ, alocate la fața locului, au constatat că aceasta prezintă rigiditate cadaverică, nefiind posibile aplicarea manevrelor de resuscitare în acest caz”, a transmis ISU Cluj.

Din primele informații se pare că focul ar fi izbucnit de la o sobă nesupravegheată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax